to bez sumnje treba.Citiraj:
prema tome edukacija ali i stručnog osoblja(mislim medicinskog)
a ne samo roditelja
ali i ovaj pravilnik.
Printable View
to bez sumnje treba.Citiraj:
prema tome edukacija ali i stručnog osoblja(mislim medicinskog)
a ne samo roditelja
ali i ovaj pravilnik.
[quote="mamma Juanita"]ja čekam da buibimirko zaista pročita šta piše na onim linkovima, pa da onda nastavimo raspravu. 8)
jer ne linkamo bezveze, za mene je ono što piše na linku moj argument, ma evo, iskopirat ću ih.
[quote]Međunarodni pravilnik o marketingu nadomjestaka za majčino mlijeko
hej, pa nemamo mi o čemu tu raspravljat.....ja sam definitivno za to da dijete treba dojiti do određenih godina i nikada ne stavljam adaptirano mlijeko ispred majčinog......samo sam komentirao da se ne smije negirati potrebama i za takvim proizvodima i da to da se adaptirano mlijeko reklamira u časopisu o bebama smatram OK jer tam takva reklama najviše i spada....jer ko šta sam već prije rekao - mišljenja sam da neće majka odbiti svoje dijete sa cice zato kaj vidi reklamu
opet nisi pročitao :P
pa čekaj......daj mi jedno par dana....tek sam malo počeo-ima toga puuuuuuuuunoCitiraj:
mamma Juanita prvotno napisa
Na koju adresu da šaljem, ako nema Arijana? Poslat ću vam svejedno i jedan novi prsluk za dojenje, pa ga prodajte na rodinoj rasprodaji. Novi je i u paketu. Novac dajem za udrugu.
hvala :)
Roda
Savska cesta 80
Zagreb
(jos mjesec dana, onda selimo u nas prostor)
Ajme, ivarice :oops: , iščupala sam ga iz novina i stavila na mali stol, a N. ga je dograbio i iskido na komadiće, kad je došao do zadnjeg tek sam onda shvatila. Kasnije sam skroz zaboravila na to.
Paulita, tnx!
mislim da se po tom pitanju jako varaš.Citiraj:
samo sam komentirao da se ne smije negirati potrebama i za takvim proizvodima i da to da se adaptirano mlijeko reklamira u časopisu o bebama smatram OK jer tam takva reklama najviše i spada....jer ko šta sam već prije rekao - mišljenja sam da neće majka odbiti svoje dijete sa cice zato kaj vidi reklamu
mami koja ima problema s dojenjem i već je emotivno na rubu ne treba netko tko će je ubjeđivati da je adaptirano skoro pa jednako vrijedno i mahati njime kao da ne postoji niti jedna druga opcija ako npr. beba ne dobiva dovoljno na težini isl.
primjera iz života ima cijeli niz, valjda ti nisi dolazio u dodir s njima, ili jednostavno ne vjeruješ u moć reklame.
Kad smo već kod reklama.. zašto se u Bebama ili nečem sličnom ne stavi preko cijele stranice Rodina reklama i broj sos-telefona.
Ja sam s prvim djetetom imala manjih problemčića (za mene mali, a za nekog drugog ogromni), ali sam imala koliko toliko informacija, jaku želju i samopouzdanje da mogu dojiti. Tad nisam znala ni za Rodin forum ni za sos-tel., a dosta žena iz moje okoline nikad nije ni čulo da takvo što postoji i sa žaljenjem zaključuju da su možda i mogle nastaviti s dojenjem.
Zašto se u svakoj ginekološkoj i pedijatrijskoj ambulanti ne može naći letak sa tim brojem ili neka veča reklama na zidu?
[quote="bubimirko"]Kamo sreće kad bi se i adaptirana mlijeka mogla dobiti isključivo samo na recept...Citiraj:
Arijana prvotno napisa
Necu komentirati ni bubimirka niti nikoga. Besmisleno je uopce reci da je ok reklama za adaptirano i da to nece utjecati na nekoga. Ma kako nece? Zato reklame i postoje! Na svaku i djelomicno nesigurnu majku, utjecati ce i mozda ce upravo zato promjeniti prehranu svog djeteta iz "brige"!
Stvar je jasna. Casopis ima svoje sponzore i od toga prezivljava. Od tamo takve reklame. Da nema takvih reklama, ne bi bilo sponzora, da nema sponzora, ne bi bilo casopisa. Majke koje doje ne mogu financirati casopis. Da mogu.... onda bi on sadrzavao slike sretnih dojecih beba.
