a kuhari zarađuju oko 5 puta više nego prodavači
Printable View
a kuhari zarađuju oko 5 puta više nego prodavači
JJ jednako je protivan oboma, i fizičkom i emocionalnom kažnjavanju, tj. kažnjavanje kompletno je loše, jer fokus lekcije prebacuje sa posljedice (na kojoj se dijete uči) na samu kaznu i kako ju izbjećiCitiraj:
anamar prvotno napisa
http://www.mama-mami.com/content/view/449/177/
Citiraj:
Kad osjecamo DA recimo djetetu DA i kad osjecamo i zelimo reci NE - recimo NE.
Sasvim je prirodno da se dijete bori za ono sta pozeli (a pozeli nesto novo svakih 5 minuta ) time se vjezba za buduci zivot kad ce itekako biti borbe.
Sasvim je prirodno da dijete place ako mu se nesto uskrati, jer plac je najcecsi i najbolji nacin za utjehu i praznjenje. Nakon placa dolazi mir i sve je u redu.
Dijete lako zaboravi sladoled kojeg nije dobilo, ono sto nemoze zaboraviti tako lako je nepaznja roditelj, neprihvacanje roditelja, dvosmislene poruke roditelja (npr. "moze ali ne sad" - zar nije jednostavnije i istinitije reci "ne").
pa kuhanje je umjetnost :?Citiraj:
marta prvotno napisa
http://www.blog.hr/print/id/1623283245/jesper-juul.html
Citiraj:
U Hrvatskoj postoje sve vrste nasilja prema djeci koje susrećem i drugdje, dakle i verbalno i fizičko i emocionalno nasilje, ali postoji i jedno specifično nasilje koje je jače izraženo, a mogli bismo ga generalno nazvati "kritizerstvo". Kritizerstvo kao oblik nasilja pogađa djecu u ovoj zemlji tek nakon navršenog petnaestog mjeseca starosti, jer su kod vas djeca do te dobi praktički obožavana na svim razinama društva: njih se tretira kraljevski i neprestano ih se komplimentira, fotografira, čak i oslovljava kao prinčeve i princeze. No nakon adoracije, od druge godine nadalje, počinje proces kada se djecu oštro, surovo, nemilice kritizira za stvari koje ne rade "onako kako bi trebala" i ne biraju se sredstava da ih se navede na "ispravno" ponašanje. Kritiziranje nije odgojna strategija jer degradira djecu, a ne nudi im nikakav protumodel ponašanja. Što je opet povezano s kulturom odraslih, s time da se ovdje većina ljudi neprestano žali i prigovara, neprestano se općenito kritizira sustav, ali malo je tko u stanju nešto zbilja promijeniti, to jest preuzeti odgovornost za svijet u kojem živi. To se vidi već i po tome koliko malo ljudi u Hrvatskoj poduzimaju protiv nepravde koju prepoznaju i o kojoj zapravo stalno raspravljaju, ali na kritizerski način.
i dobro plaćen posao, pogotovo mjesto glavnog kuharaCitiraj:
maria71 prvotno napisa
Da bi rec rekla na vas komentar gospo sa sesirom.Citiraj:
maria71 prvotno napisa
Hm. Ja bas cesto koristim "Moze (ili mozda) al ne sad." jer je to iskrenije jer bas ne moze u tom trenutku al moci ce kasnije. A nekad bas zato sto zelim da ceka (vjezbamo prolonged gratification), da ne dobije svaki put to sto zeli istog casa kad to pozeli.
grubi kuzim ja za juula, po meni bi svatko trebao znati da nije dobro djecu tuci/vrijedati/omalovazavati...
zanima me je li kampanja orijentirana i na psihicko, a ne samo na fizicko maltretiranje. jer bit ce ljudi koji ce npr. reci ok, necu tuci dijete jer to nije po zakonu, ali ce zato sve nadoknaditi uvredama, psovkama itd.
