ja bi isto zamrznula stednju na god-dvije i te novce prenamjenila za izlazenje iz minusa....
zamisli da ti ga smanje/ukinu....
Printable View
ja bi isto zamrznula stednju na god-dvije i te novce prenamjenila za izlazenje iz minusa....
zamisli da ti ga smanje/ukinu....
Pa plan je bio da DD odvajamo za minus. Tj. ja ga uopće ne računam u prihode. Ali ne ide :( I dalje stojimo na mrtvoj točki. A koliko ću para popušit ak kapitalirizam životno? Trenutno godišnje na kamate ode cca 1000 kn :sick: Ma ovo preseljenje nas je malo spržilo. Ili je jednostavno život poskupio. A nas četvero na jednoj plaći s kreditom. Ne znam. Mislim da ćemo prvo "posudit" od djece. Sirotu Iris smo ionako već opljačkali. Imam nešto i u zlatnini. Da idem to prodavat? aaaaa:gaah:
Hajde , ne nerviraj se zbog toga.
moje niti jedno nema niti kune od poklona. Ali bez brige visetruko smo taj novac potrosili na njih do sada.
ali ako ne mozes ustediti jer si srezala sve moguce troskove , morate zaraditi - vise. Jednostavno kao pekmez.
samo ne znam kako. To nije toliko jednostavno.
muž uplaćuje treći stup i životno... ja ništa...
klinci imaju dječje štednje na koje im stavljamo ono što dobiju od rodbine za rođendane i slično... imamo kasicu prasicu koju punimo sa sitnišem manjim od kune pa to jednom godišnje uplatimo djeci kao eto naš prilog štednji... neko vrijeme sam starijem uplaćivala 50kn mjesečno na štednju ali sam onda otišla na komplikacije a i on je pokvario cd-player u autu koji moramo popravit pa ćemo to od tih novaca koje je kao trebao dobit...
krpamo se s dva kredita, bilo nam je teško sad kad sam ja bila na komplikacijama ali smo minuse pokrili od love koju smo dobili za drugo dijete (država, muževa firma i slično)... sad će opet bit lakše sa dvije plaće a o onih drugih 6 mjeseci još ne želim misliti...
srećom djeca nam većinu robe dobivaju na posudbu pa malo na to trošimo... to bi inače bila velika stavka...
moja mama nas krpa sa povrćem iz vrta, vikendima idemo k njoj i svekrvi na ručkove... preko tjedna je klinac u vrtiću pa se muž i ja skrpamo za ručak - ne opterećujem se sa kvalitetom za nas, bitno mi je za Luku...
san mi je odvajati od plaće neku lovu da recimo pokrijemo registraciju kad dođe i tak, da ne moramo na rate... ili da imamo fond za izvanredne situacije... za sad je taj fond naš dozvoljeni minus za koji sam odlučila da ćemo koristiti samo ako nas zadesi neko zlo... vidjet ćemo...
sve "viškove" ostavljamo za GO
i tamo i potrošimo
djeca imaju štednju, to pune bake i djedovi
hvala Bogu, kredita više nemamo :-D
Lukab, sto nije da na komplikacijama dobijemo punu placu?
Je ako je manja od 4250. Ako je placa veca od toga onda nije jer je max sto na komplikacijama mozes dobiti tih famoznih 4250
Sent from my GT-I9195 using Tapatalk
baš tako
kad moja djeca dobiju neku lovu, to ide u moj novčanik. i onako na njih potrošim puno više nego što one dobiju
A i besmisleno mi je njima stavljat na štednju kad jedva stižemo pokriti mjesečne troškove
Nemamo ni životna ni dopunska ni ništa :/
Ali nemamo ni minus
Također. Dva kredita još pet godina. Štednju - nemamo. Minuse na karticama nemamo.
Pametne savjete o upravljanju novcem nemam.
Mogli bismo prištedjeti jedino ono što potrošimo na ugošćavanja, vrludanja tamo-amo, odlazak na more, kod prijatelja i sl., dakle, na provod, ali to - potrošimo baš na to. Ili štednja ili điranje, oboje kod nas ne ide.
O, bemti. Nisam to znala. :(
A ništa - pokrast djecu, prodat zlatninu, možda zatvorit muževo životno i zatvorit minus. Ako će biti dosta :unsure:
Sad mi je malo lakše jer sam uvijek imala grižnju savjesti kad bi potrošila neki "njihov" novac.
Dosta smo se na kuću istrošili jer ju je trebalo opremit. I kupili smo auto koji manje troši koji je isto trebalo dovest u red. Mah, ići će sad na bolje. Treba uložit da bi mogli počet štedjeti. Valjda...
U svakom slučaju je bolje zatvoriti minus (što prije), nego da djeca imaju tamo neki "svoj novac" koji stoji, a ti jedva krpaš kraj sa krajem. + daješ stotine kuna godišnje samo na kamate.
