moja isto nece baš da najbolje jede i često žlica završi u njezinim rukama i onda naravno na podu. Jedva i ako pojede onu malu staklenku, al eto trudimo se iz dana u dan i da debeljuca je
Printable View
moja isto nece baš da najbolje jede i često žlica završi u njezinim rukama i onda naravno na podu. Jedva i ako pojede onu malu staklenku, al eto trudimo se iz dana u dan i da debeljuca je
Eh, a moja je ko perce
Mislim da kad Kaae govori o tome da svako dijete ima mjeru, govori iz pozicije majke koja je djetetu uvodila dohranu uglavnom kroz samohranjenje.
Ja se slazem sa tim misljenjem.
Lako moguce da ce i dijete koje se samo hrani pretjerati u necemu sto mu se jako svida, ali onda ce mu biti zlo pa ce nauciti da to ne radi.
Mislim da djeca koju se uvijek hrani kasicama puno lakse pretjeraju, ako im kolicine nisu ogranicavane, jer se vecinom distraktiraju i zabavljaju drugim stvarima (vecinom sami, ne mislim da ih roditelji animiraju, mada ima i toga), pa i zaborave da jedu.
Objasnite mi - kakvo samohranuenje? Na sto se tu misli? Muslim, znam da bebac ne uzme sam bestek i njupa...dakle, kaj je to?
Maca je u pravu, sto se mojeg misljenja tj. perspektive tice. Nema te sile koja ce natjerati dijete koje se hrani samo da jede ako mu se ne jede, ali prestat ce jesti kad nestane hrane, ili kad mu je dosta. Ovaj moj debeljko se jos nikad nije prejeo, ili ako je, onda ja za to ne znam (tj. nije mu bilo lose). Dok je bio manji znao je tu i tamo nesto bljucnuti, ali nije bilo nikakvih popratnih pojava koje su vukle na mogucu neugodu.
lavko, samohranjenje je upravo ono sto sugerira sama rijec - dijete jede samo, onako kako zna i umije. Nudi se hrana sigurna za konzumaciju, dakle dovoljno mekano da se moze 'zvakati' desnima (cak i ako dijete ima zube), dovoljno veliko da se moze drzati u ruci, ili dovoljno malo da se ne mora gristi/trgati/kidati s velikog komada. U ranim danima dohrane, mi smo davali avokado (na kockice ili snite), kuhani kukuruz na klipu, veliki trokut lubenice, jabuku kuhanu na pari, svjezi paradajz iz vrta... Jela koja se jedu priborom za jelo, poput rizota, pire krumpira, mogu se nuditi u zdjelici tako da dijete opet jede samo (rukama) ili mu se moze pomoci hranjenjem (moje dijete je odbijalo takav nacin hranjenja u gotovo svim prilikama). Pribor za jelo se moze takodjer ponuditi u bilo kojoj prilici - kod nas u vrticu pocinju nuditi zlicu s oko 9 mjeseci, a djecu hrane onako kako traze roditelji. S oko 15-16 mjeseci uvode i vilicu, tako da je u toj dobi moj sin naucio jesti zlicom i vilicom.
Teorija iza samohranjenja je to da se djetetu tako omogucava bolje upoznavanje s raznim teksturama, a jos vaznije od toga je razvijanje (samo)kontrole vezane uz kolicinu unesene hrane.
Mi smo isto počeli nedavno sa dohranom.Ja mu dam koliko hoće tj. kad vidim da ne jede vise istim zarom ili mu sve drugo počne odvraćati pozornost onda stanem.
Neku hranu voli više,neku manje I to se vidi ali uglavnom sve jede.Isto mu bas I ne dajem vode,jer ga dojim na zahtjev,tu I tamo,kad se sjetim
Daj ti njemu nek papa,pa ces vidjeti kako ce biti.
mi napredujemo od kad kombiniramo sve pristupe :)
doručak je par mrvica peciva ili keksa dok mama pije kavu. to sve ja ispečem zalihu i nda razmrvim komadić na tanjur i šefica prčka i jede sama
užina sitno sjeckano voće kombiniramo par mrvica ona gnječi i pokušava nešto strpati u usta, ali i zijeva na komadiće koje joj ja stavljam u usta prstima
ručak mrvice od našeg ručka cikla, riža, žganci što već ima plus žlica dvije mesne kašice ili povrtne juhe
večera 6-7 žlica žitarično mlječne kašice one neke koja se radi s vodom
količine svega toga zajedno su vjerojatno oko 100-150 gr ali inače je jela jednako male obroke iako joj druge nismo nudili
pa sad mrljamo po cijeli dan i skupi se nešto
i dalje kaka jednom u deset dana mekano i žuto normalno
cica u igri svako malo
mi oslic jedemo sa krumpirom blitvom ili spinatom to nam je najdraze jelo¨! Naravno i kap ulja maslinova.
Kako bebi od 10mj napraviti repu? I kakav krastavac?
Malo sam gledala tablicu dohrane, vidim da to sad može, a nemam ideje
Pa pricekaj dok ne dobijes ideju :mrgreen:
Repu su moje cure pocele jesti kad su same zatrazile kiselu repu (meni je to fuj, a one se dave u tome)
A krastavac kad su ga pocele jesti u salati
To znaci puno kasnije od 10 mjeseci, al ne sjecam se kad
Tako nekako ce valjda i ova, kad pocne nova sezona krastavaca i kisele repe
nisam sigurna, ne kužim se previše u vrtlarenje ali mislim da sad i nije sezona krastavaca pa onda nemoj to niti forsirati... neće joj/njemu ništa biti ako pojede prvi krastavac sljedeće ljeto...
a repa (ako joj je sezona) kuhana... za drugačiju niti ne znam...
