Ne vidim razloga da se o tome piše tonom kao da je žena izvršila čedomorstvo. Pa što ako je ostavila dijete nekom na čuvanje? Da je zatvorimo jer je napravila kriminalnu radnju?Citiraj:
piplica prvotno napisa
Icyoh, potpis do zadnje riječi.
Printable View
Ne vidim razloga da se o tome piše tonom kao da je žena izvršila čedomorstvo. Pa što ako je ostavila dijete nekom na čuvanje? Da je zatvorimo jer je napravila kriminalnu radnju?Citiraj:
piplica prvotno napisa
Icyoh, potpis do zadnje riječi.
Ali to onda potkopava upravo ono sto ta sto se zalaze "suprotni" tabor: da su beneficije majki odgajateljici mjere pronatalitetne politike. Jer, ako sam ja spremna u ime društvene odgovornosti financirati pronatalitetne mjere, a onda ispadne da te mjere nemaju ucinka, onda stvarno ajmo radije provoditi mjere kojima ce se poticati zaposljavanje majki, umjesto da ih se potice da ostanu doma dok dijete ide u skolu.Citiraj:
sofke prvotno napisa
a jedna od glavnih razlika između tih zemlja je francuski cjelodnevni boravci gdje djecu cuva... tiruriru - tuđa osoba. dok u njem. sustavu djeca preko podneva dolaze doma jesti i pisati zadaće. francuske majke kad preuzmu djecu u 17h se mogu posvetiti igri s djecom (zadaće su već napisane i naučene), dok njem. majka skapava od žurbe doći za vrijeme pauze doma i nakon posla još raditi s djecom. (gledala sam prilog na arte o raznim modelima u fr i u njemačkoj).Citiraj:
i uz sve te mjere, njemačka ima najmanji natalitet, a francuska koja omogućuje majkama da rade - najveći
Ja sam je samo spomenula u kontekstu izjave da je smisao ovog topica žaljenje djece zaposlenih majki, jer je to apsolutno netočno.Citiraj:
icyoh prvotno napisa
To je bio povod ove rasprave.Citiraj:
piplica prvotno napisa
vidi ti nMC, nemoj ti meni tiruriru :mrgreen: , dovoljno sam ja lucidna
ja ti se uopće ne svrstavam ni u jedan tabor, jer su se tabori malo pobucali i pretjerali
osim toga, ja svaki dan idem na posao, a ti?
Objection! :mrgreen:Citiraj:
icyoh prvotno napisa
Ne, upravo obrnuto.
Smatra se da je ostanak majke doma koja će odgajati i brinuti o djeci jednako zahtijevan "posao" kao i svaki drugi i da se kvantiteta (pod uvjetom da je majka zaista posvećena djeci) ne može/smije zanemariti.
Kad već širimo topic (čini mi se) na 4. stranu, ajmo onda malo pričati i o abortusu, nismo dugo. :mrgreen:
Mislim... :roll:
Ah, evo da se i ja malo uključim, mada već dugo nisam jela sarmu :).
Mislim da su ovakve raprave u principu besplodne ako se počne lupati po moralnim kategorijama (tko je i zašto bolja mama, tko više radi, tko bolje odgaja djecu etc. etc.). to bi zaista trebalo ostaviti pojednicima na izbor (unutar nekih normalnih okvira, da odmah isključim ekstreme koji djecu tuku ili sl. ). Puno je važnije pitanje da li i kako taj izbor opće postoji. Dakle, bilo bi zgodno kad bi se svi, bez obzira na to koja je naša privatna opcija, zalagali za to da kao majke imamo što više opcija što duže. Od one da se nakon 5 dana vratimo na posao do one da imamo punu plaću svih godinu dana porodiljnog. Jer, ja iskreno mislim da problem nije u majci sa petero djece koja hoće lovu od države ili u majci koja, eto, ne bi dojila i koja bi kućanstvo prepustila mužu dok ona ganja karijeru. Problem je, kako je tu netko naveo, u oklopnim vozilima, stadionima i arenama. I to je sasvim gadan problem koji se u ovoj državi neće tako skoro riješiti. Mislim da jača pronatalitetna politika i veće beneficije ne bi ni izbliza opustošila proračun koliko to u ovoj državi radi npr. nepotizam. S druge strane, podmladak zaista trebamo, ako ništa onda zbog naših budućih penzija, netko će morati to uplaćivati :mrgreen: .
