Da, dijete ima godinu dana.
Printable View
Isto zbog cijene ili?
Da, zašto bio i bio ne valja? Nije da sam tamo stalno, samo sam zimi kupovala voće za bebu, al sam znatiželjna.
Ja sam danas definitivno shvatila da mogu manje usitnjavati hranu (9,5 mjeseci). Baš mi je to super. Iako nekad proguta komad nečega, danas žganaca.
Bili smo zadnjih dana na putu i za prvi sam dan ponijela poriluk s krumpirom, a poslije sam mu 3 dana davala kupovnu kašicu za glavni obrok. Definitivno voli više kuhano.
Nemam pojma o fitatu, ni što je ni zašto, al stavljam bebi kopar, cimet, dala sam mu par puta i kardamom. I dalje ne solim. Al baš smo bili na moru i sretno je uranjo glavu u more, pa bi mu šmrklji curili iz nosa, pa sam si mislila koliko se taj napio sad morske vode, mogla sam mu mjesec dana soliti :)
Nis' osobito ne mislim o kakau, zuta. Ako nije zasladjen, a nadje se ponekad u nekoj hrani, vjerojatno nikome ne smeta.
Tu ga ima u djecjoj hrani, tj. u nekim proizvodima za djecu od 6 mjeseci na vise. Nije svakodnevna namirnica.
Dala sam 9 mjesecnoj bebi nekoliko puta kuhanu srdelu. Danas recimo uz to mlade mrkvice, baby-poriluk i pola kuhanog kumpira u ljusci.
Dr. nam je preporucila jednom tjedno ribu. Nije rekla koju. Na domacim sajtovima ponavljaju da ne plavu, al nisam shvatila zasto, osim alergije. Shvacam zasto ne tuna, morski pas itd. Je l srdela premasna?
Ribe imaju zdrave masnoće, a bebe koliko sam shvatila ionako trebaju jači unos masti u svom jelovniku: punomasni sirevi, punomasna mlijeka, itd. Onda valjda prolaze i masne ribe.
cure, da li se drugi obrok uvodi tek nakon što dijete dobro priohvati prvi ili neovisno o tome? bebac ima 7 mjeseci i nije baš da pojede i taj jedini obrok koji ima. možda 5-10 žličica, u najboljem slučaju. ali cica puno i stalno...
da uvedem drugi, pa neka dva puta jede u manjim količinama ili tek kad taj jedan bude pojeo kako spada?
Neovisno o tome. 5-10 žlica nije uopće loše za početak dohrane.
Ja ne bih smanjivala podoje nikako. Do navrsene prve godine zivota, glavna hrana je majcino mlijeko. Ako trazi (rukama, kako god), ja bih dala. Pa nek baci, ako nece jesti. I to je dio ucenja.
Pocela dohrana, round 2, i u nasoj kuci. :mrgreen:
I kod nas,danas treči dan kak papamo tikvicu :-D
Moja je probala avokado, rizu, ponovno avokado, dvaput krusku, jednom maline i jednom bananu, od koje joj se smucio zivot. Ne bih rekla da je zapravo nesto i pojela. Zadnjih nekoliko dana nije dobila nista.
jeli vi pričate o žlicama ili žličicama? :)
moj evo nakon 3 tjedna smlati 3 jušne žlice bez problema, bi on i još ali ja mu nedam jer mi se čini da je previše za njegov mali želudac...
nakon blitve i tikvice je za divno čudo imao problema sa kakanjem,natezao se i bila mu je tvrda stolica..možda je problem jer baš samo blanširam i hranu sjeckam tako da jede komadiće,ne miksam ništa...a lijepo to mulja po ustima i jede...kuhana šljiva je spasila stvar...
ful je zaintersiran i sve grabi,provala sam i BLW ali u 2 navrata se gušio i tapkanjem po leđima su izletili komadi dinje i pipuna veličine 2cm...
(dala mu velike komade koje je tolikom silinom sisao da je odvalio i progutao)
s prvom sam išla ful polako,po tablicama i novu namirnicu svako 5dn,sada idem puno brže i opuštenije,valjda ću ga uspjet udebljat uskoro...:mrgreen:
Udebljaj sisom, gdje ces dinjom i pipunom. :lool:
Ja ne mjerim nista zlicama. Dobije u zdjelicu ili u ruku pa radi sto zeli.
Uh,mi smo na žličicama i to onoj manjoj i od čajne.
Treči dan tikvice nije dobro prošao..palenta se baš nije proslavila,danas je mooožda pojeo ukupno jednu tu našu žličicu kuhane sa tikvicom. Sad stajemo s palentom do daljnjega pa bu sutra dobil korabicu..nekak sumnjam da bu i ona prošla :lol:
Pripremila sam se ja da to pe polako,ne žuri nam se nikud. Al on ko da bi mi u usta skočio kak me gleda i mljacka dok ja jedem a nema opče volje uzeti dok mu dajem...pljuje i vozi motora ustima..možda mu je moje primamljivije hahaha!
Pa daj covjeku jesti. :lool:
Hej kakve to savjete daješ...bebi šest mj dati paštetu,kinderladu i ta srnj koja ja jedem dok mi ne silazi s ruku. :alexis::škartoc::mrgreen::lool:
A za kaj jedeš ti ta sr a ja, možeš i ti jest kaj i on pa podneblja još s necim
Kaae kad neide sisom,ima bit da lučim low fat mlijeko,mali samo ide u dužinu rodio se sa 3720gr, sad sa 6,5mj ima 6200gr...poduplat će porođajnu do rođendana valjda...
dug je preko 70cm pa nosi robu za 9-12mj,sve mu preširoko,koma izgleda....
počela sam ubacivat kokosovo i maslinovo ulje, sad ću preć na avokado i bananu....
