Oprosti, citirala sam tu rečenicu ali nisam mislila na tebe, krivo sam se izrazila.
Jedan poznanik je pitao osobu koja ga je testirala o broju ciklusa, a taj nije niti razumio pitanje a kamoli više od toga. Tako da je moj dojam na žalost takav.
Printable View
Uzimanje uzorka brisa i analizu uzoraka ne radi ista osoba. To što osoba koja uzima bris ne zna na koliko ciklusa se provodi PCR je nebitno, jer niti je ona sastavljala protokol niti će provoditi taj dio postupka.
Covjek je pitao osobu koja ga je uzorkovala. Ta osoba ne mora ni znati ista o broju ciklusa i sl. Kao sto ni sestra koja vadi krv ne mora znati ista o analizi koja ce se napraviti niti kojom metodom, niti koje su referentne vrijednosti.
Ili da se maknem od covida to je kao da pitas u ducanu jel jogurt napravljen s mijesanom kulturom mikroorganizama ili samo s L. acidofilus.
elleanora, main stream znanost je u pravilu ona ispravna. Rijetki su momenti u povijesti da je netko potpuno srušio neku teoriju kao npr. Nikola Kopernik. A onaj tko ju ruši nije pao s marsa, nego je itekako u toj problematici i vlastitim istraživanjima znanstvenim metodama je došao do rezultata.
Kako što radi ne zna 99% pučanstva. Tko ovdje od nas zna objasniti detaljno kako radi obična slušalica i mikrofon, grijač u pećnici, laserski printer, zašto tinta ostaje na površini, zašto je tinta baš plava ili crvena ili transport vode kroz staničnu membranu. Ima nas dosta koji smo do neke razine to i znali u nekom trenutku, ali zaboravi se.
Upravo zbog izrazito složenih procesa u stanicama i organizmu, medicina se dosta svodi na empiriju, malo tko može razumjeti ili modelirati realne sustave do zadnjeg detalja. Niti su svi detalji poznati. Treba prihvatiti naša intelektualna ograničenja i ograničenja dostupnih uređaja i činjenicu da se danas ljudi koji u potpunosti razumiju neku pojavu, isključivo time bave. Npr. članak u časopisu Nature se bavi modeliranjem transporta vode kroz proteinsku membranu na razini femtosekunde, jer za dulju vremensku skalu nisu imali dovoljno jaka računala da naprave simulaciju. Ne znam što se u međuvremenu promijenilo, ali kad sam ja učila o proteinima, protein folding je bio nerazjašnjen fenomen. Zapamtila sam to jer me je to profesor pitao pred šesteročlanom komisijom i moj odgovor - ne zna se - je bio točan.
Što dublje uđeš u bilo koji segment znanosti, shvaćaš koliko ne znaš. I onda netko uleti s nekim blesavim teorijama, misli da je otkrio nelogičnosti, a ne razumije osnove. Proda neku priču koju je puno lakše shvatiti nego Fermijeve nivoe ili Schoedingerovu jednadžbu, a netočno je, pa se i mojoj mami čini da sad razumije. To ja zovem Dr. Oz pristup.
Jelena hvala na objašnjenju, i definitivno se slažem s tobom.
Nije znanost u što sumnjam, već cijeli pristup problematici.
Ja za sad imam sigurni posao, kao i moj suprug, ali šta sa svim onim ljudima koji su ili će ostati bez posla. Što kad se cijela ekonomija uruši, kad lanci opskrbe oslabe pa nećemo imati šta jesti?
Šta sa svim onim psihičkim bolestima koji će tek nastupiti? Kako će se to sve skupa odraziti na našu djecu koja se sve manje druže ako se tako dalje nastavi?
Ima tu mali milijun sporednih pitanja, ali izgleda da je strah od korone veći od svega toga. Je li netko možda sam računao kolika je smrtnost od korone?
