kravlje mlijeko (ni kozje) se ne preporucuje davati prije navrsenih godinu dana djeteta
ni domace, ni ne-domace
Printable View
kravlje mlijeko (ni kozje) se ne preporucuje davati prije navrsenih godinu dana djeteta
ni domace, ni ne-domace
Beti, napisala je da će ga prokuhati.
jelena, a zašto?
emily, ni kao baza na kojoj se kuha, npr. griz?
Prema starim tablicama, ne daje se. Prema smjernicama WHO, AAP i slicno, kravlje mlijeko se tretira kao i bilo koja druga namirnica (osim meda, koji se ne smije do navrsene prve godine zivota) i moze se dati kao dodatak hrani nakon navrsenog sestog mjeseca zivota, odnosno nakon uvodjenja dohrane. Bitna napomena kod mlijeka je da se ono ne uvodi kao napitak ili obrok, tj. da je jako vazno voditi racuna da kravlje (kozje, cije god) mlijeko NE zamjenjuje obrok majcinog mlijeka ili adaptirane formule u prvoj godini zivota. Uz to, preporuca se punomasno mlijeko, ako se vec uvodi.
pa meni je to i logično...
ja sam isto tako stavljala tih par žlica u kašice (koje nije htjela jesti, al to je drugi par rukava :D ), nije mi se radi toga dalo kupovati adaptirano. :-/
Koja je fora s preporukama za razrjeđivanje ako mlijeko mora biti punomasno? Mislim, jel to ima veze jedno s drugim ili?
meni nema smisla dvati kravlje/kozje mlijeko u prvoj godini...pa dijete doji ili je na ad
cemu?
a kuhati se moze i na vodi
moram naci stare rodine tablice :-)
ja volim tablice :mrgreen:
a nemam ih vise, jer sam mislila da mi nece trebati
ih...
Nakon godine dana ne treba razrijediti kravlje mlijeko, ali za manju bebu ( a VeraM pita za bebu od 7,5 mj, iako je rekla da ne misli još davati ) zato sam napisala.
Ako se stavi par žličica u kašicu, neće biti problema, ali ako se daje kao mlijeko u bočici ne preporučuje se davati samo pomuženo kravlje mlijeko.
I, ne radi se o masnoćama. Bit je u količini bjelančevinama u kravljem mlijeku koje nisu u dobroj konc. za prehranu ljudskih beba. Kravlje mlijeko nema ni dovoljno željeza u odnosu na majčino i adaptirano, pa o tome itekako treba voditi računa dok je beba na uglavnom mliječnoj prehrtani.
Kada bebi treba kalorija, tada će keksi skuhani na kravljem mlijeku itekako ostvariti tu ulogu :) no, za ostale nutrijente ipak treba kvalitetnije mlijeko kad se radi o bebama.
Vrlo je lako naći linkove u kojima piše sve o tome.
keksi na mlijeku i nisu neka kvalitetna prehrana :-/
ne znam, ima puno kvalitetnijih obroka od toga
a keks se moze rastopiti i na ad, ako bas treba biti keks
ja ne bih davala km prije navrsene godine
al svatko radi kak mu pase, naravno...
Pa i napisala sam da nije kvalitetna!
Samo kalorična. Ako nekoj bebi trebaju kalorije, to će dobiti. Nekako mislim da ljudi čitaju što piše, ili barem što ne piše :)
pa treba i jedno i drugo
mislim, ja sam imala (imam) dvije mrsavice
al uvijek sam gledala da dobiju i kvalitetan i kalorican obrok
jer, kolicinski su jele malo i ako u tih par zlica natrpam samo kalorije, nemam di nadoknaditi nutrijente
u tome je problem
tako da i dalje ne vidim cemu kravlje mlijeko prije navrsene godine
A cemu bilo sta? ;) kako rece Kaae, po novome se kravlje mlijeko tretira kao i bilo koja druga namirnica, znaci da moze nakon sest mjeseci. Ako je hrana ukusnija, ako se bebi vise svidja, i ako je kaloricnija, zasto ne? A nije mlijeko i bez nutrijentivnih vrijednosti valjda.
Zato sto se odredjena jela jednostavno mogu kuhati uz dodatak kravljeg mlijeka/vrhnja/jogurta. (Mozemo dodati i sireve i skutu i sto god, od krave, koze, itd.)
