Pa zar ne daju prvo cjepivo za polio mrtvo i kad se posebno cijepi?
Printable View
Pa zar ne daju prvo cjepivo za polio mrtvo i kad se posebno cijepi?
i kad bi trebalo biti sad to cijepljenje posto je bio cijepljen s 2 mj.? s 3 mj.?Citiraj:
Arijana prvotno napisa
Koliko ja znam, ne.
Dva su uboda;
1) 3u1 (di-te-per),
2) hib
a 5. je oralni polio
Picik, s 3 mjeseca.
Na Cybermedu piše da je prvo cjepivo (sa tri mjeseca) IPV (muskularno, mrtvo). Po tome bi sa dva mjeseca išao HiB, a sa tri Infanrix + IPV (dve injekcije). Ja ne znam na našem primjeru da li je stvarno tako jer smo mi cijepili HiB pa nastavili sa 5 u 1.
Mima, ne znam kako je u "stvarnosti".
Ja sam prije 4 g moju curu cijepila na ovaj gore opisani način s tim da nije primila hib jer nije bio obavezan, dakle polio je bio oralni živi.
Prije 3 mjeseca sam išla cijepit sineka, pa mi je pošto-poto htjela uvalit živi polio - oralni, ali nisam dala, pa smo ga cijepili s 5u1.
Daj mi reci jel se taj IPV može uzeti u apoteci (moram curicu docijepit)
Zaboravila sam napisat, i hib ide 3x, pa kako onda 2 injekcije?
Ne znam za IPV, mi smo cijepili prvo samo sa HiB-om, pa 2x sa 5 u 1, pa onda naša pedijatrica nije htjela dati 5 u 1 nego smo dali Infanrix i IPV, a taj IPV nismo platili tako da pretpostavljam da HZZO pokriva jednu dozu.
HiB ide sa dva mjeseca, a onda sa tri ide Infanrix + IPV (znači dve injekcije sa tri mjeseca), onda kasnije ide Hib+DiTePer+ oralni polio; takav je obavezni kalendar cijepljenja, barem tako piše na Cybermedu.
i to bi bilo cijepljenje do prve godine?Citiraj:
Mima prvotno napisa
HZZO pokriva: sa 2 mjeseca 1 pikicu (HIb), sa 3 mjeseca 3 pikice (Infanrix, Hib i IPV), sa 4 mjeseca 2 pikice (DiTePer, Hib) i oralni polio. 45 dana nakon toga ide jedna pikica (DitePer) i oralni polio. UKUPNO: 7 PIKICA.
Umjesto da cijepite dijete s 2 mjeseca možete ga početi cijepiti s 3 mjeseca s 5u1 (ukupno 3 pikice u 3 mjeseca) no to košta- ukupno oko 1100 kn.
Ili, ako je dijete već cijepljeno Hib-om s 2 mjeseca, možete ga s 3 mjeseca cijepiti s 5u1 (1 pikica), s 4 mjeseca 5u1 i nakon mjesec dana besplatno: 3u1 tj Infanrix + IPV.
bibai jasno i glasno.. hvala :)
mi smo se sva tri puta cijepili s 5u1.preporuka pedijatra.a i sama bih ionako to odabrala.prvi put nije bilo reakcije, a drugi i treći put mu se na mjestu pike stvorila kvržica koja je nestala nakon par dana.nijednom nije imao povišenu temperaturu.
e, sad, jedino mi nije jasno zakaj mi onda za slijedeće cijepljenje s navršenih godinu dana nije preporučen priorix, već mi je rečeno da samo dođemo bez ikakvog cjepiva. s tim se baš ne bih složila.
