:-)
ja sam išla gore u glazbenu, a u osnovnu onu drugu
Printable View
Pa kad se to ide, moja je 3. razred i nisu nigdje išli, osim na poludnevni izlet u Maksimir?
ne idu sve škole
naši su išli krajem 10. mj.
imali su sreće pa je cijeli tjedan bio prekrasan
naši su išli (tad) krajem 11. baš je zapal snijeg
samo da napomenem, terenska nastava ili škola u prirodi, ili kako to već zvali nije obavezna.
svaka učiteljica može sama odlučiti ide li, ili ne ide. bar u teoriji.
naravno
Ali ja upravo govorim o tome da kod nas nije obavezna samo u teoriji a u praksi je. Učiteljica je odmah na početku godine krenula klincima punit uši kak će ić u školu u prirodi i kak će im bit super, kud će ić i šta radit. Većina roditelja je bila za to da se ide. Za one lošijeg imovinskog statusa se može riješit nešto preko agencije (mislim da je rečeno da jedn dijete može ić skroz besplatno a još mislim jedno ili dvoje u pola cijene). Uopće nije bilo razgovora o tome da netko ne ide.
U Rijeci se prirez plaća 12% pa svejedno nemamo gradska odmarališta nego plaćamo sve do zadnje lipe.
Naši će ići u 4. razredu, kamo, ne znam.
I svejedno mi je u stvari. Samo neka idu, nek' im bude lijepo i nek' se zabave :-)
(I neka, ipak, cifra ne bude baš 2000 kn) :lol:
gle za vse kaj se skuplja, ima određeni rok do kad se mora donesti ili uplatiti lova, paako do tog roka nema love znači da se i ne ide. To kaj učiteljica puni uši, puni ona i s drugim stvarima tipa matemarike i hrvatskog pa se deca ne obaziru, očito prihvaćaju samo ono kaj žele.
Ma razumijem ja to, ali ipak mislim da nije fer... Ako pojedina učiteljica ne može/ne želi ići, škola bi se trebala pobrinuti da ipak netko od osoblja ode. SIgurno nemaju sve učiteljice djecu jasličare i slično. Ne kažem da učitelje treba tjerati na to. Raspravljalo se o tome i u našoj školi pa su isplivala sr*nja s plaćanjem 24-satne brige o djeci i sto drugih čuda... A kad smo ponudili da mi roditelji volontiramo kao ispomoć, uredno su nam rekli da ne može. Jer škole ne žele da im se roditelji "mišaju u posa".
Nema veze. Ja ću svoju djecu odvesti kamo god budem mogla i znala i mislila da treba. Ali mnogim klincima terenska nastava bila je jedinstvena prilika da vide more ili da uopće bilo kamo otputuju. I to je crklo. Definitivno.
Kod nas u školi je od ove godine (kada je promijenjen ravnatelj) osnovan odbor za sve izlete, koji čine predstavnici roditelja i učenika. Njima se prezentiraju ponude i oni odlučuju o izboru. To da li oni dobro rade ili ne rade svoj zadatak, zaista nema smisla preispitivati jer smo ih mi birali... Ali se makar smanjila učestalost loših i nerealnih ponuda, iako se i dalje pokušava, ali sada imamo konkretne osobe za žalbu:)!
Pr. kada su išli u Staru Sušicu prikupljene su ponude u ogromnim nesrazmerima - od 360 - 700kn, za 3 dana/2 noćenja...
Ej, nama je ponuda za 4 dana/3 noćenja 1700kn, bez pića i nekih ulaznica.
Ima, naravno. Sve iste. Očajne i skupe.
da li postoji ikakva mogućnost da netko od roditelja prikupi nove ponude?
Kod nas u školi je tak da učiteljice na kolektivu (znači sve učiteljice 4. razreda u našoj školi) dogovore turu (naravno uz pristanak roditelja) kud će djeca ić, zajedno sa svim izletima, ulaznicama, punimi pansionom, i taj se plan da 3-ima agencijama, i kad one dostave ponudu bira se najpovoljnija. Znači nama se cijena od cca 1.500,00 kuna odnosi na sve izlete, sve ulaznice, puni pansion (kolko sam shvatila uz ručak imaju i po jedan sok, a uz doručak klasika čaj, kakao i sl.). S tim da naša škola već nekoliko godina za redom ima isti plan malog maturalca, i manje više se ide sa istom agencijom jer su s tom najzadovoljniji. I idu u hotel koji ih po rasporedu soba zadovoljava što se sigurnosnih pitanja tiče, znači mogućnosti nadzora i sl., da nisu rascjepkani po različitim krajevima hotela.
To je puuuno previse...
Pitajte da vam rasclane troskove i iz toga ce biti vidljivo gdje je najveci trosak, a time i gdje se moze traziti novi segment ponude. Pr. Jaaako velika stavka su dnevnice za ucitelje, gdje neki poblesave i tu si napucavaju i po 300-500kn/ dan/ osoba! Onda ulaznice, za koje je vecinom moguc popust obzirom na velicinu grupe...pa prijevoz.. Saznajte koliko bi vas kostao isti izlet u kucnom aranzmanu, kao da idete obiteljski na ista mjesta i usporedite.
To sve mora biti puno jeftinije jer se ide u predsezoni, u velikim grupama, obicno bez vodica iz agencije (a i tu se mogu uciteljice pripremiti i zajedno sa djecom napraviti vodjene razglede), zna se koliki je dnevni najam autobusa... Da li je bus cijelo vrijeme tamo ili ih ostavi i pokupi...