Ovo sto Beti pise, to je ono sto se ne radi, dio o kravljem mlijeku u bocici, za bebu ispod godine dana. Za takav obrok postoji dojka, izdojeno mlijeko ili AD.
pa rekoh, JA ne vidim cemu
mozes ti svom djetetu davati sto te volja, ukljucujuci kekse na mlijeku
ja ne bih...
al raspravljamo, ne?
Kaae, mogu se kuhati i na vodi, kaj ne?
ja bih (ponavljam, ja) prednost dala jogurtu ispred k. mlijeka
A zasto? Vera M. ima neko domace totalno eko.
a ovo s bocicom kravljeg umjesto ad cujem sve cesce u zadnje vrijeme :-/
jer je ad skupo, uglavnom s tim objasnjenjem
najgore sto sam cula je, da je jedna mama (inace ima malu farmu krava) svom nedonoscetu davala svjeze pomuzeno mlijeko, dok je jos toplo
dakle, neprokuhanu
eto, tu sam ostala bez teksta
Zato se ne daje kravlje razrijeđeno već ad.
A griz i puding neću kuhat na vodi ako imam mlijeko. Masnije je i jače nego na vodi. :)
pa da, adaptirano je za bocicu, al puno ih daje kravlje
ne mislim da je neki problem u grizu na mlijeku, al kazem, meni to nije nesto napeto
puding ne kuham nikad, pirov griz rijetko (na vodi), al i to kad ga mijesam s vocm/povrcem za neki brzinski obrok
ma, nemaju svi ni iste prehrambene navike
za neke forumasice su ove nase doma prezdrave, a za neke puuuuno prelose...
Ajme koja rasprava oko jednog posta. Ovako. Beba je na mom mlijeku i bit ce bar do 1 godine. Ne dajem joj na bocicu nista osim mm i to kljunasicu, vodu pije iz case. Rado bi joj obogatila vecere s necim osim zitarica. Jogurt planiram pravit od svjezeg km ili kozijeg s onom gljivom. Pa sam mislila joj u skuhane zitarice i zitne pahuljice dodat par zlica mlijeka. Nikako umjesto obroka mlijeka, to naravno. Sve joj kasice kuham, svježe i griz i palentu na vodi, s pahuljicama jos zobenim i od prosa. Dakle u to sam mislila dodat prokuhano kozije ili kravlje svjeze mlijeka. To je pitanje za bebu recimo od 9 mj. Jer sad krecem u dogovore s mljekarom.
VeraM :lool: cesto se velika rasprava razvije oko neke pi****ije
pogledaj samo ono o peglanju i Jokicu :lol:
Prema smjernicama, sve to sto si navela mozes. Od navrsenog sestog mjeseca zivota, odnosno od uvodjenja dohrane.
Ginger, naravno da sve ovisi o brdu razlicitih stvari, od podneblja (cak i raznih dijelova Hrvatske, a kamoli sire), obiteljskih navika, a nekad i debljine novcanika. Ali moze se, odnosno smije se, prema relevantim smjernicama. Hoce li netko kuhati griz na vodi ili mlijeku, ili dodati u njega tri zlice jogurta, to vise nije bitno. Jednako kao sto nije bitno hoce li netko dati kasu od tikvice, a netko drugi komad pecenog pileta. Netko recimo uopce nece kuhati griz. Ili jesti pile.
Beti, super mi ide citanje. Od ovog sto si napisala jedino stoji da kravlje mlijeko ne treba razrijediti (opcenito) i da ono nije nutritivno jednaka ili superiorna namirnica majcinom mlijeku, ili adaptiranom, do godine dana (u nekim slucajevima i kasnije). I valjda stoji ovo da je lako na internetu naci razne linkove.
Prosvijetlite mene plavušu, kako ja to volim reći. Jedan od argumenata protiv kravljeg mlijeka je bio da niti jedna životinja u odrasloj dobi ne pije mlijeko. Pa ja sad pitam, je li to zato jer joj ne treba ili joj nije dostupno?
Ako mačka dozvoli svom već velikom potomku da sisa, on će sisati (vidjela na svoje oči kako mačorčina veća od svoje mame sisa i prede od gušta). Odrasloj mački ako natočiš mlijeka u tanjurić, popit će. U divljini majke odbiju mladunčad od sise jer stiže friška tura mladunčadi, a ne zato jer ovi više ne bi sisali. U uzgoju kravama maknu teliće sa sise kad ocijene da su dosta veliki da bi mamino mlijeko mogli komercijalno iskoristiti. Meni to sve govori da bi životinje itekako rado konzumirale mlijeko kad bi imale priliku.