Napokon skužih odakle ti nick!!! marko grubišić... :mrgreen: :lol:Citiraj:
MGrubi prvotno napisa
mkka, vidi ovoCitiraj:
mikka prvotno napisa
http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...=174&Show=1790
Nasilje u obitelji je:
* svaka primjena fizičke sile ili psihičke prisile na integritet osobe,
* svako drugo postupanje jednog člana obitelji koje može prouzročiti ili izazvati opasnost da će prouzročiti fizičku i psihičku bol,
* prouzročenje osjećaja straha ili osobne ugroženosti ili povrede dostojanstva,
* fizički napad bez obzira je li nastupila tjelesna ozljeda ili ne,
* verbalni napadi, vrijeđanje, psovanje, nazivanje pogrdnim nazivima i drugi načini grubog uznemiravanja,
* spolno uznemiravanje,
* uhođenje i svi drugi načini uznemiravanja,
* protupravna izolacija ili ograničavanje slobode kretanja ili komuniciranja s trećim osobama,
* oštećenje ili uništenje imovine ili pokušaj da se to učini.
kad sam govorila o felerima vise sam mislila cinicno
:mrgreen:
kampanja ne!po guzi vise je orjentirana na uklanjanje fiz. kaznjavanja, ali kako je njen nedjeljiv dio i sirenje repertuara odgovora na razne situacije i rod. koji vrse psih. zlost. doci ce na svoje.
Još jedna predrasuda koju često čujem :roll: : osobe koje rade s djecom i sve vezano uz djecu (učitelji, odgojitelji, pedagozi ...) su najlošiji roditelji. Dobri su stručnjaci, s drugom djecom im ide, al s vlastitom nikako.
XCitiraj:
Matilda prvotno napisa
to i ja mislim, da sam dobila samo tih par pljusaka i čvrga koje sam pokupila u djetinjstvu, ne bih ni izdaleka imala sve te frustracije za koje krivim prvenstveno kritike koje sam dobivala svakodnevno i još ih dobivam od svojih staraca - premda sad kad krenu odmah pokrenem raspravu sa stručnim terminima iz Juula... tako da su se malo stišaliCitiraj:
mikka prvotno napisa
eh, tako nekako... sad je tu problem što je lakše definirati fizičko nasilje, a psihičko je često ono što radimo nesvjesno, i moramo dobro analizirati sebe i svoje postupke da bi tu napravili neke pomake.Citiraj:
leonisa prvotno napisa
Također je to puno teže približiti širem slušateljstvu.
ja znam dosta njih kojima je narusen integritet bez podzanja ruku i danas kao odrasle osobe idu na terapije da b konacno rijesli neke stvari i zapoceli "nov" zvot.
ne samo da je puno teze prblizit srem slusateljstvu vec nama samima. tako ja vidim stvari.
da, to bi vjerojatno trebalo ići pod tečaj za napredne roditelje :)
Ingrid Bauer 8) (puno je pisala o svojim roditeljskim iskustvima i vizijama na jednom forumu po kojem godinama lurkam...)Citiraj:
flower prvotno napisa
ma nitko, naravno. sto ne znaci da radionica ne bi niti trebalo biti. cini mi se da postoje razne stvari koje nekakva potencijalna radionica moze pruziti:
1. prenjeti viziju. uspjesnije ce i uvjerljivije taj posao obaviti netko tko tu viziju i zivi. pa cak i onda kad se ne slozis u potpunosti s njom.
2. dati konkretne savjete kako postupati u odredenim situacijama. to je tesko jer svaka situacija (dijete, roditelj, kontekst...) ima svoje specificnosti, ali mozda se to moze nauciti i provesti do neke mjere.
3. izmjena iskustava izmedu roditelja koji dijele slicnu viziju
4. izmjena iskustava izmedu roditelja koji imaju razlicite vizije (pitanje tko bi za to imao vremena i energije...)
i valjda jos stogod...
da li akcija nepoguzi prvenstveno ima za cilj siriti viziju ili educirati roditelje sto i kako umjesto guze?
