te tablice je pravio netko kome je očito dosadno i tko je jako iskompleksiran sa svojim alergijama! (moje mišljenje)
Printable View
te tablice je pravio netko kome je očito dosadno i tko je jako iskompleksiran sa svojim alergijama! (moje mišljenje)
Tea, pa ja se bas ne bi slozila jer su alergije opasne. Moj je brat bio alergican na brdo toga, da je mama imala ovakve tablice dohrane izbjegla bi da se njegova koza pretvori u hrastovu koru :/
Lijecili smo ga godinama od raznih alergija.
Ja sam odrasla, pa se ne smijem nasopati sa mandarinama jer u protivnom se budim ko da me kopriva oprzila i sve me svrbi :roll:
I ja bih možda tako razmišljala da mi dijete nije dobilo urtikariju od malina - imao je flekove po cijelom tijelu koji su se počeli spajati u veće flekove, dobio dvije injekcije i dobio zabranu konzumiranja malina za neko vrijeme (imao je 10 mjeseci), a ako mu kravlje mlijeko dođe na kožu dobije crvene flekove i plikove po njima, dok je moja susjeda svojoj maloj od 6 mjeseci uredno davala jagode, kravlje mlijeko i svašta što meni još ni u ludilu ne pada na pamet i maloj ništ.Citiraj:
Tea prvotno napisa
http://www.wholesomebabyfood.com/nitratearticle.htm
to je jedan clanak o nitratima u djecjoj hrani...
da,misljenja se jako razlikuju pa i ovdje naravno...nase mame pocinjale su nadohranu nekad i u 2. mjesecu i mi smo zivi i zdravi / to je uvijek argument. Kod sebe doma nalazim na podsmjehe kad im recem tipa cula sam da je bebi stetno davati spinat prije osmog mjeseca...ne samo od starijih nego i od svojih prijateljica..
tesko je razluciti izmedu svih informacija koje imamo na raspolaganju pa je nekima najlakse nista ne znati a neki ce se kao i mi nastaviti informirati i predomisljati...voljela bi izbjeci probleme ako vec mogu sto ne znaci da cu biti savrsena ili da cu u tome uspjeti...trudit cu se koliko mogu...
evo i mi stigli do dohrane. nakon jabuke i banane (koji joj se nimalo ne svidjaju, sika je zakon :angel: ) , odlucili smo probat i nesto od zitarica. e sad meni nesto nije jasno: u tablici pise kukuruzna krupica (gris). znam sta je psenicni gris - to je gris. znam sta je kukuruzna krupica - to je pura, palenta. ali nemam pojma sta je kukuruzni gris :? :? :? prosvjetlite me!
pogledaj ovaj topic:
http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewtopic.php?t=6221
sve jasno ;) ?
Koraba - to u Dalmaciji gotovo ne postoji , kao do nedavno ni poriluk ili brokula.
Na zalost , alergije su jako stvarna stvar. I ni malo ugodna! Filip je samo dojio u dobi od 2-3 mj (a sto bi drugo :) ), mama je o+pojela nekoliko jagoda i zavrsili smo na hitnoj jer je dobio osip po desnij polovici tijela i poceo se gusiti.Gusenja smo imali i kasnije cesto , ne znam koliko je kortikosteroidnih inekcija dobio u zivotu. i nismo se alergija rijesili jos (ima 5 g i 9 mj). Npr. prije neki dan ,od konzumovih keksa je dobio urtikariju velicine mojeg dlana na nozi i prsima.
Mi postujemo koliko mozemo tablicu dohrane , ali mi nije jasno zasto na gotovim kasicama pise da se npr. mlijeko i vrhnje mogu s 4-6 mj, rajcica s 5 , ananas i papaje s 4 :? ...Sad cujem da je heljda tesko probavljiva (ne sadrzi gluten) , a Podravka ima kasice s heljdom i punomasnim mlijekom za dob od 4 mj.!?
nuna, na zalost proizvodjaci djecje hrane ne prate npr. preporuke WHO (svjetske zdravstvene organizacije) o prehrani dojencadi (tj. znaju oni jako dobro, ali se prave da ne znaju :( ),
jos manje cinjenicu da se bebama do 6. mj. ne preporucuje nista osim mlijeka- majcinog ili adaptiranog, niti aktualne tablice dohrane...i nitko im jos uvijek nista ne moze :( .
oni napisu to sto vec napisu na kasicu, pa slabije informirani i naivni roditelji nasjednu na to..ili ne nasjednu pa ignoriraju to sto ovi pisu ;) .
bdw, koliko je meni poznato, heljda nije tesko probavljiva, bez glutena je i preporucljiva pri pocetku dohrane.
ali naravno, ako vidis da ti beba neku namirnicu tesko probavlja, da je nadima ili sl., onda je bolje mozda pricekati.
tu svaki roditelj treba i sam procijeniti.
meni je najgora stvar u tim Podravkinim kasicama sto vecinom sadrze i secer :x , a to nikako nije ni dobro ni preporucljivo za bebe (a po mom misljenju niti za stariju djecu).Citiraj:
nuna prvotno napisa
mislim da jedino rizolino nema dodani secer.
jasno ko vedar dan! idem i ja onda nac mavrovica za skuvat :lol: 8)Citiraj:
wildflower prvotno napisa
Citiraj:
Tea prvotno napisa
Samo cu ti jednu stvar reci: to je bilo nekad a ovo je sada :D
Nazalost u danasnje vrijeme SVE, ali apsolutno SVE je zagadjeno raznoraznim pesticidima i drugim -idima.
