Ma većinom sam ok s tim, ali malo mi je problem u zadnje vrijeme. A onda se još više grizem kad vidim da sam pretjerala.
Inače sam hladnokrvnjak, ali sad sam trudna pa me pucaju hormoni.
:mrgreen:
Printable View
Ma većinom sam ok s tim, ali malo mi je problem u zadnje vrijeme. A onda se još više grizem kad vidim da sam pretjerala.
Inače sam hladnokrvnjak, ali sad sam trudna pa me pucaju hormoni.
:mrgreen:
trudna!!! cestitam ti od srca, draga :love:
Hvala ti!! OT baš sam te se sjetila neki dan, našla sam cd s uputama za maramu. :love:
Inače, ide nam nabolje s pišanjem i kakanjem. Čim sam se ja malo zbrojila i ona je došla na svoje. Pobjegne joj još koji put kad se zaigra, ali to je sve. Hvala još jednom na savjetima.
:)
pošto je zatoplilo, i to dobrano, odlučila sam malca polako početi odvikavati od pelena, tj. učiti ga da kad je u peleni mokro, ili kakao, da kaže, pa da mu je makne.... za početak, mislim da će i to biti dovoljno... ima 14 mjeseci, pa krećemo s osnovama.... znam da je pravo odvikavanje još daleko, ali mislim da možemo početi s ovim "sitnim" stvarima, tipa objašnjenje zašto se pelena mora maknuti s guze.....
sve se bojim kako će to ići :roll:
Joj- pocela sam iscitavati temu od pocetka pa mi se pomalo zamantalo ali jos uvijek nisam nasla niti na jedan konstruktivan savjet.
Mom malom ce ubrzo 16 mjeseci. Kako ide ljeto- odlucila sam da cu ga vec lagano poceti "uciti" jer mi se recimo 2,5 godine cine nekako previse da bi se tek tada pocelo uciti. Prije su djeca mnogo ranije ucila na tutu. Mislim da je glavni problem u jednokratnim pelenama odnosno u cinjenici da dijete ni ne skonta kada se upiskilo ili ukakalo jer ima cijelo vrijeme osjecaj suhoce (zbog gela u pelenama).
Sta mislite da se mi pocnemo lagano presaltavati na platnene pelene....i ubacimo koju training pelenu- cisto da mali pocne uciti razliku suho- mokro.
Inace sam (teoretski) za opciju totalnog skidanja pelene- znaci bez nekih medjufaza....danju nema pelenu a nocu da- jer bi takav rezim i mene zbunio.
Ima li ko sa kakvim savjetom za mene? :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Citiraj:
mikka prvotno napisa
OT
čestitam!!!! :D
Moja ce napuniti za tri mj. dve godine.Pocela sam je stavljati na tutu,nekad se popiski i cinim joj: Bravo.Kada pitam da li to kaki,hoce li tutu,ona: Ne,Ne.
Imam jedno pitanje - mali će još mjesec dana pa 3 godine. Ne nosi pelene već godinu dana.
Dakle tu godinu dana mi konstantno lovamo njegovo piškenje i kakanje, s manjim ili većim uspjehom. Njemu je skroz svejedno obavio on to u gaćice ili na WC (na tutu se nikada nije naučio). Ne zna (ili ne želi) javiti da mu se piški ili kaki. Nismo radili frku oko toga i strpljivo čekamo taj sramežljivi "piški/kaki mi se". Do kada ? Je li ovo već predugo (godina dana), s obzirom da se neka djeca izvade iz pelena u tjedan dana ?
Još 2 tjedna pa će u vrtić, i pojma nemam kako će to tamo izgledati. Meni nije problem ga izmijenjati i oprati u kadi, ali me strah da ga tete ne stave natrag u pelene. Ipak tamo imaju i drugu djecu, ne mogu samo njega lovati i gledati kada će se popiškiti/pokakiti. Pokušat ćemo popričati s njima.
nažalost, ne mogu prijavit neki napredak.
čak me i počeo molit da mu ne skidam pelenu, a kad je pokakani, jedino kada mi da da ga presvučem je kad mu zaprijetim da ću mu skinut pelenu i obući gaće. Onda veli 'Molim te mama, daj mi pelenu!'
Katastrofa!
