Aha.
A inače su meni žganci,oni bijeli žganci od običnog oštrog brašna zakuhanog u vodi. Na takvima sam odrasla pa me iznenadilo dok sam posle skužila da večina pod žgance misli - kuruzne.
Printable View
Kako to brašno zakuhano u vodi? Kao vaseršpacne?
U vrelu slanu vodu zakuha se brašno,da bude gusto. I stalno se mješa,bar pola sata. Onda se kvaca žlicom/kuhačom na komadiće i prelije po želji. Kiselo vrhnje ili luk sa masti.
O, nisam nikad čula za to! :)
Tak se mogu radit i kukuruzni od kukuruznog brašna, a ne krupice
Inače ja takve zuzine nisam jela, ali sam jela verziju s krumpirom to se zove bijeli žganci i jedu je baš s masti, čvarci ma.....
Da,tak se delaju i kuruzni žganci,baš od kur. brašna. Za ove sa krumpirom sam čula al nisam probala.
Ja sam znala sebi složiti bijele žgance,mužu ščipance,zagrijati na ulju bohnecovo crveno vrhnje i pol njemu a pol meni :-)
Ok...sad sam ful of. Dohrana za odrasle..:lool:
Nemoj blendat hranu, ako nemas neki poseban razlog za to. Bolje ribaj na sitni ribež zbog razvoja govora. Ja blendam kad nesto sprckam pa izvlacim situaciju. Moj je vec 10 mjeseci, dala sam mu neki dan kuhanu piletinu i izblendano za prilog u ljusci kuhani krumpir kojem sam dodala malo oguljenog paradajza i zlicu vrhnja. To sam napravila jer sam krivo planirala obrok. Al dobro je ispalo. Meso sam sitno nasjeckala. Uvijek mora vjezbat zvakati.
Ja jos gulim voce. Sljivu mozes isto kao paradajz pofurit s vrucom vodom pa lagano ogulit.
Inace kad je moj bio tako mali, nije bilo sljiva. Imala sam smrznute moslavacke. Ja sam mu onda znala ubaciti sljivu-dvije u prokljucalu vodu. Dodala bih to manjoj ribanoj jabuci. Meni sljive tesko padnu pa nisam htjela da obrok budu bas sljive.
Sto se kolicine tice, nama je pedica rekla naribati jednu jabuku na sitni ribez. Ja pitala koliku, veli pa tako normalnu jabuku. Uglavnom, ja sam davala cca 100g ribane s 5 mjeseci. Najcesce bi sve pojeo. Kruske jos radje.
Nisam kuhala ni kruske, ni jabuke.
Nas bebek rado jede.
Danas je jeo gusti cuspajz - kuhani poriluk, krumpir, paradajz i komadic teletine. Do sada je jeo piletinu i puretinu. Danas prvi put neko crveno meso.
Bila sam skepticna jer ne voli telecu juhu, a pilecu lijepo jede s mrkvicom, mesom i malo rize ili nesto sl.
mi imamo 9,5 mj i planiramo uvesti treći obrok.
ujutro mislim dati neko voće, ili samo voce ili pomiješano sa žitaricama, za ručak meso sa povrćem, ali nemam ideju šta dati za večeru? i da napomenem da sikimo....
šta vi dajete svojim bebama da jedu? dajte neku ideju....
Mi za veceru papamo
Palentu i jogurt
Sir i vrhnje
Abc sirni namaz i rizin keks(ono kao stiropor)
Griz ili proso s kuhanom jabukom
Jos užica i malo necega sto mi jedemo
Poslije toga jos cica
Griz od pira, pahuljice s mojim mlijekom. Uveli smo jogurt pa ce i on za veceru. Voce ne dajem za veceru.
Jogurt,sir,vrhnje,to još nismo uveli..
Griz od pira, proso, palentu papamo pomiješano sa vocem. Planiram uvesti zobene pahuljice, ali ne mislim se izdajati. mislim ih pomiješati sa rižinim/zobenim mlijekom? s čim mu miješaš griz od pira ili palentu a da nije voće ili izdojeno mlijeko?
Skuhas u vodi pomjesas sa povrcem , mesom ili ribom.
Ili sa zitaricama zgusnes mesnu , riblju juhu ili varivo.
Zobene namocim u jogurtu. Nisam ti bas pomogla :-)
Zobeno mlijeko mozes sama raditi. Stavis jednu salicu zobenih i tri salice vode i pustis da stoji preko noci. Zatim ih zblendas sa stapnim mikserom. Bude gusto. Mozes onda procjediti da dobijes bas mlijeko.