Tijelo bebe jednostavno nije u stanju u tako ranoj fazi nositi se sa svim tim stetnim tvarima, i na zalost vrlo cesto dodje do rekcije. Nije tijelo reagiralo na namirnicu kao namirnicu, nego na zagadjenje u njoj, ali na zalost tijelo to poveze s namirnicom - i onda si lijepo alergican na jagode, maline, itd... Sjeti se samo koliko je ljudi oko tebe alergicno na nesto... puuuuno :(
Pa nekad je krumpir bio jedna od namirnica s kojom se startalo prvom, a sad je pomaknut na puno kasnije... a zasto? Zato sto je u danasnje vrijeme krumpir medju najzagadjenijim namirnicama (zajedno s jagodama).
Mislim da usporedba s prosloscu nikako ne stoji - nekad su ljudi uzgajali svoje voce, povrce, stoku, itd... znali sto jedu... nazalost mi to ne znamo (barem velika vecina nas) :( Zasto riskirati? :)
Kad se mogu dati PAPRIKE?
E. ima 15,5 mjeseci i jos ih nijednom nije probala. Ja bih joj ih za pocetak dala izblendane u kasicu s malo rajcice (nesto ala sataras, ali bez luka).
I da se nadovezem - kad se moze dati LUK (kuhan s ostalim varivom)? Poriluk sam joj vec dala kad je za to bilo vrijeme, pa se nadam da je doslo vrijeme i za luk (s obzirom na to da obicno na njemu kuhamo)...
P.S. E. nije nikad imala nikakvu alergiju i opcenito dosta dobro klopa....
zara jede klopu skuhanu na luku od neke godine dana, možda mjesec-dva kasnije... ne znam je li to bilo rano ili ne, ali eto tako je kod nas...
paprike još nije klopala, ali nemam neki poseban razlog... jest da mi se malo čine jake, ali ih ni mi baš ne jedemo pa je u tome stvar
A limun?
Meni je neki dan Edita navalila uzet iz ruke casu limunade (blago posecerenu), a ja misleci da joj se kiselo nece svidjeti dam da se napije. Na moje zaprepastenje ona navalila pit ko velika. :shock:
I voli copnut dok mi jedemo. kada je nesto nepreporucljivo za njenu dob, zavaravam je mladim sirom i kruhom. Ono sto sam joj dva tri puta dala ( a nije bas za njen uzrast :oops: ) jeste sirnica. Obozava jeeeeeeee ;)
Sta cu kada je dijete na mamu. :roll:
Kada ste poceli davati lece ili socivo?Skuhala bih sa crvenim lukom eventualno sa mrkvicom, bez zaprske naravno ;)
A sto je s ukiseljenim povrcem?
Bruno bi se prodao za sarmu, kiseli kupus ili krastavac.
Mi nismo davali kiselo povrće dok nismo vidjeli da in u jaslicama daju kisele krastavce.
Onda smo lagano počeli... sa 14 mjeseci.
Limun i kasnije. Iako ga voli jesti i samoga.
Mi smo Niki neki dan dali komadić cikle. Koju je ona facu napravila, a kad je vidila nas kako umiremo od smijeha frajerica nastavila jesti!
ima nekih mjesec dana kako je zara probala kiseli krastavac. nisam joj jos mislila dati, ali vidjela je nas, i ja joj dala da proba, naivno misleci kako joj se nece svidjeti: dijete se naravno odusevilo... i sad ih obozava, uzme u ruku i uziva kao da ne znam sto jede... a ja pokusavam nemat precesto kisele krastavce u kuci, to mi se nekako cini pretesko za nju...
nista drugo ukiseljeno nije jos probala, a ni nece vjerojatno jer mi nismo neki ljubitelji takve klope...
Lutonjice, MM mrzi ukiseljene salate, rijetko ih kupujem zbog toga jer sam se nabacala tegli i tegli. Ali, otkako je Orka stupila na scenu - kupujemo svaki treći dan - jede ih same, bez ičega. Kad sam pitala gastroenterologa, veli da je njezina sluznica dovoljno jaka da to podnese.
Neka djeca jedu!
Bolje to nego kiki-bombone!
za agrume piše da mogu od 10. mjeseca, u kojem ste ih obliku davali? osim limunade. :mrgreen:
10 mjeseci je ipak prerano, a?
