ma daj - već smo ih pojeli
speći ćemo druge :)
Printable View
Jucer smo radili snowballs, jako ih volimo a djeca ih vole same raditi.
Obavezno bude prhka orehnjaca, neka kremasta torta tipa ledenog vjetra ili trostruke cokoladne jos par sitnih suhih.
Imat će oni u Lidlu pred blagdane hrpu tih akcija... Ja volim tamo kupiti ne samo listiće nego i mljevene bademe (200 g vrećica) jer to mi treba za čokoladnu salamu, da se ne moram zamajavati s guljenjem i mljevenjem.
Imaju također odličan kokos i još bolji mak - nikada se nije dogodilo da bude užegao. Kokos mi treba za prugastu salamu, a mak kupujem redovno, bez obzira na blagdane.
Čitam na Lidl temi na forum.hr da listića nigdje nema. Inače ovo su prefini kolačići sa listićima badema http://www.damijenestoslatko.com/sla...a-i-cokoladom/ , samo meni nikad ne ispadnu ovako lijepi nego se razliju (ali su jako fini za jesti).
Da, o ovome treba voditi računa....
Ja se ne kanim pretrgnuti, ali moram mlađem sinu za božićni sajam ispeći neke čupavce ili muffine, da imaju što prodavati.
Od kolača koji mogu stajati kanim napraviti
- medenjake ili husarske poljupce (moji sinovi će odlučiti)
- nešto s oblatnama (pišingeri ili bećarske šnite)
- raspucane kifle od oraha
- mooožda kuglice od smokava, to je dobro za probavu tijekom blagdanskog prejedanja
Obično pečem klasični engleski kolač sa suhim voćem, ali nekako mi se čini da ću ove godine napraviti stollen. Nisam još probala, a imam švedski recept u velikoj knjizi kolača. To mi je zgodno jer mogu napraviti više manjih, pa upakirati kao božićni dar. Ovako nešto: http://www.coolinarika.com/recept/fantasticne-stollen/
Londonere ne pečem jer ih jedem samo ja.
Od mokrih kolača - štajaznam, možda lažni čupavci, možda mjeseci s orahom. Ne kanim pretjerivati. Što sam starija, to manje kolača s kremom radim. Mooožda koncertne išlere (to su oni koji se ne štehaju, nego se rade prešom za tijesto) ali samo ako budem stigla.
Nisam baš ljubitelj torti (da pitam djecu, stariji bi tražio Jozefinu - tortu od lješnjaka, naranče i čokolade bez nadjeva, a mlađi švarcvaldicu).
Dok su bili manji, pekla sam im kućice od medenjaka, a sad - jedu uglavnom čupavce i lažne čupavce, stariji jede sva dizana tijesta, mlađi obožava makovnjaču, mm obožava prugaste kolače (mađaricu i lažnu mađaricu s keksima) pa će se moj konačan izbor bazirati na njihovim željama. Mogla bih sebi za dušu napraviti neke pijane kuglice, imam iskoštenih višanja u rumu...:mrgreen:
Ja ću isto ili stolen ili biskupski kruh, samo nemam za biskupski dobar kalup, imam onaj duži uski kalup, a prije sam uvijek pekla biskupski u kraćem pa su mi bile veće šnite.
Obavezno snowballs i išlere.
Da, da, maslo je maslac na dalmatinskom jeziku :mrgreen:
Zna li netko gdje naći one ne sasine "snoviđenje" kolačiće?
Peterlin, ajde daj te salame, nisam davno ništa takvoga radila. Pogotovo ta s bademima me zanima.
I još pitanje, šta mislite da bi iz domaće izrade bilo najpogodnije kao bolja varijanta pettite beure keksa? S njima radim malakoficu, pa se baš mislim da bih si mogla zakomplicirat život i prvo ispeć kekse, umjesto da koristim kupovne. Treba mi ta forma, pravolutni, plosnati, pravilni.
Maslo je maslac, ja sam se ovog puta sjetila napsat maslac u receptu da ne zbunjujem ljude.
Moj popis za ovaj Božić: :)
- kiflice s makom i glazurom od bijele čokolade
- krancle
- princess puffy keksići
- medenjaci
- snowball cookies
- piplies cookies
- neki keksići u obliku gingerbread man-a (ako netko zna neki dobar recept, nek napiše!)
ja ću sigurno raditi pariške prutiće/nus štangice - kako ih tko zove. Već sam tak izvježbana da će mi uskoro izgledati kao oni moje bake.
To su mi oduvijek bili najdraži božićni (a i šire) keksi
I volim sirove salame, ali više one s orasima/bademima, neg s kokosom
Daj onda i ti recept za salamu, Nano.
Provjerit ću ti točne mjere, imam negdje doma zapisano u tekicu, ali to je super jednostavno, pogotovo ako imaš već mljevene bademe: otopi se 200 g čokolade za kuhanje sa 75-100 g cveba (prethodno namočenih i ocijeđenih), 200 g mljevenih badema, 1 cijelim jajetom i žlicom ruma da se izjednači, ostavi se da ohladi na temperaturu tijela, a nakon toga oblikuje u 2-3 dugačke kobasice na papiru ili foliji debelo posipanoj šećerom u prahu. Suši se na zraku zamotano u papir, da se izvana napravi korica. Eh, sad - mislim da u originalnom receptu ne ide nikakav margarin, a moguće je da ide malo šećera u prahu. Može se dodati ribana narančina kora.