Znači Hib ide sa dva I sa tri mjeseca, sad idem prebrojati sve te Hibove da vidim jel ih Lea dobila koliko treba :mrgreen:
@buca -> možda je vaš pedijatar nesklon cijepiti Priorixom. A možda ga ima kod sebe ? Naša doktorica npr. ima sva cjepiva, mi ih nikad ne kupujemo sami (osim sad kad Priorixa nema pa smo ga jedva nabavili)
ne,nema cjepiva kod sebe.vjerojatno je jedan od "nesklonih".
a u ove tri god koliko radim u ljekarni nitko nije ni tražio priorix,dakle ni ne nude ga kao opciju.
bruno je kao beba primio sva ta di-te-per socijalna cjepiva :( , sad nam je vrijeme za docjepljivanje, ima li smisla docijepiti ga infanrixom, mora li onda primiti još i hib i polio posebno ili je to uključeno u infanrix? ili da uzmemo taj 5 u 1, možemo li tako?
A ja sam već luda od tih cjepiva. Ivor još nije cijepljen, osim BCG u rodilištu. E sada... danas je MM vodio Jana i pitao za cjepivo. Po kalendaru bi prvi polio trebao biti inaktivirani a ona mu je rekla da se daje će dobiti oralni polio :?
Rekla je i da možemo ako želimo kupiti inaktivirni polio ali da je jako skup :?
Još uvijek važemo... Što je sa Hib-om? Umrtvljeno ili ne?
Pa možeš nazvati u apoteku i pitati za cijenu.Citiraj:
Janoccka prvotno napisa
Jesam :P
Oprosti, nisam to vidjela.Citiraj:
Janoccka prvotno napisa
A zašto ne želiš 5u1?
Ma nemaš se zašto ispričavati :heart:
Ne znam... ovo me jako dirnulo... Otkako sam pročitala BBin post stalno mi to u glavi...
http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewto...cjepivo#301512
Odgovor od HZJZ:
Dakle... Bar je prva pikica riješena...Citiraj:
Poštovana,
Do 2001.godine, prema Programu cijepljenja sve doze cjepiva protiv poliomijelitisa su bile OPV (kapi u usta).
Od 2002. godine, prema Programu, za prvu dozu cjepiva protiv poliomijelitisa se daje intramuskularna injekcija IPV-a (inaktivirano), a druge dvije doze su OPV.
Ako mu budu htjeli dati OPV, neću ga dati cijepiti!
Hm :?, prema informacijama na ovoj stranici Full immunisation schedule izgleda da se i mali Britanci cijepe cjepivom 5u1, a vidim da su im dodali još jedno/dva cjepiva u isto vrijeme, pa ih u dobi od 4 mjeseca cijepe sa 7u3! :shock:Citiraj:
Janoccka prvotno napisa
Istina je da ne znam tko je proizvođač tih cjepiva.
Ovako, koliko sam uspjela shvatiti do sada, 5 u 1 cjepivo pruza nesto slabiju zastitu nego odvojeni DTPa+Hib+IPV. Jesam li u pravu ili sam nesto krivo skontala?
Da li bi onda bilo sigurnije koristiti DPTa+Hib+IPV sva tri puta umjesto 5 u 1?
Moze li se, ako se dijete prvi put cijepi "klasicno" (DPTa+Hib+IPV), kasnije prijeci na jos dvije doze 5 u 1 ako se odlucimo za to ili se mora odmah krenuti s 5 u 1?
Koliko injekcija dobiva dijete kod tog "klasicnog" nacina cijepljenja i da li se onda za zadnju dozu, kad treba dobiti jos samo polio, moze kupiti IPV da dijete dobije to, a ne OPV?
Ne bih bas da ne cijepim dijete, ali svakako zelim izbjeci OPV i DTPw, pa vas molim da mi pomognete izabrati bolju kombinaciju.
Vrlo bih rado da ju se sto manje bode, ali me muci to sto se zna pisati da je 5 u 1 slabije ucinkovito.
Sljedeci tjedan se idemo cijepiti, pa sam jos uvijek u nedoumici.
1...... Teoretski je 5u1 manje učinkovit u zaštiti od Hib-a od odvojenog primanja. Razviju se niže razine protutijela. Koliki je utjecaj te razlike na stvarnu zaštitu ne zna se sigurno.Citiraj:
inga prvotno napisa
2...... Mislim da bi. Zbog gore navedenog razloga.
3...... Može se poslije preći na 5u1.
