hrvatski zavod za socijalni rad je odnedavno novo ime zaono što je nekad se zvalo centar za socijalni rad
Printable View
hrvatski zavod za socijalni rad je odnedavno novo ime zaono što je nekad se zvalo centar za socijalni rad
Ma u nečemu je catch, roditelji imaju izrazito moćnu odvjetnicu Slokovićku. Ne bi je angažirali samo tako.
Najgore je što u svemu ispaštaju sva ostala djeca u razredu, pa i to dijete koje je isto u neku ruku sad postalo žrtva. Problem leži definitivno u roditeljima dječaka, očito su našli neke rupu u sustavu da mogu odbijati unedogled da se napravi podrobna i detaljna analiza djetetovog okruženja, što uključuje i njih same.
Sad po svemu pročitanome ispada da su institucije izgleda ipak poduzele brojne korake i mjere, al ima nešto što mi obični smrtnici ne znamo (čak mislim da nije samo to da se radi o djetetu iz moćne obitelji). Mislim da tu ima još nešto.
Gle sad ovo:
"24sata piše da roditelji dječaka nisu pristajali ni na kakve dodatne procjene djeteta, angažiranje pomoćnika u nastavi ili prilagođeni nastavni program. I dalje odbijaju bilo kakvu procjenu i vještačenje teškoća svog djeteta."
Pa šta ne bi sustav trebao zaštiti i to dijete? Što ako je zanemareno i zlostavljano? Pa svašta.
Pa šta nije nedavno pisalo da je dijete imalo asistenta i da nije ni uz njega moglo funkcionirat u razredu bez izgreda?
Ovdje je masu toga rekla-kazala.
meni ova priča smrdi na (seksualno) zlostavljanje djeteta pri čemu roditelji ne žele da isto ispliva... zašto bi inače odbijali stručno vještačenje?
ili neka žešća psihopatologija kod malog pa se ne žele s tim suočiti
svakako je ili zlostavljan ili ima pristup sadržajima koji nisu za njegovu dob, otkud mu inače takvo ponašanje i govor? dijete moguće vrišti u pomoć a sustav žmiri :-(
i Slokovićka se fino uvalila ako ispadne da se takvo zlostavljanje djeteta skriva u cijeloj priči
kako misliš uvalila? posao joj je braniti tko je zaposli. ali da očito je starci ne štite dijete već sebe, a možeš imati 10x dijagnoza nećeš znati specifični vulgarni rječnik ako ga negdje ne čuješ
ne kužim samo kako nisu svjesni da je vrag odnio šalu. možda su u nevjerici
DOZNAJEMO Dječaka (9) prvi put prijavili 2022. Promijenio je već tri škole. Rješenja nema | 24sata
ako je ovo istina, onda jadno to dijete:
"Kad je pedagog podijelio djeci da oboje ljudsko tijelo, odnosno sam obris ljudskog tijela bez ikakvih naslikanih organa te zadao djeci zadatak da oboje dio tijela u kojemu osjećaju nelagodu, taj je dječak obojio cijeli crtež i dodatno nacrtao muški spolni organ."
da i ja sam to pročitala, prestrašno.... zato mi je i žao tog djeteta :(
i nije mi jasno da rodtelji mogu odbiti suradnju, i nikome ništa :neznam:
mogu ako su dovoljno bogati i moćni a ovi očito jesu + odvjetnici su u stanju sve odugovlačiti do besvijesti
zato ljude i zanima tko je u pitanju jer ovo običnom čovjeku ipak ne bi dopustili...
Nažalost, to je tako u svim sustavima, ne samo obrazovnom.
https://www.24sata.hr/news/doznajemo...frontpage-homeCitiraj:
Tvrde da opasnosti nema i ono što je nevjerojatno je da nama nude psihološku pomoć.
