Lisbeth možda, ali Bond :-) mi je puuuuno bolji Mikael od švedskog glumca koji mi je premalo macho u odnosu na dojam knjige.
Printable View
Lisbeth možda, ali Bond :-) mi je puuuuno bolji Mikael od švedskog glumca koji mi je premalo macho u odnosu na dojam knjige.
Više ne znam ni kako izgleda, ali se sjećam da sam se zaljubila u prsten koji je nosila R. Mara i da sam htjela takav :mrgreen: Nisam ga našla.:facepalm:
Uglavnom mi knjiga bolja od filma. Ima izuzetaka ili da mi se oboje podjednako dopadne kao Harry Potter i Gospodari prstenova.
Odgledala sam švedsku Millenium trilogiju. Želim pročitati i knjigu. Lisbeth Salander mi je fenomenalna.
Kad smo već na Švedskoj, oduševila me serija Most (BRON) s genijalnom Sarom Noren (glumi ju Sofia Helin).
Čitam ovo (nisam odgledala Millenium, samo sam čitala trilogiju koja je odlična + nastavak koji je napisao David Lagerkranz, koji nije u istom rangu, ali je sasvim čitljiv) pa sam išla potražiti da li su ekranizirani i švedski trileri Larsa Kepplera - npr. Hipnotizer...
Bome jesu - evo ga: http://filmski.net/filmovi/6161/hipnotizer
Ja se baš spremam čitati Paganinijev ugovor istog autora (zapravo, to nije jedan autor nego bračni par - evo linka, iako nije bitan za ovaj topic: http://www.mvinfo.hr/knjiga/8568/paganinijev-ugovor )
Postoje još dva romana iz iste serije: Noćna mora i Svjedok vatre, ali ne znam jesu li ekranizirani. Nekako mi se ne da ni tražiti, knjige su mi dovoljne.
I da - ovakve knjige (krimiće) nerado prijavljujem na onaj topic "Što čitate" jer to mi je relaksacija i nije u istom rangu sa štajaznam Černobilskom molitvom, koja definitivno nije relaksacija.
Mi obozavamo Poirota s D. Suchetom, Miss Marple s G. McEwan i Pustolovine Sherlocka Holmesa s J. Brettom. Odlicne ekranizacije.
ja potpisujem i jednu i drugu
nekako mi je bzvz. na "glavnoj" temi pisati o krimićima, pogotovo kad se pojavi tanja_b :-)
ono kao da se engleskoj kraljici hvalim bižuterijom iz accessorize
a opet ima dobrih krimića/trilera i stvarno volim pročitati dobar (samo nikako naletjeti na neki baš ono pravo dobar, sad čitam Rane Karin Slaughter, čini mi se ok)
inače kad smo kod Lars Kepplerovih meni te knjige super počnu, onda mi se razvodne, a onda me Joonina osobna priča tjera da krenem na idući
E, baš to. Onaj drugi topic mi je više za drugačiju vrstu literature. A krimića sam sigurno pročitala više... To je isto kao i glazba, nešto slušaš onak usput jer te veseli, a štajaznam klasiku puštaš djeci da nešto nauče, a i sebi, ali ne na dnevnoj bazi.
Ali ovo je topic o filmovima. Premalo sam ih pogledala da bih mogla ravnopravno sudjelovati, a to se vjerojatno neće puno promijeniti.
Ont. posudila sam jednom knjige o Jamesu Bondu. Apsolutno nečitljivo....a filmovi su mi ok.
Ajoj, pa nije mi namjera diskreditirati nijednu vrstu literature :-( to što ne pišem o krimićima, ne znači da ih nikad ne čitam - samo nije baš moj žanr literature, pa se rjeđe susrećemo.
Stvarno mi nije namjera dizati tu temu u nekakve nobl visine, pišem tamo kad imam potrebu podijeliti dobar dojam o pročitanom s drugima...
joj tanja, nije stvar u tebi
nego u meni
ono, kad čitalački odrastem htjela bih biti tanja_b
svaka tvoja preporuka me oduševila (evo jedino priznajem Budi mi nije bio tako presuper)
Zaboravili smo spomenuti Atlas oblaka!
Meni je film taman sjeo umesto zadnjih 100 stranica knjige :D
Imas dobar dojam, Angie. Radnja filma je previse pojednostavljena i banalizirana.
Osim Okajanja, jos jedan dobar primjer ekranizacije knjige su mi Djeca ponoci.
