Moj tata je i službeno završio s koronom. On živi u domu i od simptoma je imao samo blago povišenu temperaturu. Cijelo vrijeme se osjećao dobro.
Printable View
Moj tata je i službeno završio s koronom. On živi u domu i od simptoma je imao samo blago povišenu temperaturu. Cijelo vrijeme se osjećao dobro.
Moja kolegica je u četvrtak dobila temperaturu 37.8. U petak ujutro je imala 37.2 i to je to, ništa više. U petak je zvala doktoricu koja joj kaže da se naruči na brzi test. Testirana danas i negativna. Zove ju doktorica da sad mora na pravi test i naruči ju u petak na Štampar.
Znači.. Ona bez ikakvih simptoma zbog tog brzog testa možda sad potpuno zdrava sjedi 10 dana doma.
Razumjela bih da ima simptome, da je razvila još nešto, nego sad zbog tog brzog testa ovo postane saga.
Mene je danas užasnulo kad sam pročitala da je mlada a liječnica sa Zarazne oduzela sebi život.
Pitam se koliko toga će još biti?
Pitam se kako he tim zdravstvenim djelatnicima iz dana u dan, a budale uokolo rade hebene prosvjede za slobodu!
Točno žalim za Golim otokom.
Eto, do čega čovjek dođe.
Je tužno
Sustav je pun rupa ko goblen.
Jutros me zove prijateljica, mala joj se probudila za školu, boli je glava, mjeri temperaturu 37,8.
Zove njenu pedijatricu i ova je naruči za testiranje u ponedjeljak.
A šta sad s roditeljima? Prijateljica ne radi, muž radi i ne može raditi od kuće.
On je zvao svoju liječnicu, a ona mu kaže da ona njemu nema na temelju čega otvarat bolovanje, šta i nema.
Majka je kući, znaci ne može bolovanje za dijete, SI ne može dok dijete nije pozitivno, znaci min 5 dana.
Još mu liječnica sama kaže: ako se ne možete dogovoriti sa poslodavcem, jedino meni možete rec da imate simptome.
Poslodavac mu je normalan, nije ni njemu u interesu da zarazi druge radnike pa mu je rekao da ostane kući do pon.
Al da nije, šta taj čovjek može nego ići na posao.
Traži se neka odgovornost od ljudi, a oni sami nisu bili dovoljno odgovorni ovakve situacije definirat.
Provjeravajte li prestanak SI?
Eto danas osoba bila kod specijaliste,nije joj bila skinuta SI koju je imala do prošlog petka,ali pošto je imala papir i istoj ipak je napravila planirani pregled
Meni je jednako tako glupo da svaka temp sad bude korona. Danas je srijeda, do ponedjeljka mala može biti ful zdrava. Naša pedijatrica ne šalje na test odmah nego čeka da vidi kako se bolest ide razvijati.
Moja mala ima običaj 2 puta godišnje dobiti "bolesti" koje se manifestiraju s 2-3 dana temp do 39 i onda je zdrava. Ništa drugo joj se ne pokaže. Po tome bi odmah bila panika da je sad korona
A eto valjda je takav naputak. Mada u nasem slucaju nije bilo pa je ispala korona. Rekla mi je prijateljica lijecnica da je njoj dosao naputak skolsku djecu sa temperaturom slat na test. Prijatelj je jucer bio na testu ovom brzom u trajektnoj luci iako temperaturu nema od nedjelje. Dosao mu negativan pa sad mora ponavljat. Meni se cini da se tu vec pogubila nit sta se radi, zasto, ko koga.
Nije stvar panike nego se u situaciji u kojoj imamo ovako razmahanu epidemiju koja se mora staviti pod kontrolu- jer zdravstvo ne moze podnijeti daljnje opterećenje- doista svaka temperatura mora tretirati kao korona, dok se ne dokaze suprotno. Naime kad je to prvi i jedini simptom mi nikako ne mozemo znati da li je ili nije, a ako cemo se ponašati kao da nije, potencijalno cemo covid siriti dalje, sto je u ovom trenutku izuzetno vazno izbjeci.
i ja savjetujem da provjerite kod svojih LOM dokad vam je stavljena SI, jer smo imali slučaj na poslu da je umjesto do 25.11. stavljena do 25.12. što je kolega bolno otkrio kad je prelazio granicu i skoro dobio kaznu
A jesu li skole prioritet? Zasto onda skolska djeca i prosvjetni radnici nemaju prvenstvo pri testiranju? I zasto glupi prosvjetni sindikati ne galame zbog ovoga?
A sto bi bilo da je i majka bolesna, pa se ne moze brinuti za dijete? Mozda bi tada otac dobio bolovanje.
Tada bi imao pravo na bolovanje
Pa problem je sta je sve ostavljeno ljudima na odgovornost, a sustav kao i obicno u nas ne daje nikakvu podrsku. Tata iz mog posta je mogao imati slijedecu situaciju: poslodavac mu kaze: slusaj ili mi dostavi doznaku ili dođi na posao. On bi naravno isao na posao i mala u pon recimo pozitivna i onda bi taj tata bio neodgovoran jer je nekoga potencijalno zarazio.
A jako bi bilo odgovorno da ostane bez posla, zena je ostala bez posla prije 2 mjeseca, podstanari..
Ne moze sustav ljudima otezavat odgovprnost a onda ih prozivat.