ja nisam sudjelovala u toj prijasnjoj raspravi, pa bih se ovdje slozila s martinim stavom. iskustvo mi govori da se puno lakse priblizim juulovskim idealima kad sam sama s jednim nego sama s troje djece. juul je odlican, ali kao sto rece MGrubi, on daje smjernice, viziju, a ne rjesenja (barem u knjizi). prijavljujem se na radionicu: juul sa 3 i vise :mrgreen:Citiraj:
marta prvotno napisa
ma ok, ja ne mislim niti da treba ulaziti u krajnost i analizirati svaku rijec ili postupak. umjerena kritika je i dobrodosla, pa ne mozes uvijek povladjivati djetetu. i da mi je vidjeti roditelja koji nije povisio glas na svoje dijete. ja jos imam malo dijete, pa nemam nekog iskustva s tim...Citiraj:
pomikaki prvotno napisa
pa nema savrsenog roditelja i svako dijete nesto zamjera svom roditelju. a svadja i ljutnja su isto tako sastavni dio odgoja i odrastanja. sve dok naravno ne prelazi odredjene granice
nemam troje djece, pa u tom kontekstu ne mogu komentirati to sto marta tvrdi. niti mislim da bi se oko toga uopce trebalo previse raspravljati. svatko si nade svoje inspiracije.
ali bih dodala da mislim da je stvar i u osobnom afiniteteu:
ja npr. uopce ne volim recepte-rjesenja. jest da sam na pocetku i kupila nesto takvih knjiga. ali one meni ne sjede.
isto tako ne volim "ideoloske" knjige u kojima je naglasak na "pojavnosti" i na onom - svako dijete, svaka zena - cim se pocesto ponavlja to svako, meni se odmah pali crvena lampica.
konkretni savjeti su mi ok, (pogotovo kad je i. bila mala, pa imas onih 100 i jedno banalno pitanje) ali to nije ono sto mene vodi.
ja volim vizije, smjernice, nesto sto mi otkriva nove svjetove, sto me intelektualno "budi" i emocionalno dodiruje i omogucuje mi prosirenje, jacanje, gradnju sebe same, jer ja duboko vjerujem da je u roditeljstvu najvazniji autenticni i emocionalno dostupan roditelj. ( i tom smislu knjige ili savjeti koji idu na to da bih ja sebe trebala kalupiti u neke od nekoga zamisljene ideale, ili da je to koje cipele nosim ili ne nosim, od presudne vaznosti za mene kao mamu, nisu one koje mi mogu biti inspiracija)
jos danas pamtim onaj dijagram iz knjige kompetentno dijete (je li bio dijagram ili ja pamtim u dijagramima :/ ) u kojem pokazuje kako stalno crtamo granice oko djeteta - postavljamo granice djetetu. a zapravo je bit da postavis granice oko sebe ili sebi...da sad ne duljim, jer to nije tema.
to je bio jedan od onih efekata, kad ti se naprosto napravi klik u glavi i poslije njega nista vise nije isto.....
naravno nije juul jedini takav, ima tu njih vise i penelopa i sears i prekop i jos par imena njemackog govornog podrucja, ali meni je juul za ono sto ja trebam, bio najkompletniji.
i osobno ne mislim da moras biti "u tudim cipelama" da bi mogao nesto pametno reci. mozes, a i ne moras.
Ja sa svojima ne stignem ni do riječi doći,kamoli da primjenjujem Juula. :roll: Ja sam već rekla,u nekim stvarima je sa više djece puno lakše nego s jednim ali jednostavno je neusporedivo imati jedno dijete s više jer ti na jednom možeš primjenjivati metodu koju hoćeš,možeš ako treba smisliti čitav plan i program pa se donekle toga pridržavati,koliko djetetov karakter dopušta.Sa troje (bar meni) to je neizvedivo.Citiraj:
Kanga prvotno napisa
Pa kako ste i ovdje na juuula dosle i njegove savjete za majke s vise djece? :lol:
:mrgreen: A ne znam, meni je danas stvarno težak dan sa djecom pa mi dobro došlo.Citiraj:
anchie76 prvotno napisa
ajme, stvarno. :oops: necem vise.
bilo kuda juul je svuda :P
ali ja mislim da sam stvarno prvi put na ovom forumu napisala nesto o jasperu - pa valjda ce mi se to uvaziti kao olaksavajuca okolnost :mrgreen:
kanga - na radionicama cemo ici vise edukacijski, znaci sirit vidike.
