ako niste probale, kelj i bundeva su odlične u varivu
ako niste probale, kelj i bundeva su odlične u varivu
Eh, sve ste već pobrojale...
Evo mog ovotjednog jelovnika:
U subotu me nije bilo doma, pa sam ekipi skuhala domaću juhu od telećeg rebra i spohala pileće bijelo meso (to može stajati i uredno se grije u mikrovalnoj). Uz to su si otvorili konzervu meksičkog miksa, sami su napravili salatu od matovilca s bučinim uljem, a kuhano meso s rebra je ostalo meni za salatu (kuhano meso + malo ljutike + kuruza iz konzerve + bučino ulje + balsamico + sol i papar = mljac)
U nedjelju - juha od gljiva (zlatni šampinjoni - ako ostaje za idući dan, ne stavljam krumpir nego hajdinsku hašu), pečeni picek (nemam mašte, to je mm dovukao iz dućana), krumpir na ploške pečen u woku, cikla
Jučer - pečeni prsni vršci, rižoto s povrćem (skuham u ekspres loncu sve zajedno: prodinstam luk, papriku, malo paradajza u tubi i šalicu riže, dodam začine (po želji crvena paprika, curry, papar, lovor...) i 2-3 šalice vode) U ekspres loncu ovo je gotovo za 7,5 minuta.
Danas - poriluk, klasično varivo s krumpirom i komadom suhog mesa (ja to ne volim i smrdila mi je cijela kuća, ali moji muški obožavaju) i pečeni prsni vršak
Sutra - svekrva je najavila skuhati paštu fažol, a dečki će sami skuhati kobasice.
Četvrtak - lešada (kelj, krumpir, mrkva) i pileće bijelo meso na naglo, sa curryjem - moj mlađi sin bi se zajeo u tome
Petak - eh, neka riba... Imala sam prošli petak oslića a la bakalar, a sad bi mogla uzeti pastrve, a uz to njoke u umaku od batata (nikakva mudrost, skuha se batat ko krumpir u slanoj vodi i zgnječi viljuškom, u to se ubaci češnjak i maslinovo ulje, pa unutra frk skuhanu tjesteninu ili njoke ili krumpir na kocke (kuhan odvojeno, da se ne raspadne).
Joj, zaboravih da imam veliki debeli karfiJol u špajzi. Budem ja to skuhala, pa gratinirala (dobro se ocijedi, rasporedi u kaserolu namazanu uljem, pospe prezlima, zalije umakom od čašice kiselog vrhnja, soli i 2 jaja, pa opet malo prezla gore i ribani sir). To se zapeče dok ne porumeni. Moj stariji to obožava, a ne voli baš batat, pa će to biti isti dan, tako da za svakoga bude ponešto.
* * *
Da umjesto karfiola imam brokulu, skuhala bih u istom loncu brokulu rastrganu na cvjetiće i bezglutensko tijesto, pa to začinila maslinovim uljem, granuliranim češnjakom i ribanim sirom. To dobro podnosi stajanje do drugog dana.
Od variva - moji bi se udavili u leći, grašku s noklicama, svim varijantama graha, kelj isto vole ali to mi je prazno, pa to obično kuham subotom dok su doma i mogu jesti kad god se sjete...
Uobičajena jela za subotu su mi francuski krumpir, pileća jetrica na venecijanski (s kolutima luka) s palentom, razne svježe lisnate salate, riblja jela, morski plodovi i slično.
I da - zaboravih gulaš, paprikaš i bolonjez - sva ta jela moji sinovi obožavaju, a brzo su gotova (pogotovo u ekspres loncu) i odlično podnose stajanje do drugog dana.
mi kad imamo brokule i karfiola ide ili u juhu, ili lešo na salatu
Zaboravih spomenuti bob od mahunarki - mljac, ali oko toga obično tražim pomoć ekipe za guljenje kožice. Isto skuhamo tjesteninu, pa na nju frk pesto od boba, peršina, češnjaka, maslinovog ulja i mljevenog papra. Mmmmm, kako sam gladna....
