U Europi se proizvede cca 60 milijuna tona plastike godišnje (u svijetu preko 300 milijuna tona), a reciklira nekih 8 milijuna.
Ja zbilja ne znam ništa o razgradnji maramica koje idu u WC ili onih koje idu u smeće, ali se ne bih usudila ni istrčavat s nekim ocjenama. Znam da se plastika razgrađuje u moru na mikročestice kojih su sada puni mediji, ali ja nisam još vidjela razumnu studiju o štetnosti mikročestica. Naravno da je bolje da ih nema, samo ne znam koliko je to problem broj 1 u usporedbi sa ostalim zagađenjima, tipa avionski prijevoz i sl.
Ovako zdavorazumski - razgradiva maramica će se isto razgraditi na mikročestice (samo puno brže), pa mi nije jasno zašto bi bilo bolje da jedem ribu koja se najela mikročestica maramice od mikročestica PET ambalaže. Mikročestice maramice će kanalizacijom završiti opet u moru.
Prema mom saznanju mikročestice su problem životinjama koje se hrane planktonima pa misle da im je pun trbuh, a zapravo nemaju energije od plastike i gladuju. A ne znam kakav učinak imaju na naš probavni sustav. Svaka pilula je zapakirana u nešto nejestivo što sliči plastici. Nemam pojma. Ja samo nastojim smanjit svoj upliv kako god znam, ali se često pogubim.