Money... money.. nista drugo.
Zasto zdrava hrana ne opstaje? Tko zaraduje preporukom zdrave hrane? A koliko se zaradi reklamom za proizvode pune secera koje izazivaju ovisnost te si samim time omogucavaju prosirenje koristenja nadalje? Cola.., cokolade.. itd..
nije direkt vezano za temu ali šta sa adaptiranim koje
daju u bolnici i onda pri otpustu kažu nastavite s ovim
mlijekom ------------ i to je itekakva reklama
Uopce ne sumnjam da su i oni potplaceni od odredenog proizvodaca. Evo, bas me zanima da li u istim bolnicama uvijek nude isto adaptirano! Vjerojatno da.Citiraj:
Arwen prvotno napisa
u splitskoj da :mrgreen:Citiraj:
Anita-AZ prvotno napisa
A sta mislis, tko snabdjeva bolnice besplatnim uzorcima adaptiranog, dijagramima rasta, tko financira njihova istrazivanja i organizira im razne "edukacijske" izlete?
Pa proizvodjaci formule to rade vec jedno dvadestak godina...i to je dio njihove marketinske politike.
znam ali to je ubiti čak i protuzakonito,zar neCitiraj:
Mamasita prvotno napisa
U svakom slucaju nije u skladu s pravilnikom.
Dobro jutro :lol:
Meni bas i nije :mrgreen:
sCitiraj:
Arwen prvotno napisa
Svakako je u ogromnom sukobu interesa i zapravo vrlo licemjerno, jer deklarativno podupiru dojenje, a u praksi se radi previše toga što direktno ugrožava dojenje (npr. po zidovima rodilišta se može pročitati u 10 koraka do uspješnog dojenja kako je potrebno bebu u prvih pola sata nakon poroda staviti na prvi podoj, da treba poticati dojenje na zahtjev, da se dojenoj bebi ne dodaje nikakva druga tekućina, etc., a u praksi znamo da stvari stoje malkice drugačije...).
Zašto meni nitko nije odgovorio na zadnje pitanje :(
Zašto na tako nešto važno, često i presudno, kao Rodin sos-telefon, treba nabasati slučajno?
Arijana, ja sam isto mislila da Rodine SOS plakate treba lijepiti po svuda...dok nisam učlanivši se u Rodu shvatila da bi trebalo onda još jedno barem 10 puta više savjetnica nego ih sad ima.
i bez nikakve posebne reklame dnevno imaju jako puno poziva na koje jedva stignu odgovorat, al najbolje da neka od njih sama napiše.
ja sam za rodin SOS telefon saznala kad sam se vratila doma i upalila komp.
(ok, u bolnici sam bila od 25.tj. ali koliko zena nema net i ne posjecuje rodine stranice) a u bolnici mi je stvarno trebao. ali, ono, stvarrrrno!
ako treba, ja cu ici i lijepiti plakate na oglasne ploce bolnica jer ne zelim da majke prolaze ono sto sam ja bez ikakve potrebe.
ako na vratima petrove moze biti reklama ducana s trudnickom odjecom, zasto ne moze biti rodinog SOS telefona????
kako je MJ lijepo napisala, ne mozemo preko svojih granica. a pet puta smo ih rastegle.
roda se trudi raditi i na drugim podrucijima podrske dojenju, shvacate i same da ne moze biti cilj podrske dojenju da svaka zena u hrvatskoj moze i treba nazvati rodu za pomoc kod mastitisa. trudimo se zato educirati zene jos od trudnoce da do nekih problema uopce ne dodje, a isto tako povecati svijest o vaznosti dojenja kod zdr. radnika (pa da ne odvajaju djecu od majki i da ne ogranicavaju podoje, samo to bi rijesilo znatne probleme) te prikazati javnosti sliku dojenja kao normalnu i prihvacenu. a tu nam i vi mozete pomoci svojim pozitivnim stavovima o dojenju.
rodin sos nikad nece moci pomoci svima, ne samo kad bi mi to mogli, nego i kad bi mi to zeljeli (preuzeti na sebe odgovornost za sva dojenja u hrvata)
evo ja ću još samo u ovaj niz "preventivnih mjera"za uspješno dojenje dodati i drugačiji pristup porodu, jer to kakav je bio porod itekako utječe na ishod dojenja.