Na medijima kojih se vi zgražate su podaci da je broj umrlih ove godine jednak ako ne i manji, u praktički svim državama gdje se mogu naći ti podaci, kao i prošlih godina. Ja nisam išla tražiti i provjeravati te podatke, pa me zanima jel netko ovdje možda je?
Budući da pada ukupan broj stanovništva, nije neobično da padne i broj smrti. Ne umiru samo starci. Ali čak ni to nije točno ako se broji od ožujka, a do kraja godine će se statistika sigurno pogoršati ako nam umire dnevno 50-70 ljudi od COVID-a, za mjesec dana je to 1500-2000 ljudi. Uzmi da bi dio umro zbog neke druge bolesti, očekujem barem 1000 smrti više u prosnicu ove godine, u odnosu na prosinac 2019.
Imaš ovdje neke podatke:
https://www.dzs.hr/Hrv/Covid-19/stanovnistvo-umrli.html
Upravo tu vidiš pristup tih medija, ili je maligan, ili je površan. Možeš uspoređivati razdoblje do listopada 2020. s 2019. Biraš period ili 10 mjeseci ili 8 mjeseci. Što ti misliš, koliko je covid smrti bilo u siječnju i veljači 2020. i koliko je smisleno taj period razmatrati?
A evidentan je pad ukupnog broja stanovnika.
Koji su to mediji na kojima piše da je broj smrti jednak ili manji nego prijašnjih godina?!
Ta mjera se zove Excess mortality i nije nikakav problem pronaći na internetu podatke po zemljama koliki je on. Preporučujem stranicu https://ourworldindata.org/.
Ja nisam tražila ni provjeravala, ali nekidan je kod nas na portalima (Srbija) išla vijest da je u dva mjeseca umrlo ljudi koliko inače u prosjeku umre u 6 mjeseci.
Evo detaljnih (sluzbenih!) podataka o smrtnosti u Belgiji.
https://statbel.fgov.be/en/about-sta...ions/mortality
Nije niko :lol::cry: :roll:.
Kakav odgovor uopšte želiš?
Ko bi bio taj pouzdan "neko" ko bi tačno sam izračunao smrtnost?
I na osnovu tačno kojih podataka želiš da se smrtnost računa?
Gde ćeš ti kao laik te podatke prikupiti, kako ćeš ih obraditi i kako interpretirati?
Ljudi završavaju fakultete da bi to umeli.
Daću ti moj laički proračun sa ogromnom greškom. Kod nas u selu (zgodno ima cca 10 000 stan.), umrlo u ovih mesec dana četvoro potvrđenih za koje znam (peto je to trogodišnje dete koje nas je sve potreslo, ali izostaviću ga iz statistike), možda još poneko od osmoro baka i deka u ova dva dana, ne znam pouzdano za njih.
Pri tome je selo recimo u proseku, vanredno je svuda ali mi smo jedna od poslednjih opština koja je ubačena u vanredni režim. Znači 4 umrla na 10 hiljada, to je 400 umrlih na milion, na 7 miliona to je 2800 samo u ovih mesec dana.
Ako pogledaš zvanične podatke, videćeš da je broj umrlih daleko manji jer mi živimo u državi u kakvoj živimo, gde je sve politika i laž.
Sa druge strane, moja projekcija broja mrtvih je izuzetno gruba i ima ogromnu stat. grešku i ja na osnovu nje ne tvrdim baš ništa, ima školovanijih od mene za to.
Ovo dajem kao primer kako niko od nas ne može pouzdano da sam izračuna takve parametre, bez uvida u gomilu podataka.
A na banalnom primeru, postoje obični sajtovi, recimo jedno novosadsko onilne glasilo, koje godinama daje upisane u knjigu umrlih i nikoga to nije zanimalo. Ali ja sam upoređivala 7. mesec ove i prethodne godine -kod nas je postojao jak letnji skok obolelih za razliku od vas: 2019. broj umrlih u 7. mesecu je oko 50, u 2020. preko 80. Razlika je prilično upadljiva.