Samo za primjer, Zg Skola za primij.umj. ide sada na proljece u Rijeku i na Veli i Mali Losinj, 3 dana, 2 polupansiona...za 350kn po djetetu...prof. se odricu dnevnica...
da, ZAGREBAČKA škola
gdje grad subvencionira
nisam ucitelj, ali me zanima na koju foru se nabiju dnevnice od 300-500 kn/danu, kad se zna da je dnevnica za javne sluzbe 170 kn i to ako si udaljen od mjesta rada 30 km, i da si na putu ne znam sad tocno koliko sati.
i dnevnice isplacuje posladavac. tako da mi ovo nije bas najjasnije.
marta drago mi je da ste se pobunili jer iznosi koje pisete zbilja su bezobrazno skupi.
pardon dnevnica u 2012 i 2013 je bila 150 kn.
spajalice,
svaka agencija od koje trazis ponudu kaze nešto ovako "dnevnica za javne službe je uračunata, osim ako se ne dogovorimo drugačije". dalje ne želim prejudicirati.
ma daj :-o
No, od ove skolske godine, zbog manjka u proracunima skola, sve dnevnice se isplacuju od strane agencija, odnosno, placaju ih djeca. Dobili smo naputak od ravnatelja...u Ri.
Dok su skole imale novaca isplacivale su dnevnice.
Pa sad svaki prof. obzirom na vlastitu savjest, moze u dogovoru sa agencijom odrediti visinu dnevnice koliko god zeli. I onda racunajte na x broj ljudi koji ide u pratnji...
Ali to nije problem saznati jer tko snosi troskove dnevnice mora postojati kao stavka u ugovoru izmedju agencije i skole.
Kao sto mozete zatraziti i racun.
Samo za primjer, za maturalce vec znate da na svakih 20 djece ide jedan prof. u pratnji gratis. No, taj isti vec u startu ima sa agencijom dogovorene dnevnice od 300, pa na vise kn. Puta 7 dana...puta broj prof. u pratnji...
Pa ulaznice za fakultative za mjesta koja se uopce ne placaju...
Pitajte ih da vam pokazu racune za sva mjesta koja su posjetili...svaku jamu, dvorac, stovec...ruckovi...
Uh, ovo mi je bolna tema...:/
Ne bih rekla da vas pokušavaju oderati. Radi se o tome da Grad Zagreb ima objekte koje koristi isključivo za potrebe terenske nastave školaraca, predškolaraca i nekih sportskih društava. Ti objekti najčešće nisu niti idealno uređeni s jedne strane a s druge ne rade po ekonomskoj računici.
Kod vas je očito po srijedi to da grad ili županija nemaju takve objekte i škola u prirodi se organizira po "ekonomskim cijenama".
Ne, noa, može se i kod nas škola u prirodi organizirati npr. na Mosoru. Postoji planinarski dom, zvjezdarnica, svašta pogodno za program škole u prirodi, ali naša djeca trebaju odraditi turu autobusom po Zagorju. Nemam niš protiv Zagorja, al imam protiv gluparija. Osim toga i naša djeca mogu u većinu tih objekata koje koriste zg. škole po istim cijenama, ali bez Bandićeve subvencije, što je i dalje puno povoljnije nego ono što dobivamo. Besplatno školstvo će me ove godine stajati jedno 10000kn. Nekako dobijem impuls da se odselim negdje gdje se škola plaća, pa dobiješ ugovor u kojem je sve definirano. Jer ovo što sad imamo je bijedno, a ono što nam se "smiješi" je samo još veća bijeda. Fuj.
Imaš pravo. Kod nas bi učitelji rado u Slavoniju (na višednevnu terensku) ali odustanemo (već kod planiranja) svaki put jer je preskupo...
ima i u slavoniji dom crvenog križa recimo , gdje je jeftinije, a opet ne tako loše
I 1.100 kn. http://www.crvenikrizosijek.hr/dokumenti/orahovica.pdf
Naš razred je za sada odustao od toga, jer je mnogima i to previše.
je dosta je to love, ali bar je tu sve uključeno s izletima i slično.
Švrćo, a koliko košta na kraju kad ide preko agencije? Ako sam dobro shvatila sve to mora ići preko turističkih agencija koje imaju dozvolu Ministarstva da organiziraju školske izlete.
Ne znam, mi smo od toga odustali odmah na početku. Orahovica je kod nas jedina škola u prirodi (tako je i od kad smo mi išli u školu, samo je u međuvremenu objekt obnovljen) i jedini izbor.
Mislim da je to konačna cijena, 1.100 kn, uključen je i prijevoz i sve za pet dana, s tim da je uglavnom to škola plivanja (veći dio vremena). Mi od Osijeka imamo nekih 70 km do Orahovice.
ovo od brava je relativno prihvatljivo, možda imaju mogućnost i usklađivanja s željama
Je, samo to nije škola u prirodi nego obična đačka ekskurzija preimenovana u školu u prirodi.
nigdje ne stoji u priči da se ne može iskoristiti i školovanje, pa dok se šeću po crkvama ne mogu baš pisati, ali svodi se skoro na isto, a cijena je pola od vaše, znači da bi se i s polovičnom lovom ( a i puno manjom) moglo štošta napraviti,
probaj ih konzultirati pa vidi kolko bi oni cijenili vašu turneju.