Mi smo probali skinuti pelene kad je imao 18 mjeseci. Bilo je ljeto i bio je u gaćicama ili gol. Pokušavali smo cca 2 tjedna. Nije htio sjesti na tutu, kad bi i sjeo, sjedio bi 2-3 sekunde digao se i popiškio negdje sastrane. Trpio je kad je morao kakati i molio je da mu stavimo pelenu i tek onda se pokakao. Jednostavno nije bio spreman iako je znao prepoznati da mu se kaka i znao je to izgovoriti.Citiraj:
amrinoo prvotno napisa
S 24-25 mjeseci je počeo protestirati pri mjenjanju pelena (ni prije nije baš volio presvlačenje). Iako je bila zima, skinuli smo mu pelenu. Dogodile su se 2 nezgode dnevno prvi tjedan, drugi tjedan 0-1 nezgoda i to je sve. Noćnu pelenu sam mu stavila prve 2 noći, vidjela da je suha pa smo i nju izbacili.
Oduljila sam, a zapravo sam htjela reći da kad dijete nije spremno, možeš se truditi i truditi i nikako ne ide.
Nama je naš sin sam pokazao da je spreman i prošli smo odvikavanje bezbolno. A možda smo imali ludu sreću. :) Malo je teže s puno slojeva odjeće, pogotovo kad ste vani u parku, ali ako dijete pokaže spremnost, ne čekajte ljeto.
U svakom slucaju- treba cekati da dijete pokaze neki "znak". Kod nas toga jos uvijek nema. Negoduje kada se presvlaci i pelenu mu uglavnom stavljamo tako sto ga stavimo u krilo da sjedi...Ono lezeci je nemoguca misija ponekad. Ali to negodovanje je uvijek bilo tako da to nije nista novo. On uvijek kaka u skoro isto vrijeme tj. ujutro kada ustane. I na tuti isto tako- par sekundi i dize se. Nikada ne kaki navece- mada mislim da je tako kod sve djece u tom uzrastu.
Ma samo mi niko nije rekao sta da radim u vezi pelena? Dal da prelazim na pamucne ili da ostane ovako na jednokratnim? Kontam - mozda bi pomoglo a mozda mu je mnogo i ta promjena?
Mislim da ti je preskupo ići sad potpuno na platnene.
Ja sam kupila 4 kom rabljenih platnenih pelena i jedne trening gaćice. Tjedan dana prije odvikavanja sam mu stavljala platnene, i kad bi piškio bi zastao i rekao da je mokra pelena. On je meni dopuštao da mu promijenim jednokratnu samo ako je ukakan ili je jaaako upišan. Platnene sam mogla presvuči odmah. Tako da su nam vjerojatno malo pomogle u tom prepoznavanju mokrenja.
moj ce isto sada 16mj, i kaka i ujutro, i popodne i navecer - sta ces, brz metabolizam, jede vise od mene, a ne mice se od 11kg :)Citiraj:
amrinoo prvotno napisa
pratim temu, jer i mene zanima, mozda nesto pametno zakljucim. iako mislim da ce i oni u vrticu krenuti ovo ljeto s odvikavanjem (sutra idemo na razgovor s tetama pa cu i to pitati), pa cemo se mi samo prikljuciti :mrgreen:
Jeftina varijanta: 2 kom zaštitnih gaćica, i tetra pelene koje ionako imate doma složiti u pravokutink kao za široko i položiti u zaštitne, koje zatim zakopčate djetetu na isti način kao jednokratne. Ako želite što prije iz pelena, ovo je dobro za dijete da osjeti kad je piškilo.Citiraj:
kajsa prvotno napisa
Kajsa, gdje ste kupili trening gaćice?Citiraj:
kajsa prvotno napisa
kupila sam ove: http://www.kadulja.hr/Bambinomio/gaciceodvikavanje.html
u ljekarni iznad Mercatora na Zagrebačkoj aveniji
Kajsa, hvala! :)
dugo je prošlo od odvikavanja prve curice od pelena (s 15mj je to sama htjela polako ali sigurno) pa do sada ove druge. Ona jednostavno ne ajmo tak reći " ne priznaje autoritet tute" :lol: . Kaj učiniti? Pustiti ju još malo da ne ide na tutu? Redovito stavi svoju bebu da kaka na tutu ali ona ju samo šutne i neće ni za živu glavu da sjedne na nju. Obična je tuta. Ona jako voli glazbu pa smo mislila možda ju staviti na još jednu tutu koju imamo od starije ali koja svira...fakat nisam pametna......
N. je već godinu dana bez pelene....i zadnja dva mjeseca je počela intenzivno piškiti u gaće, a zadnja dva tjedna i kakati...zaista ne znam zašto to sada kada smo se baš lijepo uhodale...imam svaki dan tonu robe za prati!!....zašto to?? Ima li tko slična iskustva???
