frka prvotno napisa
a gledajte - opasnost uvijek postoji, ali često čačkanje je svakako povećava. i jedno ste vi i vaše "kućne" bakterije, a drugo su one bolničke - to su sasvim različite stvari. može dr stavit 100 puta rukavice, ali one više nisu sterilne čim se izvade iz paketa. da se razumijemo, ja nisam protiv vaginalnih kad su potrebni (tipa kad se jave neke smetnje, bolovi, kontrakcije da se provjeri stanje), a ovo što vam pišem nije neka moja izmišljotina - dokazano je da su RUTINSKI vaginalci više štetni nego korisni - znači čačkanje svaka 3, 4 tjedna samo čačkanja radi... u ranoj i kasnoj trudnoći pogotovo nemaju smisla. ali razumijem pogotovo nas MPO-vke koje ništa ne žele prepustiti slučaju... ali, crvenkapice, i sama si nažalost vidjela da se problemi mogu javiti preko noći i u takvim se slučajevima obično ništa niti ne može učiniti - tada vaginalni pregledi svaka 4 tjedna ionako nisu od pomoći. a postepeno otvaranje se vidi i uzv-om, kontrakcije se osjete i u tim se slučajevima može dati terapija i odrediti npr. mirovanje. ali u svakom slučaju sam za to da se ide dr-u na i svaku najmanju sumnju da nešto ne štima. i nažalost, tko zna koliko su problema i prijevremenih otvaranje uzrokovali upravo vaginalci jer su prenijete neke bakterije...