Joooj, grozno. Mislim sto vam ne daju da ga maknete. To bi stvarno trebali nekako rijesit, glupo od njih.
Printable View
Predlažem da netko od vas odraslih naglo počne patiti zbog inkontinencije. ;-)
A da kupite krevet za broj veći od tog madraca i postavite ga iznad njega? I stari krevet uredno rastavite i složite ispod njega.
Je.
Ali to je cijena kuće. Unutra ti nije cijena montaže, ne znam za cijenu projekta (vjerojatno je uključena ako se radi o tipskoj kući).
Ono što je bitno - ne možeš tu kuću ni kupiti dok nemaš građevinsko zemljište u vlasništvu + sve dozvole. A to moraš platiti prije nego se uopće upustiš u gradnju. Puno ljudi jednostavno nema para za taj start, pa im je gradnja kuće (ytong ili bilo kakve drugačije) teško dostižna.
Ipak, nije loša ideja dobro se i temeljito pozabaviti time - možda to ne mora biti nedostižno ako ste kod roditelja dok kupujete zemljište i gradite kuću (svakako montažnu, jer sve drugo predugo traje). Ako odeš malo izvan većeg centra - to može biti super rješenje.
* * *
Mi smo sretnici koji su u naslijeđenoj nekretnini, ali i to ima mana - ne biraš lokaciju, obično je stara gradnja, treba puno ulagati u održavanje (to smo i činili i još uvijek činimo). Bila sam podstanar 20 godina i to je u našem pravnom neredu definitivno najlošije rješenje. Uvijek sam se osjećala kao da lovu za stanarinu bacam direktno u odvod kanalizacije. To je dobro rješenje samo za ljude koji eto planiraju preseljenje u inozemstvo ili drugi grad ili se bave dugotrajnim rješavanjem (tipa gradnja) svog stambenog pitanja, ali to je uvijek skupo. Podstanarstvo je za one koji nemaju druge mogućnosti.
Da, cijene su paprene za građ. zemljišta ili su u 3pm gdje je prva škola na kilometar.
Bili smo podstanari 7 godina i iz tog razdoblja imam lijepe uspomene na krasne stanodavce i lijep stan.
Gradili smo kucu,uletjeli na vrijeme s kupnjom zemljista,skola nam je 200m.od kuce.Digli kredit na 15 godina.
Nasa sreca je da mm zna sve raditi sto se tice gradnje tako da je on s prijateljima napravio kompletno sve....nismo platili kune za radove.
Ali gradevinska d. i prikljucci kostaju ko svetog Petra kajgana.
Mi smo bili podstanari 5 godina, neko vrijeme smo razmisljali dali kupiti stan ili graditi kucu. Odluka je pala na gradnju, nekako smo jedno i drugo bili vise za kucu nego stan, a odluki je doprinilo i to sto nam je moj dida dao zemljiste za gradnju. Prije 3 godine digli smo kredit na 7 godina i poceli sa gradnjom. Godinu dana smo cekali dok dobijemo dozvolu, to jest rjesenje o uvijetima građenja, sreca na aktivnom arhitektu koji se zbilja poduzeo oko svega, inace se to sve oduzi i na par godina.. I evo vec skoro godinu i pol dana uzivamo u vlastitom domu.
Kupili smo na kredit 10g i otplatili stan. Nije velik (2s) i to nam sad stvara neke probleme (malo mjesta za stvari i fali bar jedna a u stvari tri sobe) ali ok, prezivi se.
Sto se gradnje kuce tice samo ako bi imala jako puno novaca jer je gradjevinsko zemljiste u gradu skupo (pogotovo neko od bar 400m2 da imas i vrt kad vec imas kucu), kuca kakvu bih htjela je isto sigurno skupa, a i rezije su povece. Pogotovo ne zelim kucu u "spickovini donjoj" jer nam je cijeli zivot (osim mog posla) orjentiran na jedan dio zg.