Jedem kuhano za ručak a ovo gore navedeno mi je uglavnom klopa s nogu jer kompliciranije od odvrnut flašicu il namazat na kruh nemrem napravit. Imam priljepka od 8,5 kila koji neće nikam osim se nosit. A jedem ja s njim ovo kaj njemu skuham,ja to jedina i pojedem. Osim korabice.. :lool:
Mi smo krenuli s dohranom kada je mali navrsio 5 mjeseci.
Prvi dan sam mu dala kuhanu jabuku i to je proslo nikako.
Vec iduci dan pojeo je cijelu jabuku.
Jeo je do sada krusku, jabuku, tikvicu, mrkvu, batat i proso. I sve kombinacije toga.
I pojede cijelu kasicu. Npr. danas sam skuhala cijeli batat, zblendala, dodalamalo maslinovog ulja i sve je pojeo.
Ajme Medeja zvuči super:-)
Moj je danas ajd nekak ugural u sebe možda za žličicu i pol korabice.
Ono kaj me brine je kakanje...jako rijetko i inače kaka pa me sad strah da ga skroz ne zapre:-/
I moj isto od 3. mjeseca zivota manje kaka. S pocetkom dohrane nije 9 dana kenjao. Uzas.
Ali je to vise mucilo mene nego njega jer on nije pokazivao da ga ista boli.
Prdio bi i smrdilo je za poludjeti.
S vremenom sam skuzila sto ga otvara pa to mu fam svaki treci dan i lijepo se pokaka. Kruska ga otvara, proso i maslinovo. Te namirnice kombiniram s drugima.
Nisam mu uvela bananu, rizu i palentu jos jer zatvaraju.
Sljedeca zitarica koju cu uvesri bit ce amarant, a od voca sljiva. Te namirnice otvaraju. ;)
Medeja,to za zatvaranje je individulano,mog je npr zatvorila tikvica i blitva,nigdje veze...skužila sam da je više problem u vodi,kad sam mu dala za piti stolica je bila mekša...
ne čini ti se puno da pojede toliko? ne znam uopće koliki su njima sad želuci...sjećam se usporedbe sa pikulom po rođenju i jajem s mjesec dana...
jučer mi je pojeo 3 smokve...htio je još,nisam mu htjela dat, MM je isto rekao da pretjerujem i da ćemo mu raširit želudac...:roll:
Moj najduže nije kakao dva tj. To se dva put dogodilo. Prosjek je jednom tjedno a sad je več i to prošlo...zadnjih dana niti ne prducka,kaj inače stalno radi. A i zna imati koju suhu pelenu i nakon dva sata..unatoč dojenju na zahtjev i pijenju vode,koju jako voli. Čitam da ljeti manje pišaju jer se više znoje..a i nočna mu ima tri kile ujutro pa je valjda sve ok.
Zato sam odgodila rižu za sad i nakon kruške planiram uvesti amarant.
a zakaj ne žgance prije?
Znam da je individualno, ali se vodim po sebi. Ono sto mene zatvara necu davati njemu jer mi se ne da eksperimentirati.
Morala bih pronaci koliko oni smiju pojesti u ovoj dobi. Negdje mi u primozgu odjekuje 150g.
Ali ja to odokativno procijenim.
Moj je kajao u utorak, tko zna kada ce opet.
Kako imaju smisla smjernice s gramima?
150g rize nema veze s 150g batata ili 150 grama avokada...
Mi se vodimo preporukom da jedu koliko zele. No to vrijedi kad se hrane sami. Mozda stvarno treba postojati ogranicenje za bebe hranjene zlicom, samo valjda kalorijsko, ne gramsko.
Ja nisam opterecena grama. Stavim mu u zdjelicu odokativnu kolicinu i dok jede dajem. Kad nece da otvori usta odustanem. Zdjelicu sam uzela u bubamare pa si mislim da njena velicina odgovara obroku bebe. Sad koliko ne to tocno ne znam. On lijepo napreduje i sve jede. Danas smo papali smokvu i odusevio se.
Kaae,prije mislim na volumen hrane i koliko to ispuni/napuni želudac... i kupovne teglice su sve iste gramaže,sumnjam da su kalorijski identične...
imaju li i bebe ono 15min pravilo,odrasli mogu utrpat u sebe puno više nego im je potrebno kada prebrzo jedu pa ne shvate da su bili siti i prije svih ekstra zalogaja..
.ja se trudim davat mu što polakše ali onda se krene ritat nogama i protestira...:lol:
Ah, ja obrnuto, sto joj ne uvalim u dvije-tri minute, nece pojesti ni u iducih sat vremena. A i to su smijesno male kolicine. Da imam dovoljno zivaca za BLW, ne bi pojela nista do desete godine, kako mi se cini.
Moj bu žgance dobil dok bu mm doma da ga primi dok ih skuham..ipak im treba malo duže neg palenti..a to nije izvedivo trenutno.
Uf, moje je dijete sposobno jesti do sutra ako se u zdjelici nalazi ono što mu je fino. :)
Jučer sam kupila šljive pa mu ih planiram dati. Imate li ideju? Oguliti ih i izblendati?
Šljive ogulim i nasjeckam. Većinom ne blendam, osim ako ne idemo nekamo pa mu nosim kašicu.
Nekad ga pustim da se sam hrani, ako je dobre volje, dok se ne iživcira a nekad mu ja dajem. Kad mi je bitno da pojede, ja mu dajem. Jer kad se sam hrani u ustima završi jako malo, skoro ništa, a on se isfrustrira i samo reve.
Sent from my SM-G920F using Tapatalk