Evo, i ovo od litale mi je ok. Kao i, kao što sam već rekla, od MJ i Saradadevii.
ali, zapravo, možda stvarno produženo dojenje ne bi trebalo razdvajati od dojenja općenito. Samo imati podforume za tandemsko i u trudnoći
Printable View
Evo, i ovo od litale mi je ok. Kao i, kao što sam već rekla, od MJ i Saradadevii.
ali, zapravo, možda stvarno produženo dojenje ne bi trebalo razdvajati od dojenja općenito. Samo imati podforume za tandemsko i u trudnoći
Ja sam za pripremu dojenja!!!
Sto bi to bila priprema za dojenje?
a. odrastajte u drustvu u kojemu se doji
b. druzite sa sa zenema koje doje
c. izbjegnite intervencije tijekom poroda
d. nedajte da vam uzmu dijete nakon poroda, ni na pet minuta
e. ako nesto od a, b, c, d, krene naopako, potrazite pomoc kod onih koje su dojile/doje &vole dojiti&znaju nesto o dojenju i zanemarite savjete svih ostalih.
jos nesto?
Sto bi to bila priprema za dojenje?
a. odrastajte u drustvu u kojemu se doji
b. druzite sa sa zenema koje doje
c. izbjegnite intervencije tijekom poroda
d. nedajte da vam uzmu dijete nakon poroda, ni na pet minuta
e. ako nesto od a, b, c, d, krene naopako, potrazite pomoc kod onih koje su dojile/doje &vole dojiti&znaju nesto o dojenju i zanemarite savjete svih ostalih.
jos nesto?
zaboravila sam martine sveki prijateljicu :)
e. dojenje moze biti zahtjevno!
posto su a,b c, d mnogima znanstvena fantastika meni se cini da bi se tu mogle (pisem iz glave)
- javljati i trudnice sa pitanjama,nedoumicama...
-majke koje mozda nisu dojile prvo dijete pa mozda mogu traziti podrsku za drugo dijete tamo...
- preporuke za citanje...
- komentiranje pojedinih tekstova i nedoumica oko istih...
- savjeti/razmjena iskustava za borbu za iskljucivo dojenje u pojedinim rodilistima...
- virtualna podrska ako je okolina vec unaprijed negativno nabrijana...
ili ako vec unaprijed postoji manjak samopouzdanja...
- dojenje povojenog djeteta (dobro,to ne znam koliko je u hr moguce jer se,koliko mi je poznato, rijetko mogu posvojiti jako male bebe)...
- iskustva s trudnickih tecajeva i dojenje (nedoumice,kometari i pitanja o informacijama tamo dobivenim)...
- rizicna trudnoca,mogucnost ostanka djeteta/djece u rodilistu i priprema za odrzanje dojenja
- nabrijavanje na dojenje, opcenito (npr. onaj topic ' dojenje moze biti tako lako' je po meni jako motivirajuc)...
Lucky :love: , upravo to!
ma nije znanstvena fantastika
samo na a. ne mozes vise utjecati.
na ostalo mozes.
Možda malo konzervativno, ali meni se sviđa podjela prema godinama.
Kad smo prošli godinu dana, bila sam sva ponosna što se mogu upisati na listu "ko je sve preko godinu", a sad kad smo prošli dvije, jedva čekam trenutak kad ću se ponosno upisati u onu "a ko je preko tri". Ne radim to da se pravim važna (jer što je osjećaj ponosa što sam na nekoj listi koja mi budi ponos naprema primjedbama "zar još")
Čini mi se da svijet oko mene nameće neke magične granice. I kolko god je meni sve jasnije da u glavama naše male obitelji više nema granice kolko će naša djeca dojiti, u glavama oko nas itekako ima. Ne možemo se praviti da dojenje preko godine nije neka čudost, kad, istini za volju, većini oko nas je.. I premda se okolina čudi dojenju preko godine dana, još više se čudi dojenju preko tri i više.. i to ne smijemo zanemariti. Nije svejedno. Korak po korak, promijenit ćemo svijet. Ali polako. Forum ne gledaju samo mame koje doje i kojima je svejedno koliko je dijete staro jer su shvatile da nema granice, već i svi drugi kojima bi trebalo jasno pokazati kako shvaćamo da se, što je dijete starije, otpori i čuđenja okoline povećavaju, ali.. i dati podršku.
Kad ovo čitam nisam sigurna da sam dobro objasnila kaj sam htjela reć :/
zamislite sliku, recimo u Zagrebu, svake prve subote u mjesecu okupljanje mama koje doje (pocetno, produzeno, u fazi priprema, s poteskocama ili bez njih), recimo na jarunskom jezeru u cilju druzenja, cakulanja, susretanja uzivo s ostalim zenama koje isto rade tu neobicnost.
I tako neko vrijeme ili nekoliko godina pa se trend prosiri po drugim javnim mjestima i u drugo vrijeme...
Pitanje "je li jos doji" bi postalo sve cudnije, jer bi bilo uocljivo da ima djece koja doje kada imaju 1 ili 2 ili 3 ili 4 ili...itd...godina.
Postalo bi cudno to pitati, u cudjenju bi se moglo odgovoriti "Pa kako, zasto ne bi dojio?! Zar vasa unuka vise ne doji?!"
i tako....ni ovo mi nije SF, ali trebat ce jos malo na tome poraditi :)
sve pocne u nasim glavama.
:D tocno...Citiraj:
Saradadevii prvotno napisa
i bas zato pripreme...
znam da su meni bile presudne,cak i bez rode...
a da sam otkrila rodin forum ranije tj imala se prilike prikljuciti ili barem citati luka ne bi popio ni kap adaptiranog u rodilistu...
e,i ideja masovnijeg javnog dojenja ti je super...bilo bi super i da trudnice dodju i imaju prilike uzivo vidjeti kako se bebe pravilno postavljaju na ciku...ikako uzivaju :raznjez: ... meni,npr. sve moguce slike pravilnih polozaja koje sam u trudnoci vidjela nisu stvarno i zorno docarale sto to je...
Aqua, pa i dalje bi mogle biti liste.
g. stav i podrška: http://www.thecowgoddess.com/?p=407Citiraj:
Saradadevii prvotno napisa
u LLL su proveli neko istrazivanje o tome sto najvise utjece na to da se doji (ili pocne dojiti ili odrzi dojenje, tako nesto...ne sjecam se ) i dvije stvari su na vrhu liste:
prvo, stav partnera
drugo, stav zenine majke (s time da to moze utjecati na principu slicnoga i na principu upravo obrnutoga, npr. baka nije dojila, ali mama zato bas zeli dojiti)
interesantno.
Na tu notu, cesto cujem price u kojima partner ima presudnu odluku u tome da se nadohranjuje umjetnim mlijekom, jer dojenje ne ide kako treba (zbog straha, brige itd...)