Zato ostavljamo računanje smrtnosti onima kojima je to posao, ja sam već okačila turobni link pun proračuna, neću ga ponavljati, vrati se par stranica na temi ako te interesuje.
Bez obzira što tko od nas mislio, krivo pročitao ili interpretirao, smijanje na ljubazno postavljeno pitanje je tragično. U ljudskoj je prirodi da pita i propituje i nepropitivanje je daleko opasnije od ' smiješnjih' pitanja.
Daleko veću zbrku po pitanju korone od laika čine znanstvenici. Već mjesecima u javnost izlaze kojekakvi znanstvenici sa kojekakvim informacijama. A laici bi trebali prepoznati tko je u pravu.
Da, zaista, tragično.
Moj smajli koji se smeje od muke kombinovan sa onim koji jednako plače od muke je puno tragičniji nego elleonorin doprinos temi, iako iza mojih neverovatno neljubaznih emotikona stoji celo sasvim pristojno detaljno obrazloženje.
Kako god.
Iza "ljubazno" postavljenog pitanja se krije takav okean kombinacije nepoverenja i neznanja da ga svi naši kilometarski detaljno obrazloženi odgovori jednostavno ne mogu ispuniti.
I ta kombinacija nepoverenja, neznanja i istovremene ubeđenosti u sopstveno znanje je ono što nas je i dovelo tu gde jesmo. I ta politička korektnost negovorenja drugima da ne mogu da imaju relevantno mišljenje o nečemu što ne poznaju.
Jer je dužnost prosvetitelja da svi imaju Gandijevsko strpljenje, Isusov drugi obraz i socijalne veštine školovanog psihoterapeuta da bi adekvatno prenosili znanje nekome ko je već unapred odlučio da ga ne želi.
Laici bi trebalo da prepoznaju da neurolog nije relevantan za komentarisanje fizičke propustljivosti maske.
Da infektolog nije dovoljno stručan da proceni epidemiološka kretanja.
Da reč lekara opšte prakse nema istu težinu kao reč pulmologa koji ordinira terapiju za upalu pluća.
Da generalno skraćenica ing. ispred imena ne znači da je osoba stručna za oblast koju komentariše, nažalost.
I poslednje, da ako osoba koja je za neku oblast stručna i školovana, ne zvuči baš koherentno u svojim izjavama o temi za koju je stručna, treba uzeti u obzir da mentalne bolesti nisu rezervisane samo za niže obrazovani sloj ljudi niti su ljudi medicinske struke imuni na njih. Evo, onaj naš nesretni Nestorović, ljudi koji ga poznaju od decenija ranije se kunu da se čovek ne ponaša i ne izgleda kao osoba koju su ranije poznavali. I šta sad...
cipelica hvala na "obrani" :heart:
Mislim da neću više (ne)doprinositi ovoj temi.
Svako dobro :ghug::zbogom:
Ne slazem se. Postoje smijesna pitanja koje postavljaju ljudi over and over i nekad se to treba odrezat. Javnost bi trebala biti makar minimalno informaticki i opcenito pismena da nauci prepoznavati fejk od nefejk, plus opcenito kako znanost funkcionira, a to nije nacin 'moje misljenje/moje iskustvo/moje uvjerenje/', a jos je manje 'na novi fenomen svi smo unisoni'.
Internet i forumi su the problem, al kad vec ne postoji sustavno obrazovanje, onda pojedinac mora sam iznaci odgovore na pitanja 'je li netko racunao' / 'dajte mi milijun linkova', pogotovo ako taj netko pada na 'dramaticna upozorenja' i ima stav 'ionako ovaj nista ne zna / onaj nista ne zna'.
Vrlo kratka crtica, kopirana s neceg drugog, odnosi se samo na Minnesotu. Brojke su tocne. (Muz radi na statistikama za Covid Tracking Project.)
More Minnesotans have died to COVID-19 in the past twelve days than in the entirety of its worst flu season of the past ten years.
440 Minnesotans died in the bad 2017/18 flu season.
457 Minnesotan deaths due to COVID-19 were reported in the past twelve days.
Is this still "just the flu?"