Životno osiguranje je u prvom redu osiguranje. Pitaj da ti izračunaju koliko novaca bi dobila raskidom ugovora, ali vjerujem da jako jako malo u odnosu na svotu koju ste uplatili do sada :-/
meni je plaća nešto veća od 4200 pa sam dobivala taj maksimum koji su cure napisale...
Mi ne stedimo namjenski za djecu nego se trudimo veci dio viskova preliti u smanjenje kredita (da ne placamo kamate) a dio stavljamo sa strane za slucaj gubitka posla i sl. Ova godina nam je bila "dobra" pa smo dosta samnjili kredite, nismo u minusu i povecali smo ustedjevinu. Ne znam kako ce biti iduce ali otkad ne moram svaki mjesec imati x nego x/2 za kredite puno bolje spavam. Djeca imaju neke novce na djecjoj stednji sto je firma im poklonila, za sad ne diram ali ako treba potrositi cemo bez imalo griznje savjesti. Ne trosimo na provod i kocku nego za sve nas.
Ono sto me muci je da zivimo u dvosobnom stanu i rado bi da preselimo u nesto vece, a to opet znaci kredit, kamate, brige itd.... Pa onda za par godina mozda opet i drugi auto itd. Nikad kraja...
Ma ja ne bih zatvarala to životno jer je to MM štednja za penziju s obzirom da već dugo ne radi. A svoje ne bih zatvarala u slučaju da mi se nešto dogodi, da MM ima bar neki prihod ako ostane samohrani nezaposlen s dvoje djece.
Mislim da ćemo ipak morati nekako povećati prihode :unsure:
kljucic, ja ne bih dirala zivotno. već bi digla dječju štednju i dio minusa pokrila (ili cijeli?) i otišla u banku i tražila da ga ukinu.
vjeruj mi, to je najbolje. Izlazila i ulazila sam u minus preko nekoliko puta.
I drago mi je da vas ima još koji dirati novce od djece, jer stvarno se i ja osjećam loše radi toga, bez obzira na svoje mantre. :psiholog:
Logika ti je ok. Zatvaranje životnog osiguranja je obično skup sport - već je bilo topica o tome. Ovisi o konkretnom ugovoru, ali u pravilu si na gubitku. Držim fige da pokušate i uspijete povećati prihode. Izdržite još godinu dvije da djeca malo stasaju - bit će puno lakše, a naći će se i prostor za dodatnu zaradu. Sretno!
Offt (a možda i Ont) - gdje li je ona tema o tome kako se može zaraditi od kuće? Mislim da je to Ifigenija svojevremeno pokrenula. Malo mi zakazuju sposobnosti pretraživanja foruma, valjda zato jer pišem ovdje s pol zadnjice, a s drugom polovicom sam u kuhinji.
nemoj to
mali novac, jako mali
nećakinja mojega muža je potrčala i prodala naslijeđe od bake... zaradila nekih 500 kuna na brošu, prstenu, lancu...
pare se istopile za par dana, a uspomene na baku više nigdje :-(
i neka te ne peče savjest što "uzimaš" dječju štednju... ne radiš to da ideš na krstarenja s mužem
već da (pre)živite
ako nekada budeš mogla, nadoknadit ćeš
ako ne... pa ni nama nitko nije štedio...
Evo uspjela sam naći staru temu koju sam tražila. Sad mi se čini drugačije nego sam zapamtila, ali nema veze - možda se kakva ideja može iskoristiti: http://forum.roda.hr/threads/63535-M...koj?highlight=
Ključić i mi smo tako razmišljali o životnom dok nismo skužili da nikad nećemo vidjet nikakav prinos na toj vrsti štednje. Životno je ok samo u slučaju iznenadne smrti i to samo ako ti polica pokriva te moguće uzroke. Sve ostalo je pušiona iako se ne čini tako na prvu.
Prije par godina morala sam prodati zlatninu, jedan zlatnik (dijete dobilo na poklon), i ostalo ostaci i ono što se ne nosi ili je kupljeno pa oštećeno.
Uglavnom od zlatarne do zlatarne bilo po nekoliko tisuća kuna razlike, uglavnom bili su to veliki novci koje smo morali potrošiti radi zdravlja djeteta.
