Pa jel tebi to baš treba?
Poslano sa mog SNE-LX1 koristeći Tapatalk
Printable View
MM radi nedjeljom. I svetkom i petkom i u tri smjene.
Nije nužan, nego se gazdi ne gase strojevi.
Molim da se dušebrižnici i za njega pomole jer bi i on bio vikendima doma.
Nije samo trgovina vs kirurg kad gledamo rad nedjeljom. Ima puno sive zone koja isto može ne raditi.
A može i raditi i biti plaćena. Samo da ima političke volje to riješiti.
Što se mene tiče, ako žele moje novce radit će vikendom. Jer neću preraspodijeliti... ne stignem, kupujem i kupovat ću samo nužno.
A i ovo distanciranje i redovi su, ako je mjeriti po meni, zadali strašan udarac i trgovini i drugim uslužnim djelatnostima jer radije ne idem nego da idem ovako kako su sada zamislili.
Ne treba ih još dodatno kažnjavati. Samo treba dobro provoditi napisano.
Cubana, sad kad si spomenula redove.
Jučer smo išli na vrt i kako mi je bilo usput rekoh uzet ću samo par sitnica u Kauflandu (istočni dio grada), dakle ja to nisam u životu vidjela :-ou redu je bilo bez pretjerivanja 80ak ljudi (čovjek iza mene je tvrdio da ima 100ak ljudi), cijelom dužinom dućana i po 2-3 u nizu, radile su 4 blagajne. Neka 2 muškarca skoro su se potukla oko toga tko je prije stigao, svi živčani u redovima, okrenula sam se i otišla.
Inače ne idem u taj dućan, al mama mi kaže da nisu nikad takve gužve da je moguće zbog četvrtka jer tad kao imaju neke akcije. However...koja gomiletina ljudi i svi naljepljeni jedni na druge of course :-)
Gužve nikako sad ne mogu biti manje ako je radno vrijeme skraćeno, dućani imaju pauze radi dezinfekcije ili se ne radi nekim danima.
Ako je nedjelja neradna jedino logično je da su gužve drugim danima veće.
Meni bi bilo logičnije da su dok su trajale karantene stavili radno vrijeme 0-24 da se smanje gužve.
Ako je reguliranje radnog vremena bilo zbog epidemioloških razloga.
Kod nas je mali dućan i to koliko su dali da radi za vrijeme izolacije nikad nije bio pun ili prepun.nije se dugo čekalo na ulaz.da je radio24 sata što je pretjerano opet bi ljudi u isto doba išli u dućan.Ajmo ne pretjerivati
I kod nas nije bila globalna karantena
Naravno u okolici ima i velikih dućana i u isto vrijeme cca su ljudi i tamo išli u kupovinu.
Evo kad se vec izjasnjavamo, ne bih neradnu nedjelju, bez problema odradim svako nedjeljno jutro. Nedjelju popodne bih rado da ne radim ,da mogu spremiti djecu za školski tjedan. Rado bih slobodan dan u tjednu, da mogu obaviti papirologiju, otici na pregled itd.. Po meni bi svatko trebao imati tjedno dva slobodna dana, jedan vikendom za obitelj ( nebitno je li nedjelja) i jos jedan u tjednu za ostale obaveze.
Ali mi ne živimo u mojoj zemlji snova. Muž mi radi u ugostiteljstvu, prvo ekipa s mise dođe meni po kruh, pa na kavu kod njega. Svi su za neradnu nedjelju jer je to kršćanski, pa me na Badnjak pitaju ima li sutra freškog kruha.
Tko želi neradnu nedjelju neka ne ide nedjeljom u trgovine i kafiće, je to spada u jednu vrstu luksuza, hitne sluzbe su nesto sasvim drugo, i trebaju biti adekvatno placene.
bilo i zanimljivo vidjeti koliko bi bilo kupaca/potrošača kad bi nedjeljom sve usluge u trgovini, restoranu, muzeju, planinarskom domu, hotelu, benzinskoj crpki, ..... bile skuplje 10% jer je nedjelja.