Ovako je i meni hzsr napisao u mjeri savjetovanja, dakle, samo meni da idem psihologu. Mom bivšem ništa kao da je kompletno normalan onakav nasilan. To mi dođe kao da se žrtvi nasilja nudi pomoć kako da prihvati status quo i nastavi biti žrtva nasilja. Dobili ste malo po nosu, kaj sad, ne dramite. Linija manjeg otpora. Ajmo se usmjeriti na slabiju kariku u priči kad se nemremo u koštac sa stvarnim izvorom problema.
Ne znam jel ovdje neki slon u staklarni il ja sve vidim kroz moje naočale, al prvo bih prstom pikla ovdje u muškog člana obitelji, glavu, ne bi me čudilo da i majku drži u škripcu i naređuje joj da nikakvu oni pomoć i pretrage ne budu dozvolili. To bi bilo tako tipično.
ovaj slučaj je odličan primjer koliko je hzsr i svi ostali nemoćni i nedjelotvorni čak i kad slučaj vrišti nasilje i probleme na n-tu, onda se možemo zapitati kako to izgleda kad je situacija mirnija, kad žrtve potiho trpe, i kad se obrate nekome dobiju šutnju, zatvorena vrata i prelijevanje iz šupljeg u prazno, jer jasno je da grupice žena ne mogu protiv usijanih glava i nasilnika, pa se i tu prelijeva obrazac jači - slabiji, i sve što imamo su ovakvi šablonski tekstovi i izvješća...
zato je ovo što su roditelji ostale djece napravili - solidarizirali se najpametnija i najbolja stvar, ...
Potpis.
U nekom trenutku su bili uveli obavezno savjetovanje bracnih parova prije postupka razvoda. Ne znam vise kako se to zvalo, al kao neki pokusaj mirenja. I onda je ispalo da nema kadra koji bi to stigao odraditi pa su morali jako dugo cekati svoj termin.
Ili kad su uveli obavezno psiholosko savjetovanje IVF parovima. To je bila cista forma, bez sadrzaja. Potpuno nepripremljen kadar, a parovi su trazili gdje ce brze i bezbolnije dobiti potvrdu da su odradili to savjetovanje.
I tako uvode neke procedure, bez smisla, odradi se da se ispuni forma.
Kod ovakvih slucajeva s problematicnom djecom isto nema tko provoditi vrijeme s obiteljima da se pokusa pomoci onima kojima se moze pomoci da dovedu u red svoju obitelj. Prije inkluzije, kad su djeca s intelektualnim poteskocama isla u specijalne skole, tamo postoje educirani timovi i socijalnih radnika i psihologa i logopeda, mali su razredi, nastavu drze defektolozi, o djeci se brinu do kraja srednje skole, pronalaze im praksu, pomognu kod zaposljavanja, rasterecuju se nastavnici u redovnim skolama, ne treba hrpa asistenata. Osim toga, djeca s poteskocama su u redovnim razredima uvijek najlosiji ucenici, usporedjuju se s ostalom djecom, nije im lako. Roditeljima atraktivno izgleda inkluzija, ali treba dobro razmisliti je li to za svako dijete prikladno. Nas sustav nema podrsku za inkluziju.
Pptpis na Jelenu, nije inkluzija uopce dobra i prikladna za svako dijete s poteskocama.
Mama mi je radila u skoli koja ima redovnu nastavu i razrede za djecu s poteskocama, bilo ih je 4-5 u razredu, tim strucnjaka je radio s tom djecom, puno vise su profitirali nego da su u razredu s redovnom nastavom.
Djeca su bila grupirana u te male razrede prema svojoj dijagnozi.
Apsolutno identicno razmisljam.
Ili majka skriva oca ili obratno ili oboje žmire ako se radi o patologiji licnosti.
Al ovo za crteže, duša mi plače,:cry: bem ti sustav da se ne gleda zastita tog djeteta a i sve ostale djece.
Mozda sam pregruba i okrutna, jesam sigurno sad kad cu ovo napisat al ja bi im zaprijetila privremenim oduzimanjem djeteta uvjetovajuci da moraju proci obradu sve troje.Al nit me tko pita, nit znam jel to zakonski izvedivo.