Nije mi žao, ali bakin broš nismo prodali, samo naše stvari.
imamo mali kredit, ne stedimo djeci, jos uvijek sredjujemo svoj dom. trosimo jako puno na benzin, stednja nam je na minimumu. ali mi smo stedili godinama za novi zivotni prostor, koji sad i imamo, zahvaljujuci tome mali kredit, ma neki ga ne bi ni spomenuli, ali meni je trn u oku.
stednja za djecu. to bi djeca trebala sama nuciti, novce dobijaju oni na ruke, ne ja, pa ako ce stedjeti nek stede. nek se nauce sami, i nek se opeku sami. no novce koji oni dobijaju su zbilja mali.
da mi djeca imaju neke vece novce a da sam ja u nekoj gabuli uzela bi bez sekunde razmisljanja. jer iskreno ako ja imam problem imaju ga i oni. tako da mi taj strah uzimanja "njihovih" novaca nije najjasniji. razumjela bi da je rijec o djeci koja zive vec svoj zivot i da njih zicam. tad bi se osjecala jadno jer eto i oni su mladi i treba im, a ja im uzimam. ovako dok im sve potrebe mi podmirujemo moj novcani probelm je i njihov. pri tome ne mislim na provode, kockanja i sl. da se odmah ogradim.
pa za tu svrhu i uplaćujem. iznenadna smrt. ako se meni nešto dogodi, a MM ostane samohrani nezaposleni otac s dvoje male djece da ima barem nešto financijske zalihe dok im se život ne posloži. crnjak - znam, ali život piše čudne priče.
a za njegovo ću se već raspitat kolko bi se isplatilo da se zatvori.
i vidim da ipak ne moram imat grižnju savjesti za okrast djecu. idem provjerit kolko su teški :mrgreen:
hvala!
apri, za neku potrganu zlatninu sam u jednom navratu dobila ok svotu. obiteljsko nasljeđe ne bih prodavala nikako!
e da ja uplacujem zivotno, vec nekih cca 10-12 godina, nemam pojma. mala rata, ali nek se nadje za nevolju.
Životno, a i bilo kakvo drugo osiguranje je pušiona.
Čak i u slučaju smrti. Imam sad takvo isklustvo s osiguranjem nakon smrti svekrve.
Stalno nekakve dopise šalju i traže ovaj papir, onaj papir, nalaz od obdukcije, pa kompliciraju da nije dobar, a ja ga platila 250 kn i dobila standardni nalaz kakv jedino i mogu dobiti na Šalati pa opet nije dobro pa traže po milijunti put očitovanje od bolnice, doma, nas, dokaz da je moj muž njen sin.... to sve zbog eventualnih maksimalnih 25 000 kn isplate. Ma fuj...
Ja ne vidim ništa loše u tome da želim djetetu nešto spremiti za samostalnost, odnosno osigurati nekakav start u životu.
Meni moji nisu ništa ni dali, ni osigurali, a nije da nisam zaslužila. Dali su bratu i još uvijek mu daju, ali to je neka druga priča.
Uglavnom, moja kći će dobiti maksimum od mene i tate pa i zlatninu koju čuvam i ne nosim, niti ću.
Moji klinci nemaju nikakvu štednju. Ja im ne mogu plaćati ,a bome ni bake ni djedovi s hrvatskim penzijama.
Možda dobiju max svako 1000 kn godišnje , al to mi nije vrijedno spomena....
Još imamo 3 godine kredita ( ustvari 4 , ali svako ljeto platimo kredit za cijelu godinu unaprijed), onda smo na konju.
Ja stalno mislim da loše živimo , ali MM misli da nam je sasvim ok.
Ne oskudjevamo u hrani , režije su redovito plaćene , odjećom se ne razbacujemo ali kupimo sve potrebno ,registriramo aute u kešu...
Nemamo nikakva osiguranja , ono što imamo taman nam pokrije troškove.
daj mi malo objasnite zasto mislite da je zivotno pusiona?
mi smo dizali zivotno iskljucivo radi penzije i za nedaj boze. kao nekakav dugorocni oblik sigurne stednje. kamata je najniza, jasno. ali ne kuzim zasto mislite da je to lose?
ja i dalje ne mislim da je loše. 25000 kn je za mene velik novac. i spremna sam ganjati brdo papira ako to znači financijsku sigurnost barem 4-5 mjeseci. nije zanemarivo, pogotovo ako ti je kuća pod hipotekom, a ti si nezaposlen :unsure:
dalmatinka, max 1000 kn godišnje? pa to je super cifra, a ne da nije vrijedna spomena! a registriranje auta u kešu - nedostižno.
Ovisi koliko je uplaceno tijekom godina. Ako cifra prelazi 22k+kompletna papirologija, to nije isplativa stednja.
Ja bi rekla da je osiguranje u prvom redu osiguranje, a tek zatim štednja.
I puno je veći ulog od iznosa koji se dobije nakon xy godina takve "štednje".
Uzela bi neko osiguranje u slučaju kupnje stana npr. (na kredit na dugo razdoblje), pa da se bar dio kredita namiri iz tog osiguranja u slučaju neke tragedije.
Štedimo, svi četvero imamo stambene, muž i ja životna i treći stup ... i još svake godine oročimo u banci koja daje najbolje kamate... dok nismo otplatili krediti sve bi davali na prijevremenu otplatu... sad je puno lakše štediti kad nema kredita... i zato mi se ne ulazi u kupnju većeg stana :)