Ovo mi je izuzetno glupo! Uvijek sam za individualni pristup. Naravno da je jednostavnije reći ne, no znam dvogodišnjake koji "samo ne" neće lako prihvatiti, a "može, ali ne sad zato što..." puno lakše. Osim toga ne podcjenjujmo djecu i učimo ih strpljivosti.Citiraj:
Dijete lako zaboravi sladoled kojeg nije dobilo, ono sto nemoze zaboraviti tako lako je nepaznja roditelj, neprihvacanje roditelja, dvosmislene poruke roditelja (npr. "moze ali ne sad" - zar nije jednostavnije i istinitije reci "ne").
[quote="Kanga"]TCC?Citiraj:
flower prvotno napisa
svatko ima pravo izabrati svog ucitelja 8)
Ja ga ni s dvojicom ne mogu primjenjivati. Slijedim svoj instinkt i stojim čvrsto iza onoga što odlučim u odgoju djece. Ako mi zatreba savjet, pitam stručnu osobu i to vezano uz konkretan problem i dosad je to dobro funkcioniralo. Ali više mi ne pada na pamet čitati knjige o odgoju. 8)Citiraj:
Kanga prvotno napisa
i meni je kod Juula falila taj bratsko-sestrinski dio, odnos medju njima, rjesavanja konflikata itd, kao i komentar odnosa izmedju roditelja i djece
pa rekle ste negdje da vam je bitno to da savjetnik za roditeljstvo/psiholog ima iskustvo roditeljstva. mozda se i juul isto nije osjecao nacisto i sasvim iskreno pisati o necem sto kao roditelj nije prosao.
a mozda mu samo treba reci.
sjecate li se kad je prije nekoliko godina pricao na onom predstavljanju prijevoda njegovih knjiga u KIC-u kako mu je jedan otac djeteta koje boluje od dijabetesa prisao, pozvao ga na rucak i tamo su razgovarali o odgoju kronicno bolesne djece. zato je o tom kasnije napisao knjigu.
"primjenjivanje juula" mi je neprimjenjiv pojam.
a mislim i njemu
Pa vjerojatno mu i jest neprimjenjivo. Zato i velim da više ne čitam knjige o odgoju jer su se u našem slučaju sve pokazale neprimjenjive. Kao i savjeti drugih roditelja.
Ali važno mi je da stručna osoba koju pitam za savjet ima iskustvo roditeljstva.
Primjenjivala sam neke Searsove metode, išlo je do nekog vremena kad ih je skužila pa ih je ona počela primjenjivati na meni. :lol:Citiraj:
klia prvotno napisa
Meni uopce nije vazno da li osoba koja mi nudi/daje savjet o odgoju ima ili nema roditeljskog iskustva. Bez obzira na (ne)iskustvo moze vidjeti stvari koje ja ne primjecujem. Ono sto mi je vazno je nacin na koji mi taj savjet daje.
A knjige o odgoju volim citati jer mi otkrivaju neke stvari kojih se ne bih sama sjetila, ili ih ne primjecujem, ili jednostavno gledam na nesto iz neke tocke gledista, pa mi treba i pristup s neke druge tocke. Tu se vodim onom da "svi ljudi sve znaju". Nekako mi je neprihvatljivo iskljucivati knjige o odgoju jer ih eto ne mogu primijeniti.
A kod Juula mi fali tocno ono o cemu emily pise.
ja čitam, i još ne znam hoću li uspjeti promjeniti. Ali da nisam čitala, živjela bih u uvjerenju da je "malo po guzi" ono što se mora primjenjivati kao nužno zlo da se djetetu postavi granica.Citiraj:
klia prvotno napisa
Ne moram sve što pročitam primjeniti, ali mi dobro dođe da o tome razmislim.
Molim Vas da ovdje raspravljate/pitate o Rodinim radionicama.
O juulu imate drugu temu :trep:
a ne o imidzu udruge u javnosti :mrgreen:Citiraj:
anchie76 prvotno napisa