A s čim je boureque ?
Printable View
A niti tvrdnja da zvucim kao oni koji tvrde da je burek samo s mesom ne stoji jer oni koji tvrde da je burek i sa sirom opet je to tijesto sa nadjevom, znace ne tvrde da nije vec samo da je nadjev krivi a vi mjenjate vrstu jela:mrgreen:
Joj, zaboravih ovo: skuham juhu (od junetine ili teletine) u loncu pod tlakom, juhu pojedemo, a meso izrežem na kockice i napravim salatu, uz dodatak (birajte kombinaciju) luka, kuhanih jaja, kukuruza šećerca, klica mungo graha, peršina, kopra...
Obvezno bučino ulje!
Slične kombinacije mogu se napraviti i od ostataka pečenja.
Jedne godine ispekla sam praseći but prije nego smo išli na more, imali smo mesa za najmanje 3 dana + salate, bilo je super. Isto se može i sa kuhanom šunkom.
super tema :)
meni je ljeti najdraže neku tjesteninu i umak na brzinu, čušpajz ili ovo što je peterlin napisala povrće u loncu (mljac)
a kuhanje rano ujutro.... a joj, ne mogu ja to :mrgreen:
btw. original tzatziki umak se radi ovako:
1 krastavac izribati, malo posoliti i staviti bar 1 sat da stoji i pusti vodu, pa ocijediti
500 ml grčkog jogurta - oni stavljaju od ovčjeg mlijeka - staviti da se bar sat vremena cijedi u gazi
3-4 češnja češnjaka vrlo sitno nascjeckati (mora biti nasjeckan!)
dodati 2 žlice maslinovog ulja
malo bijelog aceto balsamico
sve pomiješati i staviti na hladno
Mi svaki dan jedemo juhu, toplu ili hladnu (gazpacho, cacik). Napravim veliki lonac, pa nam traje par dana. Meso jedemo svako drugi, treci dan, s rostilja na balkonu. Salate su pod obavezno. Najcesce kombinacije su nam povrce iz woka, omleti, fritate i sl. Volim i ubaciti jelo u pecnicu, npr. lignje s krumpirima.
Tahini mozete skroz jednostavno i jeftino doma napraviti.
Sezam malo poprziti na tavi, samljeti u multipraktiku uz dodatak maslinovog ulja (ne previse, treba biti dosta gusto, nesto kao nutella).
Obozavam filanu papriku, ali je meni taj umak pretezak (kod nas se radi zaprska). Mogu li te filane paprike ko i sarma bez zaprske?
Mislim, znam da mogu napraviti bez zaprske, ali ima li kakva tajna oko pripreme (bez ribanog krumpira, zobenih pahuljica i slicnih dodataka)?
Brzi rucak su mi i topli sendvici (dobri su i hladni): jaja, vrhnje, ribani sir, sjeckana sunka /kobasice / spek/ meso od dana prije, sjeckani kiseli krastavci, zacini po zelji. Snite kruha malo namociti u mlijeku, staviti gore zlicu-dvije smjese i kratko zapeci. Tko ne jede kruh, moze smjesu zapeci u polovici paprike.
ne stavljam zapršku niti neke druge tajne sastojke.
još su mi od paprike draže tikvice punjene mesom.
može i vege verzija, punjeno žitaricama, mljevenim suncokretom, lećom...
peterlin moja inspiracija za jelovnik za cijeli tjedan
meni je ljeti omiljena klopa paradajz, luk, paprika, krastavac i i meso i ribe s grila. Za užine voće, ali zato za večeru poslje plaže, a prije izlaska jedemo puno jer tad nije vruće, hladne juhe, pečena ili kuhana jaja, pršut, sirevi, razni domaći namazi, frapei, svega puno
FIlane paprike možeš peći u roru bez kuhanja, ja ih punim mljevenom puretinom sa začinima, lukom i češnjakom, paradajz narežem na šnite i stavim na vrh. Za 45 min su gotove, bez riže i umaka. takve su dobre i hladne
umak od domaće majoneze i rajčice.
ulje se stavi u posudu od štapnog i na to jaje. nož se postavi na žumance. dva tri pulsa i eto domaće majoneze.
u to se ubaci svježa rajčica, dodatno izmiksa i eto dresinga za paštu solo, ili kakvu salatu od pašte, kus-kusa, orza, nastavi niz.
kad mi je MM na brodu a mala jede u vrticu ja uglavnom zivim na raznim salatama...u njih trpam sve i svasta,od jaja,mrkve,paprika,avokada,cherry rajcica,sira...obavezno ubacim neki protein (ne uvijek meso),maloprije sam marinirala piletinu i sutra cu je ujutro prije posla samo ispec na grill tavi...te 3-4min stvarno ne smatram nekim kuhanjem...
a kad krenu balancane,zamjenit ce mi meso...
najdraze mi ih je zarezati poprijeko svako 2cm i u te utore utisnuti mozzarellu i brdo bosiljka pa u pecnicu....mmmmm....
