jel bi mogle bacope na jug (balkon mi gleda na jug)?
Printable View
jel bi mogle bacope na jug (balkon mi gleda na jug)?
Mogu bakope na jug, meni si na južnoj strani i izvanredne su . Jednom tjedno prihranjujem, a svako veče zaljevam ( osim kad je kiša ) :)
curke :love:
ZA UŠI:
posaditi tamjan. Nije nikakav kunst, ima ga u svim cvjećarnama, efektno izgleda, ima onaj specifičan miris, i tjera nametnike, zna narasti i do 1,5m-2m
Prošle sam godine imala grmić mente, osušio se pred zimu, samo sam odrezala grane, i evo sad puuuuna velika žardinjera!
A ovo moram podijeliti s vama (iako je prije za rubriku 'kiksevi vrlih domaćica' nego za 'balkonsko cvijeće'): u jednoj žardinjeri na terasi sam prošle godine imala kadifice, lijepo su cvale, i pred zimu ih nisam imala vremena počupati i uzeti sjeme nego su mi preko cijele zime onako osušene bile u toj žardinjeri. Na proljeće su iz sjemena počele nicati mlade biljčice, međutim vrlo gusto i u hrpama (gdje je već pala glavica sa sjemenkama) i morala sam ih prorijediti. I tako sam ostavila najjače biljčice a uklonila one slabije. Kasnije sam opet prorjeđivala i one najjače sam posebno posadila u žardinjere na lođi. Sve sam to lijepo zalijevala odstajalom vodom i prihranjivala tekućim gnojivom i biljčice su stvarno lijepo rasle, ali nisu još cvale, međutim mislila sam budu kasnije, ove godine sve kasni radi ružnog vremena. Kad, dođe meni jučer šogorica i ja ju ponosno odvedem na terasu da vidi moje ruže i moje kadifice, a ona će meni: draga moja, ovo ti nisu kadifice, to ti je AMBROZIJA!!!
A ja tuka bila sva sretna što mi konačno neko cvijeće uspijeva.
Ja imam cvijeće na balkonu na zapadu i na njemu sunce zbilja prži od 13 do 18. Stavila sam lavandu i limunolisni timijan (Thymus) i stvarno su žilavi i samo bujaju. Uz njih imam i Alisum ali to je ipak malo krhkija biljčica i vjerojatno neće tako dugo izdržavati veliku vrućinu. Nisam htjela begonije, petunije, pelargonije...i sve što imaju sve ostale susjede, htjela sam nešto malo drugačije. Za lavandu znaš kakva je, timijan dobije male sitne ružičaste cvjetiće, upravo su se počeli pojavljivati. Ako ti nije prioritet veliko šarenilo i vatromet boja na balkonu..probaj s ovim.Citiraj:
spooky prvotno napisa
Lavanda miriši po mediteranu, timijan kad se protrlja po limunu.. ja uživam u svom zelenilu i odmaram oči.
To izgleda otprilike ovako.
http://img216.imageshack.us/my.php?i...lika5134sd.jpg
http://img239.imageshack.us/my.php?i...lika5145qe.jpg
http://img146.imageshack.us/my.php?i...lika5151vs.jpg
http://img146.imageshack.us/my.php?i...lika5165xk.jpg
:lol:Citiraj:
Audrey prvotno napisa
al da te utjesim,meni bi se takvo sto vrlo lako moglo dogoditi...
Ja bih neko žuto i/ili bijelo cvijeće, sitnijih cvijetića. Terasa je jug i zapad. Prijedlozi?
Prekrasno mi je vidjeti cvijece na balkonima, a kako ja bas nisam tip uzgajatelja cvijeca, a u isto vrijeme obozavam zelenilo, i u kuci mi sve uspijeva, pocela ja sa zacinima.
Ali, neslavno.
Vlasac mi vene, a bosiljak i origano se jos drze, ali teze ka vlascevoj sudbini.
Sta ne radim kako treba???
A možeš li poslikati taj vlasac da ga vidim. Inače moj vlasac je ocvao i sad stvara sjemenke. Mislim da ću za tjedan dana skupljati sjeme. Inače je normalno za vlasac, kao i za sve lukove, da mu po ljetu lišće odumre i požuti, ali ako ga ne diramo on potjera novo lišće. Moj se tako već godinama obnavlja.Citiraj:
Mony prvotno napisa
I moj je cvjetao i isto davao sjemenke, i onda se odjednom poceo susiti. Doslovno susiti, a nije pustao novo lisce.
Mislim, ali nisam sigurna, da sam ga precesto zalijevala :?
