strah od cisouretrografije
Drage Majke, dajte mi savjet.
1. pitanje: Moja curica Laura ima 4 godine. Prije 1.5 godinu imala je uroinfekt, radjen je MCUG (u Klaicevoj) i otkriven je refluks II stupnja jednostrano. Dobila je profilaksu Sinersul-1mj i Furadantin - 1mj. Godinu dana kasnije (sijecanj 2006) ponovio se uroinfekt pod Sinersulom, hospitalizirana, dobivala Zinnat, dobila gadnu reakciju na njega. Od tada smo presli iz Klaiceve u Helenu kod dr. Cvitkovic. Ukinula je Sinersul i dobila samo Furadantin 3ml navecer. Od ljeta cesto piski u gace. Nocu jos nosi pelene. Sad ima Urinokulturu 10x3 e.coli, pa je dr. Cvitkovic pojacala Furadantin na 2x 3ml. Jetrene probe su joj OK. Radili smo UZV i pokazao je nekakvu multiehogenu strukturu mjehura (objasnili su mi da je to zadebljanje), no trebalo bi joj raditi UZV cistouretrografiju, kako bi se napravila kontrola refluksa. I mene vec brine da li je nastao ili se smanjio. Medjutim, moja Laura se jako boji, jer se dobro sjeca kakva je to gadna pretraga. Ne da nikako da joj se napravi pregled. Kako da ju nagovorim na to, pokusavam s pricom, ali ne ide, a na silu se bojim!!
2. pitanje: Nas ujak je abdominalni kirurg u Lausanni u Svicarskoj i nagovara nas da Lauri damo lijek Urovax (Urovaxum). On kaze da trujemo dijete Furadantinom, da cemo i da s tim necemo nista rijesiti. Kaze da je Urovax neka vrsta kao cjepiva kojim se potice imunitet mjehura i cijelog mokracnog sustava i navodno u par mjeseci se moze postici super efekt. To se kod njih uspjesno primjenjuje, a kad smo to pitali dr. Cvitkovic, rekla nam je da se kod nas to koristi za dob od 14 god nadalje. Ne znam da li bih slusala njega koji mi to govori vec mjesecima, pa sta ako mala dobije uroinfekt bez zastite Furadantina, kako cu onda doktorici na oci? Biste li vi probali na svoju odgovornost?