Netko je tu postavi pitanje granice, kao, dokle s tim beneficijama. Ako se govori o Hrvatskoj, nažalost, daleko smo mi od granica koje bi zaista mogle ugroziti državni troškovnik. Naravno, kad se vidi primjer one gospođe iz Večernjaka, čovjek se zaista mora zapitati koji joj je, al opet, koliko takvih ima? I tko bi zaista u RH htio od takve crkavice živjeti i tako moljakati? Hoću reći, ima još puuuno prostora za poboljšanje državnih beneficija bez da se nađemo u situaciji da žene masovno ne žele raditi jer im je doma s djecom bolje.
I još jednom bi napomenula da su rasprave "zaposlena mama = zla mama" i "mama domaćica = lijena guzica" jalove i zapravo glupe u smislu da u ovoj zemlji (ja stalno govorim o RH jer tu živim, naglašavam) zaista imamo većih problema protiv kojih se treba konstatno angažirati. Žena koja je domaćica trebala bi prva protestirati da žena koja se vraća na posao ima apsolutno iste uvjete kao i prije porodiljnog i istu plaću kao i njezin kolega muškarac. Žena koja radi trebala bi se zalagati da žene koje odluče ostati doma imaju za to što bolje uvjete. Eto.
To ne potkopava suprotni tabor, već kristalizira očigledno: da se parovi odlučuju imati dijete jer se uzdaju u se i u svoje kljuse, a brojka onih izmišljenih ili stvarnih soc. slučajeva je znatno manja.Citiraj:
Deaedi prvotno napisa
[quote=pikula]Ajde, molim te, ne pretjeruj i stavljaj mi rijeci u usta. :evil:Citiraj:
"Deaedi .
Nisam za sterilizaciju :mrgreen: , ali definitivno za neki oblik edukacije o kontracepciji jesam.[/quote prvotno napisa
AM, nitko to ne zanemaruje, ali toliko glorificirati majčinstvo 0-24/7/12/365 je stvarno tu mač.Citiraj:
AdioMare prvotno napisa
Btw, s kim su trenutno djeca majki-domaćica koje pišu? Moje je s trećom osobom-profesorom.
Vidim, nisi pročitala moj post koji prethodi ovom citiranom.Citiraj:
mim prvotno napisa
Da ponovim, nitko je ne osuđuje, ali mi je žao svakog djeteta koji se tako rano mora odvojiti od roditelja, naročito majke, bez obzira koji je razlog njihovog razdvajanja.
Sigurna sam da svaka majka koja mora donijeti takvu odluku nije najsretnija zbog toga...
I evo nas opet na početku. :roll:Citiraj:
piplica prvotno napisa
ako mislis na austriju ona ne nudi status majki - odgojiteljica. ne znam za ostale drzave.Citiraj:
sofke prvotno napisa
ona izdvaja dosta novaca (gledano na europski prosjek).
austrija nudi mogucnost porodiljnog dopusta do do 2.5 - 3 godine. a moze se izabrati izmedu vece naknade i trajanja godinu dana i manje naknada u trajanju od 18 ili 30 mjeseci. (ovo je po sjecanju, morala bih provjeriti tocne brojke). ako zelis duze trajanje - 3 godine onda se mora ukljuciti i tata.
nudi takode radni staz za vrijeme porodiljnog i nudi mogucnost kombiniranja mame i tate, kao i mogucnost limitirane zarade za to vrijeme.
i omogucuje da do 7 godine zivota partner koji je kod kuce pola radnog staza od onog partnera koji radi, dok partner koji radi ima takode pola radnog staza za to vrijeme.
i svako dijete bez obzira na radni status roditelja, i bez obzira na njihovu materijalnu situaciju dobiva dvomjesecno 335 eura (tu negdje) po djetetu.
to je kinderbeihilfe.
postoje naravno i fondovi za socijalnu pomoc pojedincima i obiteljima koji su na rubu ili ispod egzistencijalnog minimuma.
