Netko je gore napisao da u Zg nema takvih pitanja. Vjerojatno ovisi gdje se ide na pregled za školu, i u našem upitniku ima pitanje o MPO, broju trudnoća (ili poroda?) i broju djece. Da li je bio carski ili ne, to ih ne zanima. :-)
Printable View
Netko je gore napisao da u Zg nema takvih pitanja. Vjerojatno ovisi gdje se ide na pregled za školu, i u našem upitniku ima pitanje o MPO, broju trudnoća (ili poroda?) i broju djece. Da li je bio carski ili ne, to ih ne zanima. :-)
Mislim da oni nemaju nikakvo pravo na te podatke. Odnosno, postoji zakon o osobnim podacima koji sigurno kaže i nešto o tome tko ima pravo prikupiti podatke i pod kojim uvjetima. Pa sjetite se samo one rodilišne statistike kad te u trudovima tlače s pitanjem u stručnoj spremi oca djeteta samo zato što im je netko rekao da moraju ispunjavati tu statistiku.
Pa da, bilo bi civilizirano da znaš tko te i u koju svrhu pita i naravno, ako nije propisano da si u toj prilici obavezan dat neke podatke da te se pita želiš li ili ne želiš.
al probelm je sto rijetko ko je zaceo prirodnim putem ce se trznuti na to pitanje, pa htio ne htio opet im indirektno das podatak :neznam:
Ma ja mislim da u tom anketama treba masno lagat. Ili pisat pizdarije. Ili odbiti popunjavanje iste. Ako netko stvarno zeli podatke, nek se izvoli predstaviti i objasniti.
slazem se, marta
jest da mi najvise smeta pitanje o mpo, ali, bratemili, sta je koga briga jesmo li mm i ja potpisali papir
ili, jesam li rodila vaginalno ili cr
ono, bas je za upis u skolu bitno je li se pri porodu kolonizirala mojim bakterijama
wtf?! to nema veze sa zdravim razumom
Cijela anketa je neprihvatljiva. Medicinski podaci su tajni. Bila riječ o potpomognutoj, porodu, bolestima, stanjima, itd. Postala sam malo osjetljiva na to kad su u školi mog djeteta podijeliti moj broj telefona trećoj osobi. Prije me je samo živciralo, sad bi stvarno popizdila da netko od mene očekuje ispunjavanje tako nečega.
Ja zbilja nemam problema nikome reći da je moje dijete iz mpo, čak smo pred dvije godine u centralnom hrt dnevniku mahale u kameru u prilogu sa Šetnje za plodnost, ali ne nalazim osnovu za ova pitanja.
Čuj, ja mislim da je to nasljeđe - nitko više ne zna zašto su se prikupljali podaci, ali i dalje jaše po tome.
Zanima me da li itko zna koja je svrha i što se dalje radi s tim podacima...
Malo humora (ovo sam doslovce prvo našla) kako to ide: http://www.medijskapismenost.net/dok...munima-(VIDEO)
Ili neki uhljeb mora opravdati svoje postojanje.
pitanje koja je trudnoća po redu ne daje podatak je li dijete jedinac, može biti prvo dijete od 9
a ostala pitanja su me isto ostavila svu u upitnicima, moguće da je nečiji rad u pitanju, a da ta osoba i nije pretjerano.. profesionalna, pa je računala da nema veze
Mene uzasno nerviraju ti raznorazni formulari. Na upisu u vrtic, pa u skolu...dali je dijete dojeno? Koliko puta tjedno jede meso?!? Mislim, wtf? Koje je nacionalnosti? Vanzemaljac, majke vam. Sta su roditelji po zanimanju..
Ja to uredno ostavim prazno. Do sada se nitko nije zalio.
Ja na takve stvari nisam navikla.
Ja sam se sad iznenadila kad sam upisivala malenu u vrtic u Njem.. Nitko me nije pitao, niti sam morala gdje ispunjavati kakva trudnoća je bila, dojenje..niti što smo mi roditelji po zanimanju niti da li smo zaposleni, niti koje smo godište..