Odnsno moze, ali neka se onda ne cudi malverizacijama
U tome je problem. Sta oni nemaju nikakav uvid sta se događa, da postoje ljudi kojima posao visio o niti,da su ljudi iskreno prestraseni ze egzistenciju.
Nedavno sam cula za slucaj kako je covjek molio nekog da ga ne navede kao kontakt jer je ostao bez posla i sad je nasao nesto na bausteli na crno za 200 kn dnevno i govori mu: ako to izgubim ja sam doslovno na ulici saa djecom za 10 dana. Kaze da mu je covjek plakao na telefon.
Jel to za opravdat, nije.
Jel za razumit,meni je.
Lako je meni prvoj palamudit,neka su mi se primanja srozala za 100%, ja imam za prezivit zimu. Nemam za luksuze, ali ne moram strahovat da ce mi djeca bit gladna ili da necu moc platit stan. Nema nove odjece, ali za rezije ima.
Ima ljudi u prestrasnoj situaciji. Bilo ih je uvijek,al ovo je stvarno gadna kriza. Ja zadnjih dana primam dvije vrste vijesti samo: tko je pozitivan i tko je dobio otkaz.
Od ljudi s kojima se ja druzim skoro u svakoj obitelji je netko dobio otkaz.
Evo moj muz radi jos do 29.12.
Ja zadnjih dana čujem vijesti tko je umro od korone i tko je na respiratoru :(
Dvoje mrtvih, jedan resprirator....
Ajde ja bar te još ne primam. Zasad znam za samo 4 hospitalizacije, ali su ok prošle.
Meni je cudno da se ljudi cude da nam je sustav testiranja, pracenja i hopspitalizacija u komi.
Nije niti korona od jucer, niti manjak love u zdravstvenom sustavu, niti to da su u nekom trenutku ljudi prestali prijavljivati ( obavijestavati ) kontake .
Sve je to povezano. Preplavljeni zdravstveni sustav zbog epidemije zarazne bolesti kojoj pomazu nepostovanja mjera i ne prijavljivanja kontakata .
ja ti mogu reći iz prve ruke da odjel plastične kirurgije kao takav u kb dubrava više ne postoji,
V. kat, odjel plastične kirurgije je pretvoren u Covid odjel, a tamo je bila sala za male zahvate.
nešto s njihovom administracijom ne štima, ja sam neki dan dobila mail da će mi nalaz stići na kućnu adresu,
a nalaz sam dobila prije ohoho.
u dubravi nemaš više ništa osim covid-a.
plastična kirurgija (a i neki drugi odjeli) će imati ambulante negdje u domu zdravlja istok.
javit ću ti kad krenu, iako nećeš imati velike koristi, jer ne vjerujem da će ikakve zahvate obavljati u običnoj ambulanti.
Imao je i moj svekar - 80 - ništa, asimptomatski - "pao" na testu jer je trebao ić' na put. I skvekrva (vjerojatno) - pretpostavljamo da je ona dobila od njega (nije bilo šanse da ode na test, nije bila u stanju ni do WC-a). Ona je ostala s posljedicom neurološkom vjerojatno (ako je to to) - nije imala kašljanja, nego cijeli koloplet simptoma - temp. bol glave, vrtoglavica da ne može oči otvoriti, probavne smetenje. Ostala je vrtoglavica. Kolo sreće... netko prođe OK, netko ne, sad ti znaj koja ćeš kategorija bit :/.
A kako će tko proći, nema pravila. Čujem sve više za mladje ljude u 30ima da jako loše prodju. Nepredvidivo.
A najgore je to što se uopće još ne zna kakve dugotrajne posljedice ostavlja korona kod pojedinca.
Da li i vi dobijate ovih dana pozive da se javite na školski sistematski sa decom?
Znači doslovno glasi dana tog i tog javite se na sistematski u toliko i toliko sati, kovid pozitivni i oni u SI ne treba da dođu :tele:? Ma nemoj?
Svaki dan po 8 hiljada novoobolelih, u opštini preko 300 pozitivnih na 10 hiljada, a nezvanično puno više, u svakom razredu bar jedno bolesno dete, pozitivne učiteljice im zamenjuju nastavnici jer nema ko (obratite pažnju da kod pozitivne učiteljice razred ne ide u SI!), stariji su na online nastavi do kraja polugodišta.
ALI, baš sada, ne u prethodna tri meseca dok je bilo bolje, neophodno je sabiti sve devojčice iz razreda u pola sata sistematskog iako su one u školi u dve različite grupe, u male prostorije savetovališta za zdravu decu čiji je ulaz doslovno do ulaza u kovid ambulantu (još jedna genijalnost).
Ja nemam reči. Naravno da ne moram odvesti dete i neće ići. Ono što me oduševljava je činjenica da je neko smatra kako je odlična ideja napraviti sistematski upravo sada. Neko od edukovanog osoblja koje treba da sprovodi epidemiološke mere i leči moju decu.
Kakav smo narod, još nas je previše i ostalo.
Ne za školu, ali preko firme baš sljedeći tjedan imam sistematski i baš me zanima u kakvom sam stanju nakon Covida :)
I naši su imali sistematski nekidan
Ja sam sama sebi odredila polusistematski (privatno - znaci, moguca je brzina, velik prostor).
MM je isto išao na sistematski prošli mjesec. Ja sam od ožujka dvaput bila kod zubara i jednom kod liječnika specijaliste, sve privatno.
Al moji roditelji stalno hodočaste po bolnici :/