Nekako si mislim da je mlijeko jedna od onih namirnica koje su podložne tumačenju koje vrijedi u tom trenutku, kao što je svojevremeno bila hajka na jaja i mast.
Naravno da ima ljudi kojima mlijeko smeta. Ima ih kojima smetaju razne druge namirnice, pa ako skužiš da je tako onda ih nećeš konzumirati. Moj sin konzumira velike količine mlijeka, ne prerađevina, baš mlijeka. Nikad nisam primijetila da ima ikakvih problema. Vjerujem da njegov organizam zna što mu paše i što je dobro za njega. Kći ne voli mlijeko, nikad nije, i vjerujem da njenom organizmu mlijeko ne paše.
pa audrey otkud da odrastao čovjek konzumira ljudsko mlijeko?
nije stvar u mlijeku u odrasloj dobi nego u mlijeku koje nije od tvoje vrste.
iako, što to ima u kravljem mlijeku a da nema u kravljem mesu? ili je sve životinjskog porijekla upitno?
Zašto je uopće bitno da to bude mlijeko tvoje vrste? Hajde, razumijem kod novorođenčadi i mladunčadi, tu je ipak priroda odredila da mlijeko tvoje vrste najbolje pokriva tvoje potrebe, jer ti ništa drugo osim tog mlijeka ne konzumiraš, i ono mora biti takvo da ti omogući optimalan razvoj.
Ali, kao odrastao čovjek, ja pokrivam svoje potrebe iz puno izvora, i ne zamatam se time što npr. kravlje mlijeko nema jednak postotak masnoća kao ljudsko, jer ću si eventualni nedostatak masnoća nadoknaditi tako da ću si dodatno mrknuti red špeka ili ću eventualni višak masnoća kompenzirati lešo prehranom. Za mene je mlijeko hrana i za njega kao i za svaku drugu namirnicu vrijedi da nije dobro jesti samo to, ali i da definitivno ima vrijednih sastojaka koji nam dobro dođu. I mačka će popiti tanjur kravljeg mlijeka, jer ga prepoznaje kao hranu, i ne pada joj na pamet pogledom te pitati: a nije bilo mačjeg?
Ili, da te parafraziram AdioMare, stvarno, zašto mlijeko mora biti od iste vrste, a meso ne?
Tipfeler: nije 'ne ZAMATAM se', nego 'ne ZAMARAM se', ne da mi više popraviti.
Za 9-mjesecnu bebu, kad bi sad radila griz, bi radila prvo na zobenom/rizinom mlijeku i onda pomalo dodavala kravlje, jer je ovo rizino i zobeno fino slatkasto pa je griz ukusniji a s druge strane od km dobiva proteine i masti kojih u rizinom i zobenom nema pa je isto kremastiji i ukusniji. Najneukusniji je griz na vodi. Mislim da sam s prvom furala samo to kuhanje na vodi jer je tad bila preporuka da se ne daje uopce km prije godine dana. S mladjim se nisam vise obazirala na tablice pa sam radila kako sam opisala - mislim da je ipak jeo finije :njam:
Zato jer nije dostupno. Puno vrsta su oportunisti i iskoristit će svaki izvor bjelančevina, jer uostalom to znači preživjeti.
Ne mogu si zamisliti scenarij u kojem odrasli ljudi ovako konzumiraju mlijeko vlastite vrste u ovim količinama na redovnoj bazi kao što to radimo s mlijekom drugih životinja. Zapravo mogu, ali je prilično morbidno. S druge strane morbidno je piti i produkt žlijezda drugog sisavca nakon što prekinemo piti mlijeko majke. Ali što nam preostaje? Da kuhamo griz na vodi? :mrgreen:
Meni je riža onemilila kao namirnica (iako je i dalje kuham) otkako sam gledala neki dokumentarac kako se u dolini iz neke rijeke u Tajlandu natapaju rižina polja, a uzvodno na toj rijeci ispiru zlato. A u tom procesu ispiranja (ne sjećam se više kako) koriste živu :-( .
Prema nekim izvorima, rizino mlijeko nije najbolji izbor za male bebe zbog kolicine arsena koja se u njemu nalazi.