I ne znam koliko ima smisla da stavljam sliku, jer sam ga jucer odrezala do nekih 5cm visine :roll:
Bilo mi tako zao gledati kako mu lisce stoji ko od visibabe...
Stavila sam ti sliku svog vlasca na net
http://i5.tinypic.com/15wzztl.jpg
Neznam koliko možeš vidjeti, ali i moj ima žuto lišće odozdola. Iz sredine je pustio još nekoliko pupoljaka i opet će cvasti. Inače, moj raste u vrtu i ja ga rijetko zalijem tak da živi u prilično sušnim uvjetima.
Nadam se da je tvoj još živ. Ako sumnjaš da si ga previše zaljevala, probaj ga otkopati i provjeriti lukovice. Ako su lukovice počele truliti, onda ga nećeš spasiti, ali ako su lukovice zdrave onda će se oporaviti.
Uh, Brigita, tako je moj izgledao u najboljim danima. Sad je suh. Mislim da mu nema spasa, jedino cu probati ovo sto si rekla raskopati zemlju i vidjeti kako lukovice izgledaju.
Tako mi je zao kada mi biljke ne uspijevaju da je to jedan od glavnih razloga sto ih ne gajim :/
A ovako je moj izgledao u najboljim danima:Citiraj:
Mony prvotno napisa
http://i5.tinypic.com/15x4zlw.jpg
Slikan je sredinom svibnja kad je cvao, a makovi su još bili majušni (a sad cvatu prekrasno). Slikan je po noći, zato je slika tamna.
Ako ne spasiš lukovice, posij sjeme. I moj je narastao iz sjemena samo što prve godine vjerojatno neće cvasti, nego tek druge.
Da ne otvaram novu temu, mislim da se uklapa u ovu postojeću.
http://www.vrtlarstvo.com/doktor01.htm
lavanda,menta,tamjan,bosiljak-što s njimapreko zime?????
ja ih unosim unutra na hodnik ili zimski vrt.
kadulja mi je greskom ostala vani prosle zime ali je na proljece opet potjerala srecom
hvala :heart:
molim pomoć-htjela bi ove godine kupiti začine(origano,ružmarin,...) u teglicama i držati ih vani,zimi unutra.
pa me zanima 1. gdje kupiti?
2.gdje držati i kada?(npr kad je toplo tj ljeti mogu li vani,al ne na sunce i sl)
3.kako zaljevati i kako obrezivati?
...i bilo kakav savjet je dobrodođao! hvalaaaaaaa
i da li netko zna za šimšir u teglici za balkon kako s njime?
Začinsko bilje ti je dosta jednostavno za uzgojiti, ali računaj da ako ga kaniš jesti da nabaviš nekakvu netretiranu zemlju. Zemlja za lončanice je obično dozlaboga tretmanisana i bilje u njoj je dobro jedino za vizualni dojam.
Računaj da nisu baš sve trajnice. Recimo, bosiljak može preživjeti i par godina, ali mu to nije prirodno.
A gdje naći netretiranu zemlju? ima li to za kupit ili da odem kod svekrve pa sama nakopam? Kupila sam sjeme za peršin (piše da je netretirano) i imam zemlju za lončanice i nikako da to posadim..
Jel mogu sad (ovih dana) posaditi peršin? Planirala sam da mi bude u stanu na osunčanom mjestu dok malo ne zatopli pa onda na balkon
Uzimanje zemlje u šumi je ilegalno, ali sve ostale varijante su otvorene.
Sadnice slobodno posij sada, ali računaj da im topli stan i suhi zrak nisu premija. Varijanta B je kupiti sadnice na tržnici kad krene sezona. Odličan izvor je sajam cvijeća na Bandeku.
Najbolji savjet: pitaj nekoga sa "zelenim rukama" (ja nisam).
bojim se da nisam ni ja. :/
meni su se svojedobno i kaktusi osušili. Al smo evo, mm i ja u novom stanu koji se odjednom napunio biljčicama i sve nešto buja i raste (ne znam jel do njega ili do mene ili do trudnoće), pa rekoh da iskoristim povoljne kozmičke vjetrove.
A taj peršin mi je oduvijek bio slaba točka, jer kad ga kupim na pijaci rezanog onda ko za inat ne kuham po par dana pa propadne, baš bih ga htjela imat svježeg...
ja isto nemam zelene ruke - ali sam prošle godine dobila tri paketića sjemenki od kojih je jedan bio peršin. I on je najlošije naraso i nije mi imao onaj okus pravog peršina, dok su mi vlasac i bosiljak bili odlični