Ja nisam znala za Rodin SOS, niti za dosta jako važnih savjeta koji su bitni za dojenje. Ja nemam doma comp, ima tata ali ga nisam koristila, nisam ni znala da se nešto posebno trebam pripremati za dojenje, to mi je bilo nešto prirodno.
Kad smo došli doma, zvala sam pedi, lokalnu doktoricu, čak i rodilište da mi kažu u čemu je stvar, da mi pomognu, jer sam vidila da nešto nije uredu. U bolnici su mi rekli, dojite, dojite, a kad smo bili tamo, hranili su ga adaptiranim. Hoću reći, znaju samo reći dojite, morate dojiti, ali nitko nezna dati ikakav savjet ili uputiti na nekoga kao što je SOS. Pa valjda nebih zvala da sve ide kako treba.
Sad svim prijateljicama koje su trudne, printam oko 40 stranica s rodinog portala i dajem linkove, jer me strah da neće nabasati na vas a da će im pomoć trebati.
Da, neki dan sam kupila Lisu 'Moje dijete', jer sam vidil naslov o dojenju.. citiran je članak s Rodinog portala i stavljen link :D
upravo to. ne mora biti br. telefona, ali moze link. ili recenica, dvije naputka. kuzim da nema osoblja i vremena.Citiraj:
snoopygirl prvotno napisa
(npr. ja sam skoro riknula od dehidracije jer su mi rekli u bolnici da ne smijem nista piti zbog navale mlijeka. puko mi je film kad sam skuzila da pisam jednom dnevno)
ovo sto je pisalo (odnosno prepisano) u "moje dijete" treba pisati i u "bebe" i u "moje sunce"...itd. a o edukaciji osoblja da ne govorim...sve je puno mitova i legendi!
Da, i curama u mjoj sobi koje su imale previše mljeka u bolnici su govorili da ne piju....... ja sam logički zaključila (ne hvalim se :mrgreen: ), kažem ženi da pije jer će mljeko uzet iz tjela, a ona će na kraju opet imat problema s punim prsima i dehidracijom....grrrrrr kad vam ovako nešto savjetuje medicinsko osoblje ja bi pukla!
Ja sam neki dan u DM-u na blagajni uzela reklamni letak za nove (kršitelj koda)ove mliječne formule s probioticima. **** 1 - od rođenja, **** 2 - nakon 4 mjeseca.
Na tom letku nigdje ne piše "Majčino mlijeko je najbolja hrana za dojenčad". Ističe se kako su dobre crijevne bakterije tj. probiotici izuzetno važni i "sve nužniji u prehrani, posebice dojenčadi. Probavni sustav beba je još nezreo i podložan različitim infekcijama".
Bila je cijela hrpa tih letaka. Toliko o tome da se mliječne formule ne smiju reklamirati.
Wow, stvarno sam se iznenadila sa koliko se stvari bavite i opet ste me ugodno iznenadile, jer se 100% slazem da nikakav nadomjestak za majcino mlijeko se ne bi trebao reklamirati. To je ono nuzno zlo. Znalo se prezivjeti i na obicnom razrijedjenom kravljem mlijeku, ali i sa posljedicama.
Ja bih samo nadodala da sve formule (koje nisu sa organskim certifikatom) su Genetski modificirane, jer se prave od kravljeg mlijeka koje je preradjeno da bi se kao moglo lakse probaviti (jos uvijek teze nego majcino), nadodani neki sinteticki vitamini! Zivotinje u pravilu 80% jedu GMO hranu, a da ne spominjem da jedu i stocno brasno (samljevene zivotinje). Jednog dana ce ljudi gledati na ovo razdoblje u povijesti kao jedno veoma mracno razdoblje.
U jednom slucaju kad mislim da je formula zdravlja od majcinog mlijeka je onda kad se ta mama drogira, alkoholizira, pusi i sl. Onda je vjerovatno krava bolja od nje.
Jos uvijek je bolje da mama pusacica doji dijete nego da ne doji.