Na izmaku sam zivaca i snaga......Mala ima 2.5 godine i poceli smo sa odvikavanjem pre 3 nedelje, ona je sve to vreme bez pelena ali....... ona trpi! Nece ni da piski ni da kaki. Luda sam od brige. Sta sve nismo pokusavali......... Piski kad vec vise nemoze da izdrzi i to pusti malo u tutu i gotovo ponovo zadrzava. Za kaku sam joj stavljala cepice i kad stavim ona se iskaki a kad ne stavim 2 dana nista. Sta da radim? Kako da pomognem i njoj i sebi. Izludjuje me sto trpi pa se uzvrpolji, pa nema mira, stiska se a nece da se ispiski. Nikada mi u zivotu nije bilo teze,,, pomozite mi iz vaseg iskustva ima li neko slicnih problema?
dragana ne znam sta bi ti odgovrila. po opisu meni djeluje fakat frustrirajuce za sve. vidim da ne zivis u HR, ali na tvom mjestu ja bi je odvela kod ljecnika. kod nas postoji poliklinika Helena. vjerujem da se moze i kod vas naci nesto slicno. :taps:
nasi rezultati problema skidanja BC iz nocne su prosli ovako:
Arii sam skinula i nocnu i dnevnu u isto vrijeme i to je proslo super. nakon dva dana kad je skuzio da je sestra i nocu bez pelena trazio je i on da mu skinemo. skinuli. prvu vecer se probudio u placu da se popiskio. presvukli ga i do jutra je bio suh. drugu se prbudio i zvao nas da ga odvedemo na wc. sad uglavnom ga dovedemo kad se probudi i iz svoje sboe dodje nama u krevet. ostalih problema nema.
hvala tiwi na savjetu da nju skinem bez obzira na njega :love:
Dragana, jedva sam uspela da tiposaljem poruku, nesto me zeza....nego, imamo isti problem, pisala sam vec o tome u nekoliko tema. Evo i jedne koju sam ja otvorila, ima dosta korisnih tekstova:
http://www.forummojabeba.com/viewthread.php?tid=4410
pozdrav, i pitaj sve sto te inteesuje....
Nadam se da si dobila moj PP....
Na onom forumu koji sam navela nekih korisnih tekstova koje sam ovde nasla....Pa mi se pridruzi , :love:
evo mi smo se pridružili bespelenašima.Cijeli vikend smo bez pelene i mogu reći da sam ja zadovoljna...u sub je poslijepodne bilo par nezgoda, no u nedjelju puno bolja situacija, još ne stigne uvijek kad osjeti da će piškiti do wc, a nego joj pobjegne malo dok se skida al i to ćemo uvježbati.Danas je u jaslicama prvi put bez pelene, sad sam zvala kaže teta do sad sve 5 :D
bravo za seficu :love:
J.J. je suh cijeli dan,sam ide na wc, sam se skine, piški stojećki (to stvarno treba vidit, kad cilja u wc školjku, pošto je još malen, mora se nadić na jednu nogu), dakle uopće nema problema što se tog dijela tiče. Čak ga ne moram ni podsjećat na pišanje, već kad on osjeti, odmah kreće u akciju.
Ali - imamo problem s kakanjem - vidim da ga muči, kaže kad mora kakat, ali neće na wc nniti na tutu. Pokaka mi se vani na travi što mu neću dozvoliti, ili tek kad mu stavim pelenu. Kako to riješiti?
Kao da se boji pokakat na wc, ne znam.
Kako se postaviti? Pustiti ga na miru pa će se sa vremenom to samo od sebe izregulirati ili šta da radim?
O našem skidanju pelene sve sam rekla tu:
http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewto...212&highlight=
Nisam napisala da sam joj ( u utorak) donijela slikovnicu na slovenskom Velika knjiga o kahlici
( http://www.didakta.si/eknjigarna/otr...o_kahlici.html )
a od ranije imamo Hoću svoju tutu ( http://216.122.175.95/web/index.asp?str=930470 ) i to je, barem ja mislim, jako pomoglo da uopće sjedne na tutu.