Bok curke, evo vas iste ekipe sa nekih ranijih (zabrinutijih) tema.
Mi ćemo napuniti 6 mj. za 3 dana i psihofizički se spremamo za dohranu.
Beba je za sada super napredovala, od porođajnih 2800 g, sada imamo 7250 g.
No nismo neki spavači preko dana, uglavnom sisa skoro svakih sat, sat i pol, po noći
ima jedan miran period od 3-4 sata ali pred jutro nastavlja istim tempom još i češće.
Dakle, tempo hranjenja izgleda kao da ima otprilike 2 mjeseca a ne 6 :-o
Zapravo jedva čekam dohranu da vidim hoće li se nešto u tom pogledu promijeniti.
Imam par pitanjaca. Dakle koju rižu koristite? Ja inače smeđu pa da li da i bebi dam smeđu?
I kojeg proizvođača, iz bio dućana?
I šta se je desilo sa heljdom? Nekada je bila među prvima na tablici, a sada je vidim "ozloglašena".
Niti mrkvica vise nije za sam početak, a nje ću bas imati domaće.
Inače bih radije počela sa povrćem, žitaricama, jer su mi starija djeca imala reakcije na voće u tom prvom periodu.
Oprostite ako ste već o tome raspravljale, nisam ništa našla.
Ako imas domace slobodno daj djetetu. I tako se tablice dohrane po novom ukidaju. Rizu dajem obicnu bijelu jer mi samo tu jedemo.
A sto se tice rasporeda dojenja,nama se s dohranom nije nista promjenilo. Pojede svoju zdjelicu i jos trazi cicu za desert.
Cini mi se da sad cica vise nego prije par mjeseci :-) A sad ce godinu dana :-)
Nama je smeda riza bila druga namirnica.
Jedemo smeđu pa i on oduvijek jede smeđu.
I je, ok je uzet iz bio ducana.
Smeđa riža bio u jednom ducanu zdrave hrane recimo kosta 29 kn/kg na rinfuzu, meni sasvim prihvatljivo.
Kod nas se dohranom promijenilo ono sto vise ne cici po danu nadoknadjuje po noci. Sad se budi ko novorodjence.
A 10. mjesec ide.
A tko ih je odbacio? Oprosti ali ovo zvuci kao neka dogma. Mislim, ja tablice nisam odbacila, barem ne ovu Rodinu kojoj vjerujem
Uostalom čitam temu i svi pitaju, kad ovo, kad ono, na proteklih 170 stranica, a ti sad kažeš da nema pravila (?)
A to sa sezonskim je recimo isto problem, jer meni beba navršava 6 kad sezonskog ima ono, ama bas svega (dakle, mogu joj dati bilo sto?) a recimo onima koji se sada po ljeti rode, njima je u 2. mjesecu sezonsko, iz domaćeg vrta - ništa.
Nego, ja kao masnoću skoro isključivo koristim kokosovu mast, ulje.
Koristim dosta i bučino ulje.
Kada bi to smjela bebacu?
Odbacio ih je WHO , odnosno svijetska zdravstvena organizacija.
Sada preporuke glase iskljucivo dojenje do 6 mj. nakon toga uvodenje hrane koju jede ostatak obitelji ( uz dojenje ili formulu).
Vise se ne gleda alergenost osim ako postoje jake aleergije u obitelji ili neka dokazana reakcija od ranije.
Jedino sto se gleda jest da je hrana sigurna za dojenece , tj. da je sigurna za konzumaciju ( opasnost od gusenja).
dakle , mozes sto zelis i imas , i uz to sve masnoce koje si navela.
a možeš, naravno, i po staroj Rodinoj tablici
ja bih opet tako postupila, jer ta tablica sigurno ne može štetiti
i meni osobno se uopće ne sviđa ova nova preporuka WHO
ovo mi je najjača rečenica kaj sam u zadnje vrijeme pročitala, a što s nama koji radimo alergo testove prije unošenja dohrane
što su jake reakcije? nije li i nespavanje mjesecima, godinama sasvim dovoljni razlog da se izbace i stvari koje su i po testovima su 0 ili 1 razred što ne bi trebalo raditi neke probleme?
Pa ti radi sto mislis da treba. Imate alergije na hranu u obitelji, pa je to razumiljivo.
Za sve ostale koji nemaju alergija u obitelji niti reakciju ranije WHO kaze da nema potrebe cekati ( i godinama) sa uvodenjem odredene hrane samo zbog moguce alergije.