Samo ime djeteta, datum rođenja, cijepljenja i ako ima neku kronicnu bolest o kojoj bi trebali voditi racuna u vrticu ( to ispunjava pedijatar), da li ima braće/sestara - o tome ovisi i cijena vrtica. Dalje je bilo hrpa nasih potpisa za svaku stavku tipa da li se slazemo da ako bude potrebe vrticki logoped radi s njom, da li je smiju fotografirati i negdje to izloziti(u vricu, na njihovoj web stranici), da li smije ici u setnje van vrtica, da li je smije zubar pogledat kad dođe i sl.
E da , a sad za tjedan dana dolaze neki kao iz našeg Hzjz i pregledavaju djecu koji imaju jos godinu dana do škole da vide ima li jos nesto na čemu treba poraditi prije škole..pregledavaju sluh, vid,motoriku,držanje olovke,izgovor, razumijevanje nekih lakših zadataka... Tako se kod mnogih otkriju problemi s vidom ili nesto drugo pa se jos kao do skole stigne ispraviti.
Mi roditelji smo dobili papire gdje nas obavjestavaju da ce svi podaci biti tajni i da se nikome ne otkrivaju i da ce nakon 4.g biti izbrisani. Ima anketa koja je naglašavaju -dobrovoljna ako hocemo dati te podatke o djetetu..tipa ima li problema s vidom, sluhom , kronicna bolest, ide li na terapije neke, kojem jeziku je bilo izloženo do trece god, da li i koliko gleda ekrane, u čemu je dijete dobro/talentirano.
Obvezni dio je samo da ispunimo da li se slazemo da je testiraju i onda oni procijene i to nam sve napismeno dostave. I da li se slazemo da ako bude trebalo nesto raditi s djetetom da se o tome izvijeste odgajateljice da bi one mogle raditi s njim.
angel, ti si u Njemačkoj?
Sad da, odselili krajem siječnja..
Mi smo pred 2 dana bili kod školske pedijatrice i tamo je ostao papir, pa ne mogu doslovno prepisati, ali da, pitanja koja trudnoća i koji porod po redu, kakva trudnoća i kakav porod u kojem tjednu, apgar, tež. i dulj. pri porodu, dojeno mjeseci, sjedi samostalno od, prohodao sa, prve riječi i prve rečenice, odbacio pelene dnevne i noćne, prvi zubići, braća i sestre - naglasiti ako je polubrat/sestra u igri, zajednica bračna, vaka ili naka i od kad, kuća - stan, broj soba, kat, s kim spava u sobi, godišta svih nas i zanimanja, bolesti bližnjih i bližih rođaka...
jedino o mpo nije bilo...
Sestra je sve još jednom prepisala u karton, pa onda još jednom u komp :roll:
Definitivno predetaljno, slažem se sa vama.
Pa ko bi se sjecao svih tih detalja :o
Ja se ne sjecam sto je bilo. Bila sam koncentrirana na famozno THE pitanje. Jel spava sam/a u sobi. I kako cu kul i mrtvo hladno odgovoriti DA. :lool:
Mene uvijek fasciniralo kako su im strašno važni podaci tipa začet u MPO ili ima polusestru u trećem koljenu, dok se testiranje za školu provodi toliko površno da im ispod radara prođu za školu jako bitna odstupanja u emocionalnom, psihičkom i motoričkom razvoju.