Kada bi usluge bile 10% skuplje, to samo znaci da vlasnik zaradio 10% vise (uz pretpostavku istog broja kupaca), a blagajnica, konobar itd bi dobili istu placu.
Uostalom zar nisu trgovacki lanci imali povecanje profita na pocetku korone jer su tada svi hoardali zalihe? Jel prodavacica vidjela ijednu kunu vise na platnoj listi iako je bila izlozena pomahnitalim kupcima u jeku pandemije? Ne, jer ce kolac uvijek pojesti vlasnik. Mislim.da je samo Kaufland dao bonuse radnicima. A svi su zarađivali.
Očito žuvim u neznanju - mislil sam da osobe koje rade i nedjeljom imaju neki drugi dan slobodan, odnosno mislila sam da svi imaju 40 satni radni tjedan.
Kako to ide npr. sa zaposlenim u trgovini? Koliko sati ima njihova radni tjedan/mjesec?
Eh Nano kad bi mi živjeli u normalnom društvu. Baš iz tog razloga i neadkvatne plaće takvim zaposlenicima, ja sam za ili neradnu nedjelju ili radnu al tipa do 12h/13h.
Imam susjedu na otoku koja radi u trgovini, to su strašni uvjeti rada, rade bez slobodnih dana tjednima, sve protuzakonito, a na papiru čisto ko suza. Ono što je gore spominjala Kosjenka.
AAA grozno.
Moja rođakinja je u jednoj prekoocenskoj zemlji kao obična radnica zaradila relativno "velike" novce za niskokvalificiranu radnicu - a sve zato jer je radila vikendima. Uz adekvatnu plaću.
S putovanja po europskim gradovima znam da u mnogima dućani nedjeljom ne rade - valjda zato da radnika ne moraju više platiti. A isto tako osnovne živežne namirnice uvijek možeš kupiti u dućanima "stranaca" Azijata, Afrikanaca. Oni su valjda sami svoji gazde - otvoreni svetkom i petkom, cijene su im puno više, al evo, ak zaboraviš kupiti nešto, uvijek možeš kod njih
Tjedno 40 sati, prekovremeni se ne toleriraju preko 8 sati tjedno. Moja plaća u vrijeme korone je bila 3 800. Maksimalna plaća u tri godine je bila 4 400, taj mjesec su bila dva radna blagdana i inventura. Radimo na ugovore 3+3+6 mjeseci, 6 je naravno sezona. Nakon što su nam isplaćene Božićnice ( 1000 kn u bonovima tog trgovačkog lanca), dva mjeseca su nam smanjene plaće za 200 kn bez objašnjenja. Sindikat nemamo, u potpunosti ovisiš o poslovođi.
Može li mi netko objasniti kako se točno poslodavcu više isplati zaposliti nekog iz Trebinja za 6 000 kn + smještaj od min 1500 kn, nego domaćima ponuditi veću plaću?
Ja imam sreću jer je poslovođa dosta sposobna osoba, i slobodan dan imam uvijek osim u slučaju bolovanja kolegice. To znači da dva ili tri dana u tjednu smjenu odradimo sami tj. Jedan radnik na kasi i salamoreznici, i preuzima robu.
Ako su kolegice u redu, i posao je, pa bolovanje izbjegavamo da ne zeznemo kolegice. Radile smo svakakve, s pontima, bez glasa, kolegica je na frižideru u skladištu primala injekciju za leđa... Kolegice iz drugih poslovnica su radile mjesecima bez slobodnog dana, na papiru sve 5.
Isvetica :ghug:
I onda kad kažu pa sve profesije koje nekad rade nedjeljom su u istoj kaši, mislim da ipak nisu ni u približno sličnim rad.uvjetima kao vi u dućanima. Nažalost.
