Kaae u maze u razredu ne nose maske, njih je 10 i svak je u svojoj klupi. Ne srecu se sa drugim razredima.
Meni je to ok :unsure:
Starija je nosila u srednjoj ali njih je 30ak i do tamo je stizala javnim prijevozom.
Printable View
Kaae u maze u razredu ne nose maske, njih je 10 i svak je u svojoj klupi. Ne srecu se sa drugim razredima.
Meni je to ok :unsure:
Starija je nosila u srednjoj ali njih je 30ak i do tamo je stizala javnim prijevozom.
Nije problem u broju i razmaku, vec u prostoriji u kojoj sjede, s obzirom da aerosolizirani virus ostaje u zraku (i putuje kako vec zrak struji). Znaci to je njih 10 plus svi nastavnici koji udju u prostoriju, plus sva rodbina i prijatelji njih desetoro, itd. Taj razmak, a bez maske, je u pravilu sasvim bezveze. Sve da ti i ne kihne netko direktno u lice, opet je kihnuo u istoj sobi. :/
Ne trazi logiku, to je politika. Pretpostavljam kao ustupak roditeljima stava 'jadna nasa djeca', pa da makar nesto 'daju' tim roditeljim, eto...vidite kako smo dobri, ovi ipak ne moraju, al zato pvi drugi moraju. A djeca tih roditelja se onda stvarno i 'guse' i boli ih glava jer 'nemaju kisika'. Ti roditelji nisu u malom broju.
Kod nas nose svi školarci, u teoriji.
U praksi kako im nastavnici i učiteljice dozvole.
Ja sam se jako ogrešila misleći da učiteljica mlađeg neće baš ozbiljno shvatiti mere- naprotiv, kod nje su maske nosili svi i stalno, prozor je stalno otvoren i zimi makar na kipu, nema divljanja po učionici na odmorima, jedino napolju ih ne opominje za razmak ali moje dete ne skida masku, i to nas je valjda jedino i održalo zdravim.
Kod starije su nosili masku kako ko, i kako na kom času, i od nastavnika i od učenika.
U poslednji čas je država za starije prešla online, nekoliko njihovih nastavnika i jedno dete iz razreda su (bili) pozitivni ali izgleda su maske, prozori i distanca odigrali ulogu.
U prosvetnom sistemu kod nas je sve palo na dva nivoa - prvo, nastavno osoblje se zarazilo mahom u zbornicama, gde svi jedu i pričaju na malom prostoru bez maske, i drugi, suštinski problem je nepostojanje kontrole kontakata i nepropisivanje samozolacije - pa su tako deca i bračni partneri potvrđeno pozitivnih išla u škole i na posao bez problema, osim ako je slučajno oboleli imao dovoljno savesti da decu ostavi kod kuće. Tako se zarazila masa učiteljica.
Koliko znam, i dalje se drži da se virus najviše prenosi kapljično, a aerosolom u nekim uvjetima:
https://www.who.int/emergencies/dise...it-transmittedCitiraj:
Current evidence suggests that the main way the virus spreads is by respiratory droplets among people who are in close contact with each other.
Aerosol transmission can occur in specific settings, particularly in indoor, crowded and inadequately ventilated spaces, where infected person(s) spend long periods of time with others, such as restaurants, choir practices, fitness classes, nightclubs, offices and/or places of worship. More studies are underway to better understand the conditions in which aerosol transmission is occurring outside of medical facilities where specific medical procedures, called aerosol generating procedures, are conducted.
Tako da ne bih rekla da broj i razmak ne znače ništa, znače puno, za glavni nači prijenosa bolesti, po dosadašnjim saznanjima. Postoji rizik i od prijenosa aerosolom, ali opet znači tj. smanjuje se rizik ako u prostoriji nije gužva i ako se ona prozračuje, što se u kod nas u školama radi (tamo gdje znam).
Rodbina i prijatelji mislim da ipak ne doprinose aerosolu u učionici.
Pridonose indirektno jer svaki kontakt s rodbinom i prijateljima povecava krug izlozenosti. Mislim, naravno da mozemo sve to skupa ignorirati, a i ne moramo. S obzirom da ne vidim nikakav problem nosenja maski i kod djece mladje od petog razreda, skroz zagovaram taj pristup i drago mi je da je ovdje tako.