4...... A kada to dijete treba dobiti samo polio? Prema Programu polio u prvoj godini sva tri puta ide uz DTP (i Hib). Isto tako i u drugoj godini života. Tek u školi se daje uz Td. Može se tada kupiti IPV. Ali dok tvoje dijete dođe u školsku dob, najvjerojatnije će se koristiti samo IPV.
Hvala mujice, tako sam nekako i ja mislila, ali rekoh idem jos potraziti i drugo misljenje. Zaista postoji hrpetina info o cjepivima.
Jesam li dobro shvatila da je dovoljna zastita koja se dobije pomocu IPV, ako dijete kasnije ne dobiva uopce OPV?
Negdje se pisalo po forumu da zastita nije potpuna bez OPV-a, ali po procitanom na linkovima s neta mi se cini da je IPV dovoljan.
OPV se navodno ukida od 1.1.2008, prestaje se prozvoditi.Citiraj:
inga prvotno napisa
joj martinaP :D
Si sigurna u tu info? Uf, samo da je tako. To bi bila jedna dvojba manje.
A bas sam sad opet citala da IPV ne pruza dovoljnu zastitu probavnog sustava, tako nesto, i opet ostala zbunjena. Ma sr...
Sad sam vidjela da si napisala navodno, a ja pitam jesi sigurna. :roll:
Onak školski: Luka je bio cijepljen-
BCG- rodilište
12.mj- ACT HIB 1.mj-ACT HIB 4.mj- INFANRIX, IMOVAX, ACT HIB
5.mj- OPV, INFANRIX 7.mj- INFANRIX, OPV
Drugi tjedan idemo na BCG.
Koliko smo loše prošli i da li se da kaj ispraviti ?
Napominjem da smo platili dva put po 150 kn.
Što nije ukinuto docijepljivanje sa BSG-om u dobi od 1,5 godine?
Mislila sam da su to ukinuli i ostavili samo onu dozu prije škole. :/
BSG=BCG
Ukinut je BCG sa 1,5 godinom.
Evo link http://www.hzjz.hr/epidemiologija/cijepljenje.htm
Ma, dovoljan je IPV. I stvarno bi se OPV trebao ukinuti slijedeće godine i zamijeniti IPV-om. Ali ne zato što se ne proizvodi više, već iz nekih drugih "logističkih" razloga.Citiraj:
inga prvotno napisa
Nisam 100% sigurna, to je rekao jedan dr iz Zarazne na predavanju prije cca mjesec dana.Citiraj:
inga prvotno napisa
Koliko će djeca onda injekcija dobivati :shock: DiTePer+IPV+HiB+Hepatitis - 4 komada!!
Odgovor, pllliiizzzz!
Koliko sam vidila kod pedice, kad cijepe sa DiTePer-om i Hib-om, onda to pomiješaju u 1 pikicu, pa će možda ipak dobiti samo jednu injekciju :? .
Obično cjepivo. Naša pedica je rekla da ona za njega garantira,a za sve drugo moramo potpisati da to radimo na svoj zahtjev.
Rekla nam je još i to da je i svoje unuke cjepila običnim cjepivom. I da- tih 400kn se plaća još nekoliko puta. Tako da to nije samo 400 kn.
Da mi je samo znati kako ona to za njega "garantira".... To cjepivo propisuje drzava, i pedijatri ga trebaju zato provoditi. Sve sto nije po kalendaru nije u skladu s preporukom drzave, i u principu radis na svoju odgovornost (i zato kod nekih trebas potpisati). A to da ona "garantira" za to cjepivo - bas bi voljela znati kako ona to "garantira", i sto u stvari "garantira", kad ni sami proizvodjaci ne "garantiraju"' neke stvari tim cjepivom.Citiraj:
rosa prvotno napisa
Ja bi na to rekla samo da se nije bas ubila od spoznavanja stvari o starim cjepivima. Apsolutno mi je nevjerojatno da ce netko iz medicinske struke pozeljeti svom unuku dati OPV umjesto IPV. Malo istrazivanja i ucenja joj ne bi bilo na odmet.Citiraj:
rosa prvotno napisa