Toliko se naradit za te novce, radit bolestan na injekcijama, ma nemam riječi... :-(
Kad bi se inspekcija bavila ovakvim pravim problemima, a ne zatvaranjem lokala radi 2 kune viška u kasi
Onda toga ne bi bilo, jer se gazdi ne bi isplatilo plaćati visoke kazne
Kad bi rad nedjeljom bio plaćen barem 50% više, kad bi se poštivalo radno vrijeme, tada bi poslodavac morao zaposliti još radnika ako želi raditi nedjeljom i onda bi se zapitao je li mu se to isplati.
Znači, dok inspekcije ne počnu raditi svoj posao, uvijek će trgovcima biti teško. Čak i ako proglase nedjelju neradnim danom, bez djelotvorne inspekcije će ih iskorištavati kroz drugih 6 dana, neće im plaćati prekovremene i sl.
Ja tu vidim tri problema. Prvi je manjkav zakon o radu; cim sposlodavci mogu pronaci rupe u njemu i iskoristiti ih, zakon je manjkav.
Drugi su problem inspektorati koji su bog i batina, al zapravo potpuno neucinkoviti jer su impotentni sprijeciti ono sto im se događa pred nosom (ne vide, ne zele vidjet, vide al ih boli briga itd).
A osnovni problem su poslodavci. Zakoni, inspektorati, sve to postoji kao okvir prihvatljivog i moralnog ponasanja u koji bi se poslodavci trebali ukalupiti. Međutim neke stvari su zdravorazumske, ako se iz jednadzbe ukloni utrka za profitom, pardon, vecim profitom nego lani. Zar doista treba inspektorat tjerati poslodavca da radniku da slobodan dan? Zar to nije moralno i humano, cak i da ne postoji zakon i inspektorat?
To je isto kao da je zakon i policija jedino sto nas sprijevaca da ne pokoljemo sve bliznje, ili sve "dusmane" - valjda ne bismo klali i da nema policije i zakona.
Točno tako kajsa.
Nije iskoristavanje radnika samo nedjelja. Rad preko 40 sati tjedno je u mom okruženju češći recimo u gradjevini nego u Lidlu, Konzumu i NTL-u..
No dobro, te struke ne rade nedjeljom.
Kad sam radila u toj mojoj famoznoj tvornici imale smo sefa koji je barem jednom tjedno tražio neki izvještaj, tablicu koji nam bas nije bilo jednostavno izvući iz programa nego smo morale ručno kopati po prijašnjim godinama koje nismo mi knjižile Te tablice bi se sjetio obično oko 14-15h, a za tablice bi nam trebalo barem 2-3h plus razgovor s njime oko pola sata da bi nam objasnio što on zapravo želi u toj tablici. Tablica mu treba ujutro, najkasnije u pola devet jer u devet je sastanak sa direktorom.
Tako da smo običnim radnim tjednom imale oko 45 sati rada. Jer i kad nije bilo tablica znalo je biti daj mi samo još neku karticu pošalji, daj provjeri stanje neko i tako...ne znam da bi jednom tjedno izasla u 16h.
Tjedan kada je izvjestaj bi znale biti barem dva dana po 12 sati.
Ni sat nam nije plaćen prekovremeno, ni sat nam nije bio prerasporedjen.
Ima anegdota gdje me mm čeka u 22h, mi izlazimo sa drugom smjenom iz pogona a frend mu komentira da nije znao da u uredu rade u dvije smjene...
No dobro, tada je u tvoj firmi bilo stvarno nakaradno. Sada je situacija malo bolja.