Da, meni trnci prošli kad me pitala jel spava sam u krevetu, ja knedla i važno velim - sam, a ona se ispravi: ˝Ma mislim u sobi...˝ Ahaaa - Ne, s bratom :škartoc:
Naša higijena spavanja je :neznam: ... valjda neće potrajat do 18.
baš sam pomislila na to sad dok sam čitala ovu listu od lidali, i na isti odgovor. samo sam se zabrinula da me to sve pitaju pred djetetom, kako ću pred njim lagat, moram mu unaprijed objasnit :lool:
ako je dijete začeto takozvanim normalnim putem, pitaju li za datum i pozu, i trebam li napomenut da nam je puko kondom :lool:
Viš stvarno mi je promaklo...
očito sam ostarila i otupila na tako nešt iako mi je prvi iz MPO, a ovaj drugi home-made iznenađenje :-P (možda sam to trebala napisat :lol: )
E da zaboravila sam napisati da pri upisu djeteta u vrtic nisam trebala donijeti ni pokazati nikakve osobne dokumente, ni kopije rodnog lista, ni osobne, ni potvrde o prebivalištu i sl.. Samo napisat adresu gdje zivimo i br tel u slucaju da nas trebaju nazvati.
kad su već naveli izvanbračnu zajednicu koja je po svemu izjednačena sa bračnom zajednicom,
zašto nema i istospolne zajednice na formularu?
edit možda zato jer je istospolna zajednica izjednačena s bračnom pa zato
Prošle godine smo mi svi roditelji prijevremeno upisanih prvasica ispunjavali taj obrazac. Bome smo se dobro nasmijali nekim pitanjima i prepisivali odgovore jedni od drugih. Ne znam da li su i roditelji "normalno" upisane djece to radili.
Ja sam popunila isto niz "pametnih" pitanja na našim obrascima za upis u školu:
Moje THE pitanje:Status oca: neoženjen/u braku/razveden/mrtav/ostalo :-o :lol:
Pa ista rubrika za majku...ja napisah najvećim mogućim slovima U VANBRAČNOJ ZAJEDNICI, pa nek se misle gde mu to dođe, valjda u ono "ostalo"...:roll:
Pa sa koliko osoba dete deli sobu, pa da li dete ima uslove za rad - došlo mi da napišem da nema, baš da vidim šta bi se desilo...
Ali nije bilo pitanja o tome sa kime dete spava, bar dok sam ja bila unutra sa detetom...
Nije bilo ni takvih pitanja tipa kako je dete začeto i kada je prohodalo, to i meni vuče na prikupljanje podataka za nečiji rad :).
pulinka kod nas je bilo pitanja (upis u školu) kad je dete progovorilo, kad je reklo prvu reč a kad prvu rečenicu...
i ostala: sa kim deli sobu, ima li svoj kutak za učenje...
dok je mala bila na testiranju, MM i ja ispred popunjavali. MM komentarisao da je poneo ličnu kartu zbog podataka, ali da je znao poneo bi radosnicu
da li da napomenem da svom jedinom detetu nismo znali ni jedan traženi podatak koji se odnosio na prve godine života
ima pitanje: porođaj:_______ a MM na crti upisao: DA
i kaže meni: glupost, pa naravno da se desio porođaj, kako bismo inače do škole stigli...
Meni je tako stajalo porod:________ ja napisala normalan, a neki tata do mene se smije i kaže vaginalni pa sam dodala i vaginalni.
DA :lol:
Ja sam U Zg i bas smo jucer isli kod skolske. Jedan formular su mi dali da ispuni pedijatrica jedan je sestra na glas citala a ja sam joj davala odgovore. Naglasavam da smo cijeli rpegled vec jednom obavili- prosle godine, kad smo trazili odgodu. Dakle, od prosle do ove godine je broj pitanja porastao.
Izmedju ostalog kada sam se udala.
WTF!? Kakve to ima veze sa upisom mog djeteta u skolu i sa njegovim zdravstvenim statusom.
Kako smo muz i ja jako dugo bili u braku prije nego se mali rodio a oboje pripadamo starijoj generaciji roditelja, on se zezao jucer da cemo nekome potpuno pokvariti njegov znanstveni rad i statistiku.
Poslije pregleda mali prica da ga je dokica pitala da li baka i dida zive sa nama. Da li zivimo u kuci ili u stanu. Da li baka i dida zive skupa i GDJE zive baka i dida. Kakve to veze ima sa zdravstvenim stanjem i upisom u skolu?