Zanima me kako to bude u slucajevima "incesta" u obitelji, kako nekad takvi roditelji zavrse u zatvoru i oduzme im se dijete?
Pa mora se moc pristupit tim roditeljima, užasu od roditelja, koji ne zele pomoc vlastitom djetetu. Prestrasno.
Btw dijete o kojem sam pisala je takodjer crtalo takve crteze :cry: u pitanju je bio očuh. Uzas uzasa..... sta na ovom svijetu sve postoji...
Da, stalno je pritisak na svima ostalima, umjesto na obitelji dječaka.
pa baš strašno...na krivo mjesto se stavlja pritisak..
"Institucije rade svoj posao". "Hvala vam na suradnji" hashtag. I slična orwelijada. Obitelj dječaka je očito nešto u što se ne usude taknut. Baš je ono tipičan primjer koruptivnog i/ili duboko bolesnog društva. Kristalno je jasno da je dijete moćnika ili nekih kojih se svi boje ala krimosi. Dobro je reklo neko udruženje učitelja. The problem su roditelji koji dolaze u školu paradirat s odvjetnicima, što ćemo više kad smo imali "mamu Milanović" s ne 4 nego 5 nedavno. I takvih "mama Milanović" ima milijun. Pa ne bi ovo, pa ne bi ono, moje dijete predivno, njemu treba pomoći, mi želimo prilike, želimo izvrsnike, svi će da budemo izvrsni STEM-ovci, a humanizma ni u tragovima itd. itd. Na kraju, po mom mišljenju, to stvarno jest slom i on je globalan i obija se permisivan stil roditeljstva svima o glavu i bit će Kosti ohoho. Zato valjda konzervativci u svijetu dobivaju simpatije.
Slažem se zapravo s konsternacijom jer boli tako očito vidjet koliko je loše, a svi bismo (i ja!) ipak rado zabili glavu u pijesak.
Ne znam jeste li skužili da je tipa 500 soc. radnika dalo otkaz? Pokušat ću naći i linkat. Oni će bit Pedro koji će tu visit ako se dogodi neka tragedija, neće ministar.
https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrva...irana-15513491
Pazite ovo... ljudi idu iz državne službe... koja mora da je to katastrofa.
https://www.vecernji.hr/vijesti/alar...nicima-1674674
"Predsjednica NSZSŠ-a Nada Lovrić upozorava da sve više roditelja u pratnji odvjetnika traže zaštitu prava svoje djece kada ona ne ispunjavaju ili krše svoje obveze. Često je, dodaje, riječ o potpuno neprimjerenim oblicima pritiska na nastavnike koji rijetko dobivaju potporu ravnatelja ili savjetnika, što, smatra, neminovno vodi daljnjem urušavanju obrazovnog sustava, prvenstveno na štetu učenika."
Stvara se nova tržišna niša za odvjetnike - specijalizacija u zastupanju učenika i roditelja u borbi protiv škola. Koja je to tuga i slom.
Ja i dalje mislim da se nesto moze i mora napravit. Ne mogu prihvatit: nista se tu ne moze i rezignacija do daljnjega...
Navodno nije dijete nikakve drz.tajnice, to je bila novin.patka,al od nekih mocnika "pametnjakovića" je.
Mene muci sto se ne pomaze ni ostaloj djeci da imaju redovnu nastavu, ali ni tom malom koji je vrlo, vrlo vjerojatno seksualno zlostavljan (ako je uopce tocno ono sto pisu za crteze).
Novinare uzimam uvijek sa skepsom jer osobno znam za situacije koje su potpuno izvrnuli i posve pogresno izvijestili.
"Preduvjet za donošenje novog rješenja jest opservacija stručne službe škole te zdravstvena i druga dokumentacija koju školi, odnosno stručnom povjerenstvu mogu dostaviti jedino roditelji", pojasnili su iz nadležnog Gradskog ureda za obrazovanje, sport i mlade.