Domaćice imaju pauzu za ručak. :mrgreen:Citiraj:
mim prvotno napisa
Mim, vukla si M. kao mačka svoje mlade i do njene 3. se nisi dala od nje :heart: , tko je tu mogao bolje nego ti?
X (a što znači žaliti nekoga? Kako možeš žaliti nekoga bez da misliš da si bolji?)Citiraj:
Deaedi prvotno napisa
Koliko primjećujem, cijelo jutro u raspravi nema niti jedne majke-domaćice, mikka i zorana nisu napisale ništa od sinoć, ako se ne varam...Citiraj:
mim prvotno napisa
ja ovo ne shvaćam. 1. iz proračuna (bilo gradskog ili državnog) se financiraju škole, bolnice, kazališta, vrtići, starački domovi, dječji domovi, isplaćuju se mirovine (dijelom) itd. Ne shvaćam i ne mogu shvatiti da se od svega što sam nabrojala da se financira iz proračuna baš izdvaja nečije oklopno vozilo, Snježna kraljica i ine gluposti; 2. ja jesam za socijalnu državu, ali meni socijalna država znači da se uzima od svih nas koji radimo da bi se moglo pomoći bolesnim, potrebitim , invalidnim sugrađanima što u potpunosti podržavam i da bi se moglo financirati one ustanove koje su društeveno korisne.Citiraj:
yaya prvotno napisa
Žena koja je mlada i zdrava i pametna nije invalid, nije bolesna, nije potrebita ergo ne treba našu pomoć.
3. ovo je opće znanje: 90% proračuna financira se iz poreza na dohodak, dakle iz naše plaće.
Kad se rasprava nakon 17 stranica svede na ovaka argument, dođe mi da se pojedem od muke.Citiraj:
piplica prvotno napisa
a o kojoj to prenatrpanosti poslom majke koje pisu s posla govore :mrgreen:Citiraj:
mim prvotno napisa
a nije ni da se ne javljaju od doma :P
p.s. bez obzira sto ni jedno ni drugo ni trece nema veze s ovom raspravom, :lol:
u svakom slucaju zena ima pravo na izbor. nemam nista protiv mama koje se iz ko zna kojeg razloga brzo varte na posao, a niti onih zena (medju koje i sama spadam) koje iz isto tako "nekog" razloga ostaju kuci do daljnjeg, ili citav zivot ostaju domacice. Stvar izbora, mogucnosti, zivotnih prioriteta, ambicija itd, itd.
onim mamama koje rade, dijete neko cuva. Mame koje ne rade cuvaju svoju djecu. ne znam zbog cega bi nezaposlene mame bile ljendoguze. :/
medjutim, ovaj slucaj ministrice ne kontam nikako :/ mislim, da je sad ministrica u Izraelu, Palestini, ili Iraku (znaci zemljama koje su u ratu), pa sad moraju hitno donijet nekakvu odluku ili sta ti ja znam, pa bih i razumijela. Ali fakat ne kontam sta moze biti razlog da se neko poslije samog poroda (carski rez-operacija) odmah vrati na posao, fakat mi ne ide u glavu :/
svaka joj cast na fizickoj snazi, a ostalo me je malo cudno :/ jos se radi o zeni koja ima 43 godine :/ ne kontam :/ (ne moram valjda sve ni kontat :mrgreen: )
Ja sam doma s klincima i eto poplavili mi kupaonu dok se ja tu usejavam, a i bolognes se prigorio. Idem se kazniti.