Sad gledam da bi isli kupiti veci stan, na kredit, ali kao i Mojca muka me hvata od pomisli na jos jedan kredit. Treba mi bar 2x vise zivota izmedju 20-e i 50-e za ovaj nas nacin zivljenja, kapitalizam, restrukturiranja, stednji, brojanja i smanjivanja troskova placa (cime se onda pred "prezivjelima" uprava hvali kao ko je uspjesna), gospodarskih kriza itd.
Ima lli netko iskustava s niskoenergetskim montažnim kućama na područjima gdje zna opaliti jaaaaka bura, tipa naši otoci. Daju li garanciju na buru?
Copy paste s drugog foruma: "Montažne kuće u Sjevernoj Karolini na obali (tud prolaze orkani) imaju garanciju da drže orkan jačine 3 (od 5) što je 179 - 210 km/h. Bura koja dosegne tu jačinu je rijetka, a i to je na mah a jugo može samo sanjati takvu jačinu."
Na obali sam gdje je bura puno opakija nego na otocima. U mom naselju ima dosta montažnih kuća. Ništa im ne smeta ta buretina.
I stvarno su lijepe. Susjed je izgradio jednu prošlo ljeto. To je u par tjedana bilo gotovo i uselili su se. Okoliš pomalo uređuju. No, ne znam odnos cijene klasične i montažne kuće.
http://www.domprojekt.hr/niskoenerge...-k15-3?lang=hr
Ja stvarno ne znam gdje vi nađete te kredite koji su samo malo više nego što je najam stana. Ili previše plaćate najam ili ja ne znam gledati kredite... a da ne govorim o tome kako se dug koji na kraju vratiš banci skoro pa udupla. Što više razmišljam o tome (mi smo podstanari 10 godina i uvijek pozitivna iskustva, selili 3 puta, isključivo svojim odabirom), sve mi se čini da je prvi preduvjet za kredit (osim dobre financijske strukture, naravno) dobri živci i vjera u bolje sutra. Meni je teško staviti takav teret na sebe s obzirom da ne znam što danas nosi, a kamo li slijedećih 30 godina. A da bi bilo lijepo imati nešto svoje, naravno da bi :D
Pa je, udupla se, ali nakon recimo 20 godina imaš stan, a nakon 20 godina podstanarstva nemaš ništa ;)
A ako baš bude frka, možeš ga prodati i prije isteka kredita.
Tražim nešto po forumu i slučajno naiđem na ovaj post, i ne razumijem na koju foru bi netko uzeo kuću koja ima takav debeli problem kao što su loši temelji koji generiraju plijesan. Osim ako im ne kažu. Zato me zanima, kako kod kupovine kuće/stana provjeriti ovakve škakljive stvari, posebno ako su "popravljene" tek toliko da se ne vide na prvu, taman onoliko koliko treba za potpisati papire.
Citiraj:
Ja sam kupila pročiščivač zraka baš radi istih briga.
Nije neki fensi-skupi-zepter, u Metrou sam ga platila oko 500 kn.
Živomo u staroj kući koja je renovirana, ali od loših temelja povlači vlagu.
Sve smo čoškove ovo proljeće premazali otopinom protiv plijesni (Algicid) i prekrečili sa Sipolom koji u sebi ima dodatak protiv plijesni.
Nadam se da će držati kad počne zima.
(Inače, i to je jedan od razloga što prodajemo kuću i kupujemo novi stan.)
Slažem se s Barbi, da, skuplji mi je kredit, jedna plaća na 30 godina. Ali alternativa (3/4 plaće za podstanarstvo) nije opcija. Za 30g onda ne bi imali gdje.
Ako nemaš građevinara među prijateljima ili kao ja, u obitelji, platiš si građevinskog savjetnika. Ali bitno je voditi sa sobom nekoga tko to zaista zna. Budući da moja obiteljska veza nije u ovom gradu, imam još jednog odličnog zidara koji se bavi adaptacijama, a još mi dvojica padaju na pamet koje bih ugnjavila za takvu uslugu.
Isto, da kupujem rabljeni auto, točno znam koga bih vodila, a savjet bi me koštao ćevape ili lignje.
