U tom slucaju ne bi trebalo uvodit u pricu 3-znamenkaste prim brojeve. I sve pet.
Printable View
Koliko se sjećam od prošle godine, kod nas su djeljivost sa 7, 11, 13 i još nekim brojevima radili na dodatnoj. Postoje pravila kako to odrediti, ali je malo kompliciranije i ne spada u redovno gradivo 5. razreda. U kontrolnima takve primjere sasvim sigurno nisu dobivali.
Lekcija se ne zove prim brojevi, nego DJELJIVOST BROJEVA.
Da lekcija se zove dijeljivost brojeva,a poslije toga lekcija-prim i slozeni brojevi
Ajme, cure, zlatne ste, baš ste mi pomogle:). Nisam još ni stigla sve pročitati, hvala. Jesam prvih 10-ak porukica, ostalo ću navečer.
Mima, ovaj primjer koji sam navela (301) je iz udžbenika, ali uglavnom dobivaju jednostavnije primjere - kad stvarno možeš odmah vidjeti o kakvom je broju riječ.
A lekcija se zove Prosti i složeni brojevi
bolje :mrgreen:
sudeći po ovom topiku samo ćete im zakomplicirati život. :D
peterlin bi išla na informacije kod učiteljice vezano uz prim brojeve, mia bi tražila dodatna pojašnjenja, jadranka bi dijelila s 19 :D
a oni dobro znaju kakvi će im zadaci doći, u petom razredu. i to ne znači da će u osmom misliti da je 143 prim broj zato što nije djeljiv sa sedam :mrgreen:
Nije toliko bitno kako se zove ova lekcija, niti kakvi će zadaci biti blic testu; stvar je u tome da će oni sada učiti rastavljanje na proste faktore, pa traženje najvećeg zajedničkog djelitelja/najmanjeg višekratnika, a tu je jasno bitno koji se broj s kojim može podijeliti. Još k tome, oni traženje D/V rade na neki po meni loš način, jer ne rastavljaju svaki broj na proste faktore, nego odmah traže zajedničke faktore - a tu onda nastupa problem kad je jedini zajednički faktor recimo 17. Lani recimo u udžbeniku JEST bio jedan takav zadatak (s pločicama :mrgreen:) kad je najveći zajednički djelitelj bio 19.
No, sad u šestom razredu kad rade razlomke, definitivno im se javljaju nazivnici koji su višekratnici prim brojeva kao što su 13, 17 ili 19, i onda dođe do problema s traženjem najmanjeg zajedničkog višekratnika, jer to ne skuže. Doduše, kao što rekoh, uglavnom u zadatku imaju hint koji bi ih da znaju gledati hintove naveo na traženi faktor.
Freyja, neka dijete čim više vježba dijeljenje ručno, bez kalkulatora. Onda mu neće trebati više od par sekundi da vidi je li 301 djeljiv sa 7, ako je savladao tablicu.
Inače u osnovnoj školi u većini digitalni i nije dopušten ima samo par lekcija na kojima se radi s digitalnom ali te lekcije se rade većinom u školi. Ali opet onaj ko ne zna riješiti zadatak pješke teško da će riješiti na digitalno, jedino kaj je na njemu malo ko brze
Mima moja klinka radi višekratnike djelitelje po istom načinu po kojem sam i ja radila dok sam išla u školu, zašto bi to bio loš nacin
Usput danas sam objašnjavala nekaj srednjoškolci i baš sam radila osvrt na njezine zadatke uz napomenu da je to sve ISTO
Njima je po programu (kad su učili prirodne brojeve) lekcija o služenju kalkulatorom, ali su je jednostavno preskočili, tako da njime nikad ne računa(ju). Možda budu tijekom godine, ali zasad je i bolje da je tako
Zato što ako recimo trebaš naći najveći zajednički djelitelj brojeva 304 i 475 djeca ne skuže da su oba ta broja djeljiva s 19, a ako bi svaki za sebe rastavljali na proste faktore onda bi dobili da je
475=5*5*19 a 340=4*4*19 i odmah bi vidjeli zajednički faktor