I još bih se htjela nadovezati na jedno, a to je prilagođavanje programa darovitom učeniku (moj osobni primjer).
To izvana djeluje tako jednostavno (banalan primjer, zašto ako on zna zbrajati i oduzimati do 20 u 1. razredu ne bi jednostavno radio do 100?)
E vidite, i ja sam tako mislila dok nisam to pokušala raditi ove godine za jednog učenika 1. razreda.
Problem je bio u tome što on, da se tako izrazim, zna to znanje, ali ne zna to "školsko" znanje. Recimo, on zna zbrajati i oduzimati do 20 i prema tome bi komotno mogao u 2. razred ali ne zna neke stvari i termine kao recimo uspoređivanje brojeva, znak <,>,=, pribrojnici, prethodnik... i masu toga što je sastavni dio "školskog" rječnika, a što baš i nije dio svakodnevnog govora i spontanog usvajanja tako da tu ima puno prostora za učenje i uvježbavanje, bez obzira što "on to sve zna".
Dodatan problem mi je bio što je on htio raditi samo i isključivo ono što je njemu zanimljivo, dakle, kao što netko gore napisa, sat vremena bi puhao nad nekoliko jednostavnih zadataka. Ako ono o čemu se priča i ja ga nešto pitam njemu nije zanimljivo, on demonstrativno šuti.
Ja sam to bila lijepo zamislila, kada on završi redovne zadatke ja ću mu dati dodatne ali što ako on ne želi riješiti te redovne iz razloga što mu baš tada nisu zanimljivi (a to gradivo još nije svladao kako treba)?
To je jedan vrlo nadaren ali emocionalno još nezreo dječak i s time treba izaći na kraj. Stalno traži pozornost, pada sa stolice, glupira se, pa onda moj rad s učenikom po posebnom programu doživljava kao nepravdu (Zašto on sada mijesi plastelin, a ja moram pisati?!).
Da odem malo u filozofiranje, samo proširenje programa uopće ne mora zadovoljiti njegove potrebe, karikiram, ako on zna zbrajati i oduzimati do 20 njega možda uopće ne zanima računanje do 100 već ga zanima svemir i postavlja se pitanje zašto bih ja njega onda "tjerala" da zbraja do 100 ako to nije predviđeno programom, a ni njega ne zanima?
Da zaključim, kao što je Zdenka napisala, rad s takvim učenikom zahtijeva poseban program krojen samo prema njemu i njegovim sposobnostima što je jedan veliki problem u redovnoj nastavi.