Vjerovatno ako je krava negdje u prirodi i jede neku ne prskanu travu, bolje nego kad mama uzima sve i svasta, a da ne spominjem pusenje, koje strasno utjece na razvoj astme. Djeca umru ako mame usmu neke tablete za umor ili bolove, aspirine i sl. A od krave ipak prezivu!Znam da se javlja unutrasnje lagano krvarenje od kravljeg mlijeka, anemija itd, i daleko sam za dojenje, I sama sam dojila oba svoja sina do 15-16 mjeseci, dok sami nisu odustali.Citiraj:
Zorana prvotno napisa
joj, koja zabluda.Citiraj:
marilu prvotno napisa
naravno, dogadja se i prvo, ali puno puno vise djece svake godine umire zato jer je hranjeno nadomjestcima, ne samo ona djeca koja zive u nepovoljnim uvjetima.
a pusenje ugrozava djecu ne prijenosom nikotina kroz mlijeko nego prvenstveno udisanjem, pa su opet vise ugrozena djeca majki koje puse u blizini djeteta, a ne doje, jer djeca nemaju priliku na nikakve dobrobiti majcinog mlijeka.
Ma nemas pojma koliko mi je drago sto ovako razmisljas i totalno se slazem. Mislim da su slucajevi kod kojih mama uzme nesto i to naskodi djetetu puno rijedji nego ono sto se danas desava sa adaptiranim mlijekom, tocnije kravljim preradjenim mlijekom. Definitivno! ALi to sam ja tako spomenula jer imam ipak nekog u obitelji tko je kao male prijevremeno rodjene bebe, odhranjene na razrijedjenom kravljem mlijeku, krava je bila na farmi gdje su zivjeli, nisu koristili ono iz tetrapaka. Imali su puno problema poslije sa alergijama ali su prezivjele.Citiraj:
ivarica prvotno napisa
Daleko od toga da bih ga ikad preporucila. Majcino mlijeko je najbolje. :D
da a krave se kao ne hrane s koštanim i inim "brašnima" , uopće se ne kljukaju antibioticima i vitaminima, i uopće se ne uzgajaju u zatvorenim stajama u prostoru 1*2m nego skakuću po Alpskim pašnjacima ;)
Neki dan sam u ljekarni uz dječje vitamine dobila "skrivenu" reklamu za formulu. Milupina knjižica "Moja prva godina" prepuna savjeta za trudnice i mlade mame, naizgled promiče dojenje a na vrlo fin način navodi mlade mame na ideju kako je hraniti dijete formulom normalno. Evo kako to izgleda: "Najbolje nastaviti dojiti barem šest mjeseci, a za bebu mlijeko ostaje glavni izvor hranjivih tvari kroz cijelu prvu godinu. Kada bude pravo vrijeme za to počet ćete navikavati bebu na mliječne formule ... Pokušajte postupno prijeći s dojenja na mliječne formule. To i Vama i Vašoj bebi pruža priliku da se naviknete na nove okolnosti. Počnite tako da jedno hranjenje u danu bude na bočicu (ali ne prvo ni zadnje). Svakih nekoliko dana, najviše tjedan, zamijenite još jedno dojenje bočicom. Budući da beba dobiva četiri do pet obroka na dan, ovaj proces trajat će oko mjesec dana. Ako beba ne voli dudu na bočici, stavite na nju malo svog mlijeka tako da prepozna miris." :shock: I još više šokirajući savjet za mlade mame: "Prvi dan, da bi ste naviknuli svoje dojke na sisanje, trebali biste svaku davati bebi na pet minuta. Kasnije će hranjenje trajati između 10 i 20 minuta". Na knjižici ne piše radi li se o "domaćoj" pameti ili je čisti prijevod s njemačkog.
Danas sam kod peda u čekaoni naišla na Viverin stalak pun reklamnog materijala, a između ostalog ima letak "Važnost mlijeka u dojenačkoj dobi". Sjajna reklama za (kršitelj koda) 1, 2 i 3. :evil: Jel to još mogu negdje prijavit? Probat ću stvar skenirat sutra na poslu. Ili je poslikat.
Fakat, a znade li netko je li možda čekaonica javni prostor? Preporučivanje formule "potrebitim" mamama je ionako domena pedijatara, ali ako je čekaonica javni prostor, možda bi se nešto moglo učiniti :? Poslati pisamce pedijatru s citiranim pravilnikom?
Goga, unutar teksta imas link na koji mozes prijaviti
http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...2ID=&Show=2211
vi da možete bi i zrak zabranili ili bojkotirali........nemrem vjerovati da je ova tema još uvijek aktivna......svatko s imalo mozga kupovat će i radit ono što smatra najboljim za sebe i svoje dijete(a ne ono što mu piše na papiru i plakatu).....okanite se više ovakvih besmislica i tužakanja gdje je tko i kakvu je reklamu stavio i radije potrošite tu energiju za nekaj korisnije