Tema je vidim postala rad nedjeljom i prekovremeno, pa da kažem koju - ovih 2,5 mjeseca sam radila redovito prekovremeno, 10-12 sati, radila preko vikenda - i bit će mi plaćeno ravno 0 tih prekovremenih. Jer "nema prekovremenih". Jedino ću se izboriti da jednom u budućnosti iskoristim 3 dana "godišnjeg" koji sam radila svaki put bar 7-8h
Jednom sam 3 mjeseca radila svaki dan, uključivo subote i nedjelje, radnim danom 9-22, vikendima "samo" 10-19, nema mislim uopće potrebe pisati da je sve vođeno kao regularno 8-satno radno vrijeme (ali ajde platili su nam nešto, ne kao satnicu nego kao "bonus", jer da nisu ništa plaćali ljudi bi im dali otkaz). Da li je ikad došla inspekcija i zatražila očitanje sa sustava za ulaz i izlaz koji je uredno registrirao svaki naš sat proveden u uredu? Naravno da nije. Ne rade to ni danas, a pogotovo ne vide ove "homeoffice" prekovremene.
I kad me štitio "papir"? Nikad. Štiti me jedino spoznaja firme da ak pop**im uvijek mogu dat otkaz jer ću lako nać drugi...
Tako da - budite realni. Maksimizacija profita je cilj svake kompanije, a i nas radnika koji uvijek idemo tamo gdje je veća plaća. Bar do nekog iznosa nakon kojeg i neki drugi faktori postaju bitni. Nije radnike u većim gradovima zaštitio nikakav zakon o radu i neradne nedjelje nego zakon tržišta u kojem je u zadnje vrijeme bio manjak radne snage pa su skočila primanja, uredili se radni sati, stvorile božićnice, uskrsnice, nagrade za prekovremeni rad itd...
Svakim smanjenjem i zabranom rada će biti manje potrebe za radnicima, više nezaposlenih i radnici će biti u lošijoj pregovaračkoj poziciji. Odnosno, bit će ono "ako nećeš ti ima tko hoće.."
Ne mogu se žaliti jer zaista ima ljudi koji su gore prošli, no taj primjer koji sam iznjela me užasno naljutio. Momak iz Trebinja se meni zaista žalio da mu nije plaćen još i obrok, uz stan i dvije tisuće kuna više plaće, to je bilo prije korone. Kome je od lokalaca plaćena stanarina? Da je, možda ne bi trebalo dovoditi ljude sa strane.
A što se korone tiče, izgleda da je kod nas gotova, jer rođendani, babine, i ostalo se bez iznimki održavaju. Jedino u ambulantu opće prakse ne možeš na pregled, već te doktor pogleda kroz prozorsko staklo i šalje dalje.
Slažem se s pojašnjenjem uzroka nastale situacije kako su to objasnile kajsa i betty blue.
Rad nedjeljom...
Evo danas je subota, praznik, kod mene upravo prošli smetlari i ispraznili kontejnere.
Da li su oni manje vrijedni od trgovaca?
Ne, mene trenutno kao trgovca, jako iritira to inzistiranje na slobodnoj nedjelji.
Koliko se inače kod vas često prazne kontejneri? Možda bi se netko bunio da kontejneri stoje puni od petka do ponedjeljka, a to je opet stvar obzira prema njima, da nitko ne iznosi smeće vikendom, ne bi ga se ni trebalo prazniti. Zar u nekim zemljama nema uređeno uz prijetnju globom kojim danom i do koliko sati se iznosi smeće?
Ovo je upravo to, srz problema. A ne nedjelja, kao neki sveti dan.
Kod mene se kontejneri prazne jednom tjedno (grad od 45,000 stanovnika, sad kad bas nema studenata. Inace nas je 60,000.) To vrijedi i za privatne kuce, poslovne prostore i stambene zgrade. Ako imas puno smeca, placas veci kontejner i brines se za njega (izmedju ostalog i tako da ga sakrijes da svi ne moraju gledati u tvoje smece.)
Sve one koji rade treba pošteno platiti.
Nedjelju, praznike i blagdane te prekovremene treba i dodatno platiti.
I problema neće biti.
Nije u redu tjerati ljude da rade po 10-12 sati, svetke i petke za minimalac.
To je srž problema.
Bez otvorenih trgovina u svako doba i sve dane u tjednu, se može.
Ali tko želi raditi, neka radi i plati radnike kako spada.