neki sam dan htjela napraviti popecke od tikvica (jer su mi dodijale leso) ali mi se nije dalo stati za spaherom pa sam tu smjesu (koju bi inace przila ko popecke) izlila u pleh za pite i ispekla u pecnici,super je ispalo!
ja u salatu sa kukumarima (odnosno tzatziki) stavljam sitno nasjeckani vlasac,jos mi je drazi od kopra! cesnjak samo zgnjecim da pusti sok pa izvadim,ne volim sitno nasjeckani...
i ja bi rado jela svakojake salate, ali moji nisu bas obozavatelji pa na kraju moram kuhati..
evo tu ima isto dosta ideja
http://forum.roda.hr/threads/56618-R...na-ljetna-jela
ja isto izmišljam svašta s tikvicama, a da nije prženje na ulju. Nedavno sam ih naribala i posolila, pustila da puste malo vodu, i u tu vodu umiješala palente, dodala 1 jaje, malo češnjaka, papra i maslinovog ulja. Ispadne malo rjeđa smjesa, ko proja s tikvicama recimo :) pa sam je izlila u kalupe za muffine, to mi se učinilo najzgodnije za ispeć :)
a koliko dugo ti se peče ta balancana s mozzarellom, ona je dakle u komadu, samo razrezana?
tangerina, ja znam napraviti isto s palentom samo na ljedeci nacin. skuham palentu izlijem 1/2 u neku malo dublju posudu, na to preilijem izribane tikvice sa svjezim sirom i onda na to drugu polovicu palente. ostavim u frizideru da se ohladi, izrezem na kocke i serviram.
spajalice, to su onda sirove tikvice?
da, mogu se one i sirove jesti, ali ipak na njih stavis vrelu palentu pa ih ipak omekani.
no izmedju dva sloja palente moze se staviti i salsa s komadicima speka.
Jučer sam stavila kiseliti drugu rundu ljetnih krastavaca (prvu je mlađi sin pojeo takvom brzinom da je nama ostalima jedva ostalo za probu):
U staklenku naguram dobro oprane mlade krastavce srednje veličine (duljine prsta, malo deblji - kornišoni su mi najbolji), grančicu kopra (po mogućnosti u cvijetu, ali nisam imala), komadić lovorovog lista i par zrna papra, pa zalijem zaljevom (mjera je za cca 2 staklenke, ovisno o faktoru punjenja, a ja ih naguram puno):
0,7 l tople vode iz bojlera (jedna staklenka)
0,025 l morske soli (to je pola birtaškog štamprla - lakše mi je sol mjeriti na volumen nego vagati
2 jušne žlice jabučnog ili vinskog octa - samo kao starter
To miješam dok se sol ne otopi (zato se koristi topla voda, brže se otapa) pa zalijem krastavce, staklenke pokrijem tanjurićem ili poklopcem "na labavo" i ostavim par dana na sunčanom prozoru da se ukisele. Treba im oko tjedan dana (nekad dulje, nekad kraće - ovisno o temperaturi okoline). Ispadnu više slani nego kiseli, ali jako su fini, bolji nego zimski krastavci u octu.
Kad su taman dovoljno kiseli, isperem ih hladnom vodom i stavim u zatvorenu posudu u frižider - mogu stajati oko tjedan dana ako se prije ne pojedu, ali kod mene obično planu čim su dovoljno kiseli.
Maloprije sam napravila, ispržila i pojela popečke od tikvica u vrlo kratkom razdoblju pa sam se sjetila teme :mrgreen:
Naribala sam tikvicu, razmutila jaje, nasjeckala mozzarellu, dodala integralno brašno, krušne mrvice, isjeckani češnjak, jako puno začina (svega po maaaalo: sol, kajenski papar, bijeli papar, kurkumu, bosiljak, origano, mažuran, sve što sam našla :mrgreen:) i pekla na tavi za palačinke na maslinovom ulju.
Sve skupa je bilo gotovo za tili čas.
Ja imam multipraktik koji ima nastavak za ribez,pa sam tako danas naribala tikvice,mrkvu i korabu,umijesala mrvice,mazuran,origano,kurkumu i ispeci cu ih na teflonki bez ulja. Uz to umak od kukumara i kravljeg jogurta. Finoooooo!!!
Ja bi na ovo vrijeme najradije jela kiselo zelje na salatu. :-(
Radila sam paprike na pikulin nacin, u rolu. S tim da sam ja jos nalijala i vode do polovice paprika da ima vise umaka i umjesto puretine stavila domacu svinjetinu pa se nesto dulje kuhalo.
Jako mi se svidio okus "juhe", a paprike su ko iz rajngle.
