Kudri, suosjećam.... Za Prvu gimnaziju znam da je ok: http://www.prva.hr/
Kudri, ako u školi objasniš situaciju, vjerujem da će ti izaći ususret.
Printable View
Kudri, suosjećam.... Za Prvu gimnaziju znam da je ok: http://www.prva.hr/
Kudri, ako u školi objasniš situaciju, vjerujem da će ti izaći ususret.
i 4. je dobra, a više manje sve gimnazije su u dosegu tramvaja
I 1. i 4. su dosta teške. Informacije od djece iz kvarta su točno ono što nam je prošle godine pričala dr. školske medicine- u tim školama nema zezanja, jako puno se traži i natjecateljski duh je snažan. Nije to za svakoga. U 13.toj ima razred općeg smjera, imamo tamo nekoliko poznate djece. Zadovoljni su, a i roditelji, najviše jer imaju e-imenik pa su stalno informirani i stignu na vrijeme reagirati. A i atmosfera u toj školi je ok po pričama djece (znam ih barem 10 koji su tamo prvašići). S obzirom na moju situaciju s E. znam da je zdravlje i sreća najvažnije od svega pa je važno biti realan.
Spomenula sam 13. jer je i ona u N.ZG, u Sopotu, a 1. i 4. su u Utrinama.
da, ja ne bi da je neka teška i da vlada natjecateljski duh! seka jednostavno nije takva i znam da se neće ugodno osjećati u takvoj atmosferi...možda bi zapravo i bilo šoticajno, no zaista joj sada nije potreban još i taj pritisak.
znači 13. nije takva? dajte, molim vas, još neke prijedloge...ne mora biti u novom zagrebu, pa može se i voziti, ali da je neka manja, obiteljska atmosfera...jel ima takva? hvala!
O 13. gimnaziji sam, npr., čula loše komentare od strane prosvjetnih djelatnika, ali sve su to podaci iz druge ruke, pa ne bih širila priču.
Ja bih dala prednost Prvoj, ali s obzirom da ne poznajem ni tebe, ni sestru, ne mogu procijeniti bi li ta škola vama odgovarala ili ne.
Jedna od manjih gimnazija je npr. 11., na Savskoj cesti (na istoj adresi gdje je i Učiteljski fakultet), ali iskreno, o toj gimnaziji ne znam apsolutno ništa više od adrese.
Prva je dosta zahtjevna ,bar je bila prije deset godina
A 11 je bila moja, mala skola,cetri razreda po generaciji,prisna atmosfera,svi smo upisali faks.ono sto je bilo specificno da smo zapravo svi bili iz fakultetski obrazovanih obitelji pa mislim da i to ima veze s uspjehom.jednostavno smo svi znali da cemo ici na faks.i time ne mislim omalovazavati nikoga ali jednostavno smo svi odrastali u okruzenju gdje se studiranje nije dovodilo pod upitnik.i ja nisam bila odlicna tamo ali sam izasla sa znanjem.isla na prijemni i bez problema upala i na zeljeni i na faks koji mi je bio pricuva.kako je sada u 11 ne znam.moja su iskustva od prije 20 godina
Vezano uz prebacivanje: sjećam se da je na prvom, zajedničkom roditeljskom liječnica opće medicine rekla da jako, jako puno klinaca doživi krizu negdje u 11-12 mjesecu - dotad se skupi podosta ocjena, u osnovnoj su uglavnom s lakoćom prolazili s 5, radne navike nisu stekli ili barem nisu dovoljne za gimnaziju i onda dolazi kriza. Ali do kraja godine uglavnom stvari sjedaju na svoje mjesto, kad skuže koliko treba učiti, nauče što pojedini profesori traže itd.
Renci, ako E. pristaje, vjerujem da bi bilo dobro da proba izdržati do kraja godine, pa onda donijeti odluku da li ostaje ili mijenja školu.
Kudri, žao mi je zbog vaše situacije, i ja vjerujem da bi za sestru bilo najbolje da je s tobom.