Da je osnovna plaća prodavačima npr. 5000 kn pa da na to idu dodaci za rad u smjenama, nedjeljom, blagdanom, prekovremeni, dodatak na radni staž ... ta plaća bi u konačnici narasla na cca 8000 kn pa i više i vjerujem da se nitko od prodavača ne bi bunio.
Moj muž je mirovinu zaradio na pumpi, u Ini. Tamo su plaće bile odlične i nikad se nitko nije bunio za rad nedjeljom pa i u tri smjene, ovisno o pumpi.
Sve je bilo plaćeno što je bilo odrađeno, uključujući stimulaciju. I na koncu je plaća ispala izuzetno dobra.
I ne, više cijene nisu imale utjecaj na prodaju. Dapače, najviše pive i sokova te cigareta se prodavalo baš nedjeljom i praznicima, a cijene sokova i pive su bile daleko veće nego u trgovačkim lancima.
ja sam jednom iznimno morala raditi na praznik ali mi je sve bilo uredno plaćeno više od 200% više (prekovremeni, praznik i još neki dodatak), na kraju za jedan dan (nekih 10 sati rada) sam dobila skoro 1000 kuna
ali riječ je o stranom vlasniku, imam puno poznatih koji rade u podružnicama stranih firmi i žalosno je da oni u pravilu puno više poštuju prava radnika nego domaći
Mene oko tog rada nedjeljom zapravo najviše nervira to moraliziranje i komentiranje navika drugih ljudi. Neki dan netko na fejsu pita je l radi plac u subotu (jučer) i onda komentari da zar je morala biti otvorena trgovina zbog toga u nedjelju, zar će netko umrijeti od gladi i je li moguće da nemaju doma hrane za dva dana... ta totalna neosjetljivost da postoje ljudi i obitelji koji si da, ne mogu kupiti hranu u “društveno prihvatljivom trenutku” - i uopće nemam pojma koji bi to trebao biti? Radnim danom najkasnije do 19h, da prodavačice sve stignu do 20h počistiti? Ako dućan radi do 21 ili do 22, tko normalan ide tada u dućan? I obavezno najkasnije u subotu do 14h pa da ni subota popodne ne bude radna.
Pa onda pitanje, kako se moglo nekad? Pa mislim da nekad nije bilo toliko puno ljudi koji su radili toliko puno... hrpa ljudi danas u mnogim djelatnostima radi daleko više od 8 sati... zamislite da je u obitelji otac gradevinac, a majka računovođa u nekom gadnom mjesecu u godini... ako nemaju treću osobu, ovi dvoje mogu u trgovinu samo u “nedoba”. Danas su ljudi puno aktivniji, imaš širi društveni krug, kupuješ više poklona za rođendane i krštenja, i to što sam ja zadnjih 2-3 tjedna radila po 10-12 sati u svom uredu svaki dan u tjednu ovaj u dućanu kojem sam došla u nedjelju ujutro to ne vidi. On misli da ja radim od 8 do 16, pa mi se poslije do nedjelje ne ide po poklon...
Puno više djece ide na aktivnosti nego nekad, što znači da s vremena na vrijeme trebaš po neki dres, triko, papuče, opremu... puno se više od svih očekuje, npr. uciteljica ti da zadatak da napraviš projekt sa stvarima koje nemaš doma, kad ćeš po to sve stići...?
Nekad mi se čini kao da živim u nekom drugom svemiru... npr. kad mi mama iz razreda kaže “ako su se ljudi snašli za vrijeme štrajka, i za vrijeme korone, i inače za vrijeme ljetnih praznika, zašto su sad poslali djecu u školu, zar se nisu mogli snaći i još tih 5 tjedana da djeca ne idu u školu?”. Ono, ostaneš bez komentara...
Ili kad ti teta u vrticu prije dva dana kaže da te moli raspored kad dijete neće dolaziti preko ljeta, jer oni moraju napraviti plan godišnjih, a ti gledaš i ne vjeruješ. I objašnjavaš joj da je tebi poslodavac već uzeo puno dana godišnjeg za vrijeme korone i nismo sigurni hoćemo li preko ljeta na GO. I ne znaš tko je lud, ti ili ona kojoj je ostalo 2 mjeseca godišnjeg...