Dahl ste spomenule, a još može i fantazija iz iste vreće (talijanska mješavina mahunarki i žitarica). Joj, da, ričet je prva liga...uz to komadić suhog mesa i eto brzog ručka. A dok mi se žuri, kuham varivo od graha ili slanutka iz konzerve, sa svježim povrćem ili žlicom ajvara vlastite izrade - to je gotovo u tren oka jer je povrće već kuhano. A leća je brzo gotova i suha, to mi je uobičajeno kad ne znam što kuhati... Unutra stavljam krumpir samo ako nema dovoljno leće da se svi najedu. Kuham to bez zaprške, samo na kraju dodam zobene pahuljice.
Moja svekrva često kuha zelje (kiselo s grahom, slatko s paradajzom, krpice sa zeljem....) a ne može toga skuhati 1 tanjur, pa jednom tjedno mi dobijemo 3/4 njezinog ručka. Zauzvrat ona dobije našu domaću juhu (jer isto joj se ne isplati kuhati 1 tanjur), kolače, pohance, faširance, teletinu u crvenom umaku, svinjski lungić u umaku od šampinjona... ma ima hrane razne. Nije to problem i ne uzme puno vremena. Ali treba imati dooobru tavu, ekspres lonac, ribež, štapni mikser (nezamjenjiv za krem juhe, recimo od tikvica, brokule, šparoga, mrkve...) i to je to.
Mene spašava dobro opskrbljena špajza u kojoj je zimnica. Ako nema salate, moji sinovi navale na kisele krastavce ili ciklu (nemam više cikle, pojelo se), filete paprika i slično. Ako me nema doma, skuhat će tijesto i otvoriti staklenku domaćeg đuveđa ili ciganski grah (isto je već gotov, mislim da smo došli do zadnje staklenke, hehehe...) A u škrinji je kuhana šunka, pa ako netko želi jesti meso, može uvijek odlediti to ili češnjovke.
Imam isto i backup zalihu konzervi (ribljih - sardine, tunjevina i ostalih - pašteta od guščjih jetara) za gladne, tako da se mm zeza da bi mi imali 3 mjeseca što jesti da slučajno dođe potop, hehehe... ali bojim se da je to optimistična procjena. Imamo mi doma dobre jelce, a ni on nije izuzet.
Peterlin, gdje si kupila paštetu od guščjih jetara?
Hrvatski proizvod (Eko Farma 2014, Kutina), dobila na poklon od kolege...ovakva: https://hr-hr.facebook.com/531950596...824374/?type=3
čitam li, čitam Peterlin i zaključujem kako sam nikakva domaćica u odnosu na Peterlin :-)
klasičnu špajzu čak ni nemam, samo hladnjak i to često poluprazan pa ga punimo praznimo brzinom svjetlosti ijuju
uf moji sad tako povećavaju unos hrane da sam ja u šoku. Nekad bi nam bila dosta jedna pileća prsa, sad mi trebaju tri... i sve tako. Neki dan smo slavili rođendan i za njih 16 sam naručila 19 pizza, računajući da će i nama odraslima ostati pa ćemo grickati kad klinci ustanu od stola. Nije nam ostalo ništa!
Imaš oglas na Njuškalu s podacima - to je ovo https://www.njuskalo.hr/hrana-pice-o...oglas-20884452, a ja ću kolegu pitati gdje je on to nabavio.
Inače, znalo je biti i u Konzumu na delikatesama od nekog drugog proizvođača, ali ova mi se više svidjela.