Pritom su istaknuli da ni škola niti Gradski ured "nemaju mehanizam kojim roditelje mogu prisiliti na dostavu potrebne dokumentacije, već se, u slučaju poteškoća s pribavljanjem dokumentacije, traži intervencija Zavoda za socijalni rad, a Zavod, po potrebi, može podnijeti zahtjev nadležnom sudu"."
https://www.index.hr/mobile/vijesti/...jesti_ostalo_m
Evo sad samo Zavod treba podnijeti zahtjev nadleznom sudu, a onda samo treba pricekati da sud izda neko rjesenje.
Mislim, sad kad je u medije sve doslo toliko intenzivno, mozda bi sud i donio neku odluku, ali mogu zamisliti koliko to traje kad nije u medijima.
S prvom tezom se slažem. S drugom ne - kako bi išta od ovoga izazvalo ikakvu reakciju da nije novina? Nema šanse 0 posto. Rješavanje stvari preko novina i govori koliko smo u komi, ali nećemo se sad svi odselit, nit zalijepit rozo cvike i trudit se ne vidit metar dalje od sebe. Ovaj događaj je uistinu zastrašujući i ne može ga se ignorirati. Naprosto... ne možeš zalijepit PR flaster ili flaster ignorancije ama baš nikako, ni uz najbolje PR stručnjake i ne znam kakve majstore za orvelijanski quak speak.
S obzirom da je dijete islo na Kaptolu u školu, moguće je. Ali čak i da nisu, škole su prilično nemoćne ukoliko roditelj ne surađuje, a čak i kad surađuje, ali ne prihvaća preporuku škole, opet se slabo rješava.
Optimist u meni se nada da će nakon svega promijeniti proceduru u nešto što je s našim ljudskim resursima rješivo u roku max godinu dana.
Pesimist u meni zna da nema tko ni optimirati procese.
Da, vjrv, jer je svima jasno da ako daš previše glasa, slobode svima onda sve u vjetar. Mada, to je dvosjekli mač. Kao da ne postoje ovakvi učenici u konzervativnim diktatorskim režimima poput Putinovog. Samo što tamo vjrv i ne idu dublje jesu li roditelji krivci, dijete se oduzme, u popravni dom ili što već imaju. A ako je dijete moćnika onda se ostale ušutke. Msm što je jedan Putin i njegova klika nego problematični klinac, ali na vlasti. Cijela nacija mu je ovo što je tu razred ostale djece.
Malo sam predaleko otišla, ali konzervatizam i je razlog zašto je i naše društvo takvo da spušta glavu, inače, dok se ne desi nešto ovakvo. Imati odvjetnika za sve i svašta je američki način nošenja s problemima i dio je drugog ekstrema. Valjda postoji i neka sredina. Način da se neutralizira to da svi imaju previše slobode i da institucije imaju autoritet i zadnju riječ.
Mozda si me krivo shvatila, ja smatram da je super da se digla prašina i da se pise u medijima, ali ne odobravam izvrtanje cinjenica odnosno objavu neprovjerenih, a kamoli netocnih informacija (u sto sam se nebrojeno puta osobno uvjerila).
Znaci jednom napisu da roditelji nikako ne suradjuju i da se cak djetetu ni asistenta ne moze osigurat jer roditelji ne daju, a drugi medij pise da je dijete imalo vec dva asistenta i da ni oni ne mogu na kraj s djetetom. Eto to je to sto mi smeta.
Samo jedno je tocno, a netko od medija pise netocno i neistinito. Kako da mi citatelji znamo istinu.
A znam masu lako provjerljivih cinjenica koje objavljuju, pa neki novinari nisu u stanju ni to napisat tocno. Bitno je samo da je senzacija,i kad poatoji debeli razlog kao sada i kad ga nema, oni vole začinit. Naravno u svrhu prodaje.
Jelena,ovo sto si sad linkala pak daje skroz drugu perspektivu vezano uz suradljivost i vjestacenje djeteta.