Valjda oni znaju sto pricaju. Nije to moja teorija ( da se odgadanjem uvodenja u dohranu nutritivno vrijedne hrane, a potecijalno alergene , vise gubi nego dobija).
je ali od nekog treba početi jel to od prababe ili deteta kojie će se tek roditi svejedno, svakako treba biti na oprezu, njega nikad nije viška.
Svatko radi kako misli da je najbolje i u skladu sa svojim saznanjima i uvjerenjima.
Ali :-), znanstveno je dokazano da se odgađanjem davanja hrane visoke nutritivne vrijednosti, a potencijalno alergene, čini više štete nego koristi (kao što je Sirius napisala), a za primjer, na mlijeko je alergično oko 5 % djece, na jaja 2 %, a na školjkaše svega 0,2 %...
Prema tome, treba ponavljati da se bebama daje prava hrana (voće, povrće, meso, jaja, zdrave masnoće), i da se nova, "alergena hrana", uvodi u malim količinama.
Jer to vrijedi za veliku većinu čovječanstva.
A dalje tko kako...
Znači,sad sa 6,5 mj mu mogu bez beda dati i meso i ribu, jogurta i sira i vrhnje i sve glutenske žitarice?
Po par dana svaku namirnicu i pratiti dal ima reakcije?
tak je
i jaje, i buču, i maslac, čak i mlijeko u kuhanju (ako to želiš i jedeš),i mandarinu kad bude u sezoni
samo uvijek počni sa manjim količinama novog. (ja sam npr. "uvodiila" jaje tako da sam skuhala nešto malcu uobičajeno, a odvojila od svoje neposoljene kajgane 2-3 kockice da proba)
Tako smo mi.
Poceli jabuka-tikvica-palenta. I onda sam vidjela da su tablice odbacene. Svakih otprilike 3 dana smo uvodili novu namirnicu i pratili. Tako da je do prvog rođendana jeo skoro sve sto i mi ostali u obitelji. Jos nije jeo gljive,svinjetinu ni salame. Al' pancetu voli :-)
Da smo pratili tablice ne bi jeo pol toga iz bakinog vrta jer nije po tablici. Ovako je papao puno toga,ali domace i nespricano. Cak i jagode su bile sa 7-8 mjeseci
Evo mi probali danas prvu namirnicu - kuhanu mrkvicu.
Beba rado probala, ali odmah izpovracala i tih par mrvica mrkvice i mlijekeco koje je malo prije sisala.
Neslavan početak. Valjda sutra bude bolje :|
Ok...trudit ću se izbjegavati ono kaj bi zatvaralo jer jako rijetko kaka a sa svime krenuti po malo,kak imam na vrtu.
moj je prokako,vodenastije skuham i još pije dodatno i evo već 4dn za redom kaka...a mete sve po redu, sve sam se nećkala sa mliječnim i mesom i mislila čekati do 8mj-9mj ali bome sutra će ribu onda probat za objed....
Dobar trik za potencijalne alergene je uzeti namirnicu i lagano proci preko bebinih usana. Ako za 15 minuta nema nikakve reakcije, moze probati malo i jesti.
Kod nas je recimo stariji, troipogodisnjak, vlasnik epipena zbog pistacija i indijskog orascica. Za sestru imamo samo preporuku da obratimo paznju na orasaste plodove, ali nema drugih restrikcija oko uvodjenja dohrane.
zuzy, tesko je reci sto zatvara, a sto ne. Sve ispada jako individualno.
Moja trenutno ne jede, a ni ne kaka.
Mi smo se preporodili s kakanjem kad sam mu počrla davati marelice i šljive. Čak ga ni 40mg željeza dnevno nije začepilo, svaki dan kaka. Sreća! :mrgreen:
Sent from my SM-G920F using Tapatalk
Ma njega zatvara izgleda sve...odnosno,ima takvu probavu. Od početka rijetko kaka i baš me bilo strah da ga kruta hrana skroz ne zapre. I eto,pošteno se pokakal tek 19. dan. Nakon dva tjedna je bila hrpica za možda pet kn,ništ. Ni šljiva,ni kruška,nit voda a bome nit slatka kamilica..ništ ga ne potjera. Na kraju sam mu dala čepića,na tri navrata je kakal taj dan uz takav plač da mi muka gledat ga. Struktura i boja normalna.Evo sad je več četvrti dan opet...kaj raditi:-/
Za rižu znam da se jede kod proljeva,mrkva kao isto zatvara...mene jabuka napuhuje...pa je to na stand by-u dok ne počne kakat redovitije.