Zvuči poznato...
ali u toj dobi može im se prepustiti i dosta toga što sami mogu pripremiti, tako da je ipak lakše, odnosno drugačije. Nama se znalo dogoditi da ostanemo bez ručka, tj. bez onoga što je skuhano za ručak, pa smo se naučili snalaziti. Sad mm uredno kupi jeger "da se nađe" ako za ručak ne ostane dovoljno hrane, uvijek ima jaja, cijela zbirka sira (slani Veronikin, obični sir s vrhnjem, sir za mazanje, gorgonzola i trapist), pa čak i juhe iz vrećice - recimo Fini-mini rajčica s mozzarellom ili instant juha od gljiva.
meni se čini da ipak dečki više "koštaju" kaj se tiče hrane, od cura. Cure to nadoknade cipelama ;)
Evo, tu piše - blizu Horvaćanske, Kutnjački put 9 - http://www.jatrgovac.com/2017/03/grg...skoj-trgovini/
Mi smo za našu navikli da jako malo jede, tako da nam je sad živo čudo koliko može pojesti. Npr. pojede cijelu pizzu više manje bez problema, ostavi eventualno koju koricu.
veli mi mali da jedan dečko iz njegovog razreda za gablec nosi 5 sendviča.
Kod nas doma dečki jedu više mesa, time je i hrana za njih skuplja
Nekad sam kajganu radila od 4 jaja, sad mi paket jaja dođe za jedan doručak... hahaha
ne znam jel spomenuto- možeš raditi razne tartove, sa sirom i spinatom, sa porilukom, brokulom etc.
Ja volim salate od mahunarki, trenutno najviše leću sa skutom i orasima.
onda slane kaše sa parmezanom i soja sosom, hladni soba rezanci sa povrćem...onda mesne okruglice sa zapečenim hrskavim slanutkom i umakom od jogurta i limun/limete... razne strudle, sa sirom, bučom, gljivama, mesom, šparogama na proljeće---
:lool: :lool:
Ovo je dobra tema :mrgreen:
Na podtemu - koliko jedu više u pubertetu - nekad sam za nas četvero kuhala 40 dag mesa i bilo je dosta. Danas sam skuhala 85 dag mesa i prva stvar koju sam napravila kad sam došla na posao jest da sam zvala sina da mu kažem da ne pojede sve jer da mora tati ostaviti
Na temu:
moja djeca jako vole piletinu u bijelom umaku koja dobro podnosi stajanje. Pileći ili pureći odresci se pobrašne i zapeku. Onda se izvade, a zažuti se kapula i doda žličica senf.a i malo bijelog vina. Ako imate temeljac, može. Vrati se meso i kasnije se doda još samo slatko vrhnje. Uz to djeca jedu kupovne njokice koje mogu stajati cijeli dan, a mi jedeno lešo brokulu koja se odlično sljubi s umakom.
Kad se podgrijava, dovoljno je podgrijati umak s mesom - ni njokice ni brokulu ne treba.
ajme saša kreativna si, svaka čast. :naklon:
ja sam tip od običnih narodskih jela karakterističnih za naše podneblje, ručak = povrće + meso/riba, čak ne volim kad je previše bućkuriša i meni nepoznatih začina, namirnica, al ne bi odbila probat da mi netko pripravi :mljac:
Joj, i ja stalno kuham danas za sutra mada uvijek još ubacim neke kiflice usput. Tartovi također odlično prolaze.
Evo otprilike kaj je bilo zadnjih dana:
subota: bolonjez
- ono što je ostalo sam zamotala u lisnato i napravila trokutiće - prefino
nedjelja: ručak vani, ali sam skuhala za ponedjeljak juhu i lungić na naglo, izvadila, dodala malo senfa, luka, žličicu brašna i podlila vinom i vodom. ubacila šampinjone i na kraju vratila meso na još 15-ak min. Uz to ona prefina mješavina riže, pira i ječma od zlatog polja.
pon: krpice sa zeljem, faširanci i brokula na lešo. navečer kiflice sa špekom
ut: grah sa zeljem i loparke
nadam se da će grah potrajati do sutra
rižot od poriluka. na maslinovom ulju popržiš komadiće pancete, pa ih izvadiš i onda staviš poriluk, onako narezan. pa to dinstaš. pa dodaš onu pancetu, i rižu. i podlijevaš dok se riža ne skuha. onda kockica putra i parmezan. j ne voli poriluk, al ovako da obožava.