"Naime, roditelji tvrde da su pristali na asistenta u nastavi i da ta opcija do sada nije predstavljala problem. Isto tako, kako tvrde, još od proljeća traje intenzivan nadzor nad djetetom. Također tvrde i da je obavljeno dodatno vještačenje djeteta u jednoj zagrebačkoj bolnici, a nedavno je, kako tvrde, zatraženo još jedno.
Izvor upoznat sa situacijom tvrdi da roditelji kažu da se opcija prilagođenog programa do danas nije pojavljivala kao opcija. Isto tako, kako tvrde roditelji, nepoznato je što bi predstavljalo nastavu po prilagođenom nastavnom programu. "
A sta se vole pravit mutavi i ti roditelji? Sto bi predstavljala nastava po prilagođenom nastavnom programu?
Daj me nemoooj.....
kaj mene zanima u cijelojk priči
hoće li se nakon što se nekako sredi sve i postane "normalno" stanje , produžiti nastava, tj. odgoditi upisi u srednju kak je bilo u vrijeme kad su bili štrajkovi prije par godina , ili će djeca iz ove škole ipak preletiti(preskočiti dio gradiva) nastavu ili dobiti bar online nastavu mada znamo da ni to nije bajno riješenje, ali recimo dobro je pokrivalo gradivo.
Ovi roditelji ocito guraju glavu u pijesak i skepticna sam prema njihovoj percepciji događaja. To sto oni smatraju suradnjom, moze biti to da su angazirali odvjetnicu. Ali i ja mislim da je do neke razine suradnje, roditelja direktno ili preko odvjetnice, moralo doci jer ga ne bi mogli bez njihove suradnje izbaciti iz prethodne škole.
najbolja je fora od svega da njih niti nisu od nikud izbacili odn. nije niti došlo do mjere premještaja (a to je kao zadnja opcija) već su se sami preselili... i to tako 6 puta
Sad imaju advokaticu koja im je dala upute što točno treba reći.
S druge strane, dobili su rješenje o posebnom obliku školovanja i žalili su se na njega, daklem od opservacije nije moglo biti ništa.
U rješenju o posebnom obliku školovanja dobiju se upute što to točno znači. To može biti individualizacija (puni opseg gradiva + prilagođene metode poučavanja) ili prilagođeni program (smanjen opseg gradiva u skladu s djetetovim intelektualnim sposobnostima ili drugim ograničenjima). Očito se roditeljima nije sviđalo što tamo piše, jer vjerojatno je dijete bilo upućeno psihologu. Rješenje nije kraj priče, nego početak. Tu je umočen cijeli tim (razrednik, školska stručna služba, školska medicina, po potrebi vanjske ustanove - nekom je to Suvag ili Goljak, a nekom Kukuljevićeva...) Ako roditelji ne pristaju na ono što je rješenjem propisano, nula bodova... Uostalom nije se iz OŠ MK cijeli razred ispisao bez znanja i suglasnosti czss. Kad prebacuješ dijete u drugu školu, treba ti taj ušljivi papir. Čitaj - izgleda da je czss još prije godinu i više jako dobro znao problematiku i očito nisu mogli ništa učiniti.
Što se tiče onog pametnog teksta o prisustvu roditelja na nastavi, bratemili iskusili smo to s našim mlađim sinom u nižim razredima OŠ. Razred je imao nekoliko ometača nastave, neke na skrbi czss, baš je bilo veselo. Dozvolili su da mame sjede na nastavi. Posljedica - osim što u tom razredu nikad nije bilo nikakve discipline, a učiteljica je predavala stražnjem zidu učionice, mi smo još doma imali homeschooling za svoje dijete (s dijagnozom specifičnih teškoća učenja, tj. disleksijom) jer u tom razredu ne bi naučio ništa.
Negdje su rekli da je daljnja instanca samo sud, koji prema obiteljskom zakonu treba donijeti odluku o najboljem interesu djeteta. Ako je u pitanju zlostavljanje, to bi trebalo biti omogućeno, ali već sam prije napisala - https://shop.skolskaknjiga.hr/zivotinjska-farma.html