No, dobro, slažem se s ovim, ako je takvo napuhavanje ikome ovdje bio cilj.Citiraj:
mim prvotno napisa
Meni je majčinstvo poput disanja, i ispričavam se ako nekome zvučim kao kandidat koji žica ordenje za herojstvo, ni u primisli mi to nije.
moja je kod prijateljice, a vec je i velika. :mrgreen:
ali da bih mogla i nesto pametnije raditi od ovog trkeljanja, pa mogla bih. a i trebala. :mrgreen:
Duga neka pauza, a i ručak je prekasno skuhan. 30% "plaće" dolje!! ;)Citiraj:
AdioMare prvotno napisa
Da, vukla sam je, nekad mi je nje bilo žao, ali to je bio moj izbor. I ni tada, kao ni sada, nisam smatrala da mi je teže nego ženama koje sam viđala kako u cik zore vode djecu u jaslice i u sumrak ih vraćaju, pri tom tegleći vrećice, s podočnjacima do brade. Bila sam kod kuće jer je to bio moj izbor, uživala bez cendranja kao što i sad uživam-također bez cendranja. Ne osuđujem nikog zbog njegovog izbora, ali ako izabereš-sam si izabrao: ne očekuj da ti netko za to gradi spomenike i puni bankovni račun.
Prva cigla, druga cigla, treća cigla, četvrta c....brojim da vidim jel imam dosta za temelje spomenika 8)Citiraj:
Koliko primjećujem, cijelo jutro u raspravi nema niti jedne majke-domaćice, mikka i zorana nisu napisale ništa od sinoć, ako se ne varam...
40% "državne plaće" manje. To ti je za pregoreni ručak: djeca će ti jesti kancerogene tvari. ;) Poplava uključena u cijenu.Citiraj:
Ja sam doma s klincima i eto poplavili mi kupaonu dok se ja tu usejavam, a i bolognes se prigorio. Idem se kazniti.
Pa mogu, žao mi je bilo i vlastitog djeteta kada sam ga ostavljala sa godinu dana uplakanog, ali tada nisam imala izbora.Citiraj:
icyoh prvotno napisa
Možda i ministrica nije imala izbora, ali meni je svejedno žao, ne nje, nego djeteta.
Nažalost, neke imaju prazni hod: namaču grah za kuhanje. Heb**a, nemre bez toga inače bi se već kuhao za sutra: Ali su palačinke od heljdinog brašna za večeru već ispečene ne bi li i dijete zaposlene nemajke ponekad nešto zdravo pojelo (a da mu nije pripremila treća osoba). I nisu zagorile :PCitiraj:
meda prvotno napisa
Polazim od premise da smatraš kako nitko nije "dostojna" zamjena majci za dijete koje je u najranijoj dobi.Citiraj:
mim prvotno napisa
Što god si radila činila si iz uvjerenja da joj je bolje u ne tako idealnim uvjetima (a vjerujem da si stvorila najbolje moguće) s tobom, nego u idealnim s nekim trećim. A koliko si žrtvovala sebe (batali), karijeru, ovo, ono, samo ti znaš i svejedno si se odlučila na to što jesi.
Ako je tako, to je moj početak i kraj na ovom topicu.
nevezano uz temu, ali palo mi je na pamet. ja sam deseti dan nakon poroda ostavila maru mami i otišla u grad, prijaviti ju na matični. i sjela na kavicu sa mm-om. i onda na još jednu s prijateljicom.
da sam ministrica već bi me neko na toj kavi slikao i stavio link na forum. :mrgreen:
AM, di ćeš sad kad je napokon postalo veselo?
Citiraj:
cvijeta73 prvotno napisa
Nemajko... :mrgreen:
da si ministrica sad bi pričali o tebi kako se kafenišeš po gradu dok jadno, zanemareno dijete čuva Bog zna ko. Eto toliko o objektivnosti medija
:lol:Citiraj:
cvijeta73 prvotno napisa
A ja ću ti poslati sliku gdje držim Korinu 10 dana staru ispred matičnog ureda i poziram s domovnicom u ruci.