Ma i meni je logično da sad nema što s tim namirnicama. Ja volim kiselu repu, bude i on jeo druge godine :mrgreen:
E što sa žumancem? S čim to iskombinirati? Budem do 11 mj i njega probala dati vjerojatno
sa čime god... ja sam ga izgnječila u rižu sa povrćem... svejedno, stavi u ono što voli...
kakva jaja dajete bebi? iz dućana ili neka domaća?
Domaće.. ovo iz dućana ni ja ne jedem, nit boje, nit okusa.
kakva imam... najčešće iz dućana... nakon epizode iz djetinjstva sa salmonelom klonim se domaćih jaja osim ako nisam sto posto ziher da su ok...
možda jedno glupo pitanje al iz cega im dajete piti, probali smo s bocom al ona pojma nema piti na nju,
Iz čaše. Moj nikad nije naučio piti na bocu.
jel itko probao kljunašicu?
Jesam, ali nije išlo, nije pio, a prolijevao je. Sa šest mj. je počeo iz čaše pomalo, s osam je pio bez prolijevanja iz čaše.
to se i ja mislim
Ma daj ajde, evo već 6 mjeseci i nema pojma piti iz kljunašice. Stalno mu se proljeva, pa se zagrcava, a kaj je najbolje- ja držim kljunašicu, a ne on :roll:
Dođe mi da mu dam flašicu :lol:
meni je dosadilo da joj dajem na žlicicu, ima 8mj mislim da lagano može na čašu
imamo je i mi al to je strasno za gledat, više se igra nego pije i bude cijela mokra, kupit cu joj nku plasticnu čašu pa cemo krenit lagano
Kakve vi to imate kljunašice koje puštaju?! :pivo: Mi smo kljunašicu kupili upravo za po vani, kad mi nije bilo zgodno da pije iz čaše jer bi se isprolijevala, a iz kljunašice voda ide samo ako siše.
Pa on je sisao i prolijevao po sebi. Kako, nemam pojma.
:lol: Aha. A možda je očekivao nešto finije obzirom da mora sisati pa kad bi vidio da nije to to, popljuvao bi sve van :) .
Moj to radi kad više nije žedan. Žvače kljun, pa kad povuče ne želi piti nego samo pusti da isteče iz ustiju :mrgreen:
Do kad se bebama hrana kuha, tj.kad može neko lagano pirjanje na mrvi ulja?
Moja kljunasica curi bez da on vuce.. Moram kupit drugu :roll:
A nemam pojma. Ni iz one male jane s rupom ne zna piti, moram skroz maknuti čep, inače mislim da to samo ide unutra-van.
dakle, fantaziram o prvom obroku (već :shock: )
i zanima me sljedeće:
ako joj dam recimo jabuku kuhanu na pari tako da sama jede i istražuje
u kojem položaju to izvesti sa bebom od 6 mjeseci, budući da sjedenje nije opcija? a dok je u poluležećem u npr viperu, to mi se čini nekako nespretno. pada mi na pamet da je legnem potrbuške, u tom položaju ionako glođe sve šta dohvati, je li ok da dijete jede u tom položaju?
Kaae, ideje? fotke i grafovi? :lool:
a čitala sam sad na portalu, ipak izvodim bijesne gliste, ide obično sjedenje u krilu
kad je ne posjedam u krilo zasad
Tangerina, meni je za prve mjesece dohrane bila idealna AS. Jedina mana je cesto pranje navlake.
Moj je sjedio u hranilici jer je mogao sjediti cisto ok s malo potpore. Kao sto mi je redoslijed dohrane bio malo u odmaku u odnosu na ono najcesce savjetovano ovdje na forumu (ili portalu), tako mi je i tzv. baby handling bio u jos vecem odmaku. Trazila sam svagdje, bas sam si dala izuzetno puno truda, ali nisam mogla naci nista sto bi potvrdilo forumske/portal teze da dijete koje se samo ne posjeda ne bi nikako smjelo sjediti (sve i kad moze sjediti bez potpore). Dakle, sjedio je bez samostalnog posjedanja (ali i bez oslonca) - samostalno se posjeo toliko kasno da bismo vjerojatno svi skupa bili zavrsili u instituciji da mu nisam dala sjediti.
Moj savjet bi bio da je posjednes u krilo ili u hranilicu, no bitno je da je blago nagnuta prema naprijed, tek toliko da lakse moze izbaciti ono sto ne zeli pojesti (a to je, lako moguce, sve :lool: ).
Za fotke i grafove mogu jedino izvuci Sunkove slike kako mlati po svemu i svacemu kao mali.
Ne bud' lijena, evo fotki.
Ma najljepsi je! :mrgreen:
U nasem vrticu uvode metalne vilice (manje, onako kao za salatu) s 16 mjeseci. Prije toga je imao svoju plasticnu kod kuce, za vrtic ne znam, moguce i tamo.
Odlično, pitam jer sam u ikei uzela nekakav dječji pribor (plastični, nož, žlica i vilica) na kojemu je pisalo za djecu iznad tri godine. A njemu je fora imati sve što imamo i mi i oponašati nas kako rezuckamo i nabadamo.
Inače i dalje neće povrće (uglavnom, nekad valjda zaboravi da neće pa pojede :D), ali se zato oduševio karbonarom, pašta-fažolom i teletinom s mlincima :lool:
šunkoooo :zaljubljen:
Aaaaaaa, Kaae, vidim li ja to na jednoj fotografiji i onu omraženu pizzu koja nije pizza? :lol:
Fotografije su sjajne, kao i fotomodel!
AS nije dobro rješenje za hranjenje jer bi dijete trebalo biti lagano nagnuto prema naprijed tijekom hranjenja. U AS to nije.