Već mi je bezveze pisati, ali naravno da toga kod nas- nema. Ni javno, ni tajno.
Nikakve radionce, ni darovitost.
Svi u istu vreću, pa kako ispadne.
Printable View
Već mi je bezveze pisati, ali naravno da toga kod nas- nema. Ni javno, ni tajno.
Nikakve radionce, ni darovitost.
Svi u istu vreću, pa kako ispadne.
Ja nemam pojma da je bilo bilo kakvo testiranje ili dodatni rad s “darovitom” djecom koji mojih ni u školi ni u vrticu. A ako se ovako provodi i bolje da nema ničeg, samo bi se nervirala oko ovakvog postupka...
Ja sam razočarana sto u vrticu nisu imali ni školu klizanja ni rolanja, nit su ikad ikud išli osim u predškolskoj godini, to me puno vise smetalo :mrgreen:
Evo dobila sam jedan usputni info kak je pred par godina bio izbor u vrtiću kod nas
Tete su dobile zadatak da svoje klince pregledaju po upitniku i one klince za koje su tete rekle da bi mogli se uklapati u pitanja pozvani su na dodatno testiranje ,max.10 klinaca, cca polovica izabranih je prošlo to drugo testiranje eto to je jedan mali susjed
Njegova mlađa sestra nije prošla testiranje pa nije išla dalje u bistrice
Imali su jednom po blok sati raznih radionica,sad nisam se udubila točno kojih ali možda bi mogla i to pitati,prošlo je od tad pet godina
Isti smo vrtić jelena o. Nema pravila.
U našoj grupi je recimo pozvano i testirano samo dvoje djece i oni su odabrani da idu na radionicu za darovite i kod oboje djece je prisutno ovo što je navela Peterlin veliki raskorak između emocionalnog-intelektualnog-socijalnog područja.
100% druga djeca nisu testirana jer mi je psihologica osobno rekla da nema vremena za to da ima previše djece.
Isključivo djecu predlažu tete po nekom svom nahođenju i onda ti naravno dosta ovisi kakvu tetu imaš i koliko zapravo poznaje tvoje dijete (posebno ako se radi o velikim grupama djece), a ovak raskorak valjda ipak uoče.
Moja su djeca testirana u školi i pozvani na neke radionice. Mojima je to bilo potpuno nezanimljivo. Puno zanimljivija im je dodatna nastava iz matematike. U vrtiću ih nisu testirali( :) ili ih nisu prepoznali a ja srećom neinformirana)
Preporučam gledanje filma ‘Gifted’.
Ni meni osobno nije bilo bitno da ih se prepozna ili ne u vrtiću, više mi je bilo bitno da su uravnoteženi u emocionalno-socijalnom i kognitivnom smislu. :-)
Pa jasno....
Sduge strane, ta priča o darovitosti je osmišljena da roditelji lakše prihvate činjenicu da im djeca trebaju psihološku pomoć u nekom obliku. Istina je da darovitost na nekom području često vuče za sobom raskorak na drugim područjima, ali mislim da je cilj pridobiti roditelje na suradnju, što je puno lakše postići ako im se naglasi dio priče o darovitosti na nekim područjima, pa tek onda ovaj drugi dio o nezrelosti na drugim područjima. Nema tu nikakvog muljanja, sve je točno, ali nije svejedno da li je umotano u papir na kojem piše potencijalna darovitost ili potencijalni problemi. Nikome od nas nije svejeeno. Vrtić samo naglasi pozitivnu komponentu u prvom koraku, a onda kasnije spomenu i drugu stranu.
Ma ne bi ja nikad išla na takve provjere ni papire nego mi je jednostavno trebalo stručno mišljenje da donesem ozbiljnu odluku prijevremenog upisa u školu (pa usput saznasmo i to) i budem mirna s odlukom.
Al me zbunilo jer sam mislila da svi daroviti imaju to odskakanje u emoc.smislu.pa mi je psiha objasnila da je to slučaj kod većine no ne kod svih.
BB jesi poslala mail?:mrgreen:
Planirala sam sutra, ali nakon ovog topica neću :mrgreen:. Sad znam sto bi mi odgovorili ;).
Nama je psihologica u školi objasnila da su djeca intelektualno (valjda) napredna, a emocionalno i dalje tu gdje bi trebali biti sa 9 godina (pričam o trećašima). Pa im tu treba pomoć, u tom raskoraku.
Ovu "potencijalnu darovitost" mojih ne prate nikakva odstupanja u drugim područjima. Nisam subjektivna :mrgreen: Fakat su easy going.
Pa sam se uvijek čudila kako da se s tako "darovitim" djetetom, još u vrtiću identificiranim, nisam nikad nasla na topiku Zahtjevne djece :)
Sve je to jako individualno.
Meni se čini da tu govorimo o dvije vrste "radionica". Jer ovo što navodi angelina:
zvuči super, ali mi nema veze s ovim što piše Peterlin:
Radionice s pokusima i projektima nekako mi nemaju veze s razvojem emocionalno-socijalne inteligencije, koliko god su djeci zanimljive. Očito se razlikuju od vrtića do vrtića. I vjerojatno ovisi o stručnom timu na koji će aspekt djetetova razvoja staviti naglasak.
Tako je, mislim da tih petrilininih po vrtićima i nema. Kod Tanje Sever ih ima.
Ove po vrtićima su stvarno kao sto smo čokolada i ja pisale, pokusi, projekti, zadaci, muzeji...
Sent from my iPhone using Tapatalk
I ja znam zapravo za te o lojima vi pišete. Moguće.da je kod nas slučajno bilo baš to dvoje djece koja imaju “raskorak“ al zapravo to je to pokusi, projekti i sl . Super fora radionice.
I ovdje dečko kojeg znam ima raskorak
Ja sam bila (naknadno) pitala i neke druge mame iz drugih grupa i susjednog vrtića. I za sve troje djece za koje sam čula da su iz drugih grupa/drugog vrtića odabrani za radionicu isto znam da ta djeca imaju “neki issue” s ponašanjem, emocionalnim reakcijama...
ne bi rekla s ponašanjem (!), i emocionalnom reakcijom
nego više nesnalaženje u vremenu
Iz mojeg iskustva te grupe 'darovitih' u vrtićima zapravo nisu ono što bi trebale biti. Daroviti, iznadprosječni često imaju poteškoće koje prate tu darovitost ili iznadprosječnost i na tim poteškoćama bi zapravo trebalo raditi.
Odgajateljice biraju te koji će se testirati a često same ne mogu to prepoznati i nisu one krive tome.
Ja kao roditelj nisam kod svog djeteta prepoznala tu neku potencijalnu darovitost jer je zamotana u perfekcionizam i mnoge druge poteškoće.
Kod nas su isto tete predlagale. S obzirom da smo bili vrlo bliska skupina, pa sam znala svu djecu, odabrale su baš one koje bih i ja. One koji su vrlo komunikativni, radoznali, otvoreni, sve ih zanima. Od te djece kod jednog je otkrivena potencijalna darovitost. Moja je šutila i nije pokazivala, ne bih ju ni ja odabrala.
Testirana je za darovite u vrtiću nakon što je zbog sasvim drugih razloga dostavljen nalaz psihologa. Međutim s obzirom da je bila kod Sever na radionicama psihologica je rekla da ju ne bi uzeli u tu grupu jer je u obradi već izvan vrtića. Zato ju je psihologica svako malo zvala kod sebe pa su njih dvije razgovarale i radile neke vježbice.
I da u tim grupama su radili pokuse i sl. stvari tako da ju ja ne bih na to ni poslala.
Nakon što je J. krenula u školu u toma našem vrtiću je oformljena baš grupa tih 'darovitih' u koju je išla prijateljica od J. i ništa to nije bilo posebno, ajmo reći da je bilo onako kako bi se trebalo u vrtiću raditi sa svima, ali se naravno ekstra plaćalo.
A primjer koliko se malo zna o toj darovitosti je da je toj malenoj ove godine predloženo da se upiše u 2.r jer je po testovima visoko iznad prosjeka, a malena je emocionalno daleko ispod prosjeka s puno drugih problema (sličnih kao i moja J.).
Moje dijete je izabrano u tu grupu u vrtiću (godina prije škole) i plaćali smo mislim ...200kn. Nemam pojma da li su testirali sve. Mislim da nisu. Isto je sve bilo nekak poskivečki...
U svakom slučaju, on je jedini išao iz svoje grupe. Radionica je bila bezveze i njemu dosadna. Vodile su je psihologica i jedna odgajateljica. On je logički darovit, što je najlakše istestirati.
Mene zanima kaj je s testiranjima sad u trećem razredu? Nikom ništa ne govore... Kaj je to testiranje samo radi testiranja?
nikad čula da rade nešto takvo u školi, ali ti pitaj možda je to samo kod vas
U razredu mog sina u ovoj dobi samo je jedan učenik bio identificiran kao darovit, ali nije bilo nikakvih radionica - samo je učiteljica za njega imala poseban program. Inače, on je stvarno bio darovit (i danas je) i nadam se da će uspjeti u životu ostvariti sve svoje potencijale.
Što se tiče ostalih učenika, budući da se radilo o maloj školi (samo 2 razreda u generaciji) jednostavno nije bilo dovoljno klinaca za radionice.