ja mislim da je u skolama puno veci izbor fakultativnih jezika, a ovi su izborni
Printable View
ja mislim da je u skolama puno veci izbor fakultativnih jezika, a ovi su izborni
baš šteta jer nam treba dobrih pomoraca na vaporu do Žirja :mrgreen: inače, moj je završio pomorsku svojom željom, ali mu se nije baš dalo ići navigati par godina nego je rađe konobario. sad se valjda malo opametio pa skoro čeka ukrcaj na brod. nažalost, ne za Žirje.
mlađa je ove godine maturirala i čeka nas upis na fakultet.
sretno svim srednjoškolcima i nek upišu željene škole.
Ja skužila da su to ipak glavni tj.prvo jezici i sigurna sam sam u pravu
nismo se mozda skuzile, mislila sam reci da je ogranicen izbor prvih i drugih jezika (npr kao prvi engl ili njem., kao drugi - njem, francuski, spanjolski i talijanski=, ali da ima dosta jezika koje mozes upisati fakultativno (niuzozemski, ruski, poljski, novogrcki...) a koji ti isto ulaze u prosjek
sve skole koje je moj sin kliknuo imaju francuski
Je ok ali ako je neko samo u io neki jezik koji nije eng ili nje ima jako malo skola na izbor koji moze upisati
koliko djece nije ucilo engleski?
a zašto bi neko trebao znat ili učiti baš engleski ili njemački
gle teoretski može to bit puno ima francuskog u par škola u zagrebu koji ide kao prvi jezik, koja škola u samoboru, valjda i drugdje ima ko prvi jezik, a opet djete ne mora učiti sengleski ko drugi ako ga i uči, može bit potkovani u francuskom i imat bolje ocjene i želi nastaviti i francuski dalje, zakaj onda nema pravo i nastaviti tako.velim u moje vrijeme mi smo u razredu imali i engleze, njemce, francuze i ruse, ja sam teoretski mogla birati koji jezik hoću jednako dugo sam ih oba učila, skoro jednako znanje i iste ocjene.
pa jelena, pitam te o kojem se broju djece radi zato jer pretpostavljam da su na temelju toga da je većina djece učila engleski kao prvi ili drugi jezik donijeli odluku da je to (uz njemački) prvi jezik izbora.
ja ne znam nijedno dijete koje je sad od prvog do osmog osnovne a koje u skoli ne uci engleski
e vidiš moji klinci uče njemački od prvog razreda osnovne, znači ja ih znam jako puno koji ne uče engleski ko prvi, ali nije bit u tome, bit je da je večinom ograničeno na engleski i njemački, o tome pričam, pa francuzi i možda rusi ( sad ne znam kolko se on sad uči u osnovnoj ( recimo u moje doba je bilo svake 3 godine jedna razred ruskog ( a u mojoj generaciji je bio i s engleskim))
djeca koja su učila engleski kao drugi jezik, imaju uvjet da upisu programe s engleskim
ne znam zasto se vrtimo vec dva dana oko ovog a nemamo pojma jel issue, tj postoji li vise netko in "naseg vremena" kad se ucio ruski ili francuski, a nije se ucio njemacki ili engleski
da pokrijepim još pričom kod nas se uvodi i talijanski i baš klinku nagovaram da ga upiše ako će bit u njeno vrijeme
Ne znam ni za jednu skolu u kojoj prvi strani jezik nije engleski ili njemacki (mozda talijanski u Istri ili Primorju?).
Cesto se roditelji bune i ne zele cak ni njemacki kao prvi strani jezik, samo engleski. Znam skolu u kojoj roditelji nisu pustali djecu na nastavu ako im ne bude prvi strani jezik engleski. Pisali ministarstvu (roditelji), ministarstvo odobrilo.
Uopce ne ulazim u to da li je to ok ili nije, samo objasnjavam.
a ja s druge stane znam par tih škola, ali to nije bitno. Bitno je da nemaju svi jednaka prava za upisati ono kaj hoćeju samo zbog jezika
ak se ne uči ko prvi, djete ga ne mora izabrati ko drugi
ondaa? pa gdje ste sve nestale? kako stoje na listama? jesu upali tamo di su htjeli?
upisuje se sin od moje frendice, najbolji prijatelj od j.
i jučer, gledaju njih dva te liste, a ovaj mu daje upute.
slušaj, uopće ne moraš imati neke predobre ocjene, da sam znao da će ovako izgledati liste za gimnazije, ne bih se zadnja dva tjedna svaki dan u šest ujutro dizao i učio za pet.
a j bleji u njega ko da je neki prorok. :roll:
A je upao u sve odabrane škole. U jednoj je među prvima, a u drugima je 20-30 mjesta od dna (sa 77 bodova). U Splitu nema baš tolike inflacije ocjena i nema škola u koje se upada samo s 5.0 i dodatnim bodovima. Međutim, nama je bilo jako stalo da upadne u školu svog prvog izbora (više nego njemu) jer su mu tamo najbolje šanse da bude zadovoljan u školi i da uči s guštom punom parom.
I mogu vam reći da mi je tih 30-ak mjesta koliko je otklizao nizbrdo od prvog dana kad se prijavio uzelo koji mjesec života. On je zainteresiran, ali kul.