Ja ti imam iskustvo iz Prve gimnazije, moja kći ide u treći razred. Uglavnom, i ona je prošla taj šok prvog polugodišta, jer u osnovnoj se nije baš morala puno uznojiti za odlične ocjene. A gimnazijsko gradivo je jako opsežno i trebalo je neko vrijeme da nauči što i kako učiti. Međutim sad je jako zadovoljna (škola je bila njezin izbor), odlična je učenica, ima jako dobro društvo, krenula je u razred s dvije najbolje prijateljice (one nisu s njom išle u osnovnu školu) - kad su predavale papire za upis zamolile su da ih stave u isti razred i izašli su im u susret.
Uči redovno i nije kampanjka i mislim da je to zapravo najvažnije (ključni trenutak je bio kad je sama nadošla da joj je tako najlakše, a to je srećom bilo u prvom razredu). No ne uči nikad noću, ne ubija se baš učenjem, stigne i na treninge, puno čita i nemam dojam da je pod nekakvim stresom zbog škole. Ona kaže da u njenom razredu ne vlada neki natjecateljski duh, al da je škola lagana, nije. Iako ima i tu manje zahtjevnih profesora, pa predmeta koji im služe kao veliki odmor...
Inače je moj dojam da je gimanazijski kurikulum jako opsežan, a da su zbog mature profesori na neki način prisiljeni tražiti kojekakve detalje koje bi inače mogli mirne savjesti preskočiti... P. je jednom tražila da je slušam kako prepričava hrv. renesansnu i baroknu književnost, tako joj je najlakše učiti, a ja sam ostala u šoku od gomile podataka - davnih dana sam završila cuo (koji je bio šuvarovski intermezzo između stare i sadašnje gimnazije) i presretna sam da nisam morala zapamtiti 17 djela Junija Palmotića i nabrajati hrpu djela Katarine Zrinske... A s druge strane, Ana Karenjina im više nije obavezna lektira.
Iz kemije uče neke stvari koje sam ja prvi put čula tek na faksu, a program kemije me najviše podsjeća na knjige po kojima su radili medicinari i stomatolozi - jako puno podataka, sve zagrebano po površini, a očekuje se raumijevanje koje se ne može postići iz tako složene satnice i tako napisane kjnige. Oni koji su slagali gimnazijski program (čisto sumnjam da su to bili srednjoškolski nastavnici) uopće nisu bili u stanju razlučiti bitno od nebitnog.
E da sjetila sam se jedne zgodne knjige
http://www.superknjizara.hr/?page=kn...d_knjiga=14244
Čitka, pitka i puna dobrih savjeta za učenje i organizaciju vremena. Moj D. ju je čitao ljetos, svidjela mu se, pa si je složio plan pisanja zadaća i dobro mu dođe, jer je on, pa, poprilično razbarušen :mrgreen: i zaboravlja zadaće, jakne, olovke itd itd.
cure, hvala na savjetima. čekam i dalje preporuke...
za sada sam nekako stala na 13. i 11. , za 1. sam čula jako dobre stvari, ali i da je dosta zahtjevna!
a ženska gimnazija u centru?
Pa sad, otkako je na snazi državna matura takva kakva jest, mislim da priče o zahtjevnosti neke škole treba uzeti iz jedne druge perspektive ;-)
Po tom pitanju, slažem se u potpunosti s Marijinim postom, iako nemam još dijete tog uzrasta, ali pratim što se zbiva u školstvu...
papiri predani u 13. oduševili su me pristupom! i tajnica, i ravnatelja! nadam se da će i dalje tako ostati!
ako planirate na neki bolji faks nemojte u 12. i 13 to su gimnazije jake ko končar
Svaki faks se može upisati ako se hoće učiti
Kudri kak se mala snašla
Mhm, nisam sigurna da se to može samo tako... Osoba koju znam nije voljela kemiju, pa kad se kasnije odlučila upisati studij na kojem je to bitno (agronomija) morali su roditleji dati brdo para za instrukcije + morala je grijati stolac dugo duuuugo da nadoknadi propušteno, tako da ova tvrdnja stoji, ali klimavo.
Zbog toga ja naganjam djecu da u osnovnoj školi moraju znati sve - nikad ne znaš što ti se kasnije može svidjeti, a teško ćeš nadoknaditi propušteno gradivo ili lošu nastavu iz matematike, fizike, kemije, stranih jezika itd.