Asila prvotno napisa
Nije istina.
Istina je da, na zalost, puno toga ovisi o informiranosti i ustrajnosti rodilje, a jos vise, o doktoru u smjeni...
Ja sam svoje drugo djete rodila prijevremeno i rodila sam ga na stolcicu.... rodio se prijevremeno jer mi je pukla voda.... i to dosta je iscurilo, a ne samo malo (kao sto ti spominjes za svoj slucaj).
Ja sam dosla sa informacijom (od svjetske zdravstvene organizacije) koju sam tamo stalno ponavljala kao mantru 'ako ne trebam ici na carski, zelim roditi na stolcicu', 'jedina kontraindikacija za stolcic je carski rez'....
babica bi rekla da dijete dolazi prijevremeno i da je opasno, ja bi je pitala pa zar nije cinjenica da je za dijete najlakse izaci kroz porodajni kanal u tom polozaju? zar se bas izricito ne savjetuje stolcic u slucaju laksih komplikacija pri porodu (a da se ne treba ici na carski)? zakolutala bi ocima i izasla.... nakon pola sata slicna prica, pa opet, pa opet... na kraju sam rekla da cu potpisati papir da to radim na vlastitu odgovornost, ali da, ukolikone trebamona carski, da se ja ne penjem na krevet, jedna trauma u zivotu mi je dovoljna....
nakon nekog vremena su odustali.....
kasnije sam cula da su brze-bolje poceli govoriti na tecaju da, ukoliko se dijete rada prijevremeno da se ne moze na stolcic, da ukoliko je rodilja na dripu da ne moze na stolcica, da ukoliko....bla bla bla, ne moze na stolcic.... jos malo pa ce biti 'ukolika zena nije te i te boje kose, do te visine i tezine i do tih godina, ne moze na stolcic'....
ok, malo karikiram sada, ali sam zaista ljuta i frustrirana kada cujem razne nebuloze koje su zenama date kao argument da ne mogu na stolcic....
osim sto je on prirodnija opcija, osim sto rodiljama olaksava porod stolcic i smanjuje troskove...
osim toga sto babica mora kleknuti u jednom trenutku i primiti dijete, osim sto eto, rodilja nije u vidnom polju sa rasirenim nogama pred ocima doktora i sto (vjerujem) im je tlaka pocistiti pod (a s kreveta valjda samo skinu posteljinu) ja ne znam koji im je pravi, objektivni razlog za ovoliku odbojnost prema stolcicu...
pitam se po cemu sam ja bolje ili podobnija rodilja od jedne druge koja je odmah poslije mene rodila i trazila stolcic, a na to joj je babica odgovorila 'dosta, jedna je vec danas rodila na stolcicu, nema vise'.....
ko da se radi o pojedenom kolacu.... mislim, ne razumijem!
ispricavam se na emotivnom postu...mogla bi se pocet izvlaciti na hormone i trudnocu, ali zapravo.... ova tema mi je jako emotivna i kad cujem slicne tuzne price u kojima se uglavnom radilo o nedostatku onog jednostavnog ljudskog faktora, sve skupa i postane samo emotivno nabijeno