Vidi mene, "upao je", a nije zaključeno: puj, puj, puj, kucam u drvo i sve što treba!!
ne javljam se jer nista ne kuzim, jos uvijek lol
moj je danas bio na prijemnom za dvojezicnu, polozio
ta dvojezicna mu je drugi izbor
u onu koja mu je prvi izbor upada, to smo znali, visoko je na listi i ne moze se nista dogoditi
ali nikako ne mogu izracunati jel ima realne sanse upasti u tu koja mu je drugi izbor, ako bi se predomislio
sad je u toj skoli 18. na listi, a kvota je 28
ali nemam pojma niti koliko ih se prijavilo (jer je prijemni bio za dvije skole, a i prijemni u drugim dvojezicnima je bio istovremeno, i moglo je vise djece izabrati vise dvojezicnih), niti koliko od tih prijavljenih je bolje rangirano od njega
tablica je namjestena tako da pokazuje njegov poredak iskljucivo medju onima koji su tu skolu izabrali kao prvi prioritet, tj kojima je to prva skola u koju su upali.
zadnjeg dana moze se okrenuti svasta
ivka, jel polagao za desetu?
Da. Prirodoslovnu.
Mislis - ima srece jer ovdje ne bi upao ili - ima srece jer je skola koma? Pretpostavljam ovo drugo jer sam citala da si nezadovoljna, ali cula sam i vise pozitivnih prica.
Prvi izbor mu nije peta. Nastavio bi klasicnu, zanima njega jednako sve, i jezici i matematike, a fakulteti o kojima razmislja su tolikk razliciti da ga ne bi bilo dobro sad usmjeriti. Klasicna mu je prirodni odabir, ali fali mu tamo informatike, a citao je da ovdje moze odabrati pojacani program.
Ostale skole nije uopce kliknuo.
Mene zanima praktična stvar: kako to ide - do kad treba povući prijave sa škola koje nisu prvi izbor, da bi se liste korigirale....
Viš, Peterlin, dobro pitanje. 7. se zakljucavaju liste, valjda nekon toga ima neki period povlačenja prijava.
e sad ja ne kužim ništa.
pa kako ćeš onda znati jesi upao ili nisi, ako su na listama i nečiji šesti izbori :?:
Nakon sto liste odabira zakljucaju, sustavu treba par dana za posloziti konacne rang liste i tek onda znas na cemu si.
Ako upadas u skolu prvog izbora, sustav te automatski u tu skolu upisuje (ostajes na toj rang listi, a sa svih drugih rang lista te brise).
Znaci, nakon zakljucavanja se svi oni kojima ta skola nije prvi izbor, a upali su u neku od skola koja im je na listi prioriteta ispred te skole, brisu s liste te tvoje skole.
Ako ne upadnes u skolu prvog izbora, sustav te stavlja u prvu iducu u koju upadas. A brise s prve i svih ostalih lista.
Valjda je sad malo jasnije.
Btw, ideja e-upisa u sš je potekla od sadasnjeg ministra, to je njegov projekt.
Ni ja ne kužim, zato sam i pitala.... Da li se djeca upisuju u odabranu školu, pa ih u trenutku upisa automatski sustav skida s lista na ostalim školama?
Kako to ide?
enela, hvala na objašnjenju - nisam vidjela post. Moje dečke upis čeka iduće godine i one iza, pa skupljam iskustva.
Nema vise onog da gledas konacne liste sa svim odabirima pa biras gdje ces se upisati.
Kod izrade rang liste u obzir uzimaju prioritet skole i ocjene. Gdje se nades tu si i upisan.
Ovo me sad posjetilo na još jedan detalj...Čula sam svojevremeno na Vijeću roditelja nešto o direktnim upisima i ako se dobro sjećam, spomenuta je neka velika brojka za Zagreb, par stotina djece... Ako je to točno, zdrava logika mi govori da ti upisi ne bi trebali čekati jesen, nego bi trebali ići prvi (valjda, a možda se i varam...).
Ti Peterlin sve prouči - mene čeka za dvije godina. i moj je spominjao direktan upis - nisam skužila koja to djeca imaju direktan upis - oni s natjecanja?
Ne, nista ne ceka jesen. Svi koji upadnu u neku od odabranih skola znaju da su s 1.9. ucenici te skole. Skolska godina zavrsava s 31.8. i svi ucenici su do tada sluzbeno ucenici oš.
Ovi koji imaju direktan upis ce biti na listama odmah nakon zakljucavanja (ili ih ove godine ni ne stavljaju na liste???) sa svom drugom djecom koja upadaju i uz njihovo ime obicno pise "direktan upis".
Meni se čini da je moj stariji trenutno bolje upućen u upise od mene (što je i normalno).
Direktni upis imaju samo oni koji su na državnoj razini osvojili neko od prva tri mjesta na natjecanjima. Moj sin je do sad išao na natjecanja iz informatike, uspješno, a to će ići i dalje, ali informatika je izborni predmet pa se ne računa u to. Zato je naumio ići na natjecanja iz kemije i možda fizike, tek da proba - ako prođe, super. Ako ne - nema veze.
Dalje - moram se podsjetiti kako ide za djecu s teškoćama (disleksija). Mislim da oni isto imaju nekakva prava, ali treba postojati prethodna medicinska dokumentacija. Budući da je moje mlađe dijete ovu svoju smetnju uglavnom preraslo i ima sasvim pristojne ocjene, ne mislim se time zanimati pa ne znam napamet.
Evo, našla regule za direktni upis djece s disleksijom u srednju školu, ako kome zatreba:
http://www.hud.hr/w-zakoni/HUD_hodogram.pdf