U ovoj slovenskoj knjižici dječak kaka, dok princeza piški. I sad kad želi kakati, K. kaže na slovenskom :lol:
Jedan od boljih savjeta je, za koji usput budi rečeno sam mislila da je nemoguće izvesti, da skinem odmah i noćnu pelenu. Pročitala sam to u zadnjem broju časopisa " Moje dijete." Iskustva mojih prijateljica je da su klinci neko vrijeme imali noćnu pelenu, ali eto mi smo odmah obje skinuli.
kod nas nema šanse da još skinemo noćnu pelenu, jer maleni dosta pije navečer i pelena mu je ujutro skroz napunjena. Tak da on još piški nekoliko puta na noć.
smajlić i moja K. pije (cca. 3 čaše rižinog mlijeka na noć), ali se probudi i traži tutu. Zapravo obavi sve u polusnu. Ja je skinem, stavim, obrišem kad obavi i vratim u krevet.
Ja sam pocela da kupujem pamucne gacice...Na more idemo pocetkom jula pa cu vas izvjestiti kako se stvari budu odvijale... :) :) :) .
Meni je sega sto se on, kada ga presvlacim, istrgne meni iz ruku i otrci onako gologuz i popiski se...I onda zove mene i pokazuje mi i kao cudi se... :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Evo da vas utješim
Mi još uvijek imimo noćnu pelenu i ne znam kakp ćemo je skinuti.
Probali prošlo ljeto, spavao je 2 mjeseca upišan i mokar.
Sve sam probala i na kraju odstala jer očito nije bio spreman.
Sad je cijelu jesen i zimu nosio pelenu koja je ujutro prepuna, a po noći ne pije niti se budi, spava cijelu noć.
Sad ćemo na Šoltu pa ću probati ponovo, al nisam sigurna, on kaže da želi pelenu jer se ne želi popiškiti u krevet.
Ped kaže da ćemo na preglede ako se nakon ljeta ne skine.
Uglavnom, planiram mu kad potrošimo sve pelene reći da nemamo više kuna za nove i pokušati sa skidanjem.
Njemu čak ni training pants nisu pomogle, prepiškio bi ih i sve smočio jer je in skužio da to nisu obične gaćice nego isto pelene.
Eto, sad kad pogledam unazad, čuini mi se da sam pogriješila što mu odjednom nisam skinula i dnevnu i noćnu, al tako sam postupila jer mu noćna pelena baš nikad nije bila suha...tako je i do danas.
mi smo prvo skinuli pelenu za po doma, onda i za po vani, i sad i za po noci.
sve to je trajalo nekoliko mjeseci. za kakanje ide na wc vec od godine i nesto, a za piskenje je bilo muka, nekoliko neuspjelih pokusaja. al sad je sve super.
moram reci da je imao malu krizu kod skidanja pelena za po vani, odbijao je ici piskiti i trpio bi i onda se hladnokrvo popisao kad vise nije mogao trpiti nakon cijelog dana gdje god. znam da se uvijek mora biri strpljiv i smiren, al ja sam kad mi je to par puta napravio popizdila i rekla da sad ide doma mokar i popisan, ako nece ici piskiti u travu ili wc, pa je htio da ga skinem, skinula i rekla nema sad vise robe, ides doma gol i to si je zapamtio i sad nema vise takvih problema (na kraju sam ipak izvukla gace i hlace, koje uvijek nosim i sad sa sobom)....nadam se da mi se to nece obit u glavu za jedno apr godina :roll:
ja sam odgađala skidanje pelene do mora iako mi je G. davala signale :)
prije popodnevnog i noćnog spavanja je piškila u lonku a i sve češće po noći.
Moram prizanti da baš i nisam obraćala pažnju na to jel joj pelena suha ujutro ili poslije spavanja ili ne, skinem i promjenim....
I danas šmizla u parku skine tajice, bodi otkopća, skine pelenu, čučne i popišk ise i kaže meni- neću mama pelenu.
:shock:
i sad ja malo posramljena jer je dijete spremno a mama ne... odlučim ju u gačicama staviti na popodnevno spavanje.
Pila je soka prije engo je išla spavati i malo piškila na lonku, nakon pola sata me zvala, sva je bila zapišana.
presviukla sam i nju i psoteljinu, odvela ju na wc i vratila u krevet.
E sad!
Jesam li trebala odmah iste sekunde skinuti i pelenu za spavanje ili ne?Kako ćemo za van?
