Niti da dobijete ti ili muž 4 angine za redom?
Printable View
Niti da dobijete ti ili muž 4 angine za redom?
ja sam imala sličnu situaciju
majka je stalno imala angine, s visokom temperaturom, izrazito otežanim i bolnim gutanjem, povišeni upalni parametri
suprug je imao nekakve nedifinirane grlobolje, bez temperature, malo ga boli, malo ne boli, laboratorij miran
baka isto grlobolje s laganom temperaturom, više neka klinička slika viroze, curkavi nos, kašljucanje
dijete , tada vrtićko, bez ikakvih simptoma
svi su imali streptokoka
svi su dobili antibiotik, i dijete, po pedijatru
nakon toga mir
Već sam rekla da sam ja imala takvu situaciju, imala sam jednu anginu u proljeće u onda u ljeto/jesen tri za redom, svaki puta antibiotik i onda kad prestanem piti sve se opet vrati u roku dan-dva.
Sve je to trajalo dok me doktor nije poslao na Zaraznu da mi daju injekcije penicilina (jer da ih on nema). Na Zaraznoj su se tome smijali i rekli mi da svi doma napravimo bris.
Muž ništa, ja streptokok (već sam i ranije radila bris), dijete streptokok. Dijete popilo antibiotik (pedijatrica je bila protiv) - i sve je prestalo.
Evo vidim i na nekom linku koji je gore linkan da se preporuča antibiotik za kliconošu kad se radi o obitelji, pa mi nije jasno kako se tako kategorički može ne preporučati ako se radi o vrtiću (koja je tu razlika od obitelji, ista stvar).
Ne znam što je drugo trebalo biti rješenje za moju situaciju, da dobijem dvadeset angina, ili što je rješenje za vrtićku grupu u kojoj bi se tako zavrtio streptokok pa da neka djeca stalno budu bolesna.
To strašno slabi imunitet ljudi moji.
Obrnuto, zbog loseg imuniteta djeca (i odrasli) oboljevaju kad se sretnu sa streptokokom. Treba raditi na imunitetu svog djeteta jer u vrticu uvijek ima kliconosa. Tako je i moj najstariji stalno stradavao od streptokoka, a istovremeno je kliconosio moraxellu. Nema tu jednostavnog rjesenja, daj svima atb i stvar rijesena. Jer nije. Jer ovi s losijim imuniteto opet to nekako fasuju...
Da, naravno, ali toliki antibiotici i tolike opetovane upale oslabe ga naknadno. Znam, imala sam okršaja s time.
Evo svjeza situacija od danas; stariji ima sarlah od srijede, mladji danas napravio bris i pozitivan na streptokok, iako zasad nema nikakve simptome (kaslje, ne znam jel se to racuna). Dala mu je isto antibiotik. Bit ce van vrtica taman dok popiju antibiotik.
Meni je starija dva puta bila na antibiotiku. Mladjm nije bilo nista. I jednom obrnuto. Ne vidim cemu vaditi preventivno zdravo dijete iz vrtica, da bude doma stalno s bolesnim bratom/sestrom. I ne bih preventivno davala djetetu bez simptoma ista samo zbog brisa. Uostalom, da je streptokok tako lako iskorijeniti iz organizma jednom turom antibiotika ne bi ga toliko bilo oko nas.
Vadim ga zbog druge djece iz vrtica, nekako mi nije fer da je u vrticu kad vec znam da ima streptokok a ja sam ionako doma zbog starijeg.
Ali i druga djeca u vrticu ga imaju. To je neminovno. Pogotovo npr u vrticima s 15 grupa po 20+ djece kao kod mene...
X
Evo vam i malo drugačiji scenarij. Dijete ima streptokok, ali nema pokazatelja osim problema sa začepljenim nosom.
Nema temp, ne kašlje...okolo svi zdravi.
I onda bum-problemi sa sluhom. Razlog začahureni streptokok. Pa godina i pol hodočašćenja po bolnici i kontrolama dok se situacija nije smirila.
Da znam da dijete "nosi" streptokok svakako bih tražila antb. Radi drugih i radi djeteta.
Imam i ja jedan scenarij, iz vlastitog iskustva. Pozitivan bris na streptokok - tura antibiotika. Ponovno pozitivan bris - nova tura antibiotika. Nakon dva tjedna opet pozitivan bris - e sad ce ga ubiti malo jacim antibiotikom. I tako nakon 10 dana s uzasnim bolovima sam zavrsila na dva tjedna bolnickog i tri mjeseca kucnog lijecenja, ne od streptokoka nego od posljedica antibiotika.
Ali eto, nakon trece ture bris vise nije bio pozitivan. Sto sam saznala u bolnickom krevetu.
Ja nisam antb.tip, dapače, rijetko smo kod doktora, ali pad imuniteta ili nagluhost...
sillyme
kakve posljedice antib?
kojeg antobiotika?
klostridijski proljev, gljivicna infekcija ili nešto drugo?
Moram ovo pitati, ali jesi li antibiotike pila dok ne potrošiš kutiju ili dok ti ne bude bolje?
pa ja vjerujem da je popila po uputi
ako ne prvi put, ali drugi sigurno
Naravno da sam sva tri puta popila tocno po uputi.