Drugi dan je sve jos bolje bilo!
tikvice naribam, posolim i ostavim 5-10 minuta da puste vodu
ocijedim rukama
dodam 1-2 jaja (ovisno o kolicini tikvica), sve smuckam vilicom, dodam brasna tek toliko da poveze u smjesu (ako ima previse brasna, tikvice se "izgube")
zlicom na vruce ulje, par minuta pecem i okrenem
ne treba dugo stajati pokraj peci, stvarno je brzo gotovo (ukljucujuci pripremu)
super je uz salate, vrhnje, jogurt
kao prilog nekom glavnom jelu, ili samo kao uzina/vecera...
ja cu onda danas napravit LCHF verziju i umjesto brasna/mrvica uvalit zobene posije....taman mi ostalo mozzarelle od salate jucer....
samo,u mene nakon priganja slijedi 10-minutno ciscenje ploce od ulja..gdje mi pamet bila kupit crnu staklenu plocu..:cupakosu:
fingertips, kako to bude na teflonki bez ulja,ne raspada ti se? smjesa mi ne zvuci kompaktno....
I kod mene je crna staklena ploca, a przila sam takodjer na teflonki, mogla sam i bez ulja, ali nisam htjela, stavila sam malo maslinovog. Prevrtala sam palicom za palacinke. Nije se ljepilo i nista nije spricalo! :-)
A bi se moglo to u pećnicu ubaciti?
Ja mesne fasirance radim u pećnici...
Nikad nisam probala, ali pretpostavljam da može, na masni papir…
Ma ne treba ti ni papir - frk u npr. Zenkerov kalup za torte ili bilo kakav pleh, pa narežeš:
http://www.coolinarika.com/recept/ti...ukan-faze-2-4/
Na drugoj temi sam stavila recept za pogačice, ali ću ga zakeljiti i ovdje, jer su jako ukusne, za par minuta su gotove (pod uvjetom da se tijesto nekim čudom samo zamijesilo :mrgreen:), mada s obzirom na sastojke ne spada u kvalitetna jela :| (ali spada u fiiina).
Pogačice:
70 dg glatkog brašna
*1,5 dl mlake vode
1 kvasac
1 prašak za pecivo
1 velika žlica vrhnja
1 dl ulja
sol po želji
Kvasac staviti u mlijeko s malo šećera da se digne.
Od navedenih sastojaka zamijesiti tijesto i ostaviti ga da se digne.
Razvaljati, izrezati i peći na srednjoj temperaturi na tavi za palačinke podmazanoj s malo ulja. Prevrtati palicom za palačinke.
Gotove su za par minuta.
*U receptu koji sam dobila nije pisala količina potrebne vode, samo da tijesto mora biti mekano. Procijenila sam da je optimalno 1,5 dl vode, ali ne morate se toga držati, ukoliko imate iskustva s odokativnom procjenom mekanog tijesta
To je neka varijanta "ludog tijesta" u koje ide i prašak za pecivo i kvasac. Može se zamijesiti, pa držati u frižideru par dana i peći / pržiti po potrebi.
Ja za takve stvari (ali bez pp) ne koristim recept nego onak ofrlje - kako dohvatim.... Mojoj djeci su najmilije langošice, a to ti je sve više manje ista priča.
Ja se obično držim recepta k'o pijan plota :mrgreen:
Evo, baš sam pogledala, imam recept i za ludo tijesto, u njega idu još jaja i jogurt.
A kad već gledam, pogledala sam i recept za omiljene kiflice (recept s dukatovog vrhnja) i najsličnije je tijestu za pogačice.
Nikad nisam čula za langošice, kako se to radi?
Langošice: http://www.coolinarika.com/recept/756789/
Inače, ovo je trebao biti topic o receptima bez kuhanja. I što sad? Navalili smo svi s receptima S kuhanjem, pečenjem, prženjem... ufff...
Pokušavam se sjetiti nečeg bez kuhanja, ali slaba korist - lijepo je Mojca rekla da bi na ovakvo kišno vrijeme najbolje pasalo kiselo zelje na salatu.
A sad odoh smisliti nešto ekipi za večeru - možda salatu od jaja s lukom i bučinim uljem. To uključuje samo kuhanje jaja.
E, da, ljeti često napravim palentu, u vrelu ubacim komadiće feta sira i po vrhu polijem rastopljenim maslacem.
Volim i varijantu s jogurtom u koji dodam protisnuti češnjak (i opet zalijem maslom :mrgreen:).
Osim što tu ima odičnih stvari već napisanih koje često sama radim, moram s vama podijeliti još jedan salatni recept, možda meni najdraži ikad:
rikula+pileći file pržen na gril tavi i izrezan na komadiće+kruška+maslinovo ulje+med+aceto balsamico.
toliko je fino da to često radim i kao predjelo za fensi večere
U Intersparu sam našla neke već oprane, zapakirane salate, što olakšava čak i pravljenje salate :mrgreen:
Neku večer sam pomiješala doslovno svašta: ribani kupus, rikulu, matovilac, cherry rajčice, kukuruz, začinila maslinovim uljem, solju, acetom balsamicom, kajenskim paparom i to mi je bilo dovoljno za večeru.
Uz to bi pasala mozzarella ili neki drugi sir, a u salate volim umiješati i isjeckani češnjak.
Mogu se ubaciti i komadići prepečenca (kupljenog).
Ovo je bez kuhanja, a kvalitetno, jer sadrži sve: ugljikohidrate, proteine i masnoće (samo ne znam je li baš u dobrim omjerima :-)).