Sad je počela prebacivati jezik, kao da ga pokušava žvakati, i pritom joj slina curi niz bradu. Je li to normalno?
Printable View
Sad je počela prebacivati jezik, kao da ga pokušava žvakati, i pritom joj slina curi niz bradu. Je li to normalno?
Je. Rastu joj neki zubi otraga, razvija joj se oralna motorika, priprema se i zaa žvakanje i za govor.
Nemoj se iznenaditi i ako bude imala zastoje i nelinearni razvoj govora, ako ti se ponekad učini da stagnira. To je često kad prohodavaju i trebaju svu energiju za to, pa ne ostane puno za govor jer sve potroše na razvoj motorike. Isto kao kad rastu malo u visinu, malo u širinu. Ne ide to uvijek predvidivo i onako kako očekujemo.
Eto, čini se Peterlin, u pravu si. Knjiga mi kaže da u dobi 9-12 mj znaju par riječi, a ona sve što zna je izbacivati jezik i reći jednu izmišljenu riječ, ta-ta-ta, da-da-da, ne-ne-ne, u slogovima i prestala je govoriti ma-ma. Iako ja stalno blebećem, a možda je u tom kvaka.
Uskoro ćeš imati mogućnost usporedbe dvoje djece pa ćeš u vlastitom domu vidjeti razlike, jedno dijete, drugo dijete i literatura. Dodaj tu još i iskustvo. Moje iskustvo je takvo da sam malo toga što je palilo kod starijega mogla automatski primijeniti i na mlađega. Tak bi bilo i da sam rodila još 5, svaki je zasebno biće.
Bude cura progovorila, a onda ćeš je teško zaustaviti. Uče oni i pamte čak i kad nemaju načina da to pokažu.
S ovim blebetanjem si me podsjetila na anegdotu iz naše firme: blagoglagoljivi kolega je dobio unuka, a mali u dobi od skoro 2 godine baš nije puno govorio. Naši zločesti kolege su komentirali da vjerojatno od dede i matere koja je isto brbljava jadno dijete ne može doći do riječi.
A sad ozbiljno, nemoj se time opterećivati, pričaj joj, ali nemoj joj završavati rečenice. Tak je mene dresirala logopedica. Treba im fakat koji put dati prostora. A potičeš ju tako da postavljaš pitanja. Ne mora govoriti, nek pokazuje gdje joj je oko i nos, tako ćeš znati da razumije i to je dovoljno za sada.
Za moju malu je neuropedek rekao da s 15 mj. da joj je vrijeme da kaže 3 riječi, namjerno, da znamo što misli pod time i da ih ponavlja, a ne da joj se posreći. Moja je govorila mama i povremeno tata, al sam ipak odlučila ne brinuti iako pol godine nije rekla niš novoga.
Sad ima 18 mj. i melje ko navinuta, sve više razumljive riječi. Ako nešto ne zna reći (recimo, neke riječi kaže nekoliko puta i onda prestane), na drugi način zna to reći. Npr, zna gdje stojim kad joj radim čajić, zavrne rukave kad hoće prat rukice i sl.
Govorim joj razgovjetno i jednostavno. I nema sinonima da ne zbunjujem dijete, tak da nema i pupu i trbuh. Ali "kaka" joj je sve - pokakana pelena i cijeli taj dio tijela, pa me malo zbunjuje s tom riječi, ali uglavnom bude pokakana.
Sve više se kužimo. Ono što je još važnije, vidim da ona mene jako dobro kuži, a riječi će same doći.
Slučajno naišla na wiki članku o mlijeku
Zanima me ima li vas još da su vam djeca kasnije propričala, a da ste imale gestacijski dijabetes?Citiraj:
A dose-dependent effect of diabetic breast milk on increasing language delays in infants has also been noted, although doctors recommend that diabetic mothers breastfeed despite this potential risk.[49]
Mislim da tu pisu o uobicajenom dijabetesu, a ne gestacijskom? Bar u kopiranoj recenici?
Hm, samo čini mi se da nije bitno koji je tip dijabetesa ako dijabetično mlijeko ima efekt na dijete.
Ne, mala iz prve trudnoće. Ona je kasnila. Pretpostavljam da se gestacijski dijabetes nije povukao preko noći.
je, preko noći se povuče. Čim rodiš, gotovo, nema gestacije, nema gestacijskog dijabetesa.
Jesi li sigurna? Jer rade se testovi GUK-a nakon par mjeseci da vide je li se povukao ili se pretvorio u dijabetes 2. Na što ja nisam išla jer sam nemarna.
Ja sam eto započela temu, malac pošteno propričao s 3 godine. Niti sam imala gestacijski dijabetes, niti inače imam povišen šećer. A dojila sam na žalost samo mjesec dana.
Ali sam se često pitala da li je imalo veze što sam u trudnoću ušla s kortićima, sioforom...pa dok sam to ukinula prošlo prvo tromjesečje. Ne znam, često mi palo na pamet da je nešto od tih tableta možda imalo utjecaj
I da dodam, s obzirom na to da je kasnio u govoru, jako je brzo nadoknadio. Plus što sad zna i hrvatski i engleski, i točno zna razliku i uživa pjevati pjesmice na oba jezika. Što se tiče tih nekih stvari i napredniji je (zna sva slova, broji preko 100 na oba jezika, sve boje odavno, neke riječi zna pročitati što su nam i u vrtiću potvrdili). Doduše u nekim stvarima i kasni (koncentracija, neki dijelovi motorike, slova L i R i nekad šuškavci)
Sad ima 3 god i 9 mjeseci
Super Vrci. Drago mi to pročitati.
:)
Sad me baš zanima kako bude seka...s njom nisam uzimala kortiće početkom trudnoće. Plus što kažu da curice ranije propričaju, i da drugo dijete ranije propriča...vidjet ćemo