A dobila sam hepatitis, tj upalu jetre, bolilo me toliko da sam se previjala u bolovima, jetreni enzimi 100x vislji od normalnih itd.
Srecom, jetra se dobro regenerirala pa nemam posljedica.
Pa eto, trebalo je naći kliconošu. I ja sam popila tri ture antibiotika za redom kad sam dobivala jednu za drugom anginu, a popila bih možda i četvrtu i petu da kliconoša nije izliječen.
Gledas iz svoje perspektive, nitko nije mene zarazio 3x nego se tek u tecoj turi antibiotika uspjelo ubiti mog streptokoka u zdrijelu, bar do tocke da se ne vidi na brisu. Kad su mi iduce godine napokon izvadili mandule nisam imala vise problema od onda do danas.
Da. Erytromicin (ili kako se vec pise - nisam ga naravno nikad vise uzimala). Inace, kad sam kasnije citala o nuspojavama nasla sam i tu. Sad pobozno cjtam sve prije prvog uzimanja bilo koneg lijeka.
Pa je, tako su i meni govorili da se ne uspijeva ubiti mog streptokoka, zato me dr i slao na injekcije penicilina sa nekakvim produženim djelovanjem,a drugi doktor mi je rekao da imam apsces i da moram na operaciju - pa se ipak na kraju ispostavilo da me dijete svaki puta ponovo zarazilo.
Kod nas se zbog hand, food and mouth ni ne ostaje doma, osim ako postoji temperatura - u tom slucaju si doma zbog temperature, a ne zbog osipa/virusa. Nakon 24h normalne temperature mozes nazad. Tako je i vise-manje sa svim drugim bolestima, osim ako opce stanje djeteta nalaze da mu treba odmor.
Vecina djece sa streptokokom se vraca u kolektiv kroz 24-48h, cim padne temperatura. Ako je nisu ni imali, idu natrag nakon 24h antibiotika. Ne traze se kliconose nikad, a za sve bolesti nas (roditelje) obavjestavaju cim su dijagnosticirane. Naravno, ne znamo koje dijete je bolesno, osim ako nam sam roditelj ne kaze.
Alex ajde m9lim te da ne kopam napisi simptome streptokoka. Sirius me savjetovala da guglam ali ne zelim se prestrasiti svim mogucim dr. google dijagnozama.
Rekla sam da googlas rodu jer je na nekoj temi alex napisala razlike virusne i streptokokne angine po tockama ( komada 4, ako me pamcenje sluzi).
Naravno ako ti se da. Razumijem da je vikend. Ali nisam ja kriva teta ozbiljna je (sirius).
Ja sam uvjerena da nije streptokok. Al kad vec citam temu.
Nasla, eto alex ( ne mogu oznaciti citat preko moba)
postoje simptomi i znakovi koji su specifičniji za streptokoka i koji su specifičniji za druge uzročnike
upale grla
po smjernicama se gledaju 4 simptoma:
eksudat na tonzilama
povećani i bolni limfni čvorovi
temperatura iznad 38
nedostatak ostalih simptoma respiratornog infekta (kihanje, sekrecije iz nosa, kašlja)....
tko ima 1 simpt. vjerojatno nema streptokoka
2-3 je umjerena vjerojatnost
sva 4 velika vjerojatnost
ali kako su nas učili, ljudi nisu cigle, svatko drugačije reagira
mononukleoza, adenovirus.. mogu jako uspješno napraviti kliničkku sliku streptokoka
na osnovu simptoma i ako imaš liječnika sa iskustvom moglo bi se
bez krvne slike i bez brisa
ali ništa nije sigurno
Fala teta ozbiljna.
Paaaa mozda i imam. Ali ipak sam odlucila da nemam. Sutra se dizem iz kreveta i bit cu zdrava :drzimfige:
To je sa ove teme , ako ti to sto znaci
http://forum.roda.hr/threads/79731-s...treptokok+grlu
Ja sam prije godinu, godinu i pol tri puta za redom bila uvjerena da imam streptokok. Simptomi skolski, s ovog gornjeg popisa. I svakih otprilike dva mjeseca, evo ga opet. U HR su me lijecili antibiotikom za iste simptome streptokoknih angina (kao mladju; starija se nisam bas nesto dala).
Sva tri puta su radili bris i pregledali me i - poslali me doma s dijagnozom viroze. Proslo kroz nekoliko do tjedan dana.
ja ne mogu nikako fulat simptome streptokoka,
u grlu je obično kao da imam 30-ak žileta,
ni slinu ne mogu progutati, temp 40 i obavezna glavobolja.
5-7 dana ne mogu ništa staviti u usta, a onda eventualno čokolino.
zadnji puta sam imala pretprošlo ljeto.
no lako za mene, ali dragi mi skoro umro :mrgreen:
kako to već ide kod muških, ako pređe 37,2...
netko je pitao da li se može imati šarlah više puta,
moj klinac je imao 3 puta.
Meni je isto teško povjerovati da se mogu fulati simptomi streptokoka, bolovi su užasni, temperatura raste naglo i prozrokuje treskavicu, imala sam u životu i opakih upala grla koje nisu bile streptokokne, ali sa streptokoknom je to usporedba kao između neke bezazlene viroze i gripe.