Razmak je super, naravno, kad se moze provoditi, ali ne bih se samo oslanjala na njega. Vjerujem i da vecina skola u HR nema mogucnost drzati samo desetoro ucenika po prostoriji i to svakog u svojoj klupi, na dva metra razmaka. A cim je nesto otvoreno za interpretaciju, interpretirat ce se onako kako nekome pase (ne samo oko korone, vec opcenito).
https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/faq.html
- The virus that causes COVID-19 most commonly spreads between people who are in close contact with one another (within about 6 feet, or 2 arm lengths).
- It spreads through respiratory droplets or small particles, such as those in aerosols, produced when an infected person coughs, sneezes, sings, talks, or breathes.
- These particles can be inhaled into the nose, mouth, airways, and lungs and cause infection. This is thought to be the main way the virus spreads.
- Droplets can also land on surfaces and objects and be transferred by touch. A person may get COVID-19 by touching the surface or object that has the virus on it and then touching their own mouth, nose, or eyes. Spread from touching surfaces is not thought to be the main way the virus spreads.
- It is possible that COVID-19 may spread through the droplets and airborne particles that are formed when a person who has COVID-19 coughs, sneezes, sings, talks, or breathes. There is growing evidence that droplets and airborne particles can remain suspended in the air and be breathed in by others, and travel distances beyond 6 feet (for example, during choir practice, in restaurants, or in fitness classes). In general, indoor environments without good ventilation increase this risk.
Cini mi se puno laksim staviti maske na sve koji sjede u zatvorenim prostorima (sa ili bez prozora) nego pokusavati rijesiti misteriju dobre i lose ventilacije, pravilnog razmaka, puhanja zracnih struja i slicnog.
Prema nasumicnim uvidima u nekakve siroke mase roditelja skolske djece (meni uglavnom nepoznatih ljudi), jasno mi je da je otpor ogroman i da se generalno smatra da ce se djeci dogoditi nesto strasno lose ako nose masku u vrijeme skole. Iz toga proizlazi zakljucak da ce svatko interpretirati preporuke kako god zeli, dok god su one samo preporuke.
Da, ministar je rekao da je ok ako pjevaju tako da nisu okrenuti jedan prema drugom...Izucavanje vorteksa zracnih strujanja cestica il kapljica, a Bucevicki se smijem. Aerosol il kapljica, that is the question! Hamlet u skolskoj godini 2020/2021
Inace kod nas (Zg) u firmi tu-i-tamo pošalju neku obavijest koliko ima trenutno zaraženih u firmi. Nakon puna dva mjeseca prvi put je broj manji nego prethodni. Nije puno, možda je čak i mala varaijacija, ali kao da malkice usporava broj, već je čudo da nije veći nego prošli put. Meni je to zanimljiv podatak jer firma je veća a većina radi od doma tako da nemamo (koliko znam) uredskih zaraza kao u mnogim firmama, nego su skoro svi za koje znam se zarazili ili preko bračnog druga ili im dijete donijelo iz škole (u početku je prevladavalo ovo prvo a u zadnje vrijeme drugo - iz čega zaključujem da su prvo firme bile žarišta a sad su škole).
Isto i kod nas. Mi imamo tjedne izvještaje. Prvi put ovaj tjedan je bio broj mrvicu manji nego prošli tjedan. Mi smo proizvodna firma, tako da nije lako poslati ljude doma. Neki mogu, ali većina ipak dolazi na posao. Svašta smo pokušavali - dvije smjene, preslaganje radnih mjesta, čišćenje 2x dnevno, ali broj zaraženih se nije smanjivao otkad se prati, sve do sada.
Potpis na boldano - uglavnom su pozitivni roditelji školske djece. S druge strane, ne bi me iznenadilo da ima prijenosa i unutar firme, iako se ljudi dosta dobro pridržavaju mjera. Neke stvari ne možeš izbjeći. Upravo mi je sobni kolega oteo špricu s dezinficijensom i otišao počistiti službeni auto. Trudimo se da i u vozilima ima te tekućine, ali potroši se... Svima su nam ruke ispucale do krvi od pranja i dezinficiranja.
S druge strane, susjed u zgradi je izjavio da čemu dezinficirati otirač i zašto uopće ta šprica stoji kod ulaza.. njemu je to bzvz. Eto, ima raznih ljudi i raznih mjesta gdje se može pokupiti zaraza.
Pazite kod nas...30.10.djeca bila pozitivna, mlađi bez simptoma, stariji 3 dana temp., muž i ja opcs slabost, bolni mišići i zglobovi, nas nisu testirali. Bili u izolaciji svi. Ja radim test jucer pcr radi odlaska u bolnicu i test pozitivan...nikakve simptome nemam...malo šmrcam što pripisujem sinusima, miris i okus imam... zbunjena sam skroz
Pa to ti je taman, ako su djeca bila rasporedjena tako da su zarazu sirila cijeli 11. mjesec. Nakon toga muz, zatim ti. Vjerojatno si pokupila zadnja i sad si (jos uvijek) pozitivna.
Nisi jedina... Kolegica je imala istu situaciju.
A već sam pisala kako je moj mlađi bio gadno bolestan na polugodištu prošle škg - dva tjedna užasa. Ne mogu reći je li izgubio miris i okus tada, jer on ima alergijski rinitis. Ima s tim inače problema, pa ako mu se osjet mirisa i izgubio, nije tome pridavao pažnju. Tek ga je sumamed izvukao. Dijagnoza je bila bronhitis, ali sve je ostalo odgovaralo opisu korone. Iz razreda ih je najmanje trećina bila tako bolesna. Mi ostali iz obitelji isto smo imali simptome viroze, ali ne tako drastično (nitko nije imao visoku temperaturu osim njega, ali on je i inače rizična skupina zbog astme).
Tko zna - možda smo već i mi prehodali koronu, a da i ne znamo... Kako god, pitala sam neki dan našu doktoricu za cijepljenje. Dobila sam odgovor da se tek sastavljaju liste zainteresiranih. Upisali smo se, pa kako bude... Samo se bojim da to ne ispadne isto kao kod gripe - cijepiš se protiv jednog soja, virus mutira i opet nisi zaštićen. Eh... ne znam ni sama.
I kod nas je ugl pocelo s roditeljima sk djece i ono..bio na sportu pa se zarazio il mora u SI jer trener itd.
Uz rizik da ispadnem glupa, ja bih pitala isto pitanje.
Viru se prenosi kapljičnom infekcijom, rijetko aerosolom, navela je Vertex; mislim da će ta opsesivna dezinfekcija svega i svačega donijeti samo dugoročne štete (od alergija preko rezistentnih sojeva bakterija).
Ruke perem često, ne dezinficiram ništa.
Mislim da je dezinfekcija obuce napustena negdje pocetkom pandemije, al znam da neki koriste. Cekam kaae i njen covid-tracking projekt. Sjecam se prvih uputa pokrijte kosu kad izlazite i nosite duge rukave.
Ali te upute nisu zapravo davali liječnici, čak sam slušala jednog infektologa iz Dubrave koji je kritizirao europske prakse zasipanja ulica dezinficijensima.
Pa zar nije napisala da je i ona tad početkom 10.mj. osjećala opću slabost, bol u mišićima...?
Ja bih prije rekla da je to onaj slučaj kad je test pozitivan jer ne razlikuje “žive od mrtvih stanica”, ali da nije više zarazna. Kao one medicinske sestre koje su i 7 tjedana nakon... na desetom testu bile pozitivne, a testiraju ih jer ne mogu na posao bez negativnog testa.
Tko zna koliko bi takvih bilo da se svi testiraju još jednom nakon 5-6 tjedana.
Iako ih nisu testirali, ako su tada Dr. / epidemiološkoj spomenuli ove simptome, oni mašnicu i njezine sigurno vode kao “vjerojatno oboljeli”.
Ajde neka još netko tako misli.
Grozim se reklama za dezinfekciju svega živog u kućanstvu (učestale su zadnjih tjedana), mislim da ćemo tek platiti za to jednom u budućnosti.
Normalno da treba često prati ruke, kao i inače kod sličnih infekcija (i prošlih godina su preporučivali redovito pranje ruku kao prevenciju gripe i drugih zimskih viroza). Ali da će me dezinfekcija potplata zaštititi od respiratornog virusa - pa, uopće nisam uvjerena u to.
slazem se s tanjom i Marijom. Ne denzificiram bas nista posebno, sem po radnoj obvezi.
MM kupuje i ima hrpu onih gelova, non stop s njima ruke cisti. Moj domet u ovome je topla voda i sapun.
Pa sad, ako zaraženi korona virusom hračne na pod, u to staneš cipelom, uđeš u stan, pa ti žvaka padne na pod a ti ju digneš i pojedeš i nakon toga protrljaš oči prstima vjerojatno i ima neke šanse za prijenos virusa?! Svakako, vjerujem da ima smisla dezinficirati površine koje ljudi često diraju kao što su kvake, gumbi u liftu, prekidači za struju na stubištima itd.
