samamama ovaj plavi slak je prekrasan
jel ti to imaš sjeme?
ili neki info gdje se kupuje sjeme?
ja sam za cvijeće inače tudum...
Printable View
samamama ovaj plavi slak je prekrasan
jel ti to imaš sjeme?
ili neki info gdje se kupuje sjeme?
ja sam za cvijeće inače tudum...
kad sam bila u vrtu neki dan, vidjela sam da ima jos sjemena ( ono sto padne ce se rasijati kasnije ).
mogu ti poslati ako ces.. samo problem sa tim slakom je sto on nece da raste tamo gdje ti hoces, nego tamo gdje on hoce.. tako da mi jedne godine uza sav trud i muku NIKAKO nije htio rasti ( ja sam ga pokusala uzgojiti u tegli na balkonu )., ma nista, izrastao je 30 cm, imao 2 cvijeta i to je bilo to.. e onda je druge godine nekako zavrsio u tegli sa glicinijom i tu mu se svidjelo, pa mi ju je skoro udavio ..
cudan neki cvijet, divlji.. ali mozda mi se bas zato i svidja :)
poslati cu ti par sjemenki ako hoces
nego što ću
iderm na pp
baš mi se sviđa što je tako tvrdoglav :-)
Ovo što ću sada napisati više spada pod zdravlje ali kako ne tražim savjet što napraviti nego samo podijeliti iskustvo s vama pišem ovdje...
Jučer u vrtu krenem čistiti korov koji je narasao od jeseni i ubodem se u prst, mislila sam da je neki trn, ali ne nego rabljena igla. E sad odkud igla , kako dugo je tu a bila je na površini među korovom, nisam ju iskopala iz zemlje...uglavnom zarazna, antitetanus, vađenje krvi na markere za utvrđivanje trenutnog statusa,trebam krenuti u proceduru cijepljenja protiv hepatitisa (na zaraznoj nemaju!!!), javiti se u hiv ambulantu (iako se tu ništa ne može tj ili si pokupio ili nisi, tješi me da kod nas u Hr nije bilo takvih slućajeva za razliku od Amerike).
Uglavnom ima li veće ironije od brijanja na zdrav život, vlastiti vrt i onda se upiknem na možda f.....g narkomansku iglu
:( uh, kakav bad luck!
a jel taj vrt baš pod najezdom narkomana?
u princippu trebala bi uzeti 3 doze tetanusa prvi odma, drugi za mjesec dana treću dozu za godinu dana, prva doza se može odraditi i na hitnoj ( tak je moj muž napravil pred 2godine)
nije se upikal na iglu, nego na bodljikavu zahrđalu žicu
Jučer sam na zaraznoj dobila antitetanus, nisu rekli niš za dalje što se tetanusa tiče, po meni čak i nepotrebno jer nije bilo duboko a i igla nije naravno bila zahrđala.
Nisam ni sama znala no danas sam čula da se 2 dvorišta dalje od mog vrta u nekoj napuštenoj kući skuplja neka sumnjiva ekipa pa mi zbog toga nije baš svejedno.
joj vida, katastrofa.~~~~~~~~~~~1 da sve bude OK!
nego, tko je o stavljao pričao o vrtlarenju na balkonu, ovo je fora http://www.apartmenttherapy.com/a-re...le-vert-152419
grozim se toga
jao vida, valjda ce sve bit ok...
a grozim se jer imamo iskustva s tim... mi na plazi jako cesto nadjemo medicinskog otpada(bocica, igli...) a bome sam i u vrtu nasla ponesto... jer je na tom mjestu davno prije bila ambulanta
mm je stao na iglu tako prije par god...hdb sve je proslo ok...
Na slici su ti ruže penjačice. One rastu jako i bujno. I ne moraš se brinuti za zimu. Nijima zima ne smeta. Ako i smrznu izdanci, porezati ćeš i opet će iste godine izrasti veći i ljepši. Ruže su prekrasne, ali imaju trnje i kad jako narastu, nije ih jednostavno rezati i odnositi grane. Vlastito iskustvo.
Glicinija nije za ogradu. Ona je jaka, savije i metalne cijevi i ima tendenciju penjanja, a ne padanja preko ograde. Moja raste već 3-4 godine, popela se na krov garaže, sve obrasla, ali cvijeta još nije bilo. Možda me iznenadi ove godine.
Tebi ustvari ne treba puzavica, nego neki ukrasni grmovi. Želiš li zimzeleno ili listopadno?
Od listopadnih meni je lijepa vaigelija. Cvate od početka maja pa do vrućina i opet od rujna dok ne smrzava. Imam svijetlo rozu i crvenu.
http://lh6.ggpht.com/wgo5bQfnMESWIdx...l4DLfW3o=s1200
http://www.bradiba.de/Fotos/Brandy/Brandy-5.JPG
Imam i abeliu. Ona isto raste k'o iz vode. Stalno ju skraćujem, a ona se neda :) i cvate stalno.
http://pics.davesgarden.com/pics/200...art/0c788e.jpg
Cotoneaster je zimzelen, mijenja lišče u proljeće, ali su stari cijelu zimu na njemu. U proljeće ima cvjetiće, ljeti zelene bobe, a u jesen crvene. Listovi mijenjaju boju od proljetno svijetlo zelene, preko sjajno zelene ljeti do crvenkaste u jesen.
http://www.worldbotanical.com/images/Cotoneaster31.jpg
Ma i ja se nadam da će sve biti ok, jučer sam primila prvu dozu cjepiva protiv hepatitisa
Beti meni je sve to prekrasno, ni sama ne znam što bi kad mi je svekrasno. Imam jedno deset metara za popunit :). Mislila sam bočno ruže, engleske da mi naprave cvjetnu ogradu, imaš pravo dobro bi se tu uklopila i neka penjačica. I možda nešto zimzeleleno uz ogradu, ovaj tvoj cotoneaster je simpatičan.
Cure, čime hranite tlo u vrtu? Planiram kupiti kompost ili glisnjak. Vrt mi je preko zime bio pokriven slamom, ali trebala sam ispod nje staviti kompost, ali nisam ničim gnojila na jesen. :/ Čime da gnojim sad na proljeće?
Čini se da neću tako skoro u vrt, evo opet snijeg.
Posijala sam sjeme rajčica ( žuta kruška, crvena kruška, isis, tomato tree) u akvarij ( naravno bez vode) u nedjelju i jučer je naočigled nicalo, od jutra kada je vani bilo svega jedan red i to samo vrhovi, danas je vani desetak redova i to sve 3-4 cm biljčice. Ono koje sam posijala na prozoru još nije niklo, a sijano je isto sjeme i isti dan.
A jel baš moraš gnojit?
Ja ne bi, prihranjivalabi biljke koprivama i ostalim juhama, usitanjavala koprive i kojekakvo lišće i time malčirala, posipala po vrtu. Posipala malo pepelom za biljke kojima treba kalija(ne pretjerivati s pepelom), sušila i usitnila ljuske jajetam, poljevala s vodom gdje su bile ljuske jajeta...
Mi dvije godine nismo ničime gnojili. Doduše par godina tu ništa osim trave nije raslo, tako da zemlja možda nije bila iscrpljena(to pričam napamet).
evo kod nas snijeg. nekidan smo posadili travu. hoce li izniknuti ista?
pokrivena je onim debelim najlonom, ali opet, toliko se toga skupilo na njemu. i vode i bljuzge. dođe mi da sve maknem.
moj je 200 l, nedavno sam ga ispraznila od stanovnika i evo super služi za ovo.
za zagrepčane danas u Studesnkom centru od 11-13 radionica sjetve, od 13-17 razmjena sjemenki po Rustikom.
ok a jel vi radite s rupama ili ne, jer neki rade s onim stirodopima koji isto nemaju rupe
Meni je ovo prvi put i nisam još ni počela, sutra ću, tako da nisam adekvatna za odgovaranje. Samo mi je u glavi da moraju biti rupice, koliko sam čitala...
ruže?
imaju u plodinama po 12 kuna
kakve su, zna li itko?
vrijedi to uzimati ili ne?
klijalište iz lidla je bez rupica
Žene iz Zagreba i okolice kada planirate početi sa sijanjem na otvorenom? Grašak, mrkva, luk...
ja sam posijala jedan dio graška, i luka, mrkva mi baš ne uspjeva ( ja sam na malo većoj nadmoskoj visini, ali kod nas nema snijega, tj. tak gdi je vrt)
Mi smo prije snijega posijali grašak i u tunel plastenik malo peršina.
A ostalo, sve zavisi o vremenu.
Flopice pa probaj jednu, dvije ruže..
Za više komada ja bi rađe uzela od provjerenog proizvođača.
Ja sam dobila dvije stablašice i dvije engleske ruže, trebam još jednu penjačicu i to je to.
Još samo da smislim kako ih obranit od moje četveronožne pomagačice.
Kada će više ta zima prestati, dosta mi je, ja bi napokon van u vrt?
Čeka me posla za poludjeta, a ja se izluđujem u kući jer ne mogu ništa obaviti.
ja sam nekidan kupila narancastu ruzu u konzumu za 16 kuna.
stvarno izgleda super, tako da cu se vratiti po jos. nazalost, nije bilo zutih, a te su meni najdraze.
nas je malo manji- 160 l.. ali za sada ima stanovnistvo i opcu populaciju zivu i zdravu hehe :)
ne vjerujem da bi ga praznila tako skoro jer smo napokon ulovili magicnu klimu, nista ne dodajem i nista ne radim.. a on buja i sve je zdravo.. bas dobro dodje za ovako vrijeme kad je vani šugavo, hladno i mokro..
ps. sad mi je palo na pamet da i nije toliki off topic.. je isto vrt, samo pod vodom hehe :D
Ima li smisla posijati (u kući) sad, s obzirom da je kiša i da još koji dan neće biti sunca? Da pričekam sunce ili to nema veze tih prvih dan-dva-tri? Možda je glupo pitanje, ali stvarno nemam pojma, a sad imam nešto vremena, pa sam mislila to napraviti.
Ja nisam još ništa sijala. Kada otopli mi to vani, pod najlon i bude uvijek krasna rasada :).
ja radim to u kući.
meni je ono navrijeme jucer prevrnulo stiropor sa sadnicama salate :( nije ostala niti jedna jedina biljcica... sve ih je raspuhalo :( a vec su bile spremne za presađivati, samo sam jos malo htjela pricekati da se vrijeme smiri ... mjesec dana otislo u vjetar :cry:
Ipak nisam još ništa napravila, ali hoću, možda čak i danas.
Totalno sam zbunjena u vezi peršina i celera. Posadila sam ih lani ispred kuće i super su uspjeli, prezimili su i sad se stvaraju novi listići naveliko. Međutim, svugdje čitam kako se njega sije svaku godinu na drugo mjesto itd. Što to sad znači, da ovaj više ne valja? Da ga presadim? Puni su novih, mladih listića (i peršin i celer/selen).
samamama, baš mi je žao. Uskoro ću jagode probrati, pa ih šaljem!