I naravno da znam da ovo što se meni događa (neplaćeni prekovremeni i oduzeti godišnji) je pravno gledano loša stvar, ali ja si ju sama sebi kompenziram svojom plaćom i drugim uvjetima rada koje imam. I sigurna sam da bi tako i trgovac da umjesto 3.000 kn dobije 8.000 kn.
No, s obzirom da dobije 3.000 svi ostali koji rade ko mazge i iz ovog ili onog razloga jure na sve strane, moraju još paziti i na to da ne uvrijede trgovačke moralne vertikale jer su došli u krivi sat kupiti hranu ili čestitku za krštenje.
Pri čemu svatko ima visoka očekivanja od svih mogućih službi, pa ti zbilja nije problem što tele operatera možeš nazvati 0-24, 24/7. Ili što ti banka ima info telefon koji 7 dana u tjednu radi od 7 do 21?
Totalno je kriva percepcija da samo dežurne službe i turizam/ugostiteljstvo/zabava rade nedjeljom, sve i svašta radi nedjeljom da bismo imali svijet kakav želimo imati. Kad bi sve stalo u petak u 16h ili u subotu u 14h, onda bismo mi još uvijek živjeli u socijalizmu. A to nam se nije sviđalo.
Slažem se s Tanči
I pitanje kako u drugim zemljama ljudi izdrže cijeli vikend bez dućana?
Jelena o, otkuda ti informacija da su u drugim zemljama zatvoreni svi dućani nedjeljom?
A jesmo li kao društvo mogli ekonomski opstati u socijalizmu? Na čemu se temeljilo gospodarstvo?
Ja se slažem da se radnicka prava bezobrazno krše, pogotovo onih u trgovini.
Ali svi mi moramo biti svjesni da smo i sami odgovorni što se svijet samo vrti i ne zaustavlja i što je sve svima stalno i uvijek dostupno jer svi očekujemo da je. Trgovina je samo jedna od mnogo stvari koje želimo konzumirati, ima hrpa toga što se ne bi vrtilo da se u tim djelatnostima radi manje nego se radi.
Proizvodnja, građevina i turizam.
Poprilično sam stara da se itekako sjećam uspjeha naših Ingre, Dalekovoda, Industrogradnje, Tenmpa...po Iraku, Libiji, Rusiji...
Končar, Jedinstvo, Đuro Đaković, Chromos, Sljeme/Zagrepčanka, Munja, Nik, Kamensko, Naprijed, Badel, Vesna, Savremena žena, Kraš, ledo, Dukat, Klara, Podravka, sva brodogradilišta, RIZ itd.itd.itd
Svi nabrojani i mnogi, mnogi drugi su radili i izvozili.
RIZ je, primjerice, Japancima prodavao odašiljače i montirao ih.
Dakle prodvali su i propizvod i pamet. Japancima!
A sada?
Na čemu se sada temelji gospodarstvo?
Što se proizvodi u Hrvatskoj?
Postoji li još koji značajniji hotel da je u hrvatskom vlasništvu?
Banka? (osim HPB)
Tele operateri?
Itd
Sve stranci pokupovali i otpustili ljude.
A mi sada uvozimo ko manijaci.
Sve.
I dižemo kredite i zadužujemo se.
Dokle?
To je gospodarstvo?
Ovo je kod nas divlji kapizalizam :mrgreen:.
Ali u teoriji kapitalizam je taj koji osigurava gospodarski rast i donosi materijalno blagostanje ljudima…
Dovoljno sam mlada da se ne sjećam… a ekonomski pokazatelji? Rast BDP-a? Ovo-ono po glavi stanovnika? Opće blagostanje? Zašto su onda sve zemlje istočnog bloka ekonomski bile u banani ako je to društveno-gospodarsko uređenje bilo prikladno?