Kod mene na oglasnoj ploči još uvijek visii uputa gdje piše da se treba čistiti i pod: https://www.hzjz.hr/wp-content/uploa...-5.3.2020..pdf
Od viška glava ne boli.
Mima ,stvarno netko digne žvaku s poda i pravac
u ustaa?:-o
Ha
Moji dok su bili tak mali nisu ni znali kaj je žvaka
Klinac zna kaj je,ali je nikad nije okusio
I da nikad nisam vidla nikoje stranjsko dijete koje je to napravilo
Nisu ni moji žvaku, ali jesu orah, keks, grožđicu itd...
Kod nas se ne hoda u cipelama po kući, ali svejedno - dok su bili predškolske dobi, stalno su se valjali po podu i po predsoblju gdje ostavljamo cipele. Uffff... Stariji je jednom imao salmonelu. Imam ptsp od toga. Tri mjeseca bolovanja.
E bar sam u tom imala sreće
:lool:
Mislim da se jos jedino zaposleni na COVID odjelima skidaju pred ulaskom u kucu, ali vjerojatno ni oni jer sad imaju kompletan PPE kojeg ostavljaju u bolnicama gdje rade.
Napustila se preporuka o dezinfekciji svega i svacega, ali ne daju se ljudi. Mislim, ok, ne smeta mi sto malo cesce prebrisu kolica u ducanima i slicno. Kod nas se u vrticima i dalje nose cipele izvana i nije se preslo na papuce ili pranje cipela i nogu.
No, ono sto je ocito bitna razlika, kod nas je opcenito uvazeno da se virus lako prenosi aerosolom i da se u zatvorenim prostorijama NE boravi bez propisne maske (nos i usta pokriveni), bez ventila i po mogucnosti da zapravo velicinom i oblikom odgovara onome tko ju nosi. Neka mjesta uvazavaju i one salove za skijanje i sport (gaiter) ili marame, no to nisu zdravstvene ustanove i skole. Kod njih samo propisna maska koju, ako nemas, rado daju na ulazu. I u ducanima koji drze do sebe stoje maske ili osobe koje izdaju maske tako da nema nismo znali.
S obzirom na pad ukupno pozitivnih s 15% i vise na oko 7-8% u zadnjih 25+ dana novog vala zatvaranja, ne bih rekla da smo u krivu. Skole, same po sebi, uz obavezne maske za sve od pet godina navise, nisu bila izrazita zarista dok su bile otvorene. Srednje skole su bile veci problem, ali zbog druzenja van skolskih klupa, ne zbog nastave.
Huh, mozda ako imas.... dijete od godinu dana, godinu i pol.
Sumnjam da su moji trogodisnjaci (bili) bas tako posebni. :lool:
Dizala, kvake i neke druge tocke bas stalnog (javnog) dirkanja.... naravno, ne vidim razloga zbog cega se to trenutno ne bi cistilo cesce... nego rjedje. Ali ne dezinficiramo nista po kuci, vlastitoj, osim vrlo, vrlo rijetko, ako i tad. Kod mene zapravo sredstva za dezinfekciju jasu samo i jedino kad netko ima crijevne viroze. Ali to je vise do moje glave nego do bilo cega drugog.
Bubilo, moguce je da je masnica dugotrajno pozitivna, dogadja se nekad. Ali nazalost, kad nema normalnog pristupa testiranju, o svemu se moze samo nagadjati. Osim eventualno o tome da su ljudi imali koronu prije nove godine. Te teorije su odavno odbacene, odnosno nisu nasli nacina za povezati bolesti iz tog perioda s virusom nadjenim u Kini.
OK, ja se malo zezam sa žvakama s poda, ali sasvim je realno da se na cipelama u kuću može donijeti virus, tako da ne vidim nikakav razlog da se ne pripazi, iako je ta mogućnost malena. Što se tiče škola i javnih ustanova, mislim da bi se i inače trebale malo bolje čistiti. A što se tiče reklama za dezinficiranje doma, pa to mislim da je usmjereno na pokušaj sprečavanja širenja virusa unutar domaćinstva.
Nalazili su i po kanalizacijama. Mislim da svejedno jos nije prihvaceno da je to to i da smo prakticki svi imali koronu prije nego je korona sluzbeno stigla u ostatak svijeta.
Mislim, ne bih na to racunala.