EDIT: Now it's ten days. Ten. Days.
Naravno, nevjerni Tome ce na ovakve podatke uvijek izvuci pitanja o tome jesu li umrli od korone izgubili zivot s njom, zbog nje ili uz nju, ili kako vec. Ali onda mozemo propitkivati i ove s gripom i slomljene noge, a i prometne nesrece.
Donekle si u pravu. Ali zapravo je problem sto su trenutno sve oci uprte u tu problematiku i javnost koja ne razumije znanstvene metode dobiva prerano informacije. Gomila ljudi se upustila u istrazivanja, a radovi su iskakali prije recenzija. Radi se na brzinu. Rezultati su hitni. Ne moze se za mjesec dana napraviti kvalitetno istrazivanje. Recenzije traju jos bar 2 tjedna, pa korekcije na temelji recenzija...itd. Uglavnom, sada nisu normalni uvjeti i radovi su prebrzo dolazili u javnost.
Ali ono sto se u ovom slucaju pokusalo ovdje prodati kao alternativne cinjenice, nema veze ni s najgore provedenim pravim istrazivanjem.
Mislim da cipelica prije misli na kojekakve izjave naših poznatih znanstvenika po medijima.
Svi oko mene imaju koronu. Gotovo svima je, relativno, dobro. A ja se sve više bojim.
Svi, Beti? Obitelj?
Sestra, sestrična, susjedi...
Ali do prije 10-15 dana nije bilo nikoga bolesnog u blizini.
Još ovo divljačko jugo.
Još sve drugo. Strah je valjda legitiman. Dok nije prejak. Idem kuhati. Da zaboravim na koronu :)
Kod mene je stanje bilo mirno, bilo je zaraženih, ali sa slabim simptomima.
Jutros mi je barba završio u bolnici. :-(
Nisu tako strašni simptomi, ali ima dvije premosnice, a kako ima veliku temperaturu već 6 dana i ne pada nikako, odveli su ga.
Strah je naravno legitiman i normalna reakcija, ali ne daj mu da te odnese u svoj vrtlog
Kuhanje, kićenje kuće, provjeravanje jesenskih sijanaca, čitanje, film, telefonski razgovor s dragom osobom, da malo skrenu pažnju
Imaš i zgodne mindfulness vježbe koje služe da nas isčupaju iz vrtloga anksioznosti, tipa osvijestiti 5 stvari koje vidiš, 4 zvuka koja čuješ, 3 stvari koje možeš osjetit, 2 mirisa koja osjećaš.. Ja ih jako volim, i puno mi pomaže u ovo vrijeme koje je prepuno analiza i prognoza usmjeriti pažnju baš na ono što je ovdje i sada, evo samo nebo je takvo ovih dana da ga imaš šta cijeli dan gledat :)
Želim sestri i obitelji brz oporavak, drži se :)
Beti drzi se :grouphug::kiss:
Ja se ispusem trcanjem.
Ha ha je pulinka, odmah sam se sjetila da se to s mirisom lako pretvori u testiranje imam li koronu
Dobila sam zadnjih mjeseci hrpu viceva na tu foru, tipa "muž ne naživcirao pa sam skuhala neslan ručak i svo vrijeme coktala mmmm što je fino i gledala njega kako paničari", ili ulijte mu vodu u bocu od rakije
Da, stvarno. Mi smo od sinoć svi bolesni, a ja mirišem redom po kući i testiram. I frižider redom testiram zbog okusa. I psihičkog stanja. :mrgreen:
Srećom na testiranju smo u ponedjeljak, neću se puno udebljati.
2 mirisa - menta i origano- pribor za samotestiranje korone :mrgreen:
Beti, drži se!
Riri drzte se! Ako je guzvetina, otidjite privatno i bok.
Bez brige, skuzit cete kad izgubite osjet mirisa, kakav kokos kakav origano, sve ce vam biti jednako prazno :mrgreen:
Domestos je siguran test :aparatic: