marla, probaj sa najjednostavnijim "lijekom" protiv kašlja, a to je voda. Bar 2 l tokom dana, čašu po čašu.
Brzo ćeš vidjeti učinak.
Printable View
marla, probaj sa najjednostavnijim "lijekom" protiv kašlja, a to je voda. Bar 2 l tokom dana, čašu po čašu.
Brzo ćeš vidjeti učinak.
Meni su pomagale septolete za grlo sa kombinacijom antibiotika i anestetika, (ne znam da li je reklama napisati tačan naziv, ne mislim na Strepsils), doduše moj nadražajni kašalj je mahom korona, plus samo moooožda neki blagi pertusis, jer ga je mlađi imao krajem novembra a generalno 80% školske dece i roditelja je zakačilo ili jedno ili drugo ili kombinaciju.
Naravno, daleko su od čudotvornih, samo proređuju donekle napade kašlja zbog nadraženog i suvog grla.
pulinka pa di si tiii?? dobrodošla natrag :mah:
Hehe nisam ja daleko odlazila, samo nisam imala puno šta korisno da napišem :bye:
Uglavnom, Trachisan se zovu te septolete, i nisu loše.
Meni se čini da mozda I ja imam hripavac, ali blaži oblik.
Ne znam ni sama, imam te napade kašlja koji su onak kad krene ne mogu se zaustaviti, neki refleks van moje moći koji mi istisne sav zrak iz pluća, onda imam užasan poriv da odmah udahnem zrak na usta ali se nekako suzdrzim par sekundi pa polako udahnem na nos i onda serija suhog kašlja nakon toga a iskasljem mrvicu neke guste sluzi (bljak), ponekad mi se i želudac digne ali srećom uspijem ne povratiti.
Pijem na litre vruće vode, malo pomaže. Izbjegavam svu nadrazujucu hranu (onu koja "skaklja" grlo) Izbjegavam puno govoriti. Izbjegavam ljude (radim srecom od doma).
Navečer čim legnem krene grozni kašalj jedva zaspi, znam stavit pred spavanje septoletu s anestetika samo da zaspi (da znam, mogu se ugusiti, probam je pocuclati prije nego zaspim).
Inače nemam nit temperaturu, nos mi je curio ali ne strašno, normalno disem osim tih iznenadnih napada kašlja "iz zasjede". Je li to hripavac po simptomima? Hoće na gore ili na bolje? Ovo je krenulo taman onaj vikend pred novu godinu :cry:
Silly, ne znam je li hripavac, ali ja sam slično imala, ali me zarazilo vlastito dijete koje nije kašljalo, nego mu je samo nos curio (moje dijete ima odličan imunitet, a ja sam osjetljiva na kašalj). Mi nismo imali povišenu temperaturu. Navodno hripavac ima blago povišenu temperaturu. Ja sam gore napisala već što sam sve poduzimala i puno je bolje, ali nije da se ne zakašljem u nekim situacijama. Nismo se testirali na hripavac, kad mali nije kašljao.
Čokolada, je l joj prošao kašalj?
Jest, sve skupa 4 tjedna trajalo, s tim da je 1. tjedan bio uvodni.
5. tjedan se vratila na posao, znala bi kašljati i bljucnuti samo malo ujutro nakon buđenja, ali i to je prošlo nakon nekoliko dana.
Uh, neka je proslo.
Kod mene i male još uvijek traje kašalj, ali ima 3 dana da se to svelo na "normalni" jaki kašalj. Još uvijek izbacujemo gustu bijelu sluz, ali su se prorijedili oni jaki udari kašlja koji nas guše. Sad su mi doduše malo glasnice nastradale te ljudi tek sad primjećuju da mi je loše, ali zapravo, ide ka boljem makar sam kašalj ne zvuči baš ok.
Trenutno sam na islandskog lišaju u kojeg kad semalo ohladi umiješam limun i med (pijem mlaku vodu, ne mogu nikako hladnu već duže vrijeme) i još sam napravila pastu za jačanje imuniteta (kurkuma, đumbir, papar, kokosovo ulje, med limun što pomiješam u mlijeko od pira ili zobi).
Kapilari mi više ne pucaju od kašlja. Malena se oporavlja mnogo bolje, hvala nebesima. Čudi me kako je uopće uhvatila ovakav teži oblik s obzirom da je cijepljena. Njoj je za mjesec dana 5 godina i najfriškije je od svih nas cijepljena. Pubertetliju nije ništa dodatklo (njega pucaju hormoni pa valjda nema vremena još i za hripavac...)
Temperaturu uopće nisam imala, a malena je imala 2 dana nekih 37,4 i izgledalo joj je kao klasična prehlada. (Meni je počelo sa suhim kašljom koji je izgledao kao da je alergijski).
(Sorry na tipfelerima, valjda je čitljivo... :/)
marla-s drago mi je da vam je bolje
Meni je nakon puna tri tjedna napokon krenulo na bolje, kašalj se smanjio i manje je intenzivan, čak sam napokon dvije noći prespavala.
Nisam se na kraju testirala, prehodala sam. Mislim da je i sin imao, on je isto dugo kasljao ali manje od mene. Plus slučajno sam saznala da je pred novu godinu prijatelj iz klupe imao hripavac. Pa što ne možemo dobit bar točne informacije od epidemiologa?! Ne nekakve općenito cirkularne mailove nego kao nekad s kovidom, u razredu tom i tom, taj i taj je imao hripavac pa pripazite na simptome. Da sam znala ranije testirali bi se odmah nakon nove godine kad je krenulo, sad već ionako nema smisla... Bar je prošlo (samo da se sad ne ureknem)
marla, i kod nas u vrtiću hripavac kod petogodisnjakinje. Baš me isto iznenadilo, nekako sam mislila da su oni najsigurniji
Potvrdjem mi hripavac 15.11. Ovaj tjedan sam prestala kasljati no jos uvijek mi se u grlu najednom skupi sluz koju moram izbacit. Bilo je od neprestanog suhog kaslja do povremenog zesceg s povracanjem do sve slabijeg. Ono sto jos osjecam je ostecena sluznica pa reagiram cak i kad jace zijevam ili nesto jedem.
Bila sam na bolovanju samo tjedan dana, popila 2x sumamed. Totalno sam podcijenila bolest i bila uvjerena da cu je kao odrasla odradit tek tako. Pih…
cure, a jel vi koje ste preboljele imate sad imunitet na neko vreme ili?
jel ima smisla docijepit se za buduce sezone?
jer ne vidim sanše da se neće i sljedećih zima pojavljivati..
ili griješim?
Logikom raspitivanja koliko traje imunitet jer je zenu prilicno obalilo. Imunitet vjv ima neki vijek trajanja, nije 0/1. To, mama pticice, pitaj nekog tko zna (hzjz). Ne znam jel to ko gripa il korona da je sezonski, shvatila sam da ne pitas ofc za ovu god, nego iducu/e. Pa napisi i ovdje info jer avaxa sve vise i da, za racunati je da ce se trudnice stalno cijepiti nazalost.
Sezonski u smislu da imunitet traje 1 god.
upravo tak, razmisljam za buduce sezone..
raspitam se i kad saznam sluzbenu info stavit tu (zajedno s izvorom!) pa mozda nekom dobro dođe
Tx, mozda, s obz na avax trendove, drzava nabavi i hripavac cjepivo u 1..Ja bih ocekivala da hripavac imunitet drzi 10-tak god (ako je suditi kako se racuna za djecu nakon cijepljenja), al pls javi ako se budes raspitivala.
Ja se sigurno neću cijepiti jer ako sam preboljela nema smisla sad je imunitet par godina.
Iskreno očekujem iduće godine puno manje hripavca, sad je fino procirkulirao školskim ustanovama i valjda su višemanje svi bili izloženi, neki se zarazili a neki valjda samo boostali imunitet u kontaktu.
Nadam se da ovu moju hrabru prognozu će iduća zima potvrditi :mrgreen:
A inače čini mi se da bi trebalo neko docjepljivanje dodati u kalendar tamo negdje u višim razredima OŠ, prilično je jasno da je mnogima imunitet nestao.
sillyme
to je upravo moje pitanje, gde si saznala da je imunitet nakon preboljenja par godina?
Onda se pretpostavlja da bi imunitet trebao trajat 10ak godina. Razumno zvuči.
Zapisao = napisao.
Evo kog zanima doslovce prvi rezultat na Google kad pretrazujes "duration of natural immunity for whooping cough"
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/1587...4%2D12%20years.Citiraj:
A review of the published data on duration of immunity reveals estimates that infection-acquired immunity against pertussis disease wanes after 4-20 years and protective immunity after vaccination wanes after 4-12 years.
Otkad im AI daje sazetke na pitanja pretraživanje do relevantne informacije je postalo jako brzo :klap:
"Upotrebljiv" podatak - od 4-20 god. Meni je ipak informatovnije sto su rekli Austrijanci, 10 god prosjecno, jer ako tako preporucaju onda valjda vecini drzi 10, a Chat se lipo ogradio, dobar mu je raspon, ko da je pravnik.
Ko this simptom may be fatigue and may be cancer. Pa se ti misli.
Pa meni osobno je draži raspon nego prosjek. Prosjek je mogao biti 10 i da je raspon 0-20.
Znači ako sam se dobro (samo)dijagnosticirala mirna sam idućih minimalno 4 godine.
Ajde, da, ides worst case scenarijem. Lili bi zakljucila da je mirna dvaest god.
Prema nizozemskom Nacionalnom institutu za zdravlje i okolis nestanicno cjepivo protiv pertusisa stiti 4-6 godina, a stanicno do 12 godina. Belgijski institut kaze 5-10 godina do oslabljivanja i/ili nestanka antitijela.
Prirodni imunitet varira od par pa do 12 godina ovisno o razlicitim izvorima.
Taman se idem opet cjepiti jer se preporucuje da se trudnice cijepe izmedju 28-32 tt, a usput sam dobila recept za cjepivo protiv Rsv-a prva u zemlji :)
Ja znam za 2 djece koja su cijepljena prije manje od 3 godine i imali hripavac.
Nije da je 100% sigurno da imunitet postoji, ima i iznimaka. Nekome se imunitet ne razvije
Mi smo imali u kući hripavac jedno od nas 4oro, ostali nismo pokupili a stalno smo billi zajedno.
i to jedno koje je imalo, ništa posebno samo 5-6 noći taj kašalj, bez temp i ičega drugog. Kao savjesni građani išli smo na testiranje i potvrđen je. Cijeli razred poharao.
Kod djeteta ništa posebno od tegoba, kao što rekoh.
kontaktirala sam dr skolske medicine svog deteta i moj je zakljucak da RH nema zasad ni zakljucke ni preporuke oko imuniteta
veli dr citiram: "zadnje kaj je doslo je da ako dijete nije preboljelo u ovoj sezoni, a cijepljeno je zadnji put prije vise od 4g, moze se docijepiti"
i to je sve kaj sam uspela saznati
..