Ili počneš ovako ko Cvijeta pa kad izdinstaš 3-4 poriluka s dosta pancete, prebaciš ga u zdjelu u koju dodaš svježi sir (Vindija iz gaze ili bilo koji od onih po 500g), razmutiš 1-2 jaja i jedno kiselo vrhnje, malo soli. Time nafilaš obične kore za štrudel, na vrhu premažeš rastopljenim maslacem (po dvije kore nižeš skupa i između kora naravno isto premažeš maslacem) i ispečeš 40min. na 180.
Izvrsno je i toplo odmah i hladno drugi dan.
Ili to isto napraviš slažući (prethodno kroz vrelu vodu provučene) mlince umjesto kora.
poriluk smjesa slična čokoladinoj može i u lisnate jastučiće, tartove i tako...tako se kod nas počeo jesti poriluk prije 10 godina, sad ga jedemo skuhanog s uljem maslinovim:)
Quiche Lorraine s porilukom, mljac...
jesam rekla daj recept za poriluk, al nisam mislila da će mi se tema pretvoriti u recepte s porilukom
sad smo apsolvirali poriluk
možemo ić na malo finije stvari
A što volite? Što smatrate finijim?
Moja djeca najfinijom ribom smatraju vijetnamskog soma u pivskom tijestu. Najfinije glavno jelo im je gulaš, ćufte i mljeveno meso svih pojavnih oblika, a ja da kuham sebi, napravila bih špinat, rižu i pečeno jaje na oko, sa salatom od radiča. Za večeru su mlatili pizzu iz Mlinara (jer sam ja tek malo prije stigla doma, pa se ekipa snašla) a mene je dočekala mozzarella i mini rajčice. Nije bilo tunjevine, inače bi me vjerojatno dočekala salata od tune s kukuruzom i kaparima.
špinat nemre podgrijati (i ja obožavam tu kombinaciju, ali špinat na mlijeku i pire, i jaje na oko)
zapravo volimo sve osim poriluka (mada ću probati neki od ovih recepata, hvala)
i slatkog kupusa (krpice sa zeljem, brrrr)
Niti ja niti MM ne podnosimo klasično poriluk varivo, ali poriluk u ovim opisanim kombinacijama jako volimo, posebno ove kombinacije sa špekom i sirom, razni kiševi, pa fritata s porilukom, rižoto itd.
Moji recimo više vole zimska variva - grah, slanutak, leća, ričet. To sve možeš pregrijavati.
I kao kod Peterlin, najbolje prolazi mljeveno meso.
Vole i meso u saftu - radim ga obično sa senfom
Prolazi i smrznutu bakalar - bilo jušno s krumpirom. Ili kao umak od vrhnje, pa si sami skuhaju tijesto.
Ja kuham ujutro tak da mi sve mora biti jako jednostavno.
I grašak s noklicama.
Kod sarme i filane paprike, jedu samo meso
Moje su se srećom podijelile - velika jede meso, a mala kiseli kupus ili papriku :mrgreen:
danas smo mi ovo jeli za ručak, moje jako vole špinat, radim ga sa zobenim vrhnjem (umjesto mlijeka) i češnjakom
to vrhnje je gusto pa uopće ne treba zgušnjavati s brašnom
mi jako volimo slatki kupus, pogotovo u grahu (s prisiljenim zeljem), a fina nam je i gusta juha od kupusa s mrkvom, lukom i celerom - nema krumpira pa se isto fino podgrije sljedećeg dana
Eh, mogle bi se mi dogovoriti da jedan tjedan kuha jedna za obje obitelji, a drugi tjedan druga - hehehe... svi bi bili zadovoljni, a imaju i slične navike.
Od finijih i laganijih stvari moji vole kineske kerefeke, stir fry s piletinom (pogodno za podgrijavanje), piletinu u soja umaku (isto), a i proljetne rolice iako ih dugo nisam radila... Vole i svinjetinu na kineski način - narezanu na male kockice sa hrskavom paprikom i lukom, doda se đumbir i po želji kineski začini u prahu...
Vole moji i gris štrudlu slanu s ostacima mljevenog mesa, sa špinatom, sa šampinjonima i drugim ostacima od prethodnih dana. I za to smo imali poseban topic jednom prije.