Jel vam se klinci popiške u sjedalicu?
kak oćemo za kakanje, danas nije uopće kakala,
i do sada je samo jednom kakala u lonku.... uvijek u pelenu.,...
ajde kome nije lijeno i tko se sjeća nek opiše rituale prvih nekoliko dana...tenks
dok nisam bila sigurna hoće li joj pobjeći, ja sam stavljala zaštitne i jednu tetru za spavanje i za u grad. Ali možeš to riješiti i tako da zaštitiš krevet nekom nepropusnom plahtom. Nemoj prebrzo odustati, daj malo vremena i sebi i djetetu, promatraj kod kuće kako vam ide! Ja osobno ne vjerujem u ona pravila "ako se ne odvikne u roku od tjedan dana, dijete nije spremno" :/
Mi smo s odvikavanjem počeli puno ranije, tako da ne znam da li bi ti pomogli naši rituali. Jedino mogu savjetovati da budeš što opuštenija i ne živciraš se ako bude zapišane odjeće i posteljine, sve se to opere :)
tnx,
nemam problem s tim...
odjeće imamo na pretek a i detrđenta za veš :mrgreen:
sa živciranjem zbog takvih stvari sam na vi, tak da me mokra odjeća ili namještaj ne mogu izbaciti iz takta....
jedino sam znatiželjna :roll:
i kontam jesam li dosadna što svakih pola sata nudim wc?
upravo je gole guze gledala tv i pokakala se na pod i u čudu nas pitala- šta je sad to???
onda smo pokupili govno i išli ga baciti u wc i pustiti vodu...rekla sam joj da drugi puta može odmah u wc il ilonkicu kakati da ne moramo pretresati... i to je to.
za noć ipak ostaje pelena- za sad
Eto i mi smo bezpelenasi vec mjesec dana...
bilo je pisanja u kolica i u DM-u i liftu ali sada smo to sve prosli...bilo je ponekad kakanja i u gace ali ne toliko da bi se sekirala...
Bili smo skinuli i nocnu pelenu... dok je bilo toplo znala se po noci probuditi i traziti na wc ili lonku...ali sada kako je zahladilo znala mi se upiskiti jednom ili dva puta po noci... a ja kako sam trudna pocelo mi je biti tesko ju dizati iz krevetica i presvaciti tako da imamo nocu pelenu...
danas je prvi puta trazila da mora kakati i kakala je...inace je i kakanje bilo trebam piskiti...tako sam ponosna na svoju princezicu malu a jos nema ni dvije godine...
To ćeš vidjeti po djetetovim reakcijama :)Citiraj:
ivaa prvotno napisa
ako odbija sjesti na tutu (premda je prije htjelo) znat ćeš da si mu malo dodijala, u tom slučaju pusti da se malo odmori. I prati ritam. Ja sam u prvo vrijeme nudila svakih 45 min, kasnije su se intervali produživali... (ali kako sam rekla mala je bila puno manja)
Mi smo se uspješno riješili dnevnih pelena prije nekih 2 mjeseca, no I. se još nije naviknuo na tutu, niti na wc :mrgreen: ... kako stvari stoje još neko vrijeme ni neće jer ih odbija usprkos svim knjižicama o tuti. Čak je u društvu i drugo 3-je djece koja sjede na wc-ui na tuti no on ne želi ni slušati ni gledati o tome.
Kad hoće kakati dođe i traži pelenu da se pokaka :/ ..nadam se da će u vrtići nekako riješiti tu naviku uz svu ostalu djecu...
A noćnu imamo samo zato jer je sa dedom i bakom na moru pa čekamo da dođem ja na go. i onda ćemo riješiti i tu pelenu, nadam se.
Mi smo još za sada u peleni,ali u 8 mj kad idem na go definitivno je skidamo.
JEDVA ČEKAM: 8)
za van sam pitala prvih 2-3 tj prije ulaska u atuo hoće li pišat travu i ako nije htio onda nakon izlaska iz auta pitam opet..to mu je bilo fora..
nije se nikad popišao u AS...nedavno smo stali na autobusnoj stanici jer je rekao da mu se piški...
brzo će počet sama ti javljat što i kad treba pa nećeš uopće mislit o tome :)
za kakanje nam trebalo duže al u smislu da je u početku išao 3 puta na wc za kakanje...prva 2 dođe i kaže neće (jer se nije dogodilo iste sekunde a tko je još vidio sjedit bezveze na wc-u) i onda 3. put,mama brzo, brzo...i govance bi već bilo malo vani al nije se pokakao u gaće...trebalo mu ekih 7 dana da kaže ide kakati i da ode i obavi to..
vani tražimo drvo i sl...kod nekog ga ja držim iznad wc-a ko da vani kaka..