Mandarinu sam joj dala sa 14 mjeseci - jela je onako kao je i mi jedemo.
i meni se čini, zato sam i pitala.
ali kakva je muka sad nešto naći na placu... smrznuta blitva, plastične tikvice... jedva čekam da stignemo do kelja i poriluka. :/
U našoj voćarni se mogu kupiti i mahune i korabice i brokula...
Možeš ti to iskombinirati!
ma da, jede on puno povrća i u raznim kombinacijama, samo bi ja nešto novo. ;) stvarno ima mahuna za kupiti??
Kod mene ima, ali mislim da se ništa ne bi dogodilo i da kupiš one Ledove smrznute, naškodit mu neće. To nije konzervirano, samo očišćeno i smrznuto, bez ikakvid dodataka.
Možeš mu dati i kupus i kelj.
a da? super onda, zara ih isto jede same, onak kak neki klinci jedu čoksu :)Citiraj:
apricot prvotno napisa
Jel probala češnjak i ljubičasti luk - Orka ih zgrabi i hrda ko jabuku.
Onda mi je super kad me noću zagrli... pa joj ni to nije dosta i kaže: Mama, dođi još biže! :lol:
pa nastojim izbjeći smrznuto, ali uskoro krećemo na kelj, poriluk i zelje.
orka ziher nikad nije bolesna! :lol:
Moj je malisa sa nekih 6 ili 7 ili 8 mjeseci, kad su mu izbijali razni zubici, grickao mladi luk i pravo mi je bio smijesan, onako mali a tukne po luku! Sada je lud za kiselim krastvcima, a masline kisele da ne spominjem. Mogao bi pojesti cijelu teglicu odmah!
Orka je počesto "bolesna" jer je jasličko dijete.
Do navršenih 14 mjeseci (do jaslica) nikada nije ni šmrcnula. Protiv ovoga ne možemo ni hranom ni ičim drugim.
A jeste li davali kupovnu cveklu iz teglice, ili onog najlona. Kad se to moze pocet davat. Bez konzervansa je.
Kad procitam sta vi sve nalazite na tzv. placevima... Ovdje je to bio voce i povrce tesko naci. Ja sam prije nekoiko dana nesto skupo platila povrce i kada sam napravila salatu, bljakkkkkk...
Editin rucak su ponovo teglice. Bez obzira na sve, nekako mi sigurnije. :roll: Jedva cekam proljece :mrgreen:
Kod nas na pijaci ima svega... doduse sad je uglavnom smrznuto, pa se kupuje po Mercatoru i sl. Al nije ni nalik ovo "hibridno" na ono pravo domace... I ja jedva cekam proljece...
A je li se ima kupiti **** teglica u SA? i to za djecu od osam mjeseci pa dalje?Citiraj:
mayah79 prvotno napisa
Ovdje dodje gotov rucak (nekoliko vrsta povrca) sa mesom ili bez, spagete, paste, vegeterijanski rucak...
Ima, ima svega, ali mi svojoj djeci kuhamo, a ne dajemo kupovne hape :P
Majo, nadjes li igdje kelerabe? ja je trazim vec mjesecima, ali nema...
ma samo ti kuhaj. Gledala sam neki dan na HRT-u zagrebecku pijacu. nema cega nema... A meni je prva solidna pijaca u Njemackoj :roll:Citiraj:
apricot prvotno napisa
U gradicu gdje ja zivim bude persuna i nekih slicnih travica. od toga samo mogu supu napravit.
A ima i ova stvar. MM-ovi roditelji poslije rata u BiH zive od svoje baste i imanja.
Kod njih je sve bio i ne moze zdravije biti. cak ih je i televizija nekoliko puta snimala, jer je njihova basta ponos i dika tog kraja.
I sad se ja obradovala, te pitam sveki sta ima u zamrzivacu za Editu. kaze, nista od povrca. Oni to sve sad kupuju, jer im nije ukusno zamrznuto, te zamrzavanjem gubi na kvaliteti :? :? :?
Snorki, ima ovdje svega uvoznog ;)
nije ovo vise ono SA gdje si se odusevljavao kad vidis ananas (mislim, prije rata)...
ma ja otisla iz Sa prije dvije godine :angel:Citiraj:
wewa prvotno napisa
A uvozno ne valja. kao sto moja prijateljica kaze kad vidi da na pakovanju mrkve pise "mrkva iz Holandije", odmah odem kupit djetetu teglicu :mrgreen:
Teglica ima raznih, ali tih sto ti trazis nema. Znam na sta mislis jer sam gledala reklame na njemackoj TV. :mrgreen: Kod nas je vrhunac mjesana teglica sa mesom i povrcem. Tik kompletnih menija nema. I sve mi to tako bljutavo izgleda.
Kelerabu sam cini mi se vidjela neki dan u Mercatoru.
pa kad prije zaboravi sta ima u radnjama, cccc :D
ma znam, tad te hape nisu zanimale ;)
naravno da uvozno ne valja, i ja se jezim kad ugledam ono pakovanje mrkve bez ukusa, a tolika zemlja neobradjena...