Crveni pas http://mojtv.hr/film/36830/crveni-pas.aspx
Nisam ni znala da postoji film, a knjiga mi je bila odlična - jedna od onih koje sam naguravala djeci da ih pročitaju, ali bez uspjeha. Oni misle da je film dovoljan. Ja se pored knjige teško uopće mogu sjetiti filma.
Ja sam najprije odgledala film pa pročitala knjigu. Uz film sam zaspala i u par navrta se budila i pokušala ga odgledati. U knjizi su mi razjašnjene mnoge stavri, a vukla sam ju dugo i razmišljala o vraćanju nepročitane, al mi to nije dozvolila. Nisam ju mogla ostaviti nepročitanu. Iz nje sam izvukla dosta teksta za svoju tekicu pametnih mudrih misli.
Peterlin, samo ti nama prijavi krimiće. Nekad nam baš pašu takve stvari. Keplerovi (bračni dvojac) su primamljivi.
Tanja_b, ti si nam velik autoritet, književni kritičar i od tebe crpimo izvrsne preporuke. Sve bi voljele kad narastemo biti ti.:heart: Ja sam još na stadiju dječjih priča i bajki u usporedbi s tobom.:lol:
pa ne mozes knjigu doslovno prenijeti na platno. mozda mozes neke.
ali neka opsezna djela - tesko. cisto s tehnicke strane - koliko bi film trajao da ides Atlas oblaka prenositi tocno? 5-6 sati?
meni su knjizevnost i film dva razlicita svijeta, dva medija, dvije vrste umjetnosti
i kad se snima po knjizevnom predlosku - ne ocekujem da bude milijun posto tocno i jednako preneseno. i reziser ima viziju svega toga, nije bas da se MORA drzati ko pijan plota knjige
na stranu cinjenica da se, posebno u holivudskim produkcijama, ide na izmjenu kraja u hepiend, ili ublazavanja teskih tema, pa na kraju bude sve ok ...:roll:
Iako nije film nego serija, kad sam već spomenula švedski Most (Bron), ne mogu odoljeti ne spomenuti francuske Profilere. Kako me u Mostu oduševila Sara Noren, tako me u Profilerima Chloe Saint-Laurent. Iako različite, asociraju me jedna na drugu.
U 4-5 sezoni se pojavila jedna crnka koja me asocira na Larssonovu Lisbeth Salander.
Ja sam među rijetkima na onom topicu koje Atlas oblaka nije obuzeo. Fascinirana sam autorovom maštom, knjiga je zaista nevjerojatno dobro napisana, pravo remek djelo, ali meni nije sjelo :mrgreen::škartoc:
T. Hanksa također baš ne volim, a bome mi je i većina filma isparila iz glave nakon 3 godine, ali mi je skratio muke čitanja zadnjih 100 stranica, nakon odgledanog se nisam mogla natjerati na čitanje.
Mene nekad uistinu oduševe filmovi. Kažem: Nevjerojatno! Kak su to dobro napravili! Ko u knjizi! Npr. Harry Potter, Gospodar prstenova.
neki dan sam na tv.u ponovo pogledala "Sve o jednom djecaku"
i dobar mi je filmic, simpa su mi svi, i dobro je to napravljeno
ali knjiga mi je bolja
tocno se sjecam kako sam se smijala u sebi, i bila tuzna istovremeno, i sretna na kraju
volim Nicka Hornbyja :zaljubljen:
Nero, sisterice :love2:
A bajke pretočene na platno?
Maleficent :zaljubljen:
Totalno oduševljenje! Je da nije :mrgreen: Trnoružica u prvom planu i da se nije slijedila bajka, ali ovo sam morala spomenuti, baš sam bila…očarana :mrgreen:
(a Angelinin styling mi je bio wow )
.
Otislo duplo.
saga noren, ne sara :)
u ogromnoj vecini slucajeva glasam za knjigu
ponekad film bas ubode, kad su mi pogodjeni glumci, atmosfera, ali puno vise volim svoju mastu i zamisljeni svijet i likove u glavi od onih ekraniziranih
nabrojale ste super primjere i za jedno i za drugo
i ja mrzim kad promijene vazna zbivanja u knjizi, kao kod saptaca konjima
ja sam inace pasionirani ljubitelj engleskih ubojstava
i u tom smislu jako volim citati elizabeth george (inspektor lynley), njeno pisanje i knjige su mi predivan stress release, upravo su mi stigle jos cetiri s amazona :aparatic:
Ja sam gledala Atlas oblaka, knjigu nisam čitala. Film mi se nije svidio.
Generalno, knjiga mi je uvijek bolja, film može biti dobro napravljen po knjizi no mislim da mi niti jedan film nije bio bolji od knjige po kojoj je snimljen.