U ovo zapravo mogu ići i keksi, ali ja ne stavljam, jer volim baš taj okus badema. Kekse stavljam u drugu salamu (kokos-čokolada-keks).
Peterlin - kako radiš pišingere (MM je u potrazi za okusom pišingera iz mladosti, ja pojma nemam kakav je to okus :))
I, što su to lažni čupavci?
http://blog.vecernji.hr/tanja-klaic/...i-orasima-7417
i ovo ću možda raditi. Imala sam ovakav recept ali sam ga izgubila, sad ne znam je li ovo baš isti recept. Uglavnom, prefini su mi bili ti keksi, a ovaj način izrade, kad se napravi valjak pa se režu ploške i peku je kao stvoren za mene, lijenu i nespretnu kuharicu.
i ovo je na tu foru http://www.damijenestoslatko.com/sla...koladni-keksi/ , ovo je dobar recept, jako fini keksi
nano daj recept za te nus štangice
meni je pod mus vanili kiflice
majini kukiji
i vjerojatno budnići
vanja bi šape, ali su mi se zadnji put zaljepile, žličicom smo ih jeli iz kalupića, pa su mi se zamjerile
vertex mislis na kiflice? ako da onda je tu recept
http://smittenkitchen.com/blog/2010/...heese-cookies/
woooow, mislim da su to kifle koje već godinama tražim, ajmeeee
Peterlin, Nano, hvala.
Jes, spajka, to su ti, i tebi hvala! Njih ću sigurno.
marta super su te kiflice, mi ih potamanimo vrlo brzo. samo kad ih ispeces pazi da ih ostavis na zici dok se ne ohlade. jer ih spljostis i onda nisu onako lisnate (jednom zurila pa sam ih samo prebacila u zdjelu).
NUS ŠTANGICE – PARIŠKI PRUTIĆI
25 dkg mljevenih oraha
25 dkg štaub šećera (ja sam stavila 20, a može i manje)
1 jaje (ja dodam i jedan žutanjak jer ne znam kud bih s njim)
malo ruma
Sve se zamijesi i ako je premokro, može se dodati malo prezla
Tijesto se razvalja – može između dva masna papira ali ja malo popravim rukama jer je bolje ako je oblik tijesta pravokutan.
U stvari ja ne valjam tijesto, nego onu silikonsku podlogu posipam prezlima , na to stavim smjesu i onda polako prstima i šakama oblikujem pravokutnik
Gore se namaže šaum od 1 bjelanjka, soka od pola limuna i 15 dkg štaub šećera – ako se razlijeva, može se dodati još šećera.
Prutići se režu tako da se tanki nož umače u ledenu (moja baka bi rekla mrzlu) vodu.
Svaki pojedini prutić preseliti u pleh na masni papir. Peći 2 sata na 100o C. (ili 110, ovisi o pećnici)
Jao ti orah prutići su mi najdraži kolačići iz djetinjstva, a nikako da ih se sama odlučim raditi.
ja si zadam da svake godine moram isprobati barem 1 novi kolac ili keks
nesto odavde cu izabrati :)
prosle godine sam prvi put radila Blackforrest cookies, predobri su
njih cu sigurno napraviti za BING
ja svake godine velim da ću napraviti paprenjake - i nisam još nikada :(
Ja sam prije često radila paprenjake, ali sa običnim kalupima, nemam one fensi kalupe.
Baš sad gledam, ima ih u onom Sve i svašta dućanu - cijena 38 kuna, a dostava 30 :gaah:pa glupo mi je to.
ja sam kupila jedan kalup (prije par godina) - ali još nisam napravila paprenjake
možda ih ima na Dolcu- u stvari, skoro sam sigurna da ima. Ak hoćeš, pogledam ti
Ja sam lani i ranijih godina gledala te kalupe za gingerbread likove u Šumoopskrbi za par kuna, ali sad ih ne vidim na njihovom web katalogu. Bilo ih je u nekoliko veličina.
Mi imamo klasične kalupe (boriće, srca, zvjezdice, gljive...) pa mi je bedasto trpati još toga. Neki dan sam u nekoj kuharskoj emisiji vidjela kako su se divili tim paprenjak-čovječuljcima koje je netko napravio, a bili su mi ne baš oličenje ljepote - preglomazni, grubi... ukrašeni m&m bombonima... ufff...kao iz Shreka da su izašli.
To mora biti sitno i napravljeno filigranski. Nije to za mene. Više volim obične medenjake.
Nanoibeba, možeš, hvala, ako ti je usput.
Peterlin, mislim na drvene kalupe za paprenjake, ne na "licitarka", to imamo (i to baš takvog, ogromnog kao iz Shreka, ne radim sa tim kekse, nego je moja kći radila ukrase od slanog tijesta)