Ovo je debela istina. Ja sqm bila podstanar duuugo, do udaje. Nisam mogla dići kredit, pa je ta lova bačena u Savu. Kredit bih otplatila da sam da mogla u ono vrijeme dobiti. Ali bila su to drugačija vremena, čak sam bila na listi za društveni stan. Jedina greška je bila to što sam bila neudata. Bila zadnja na listi.
svakako plaćati kredit za novi stan jer ipak znaš da to jednog dana bude tvoje
Stanodavka mi govori da joj je istekao certifikat za stan i da će doći slj tj s nekim da bi ga ponovno stekla. Ona taj stan za sada samo iznajmljuje. Znači li ovo da ga zapravo želi prodati jer mi ne pada na pamet za što bi joj certifikat drugo trebao. Ima li netko da zna nešto o tome?
U krajnjem slučaju možda i za iznajmljene
Koliki je uopće rok za certifikat?
Traje 10 godina
Pa ak vadi certifikat sasvim je realna mogućnost da je zbog prodaje.
Sad je dobra prilika, cijene stanova su jako visoke a pitanje je kako dugo će to još biti, s druge strane najmovi su u odnosu na cijene nekretnina relativno niski a za novac se već može dobiti 3% kamate što je pretežno više nego je omjer najamnina/cijena stana.
Gdi su takve kamate?
Ali žuta ako imate ugovor valjda u njemu piše i slučaj otkazivanja, ajde pogledaj kaj piše
upis državnih obveznica, kuponska kamata min 3 % po najavama...
Ma ona se u ugovoru zaštitila jako dobro, a i sad mi je povisila nedavno za 200 kn stanarinu.
Razmišljam za što bi još išao certifikat osim za to i stvarno mi ništa ne pada na pamet.
Valjda će mi dati mjesec dana fore da se iselim.
Njen stan je novija zgrada 2005, ali ima groznih problema s vlagom, blizu je svega, ali rekla bih i preblizu, muhe po ljeti. Tih 50 kvadrata suterena ne znam za kakve novce može prodati, ali da, cijene su sada napuhane, i straćare u nedođijama koštaju 300 tisuća kuna.
Je, je, sve je potpisano. Aneks za dodatnih 200 ćuna radimo za tjedan dana. Sad strepjet od tog da se moram opet seliti, đizs. Ali vidim svi su stanovi sada oko 3000 ćuna. Huh.
Žuta, možda je žena samo opsesivno-kompulzivna. Da meni ističe tih 10 godina, ja bih već imala 7 bilješki u rokovniku da to obnovim. Bez ikakvog drugog razloga osim OKP-a :mrgreen:.
Sad me podsjetilo, moram provjeriti kad mi ističe EC :scared:.
:lol:.
Bubilo ma mene samo zanima koji bi još razlog bio certifikata osim prodaje? Zašto je ti imaš?
Mislim da i za najam treba imati certifikat. Valjda ga zato obnavlja.
Ma ne treba za najam, nitko ne pita.
Ne pitaju ni kod prodaje stana osim ako banci treba dokaz za one neke zelene kredite što su bili neko vrijeme popularni.
Možda treba za APN?
Ja ga imam jer sam bila predstavnik stanara :lol:. I napravila sam za cijelu zgradu, i svaki stan je dobio svoj primjerak.
Sad se uopće ne mogu sjetiti zašto smo to kao zgrada radili, ali čini mi se kao da je bio neki propis ili nešto. A možda sam samo bila okapeovski predstavnik ;), stvarno se ne sjećam.
APN? Kaj nije to samo sufinanciranje stanova onima koji kupuju?
Pa je, ali za APN treba pribaviti gomilu papira, pa je i taj papir na listi.
Onda je to za prodaju.
Ma ok, ne bu tak lako ovo prodala.
Poslano sa mog LDN-L21 koristeći Tapatalk
Čoek se zadržao u obilasku stana ravno pet minuta. Kaj je on iz tog mogel zaključit, ne znam. Stan jasno ima problema s izolacijom i toplinskim točkama.