I sad, koja je neradnica, a koja je nemajka?
Među nama dvjema (rečeno :mrgreen: ) ja ne vidim ni jednu ni drugu.
I bolje da konačno dogovorimo tko će kuhati i gdje će se jesti sarma.
Čuj, jaslice su definitivno zadnji izbor, mogli smo si to priuštiti, MM-a nije bilo pa s njim objektivno nije mogla biti, cicala je stalno, godinama, moji su daleko, sveki nije za čuvanje ni nacrtane ovce...Da, tako sam izabrala jer je od svih opcija ostanak kod kuće bila ona dobitna za sve. Opet-izabrala sam to ne samo zbog M. nego i zbog sebe: uživala sam u majčinstvu i htjela sam da taj period što duže traje. I ne smatram da sam išta žrtvovala. Ali isto tako ne smatram da je itko dužan platiti mi što sam uživala u tome što sam majka i time bila u povlaštenom položaju u usporedbi s onim ženama koje sam već opisala. Gledajući njih moram priznati da sam se grozila te situacije i bivala još sretnija zbog činjenice da mogu izabrati. One možda nisu bile te sreće. I zato mrzim cendranje. Na njega bi imale pravo samo one žene koje život dovede do zida kad nemaju izbora.Citiraj:
AdioMare prvotno napisa
Nemajko!!! :shock: . Ajde prijava, ali kavicu ti se stvarno ne može oprostiti. I kad ti dijete kao odrasla žena bude imala psihičkih tegoba uvijek uzrok može naći u zanemarivanju u najranijoj životnoj dobi :mrgreen:Citiraj:
ja sam deseti dan nakon poroda ostavila maru mami i otišla u grad, prijaviti ju na matični. i sjela na kavicu sa mm-om. i onda na još jednu s prijateljicom.
I kaj sad? Da bacim namočeni grah i zafrčem jedno 40 komada?? Kaj nisi prije rekla!?Citiraj:
I bolje da konačno dogovorimo tko će kuhati i gdje će se jesti sarma.
Pa yaya je prva počela sa sarmom, gdje je nestala?Citiraj:
AdioMare prvotno napisa
:?
da opet ne ispadne da izvlačim iz konteksta. Žaliti dijete druge majke (osim ako je ne daj Bože bolesno ili zlostavljano) znači da smatraš da to dijete ne odgajaju kako spada (barem ne onako ispravno kako Ti odgajaš svoje).Citiraj:
piplica prvotno napisa
Citiraj:
icyoh prvotno napisa
Ispada. ;)
ma nemoj :mrgreen:Citiraj:
piplica prvotno napisa
E, vidiš, baš te tvoje riječi meni imaju posebnu težinu.Citiraj:
mim prvotno napisa
Cvijeto, proglašavam se obrlaćenom, makar sam samo čekala kada ćemo doći do trenutka da ću je potpisati.
Do "cmizdrenja" smo naknadno došli, kao i do plaćanja majki-domaćica, ali krenuli smo od ostavljanja petodnevnog djeteta i odlaska na posao (već kad smo se primili te teme, koliko god ona gnjusno i senzacionalistički plasirana).
hm..tema je bila o majci koja se vratila na posao nakon par dana.Citiraj:
icyoh prvotno napisa
ostale cure koje su se ovdje javile vratile su se nakon nekoliko mjeseci.
dovraga, ja se samo pitam kako se to uspijeva izvuci iz svega ovoga????Citiraj:
Deaedi prvotno napisa
jer sam JA na pocetku spomenula da zalim dijete kojem majka nakon 5 dana ode na posao?
da, zalim.
nisam napisala da zalim djecu zaposlenih majki vec novorodjence staro 5 dana koje nije sa majkom.
Totalno su famozni ovi gluhi telefoni koji se ovdje desavaju :mrgreen: