Kad su joj postovi nejasni. Od kog je dobila poruku za karantenu za koga? Ovako ispada da opća karantena ide za cijelu zemlju. Stani pani.
Printable View
Očito, kao već nekoliko puta do sada, kruži poruka iz "povjerljivih izvora" da od ponedjeljka Hrvatska ide u potpunu karantenu.
Kao što već rekoh, to će se sigurno dogoditi, pitanje je samo kada.
Nemam nikakvih informacija jer mi se Beroš još nije javio.
Doduše obzirom da policija rastjeruje ljude po gradu moglo bi biti
Policija rastjeruje ljude u grupama ili pojedince koji su izašli?
Grupe
Pojedince ne dira
Ali kako gleda eko je obitelj izašla ne znam
Video policije-kazu Beograd
Poruka o karanteni-Crveni kriz demantirao na fejsu
Kak nije ZG rastjetivsnje isto danas ujutro
Čak i Sljeme i Jarun....
Bilo na radiju
Mi smo otišli na otok, kad ono potvrđen slučaj na tom otoku..... al ajde, mi smo na kraju, malo ima komunikaciju s tim selom. Stojimo u kući, naš 4, sveki i mužev brat (došao iz St). Njih dva rade od kuće (škola), ja sam na porodiljni. Ruke se peru naravno, stalno, imamo zalihu sapuna. Danas sam sve istjerali u šetnju u masline da idu i oprala temeljito kupatilo i wc. Popodne idu sve kvake i vrata u kući. Za sad obična sredstva za čišćenje. Za dezinfekciju ide rakija, drugo nemamo. Al to je brat bratu 50% alkohola. Psa jos ne peremo, nekako nije po selu nego po šumi i maslinicima pa kontam neće donit korono, samo krpelje.
Pojede mi pola posta.
d danas ide promjena cipela u papuče na ulazu, to inače muževa familija ne radi, stalno su unutra van pa im se ne da.
Komunikacija većinom online, kontakti na minimum, i to isključivo vani. Pa kako nam bude.
Kod nas na selu su jučer došli policajci iz grada i tjerali ovo lude starosti s porta doma. Mi uzmemo psa pa se s njim na smjene šetamo. I po jedno djete, pa 15 min uz more. Pazimo na distancu, s nikim se ne družimo nego nas 4 + 2 male djece, koliko nas je inače u kući.
Ništa ne radim drugačije nego prije.
Iznimno sam pedantna i oduvijek usisavam svakodnevno, a pod perem dva/tri pa i više puta na dan, ovisno o potrebi jer moj muž ima naviku hodati po stanu u cipelama što ja iz dubine duše mrzim.
Odjeću nosim samo jednom i kad dođem doma stavim na pranje. To isto oduvijek radim tako.
Ne hodam okolo s maskom ni s rukavicama, a ne koristim ni dezificijens.
Imam u torbi od nedavno antiseptičke maramice i nisam ih do sada niti jednom koristila.
Kvake prebrišem inače jednom tjedno kao i vrata sa sredstvom za čišćenje Smac. Piše da je odmašćivač i dezificijens.
S istim sredstvom prebrišem kuhinjski stol i radne površine u kuhinji jednom dnevno.
Malo ima intezivan miris od kojeg kišemo pas i ja, ali to koristim već nekoliko godina i ok je.
Kupaonicu isto čistim svakodnevno pa i više puta. Prebrišem mokrom krpom s kapljicom Domestosa i isperem vodom.
To sve kratko traje jer ništa nije tvrdokorno prljavo, ali moram jer imam bolesnika u kući i psa.
Psu obavezno nakon svake šetnje s mokrom krpicom obrišem šape, pišu i guzu, ako je kiša ili je kopao po zemlji (što obožava) ide u kadu na pravo pranje.
Eto, to je tako kod mene bilo, je i bude neovisno o koroni.
Ako se zarazim, tek tada ću nositi masku. Kiruršku. Kupila sam odavno.
Prije nema ni svrhe, ni potrebe.
Dakle apsolutno ništa ne radim drugačije kao i inače.
meni prvoj je ovo ispalo prekomplicirano
koliko ljudi na Marjanu ili Žnjanu je previše da bismo mogli pričati o tome da držimo distancu
gdje se zadržava i kako
koliko je to zdravo a koliko opasno...
laknulo mi je kad su jučer ujutro rekli jasno "stojte doma sad odmah", ukinila sam sve rasprave, imamo dvorište i ono će zadovoljit sve naše potrebe za zrakom, voze skejt i romobil ukrug
ja se osjećam kod Boba Đuderija
ruke su mi totalno sasušene i smrdim na domestos
Možda bolje zagrijati kruh u pećnici na visokoj temperaturi?
Ili kupiti zapakirani?
Ili ga sam peći?
ja razmišljam da ga ubacim u mikrovalnu na 1/2-1 min
Linkao je Berecki svojedobno neko istraživanje da čak i troslojna pamučna nekog vraga štiti, puno lošije od kirurške, koja kao isto ništa ne štiti, ali možda ipak nešto štiti. Ako idemo onom Bog zna za 5, ja za 4, vi možete maks za 3 (fora nastavnika), onda apsolutno štite samo FFP3, uz vizir, zaštitno odijelo, ispod kojeg su jedan sloj rukavica, jedne ispod rukava, druge preko, itd. itd. - linkao je i taj 10-min video pravilnog navlačenja i svlačenja med. opreme. U nedostatku toga, linkao je nešto iz čega sam iščitala da je rađeno neko istraživanje tipa 2013. (nemam pojma koje "dokazne jačine"), valjda neka azijska zemlja koja se suočavala sa SARS-om, da i DIY nekog vraga štite - ali tamo ih svi nose - il to il kiruršku. Pa postoje neke ideje kiruršku u platnenu, uz još maks izbjegavanje ljudi, možda nešto znači. Neki prskaju kirurške alkoholom 100-tnim, ostave 3 dana vani, pa recikliraju. Sve je to kocka, ali što nam drugo preostaje (osim stat doma poslušno, što sad ljudi ipak rade)? Umjesto vizira neki su u Wuhanu, a i kod nas, stavljali naočale za plivanje.
BTW, trebamo li nekako oblijepljivat ventilatore u zgradama, da spriječimo dolazak zraka iz vertikale? Ne razumijem se u klapne, to će možda Peterlin znat - jel' to zaklopljeno kad ne radi? Ako nije, smije li se oblijepit ventilator u prostoriji s plinskim bojlerom, ako kupaonska vrata ostaju stalno otvorena. Lastane, pomozi, ne bih odletila baš u zrak, veće su nam vjerojatno šanse da preživimo Covid, dok nas mogu spojit na respirator još :).
Ja sam za ovo sam peci. https://www.fashion.hr/lifestyle/gas...ent%2bexchange
... ovaj recep isproban, zamijesim tako a kako se vidi ostane pola tijesta, ja ga iskoristim slijedeci dan za jos jedan kruh, tako prakticki, zamijesim jedn dan za dva....
preporuka je da se dezinficiraju stvari/namirnice koje se unose u kuću
razumijem taj dio za odjeću i obuću
ali kako da dezinficiram svaku pojedinu stvar koju kupim u trgovini
idem u nabavku jednom tjedno i kupim pun gepek svega
za nas i za moju mamu
pa trebala bih imati kanistre dezinficijensa
a ja imam jednu jedinu bocu
koju sam kupila još lani kad mi je pas pokupio buhe :mrgreen:
sada za svaki jogurt koji uzmem u ruke razmišljam tko ga je dirao u trgovini...:unsure:
Ja sam samo proširila svoje običaje od ranije da npr. operem pakiranje kranjskih kobasica prije nego ga gurnem u frižider, da operem banane prije nego ih ogulim, da banane držim odvojeno od ostalog voća i slično. Ne treba ti puno - pola čajne žličice tj. 2,5 mililitara varikine na 10 litara vode. Uputu smo dobili od prijatelja iz poplavnog područja.
Evo malo tuđe pameti - doduše, tu piše pola čajne žličice varikine na 12 litara vode: http://wp.mursko-sredisce.hr/upute-z...enim-podrujim/
Tu tekućinu koristiš za pranje ambalaže izvana.
Ja se pitam i kako dezinficirati odjeću i obuću. Lako je to reći i propisati, valjda bi trebalo ljudima i objasniti kako.
Kao da svatko drži kanistre nekakvih dezinficijensa u kući. Kao što maske za koje su nas danima uvjeravali da nisu potrebne odjednom ipak trebaju.
Ja se ne bih usudila varikinom prati namirnice, kako god bila razrijeđena.
Evo što ja radim, a nemam nikakvu potvrdu da je ispravno. Namirnice iz dućana koje ne moraju u frižider ostavim dva dana na balkonu u nadi da će virus umrijeti u međuvremenu. Onda bacim sve vanjske omote, operem što mogu vrućom vodom i spremim.
Ono što je za frižider odmah bacim vanjske omote i stavim u neku vrećicu i spremim. Opet nakon dva dana perem vrućom vodom.
Cipele ne unosimo u stan, robu nakon nošenja stavim na balkon.
Meni je super kej je bilo danas na Tv
Ja sam mislio da svi skidaju cipele kad dođu doma
Pa nije poanta skidati kad dođeš doma nego uopće ne unositi u stan i dezinficirati.
Prvi puta ikad sam kupila varikinu. Sad da cujem sto sve i kako mogu s njom ocistiti :škartoc::škartoc:
Ima li smisla parni čistač?
Ja sam danas prosla po gelenderu stubista sa otopinom domestosa i vode. Pospricala ulazne kvake/prekidace/portofon/kaslice sa alkoholom jer predstavnik nam je na viksi xD i tko zna da li bi uopce ista ucinio.
Ja vam se divim.
Osobito na pranju omota hrane, prepakiravanju i sve ostalo što sam tu pročitala.
meni ništa od toga ne pada na pamet da radim.
Čistim kao i inače i peremo se kao i inače i tjt.
Ja sam namočila krpu u otopinu deterdženta za suđe u vrućoj vodi, ocijedila, te prebrisala svu ambalažu i vrećice.
Kvake i hodnik prebrišem Sanytolom dok ga još imam.
Tko je objavio sve te preporuke? Mislim, vidim da to kola po internetu, ali nisam skužila da su te preporuke o dezinfekciji svegai svačega preporučili baš infektolozi; od njih se najviše čujupreporuke o izbjegavanju kontaktata i pranju ruku.
Mi smo zbog astmatičara jako štedljivi na sredstvima za čišćenje: magične krpe+voda, usisavač bez vrećice s dobrim filterom. U kupaonici Arf i WC gel. Ako baš treba nešto dezinficirati (npr. ako netko ima želučanu/crijevnu virozu), preferiram alkohol ili hidrogen, izbjegavam bilo što s klorom, tipa varikine ili domestosa.
Hranu (voće i povrće) perem kao i obično, ambalažu ne perem, kruh pečemo sami već godinama.
Malo izlazimo van, preobujemo se u hodniku, peremo ruke često, koristim dezificijens za ruke ili rukavice ako baš idemo u dućan, i tu stajem.
Dobila sam nekakve opsežne upute o postupcima o ulazu i izlasku iz stana;
da se svega toga pridržavam i da tjeram familiju da mi se toga drži, bila bih u Vrapču prije kraja tjedna.