Prošle godine je razgovor sa psihologom bio prek telefona,par minuta,ni kod doktora nije bilo puno duže
Printable View
Prošle godine je razgovor sa psihologom bio prek telefona,par minuta,ni kod doktora nije bilo puno duže
Da prošle godine nije bilo ni testova,pričam za HZZ
Ima i kompjuterski test na cisok,koji je u biti isti ili sličan ko nekad na hzz
Hoće li biti dana otvorenih vrata pojedinih srednjih škola?
Možda da ovdje lijepimo linkove ako netko na nešto naiđe...
U školu ne možeš ni na informacije...kakva otvorena vrata...
Neke škole imaju online otvorena vrata
Jel moguće da u Zagrebu postoje samo 4 jezične gimnazije? HTS, IV, XVI, XVIII
Osim gimnazije, ako su jezici u fokusu, koje bi još škole bile tog "tipa"?
Poslano sa mog SM-G920F koristeći Tapatalk
Ix imaju francuski i Dobojska ekonomska,ali oni mislim da nemaju francuski
Ne znam za zagreb, ali su u turističkim školama jaki s jezicima. Mislim da turistički tehničar (4 god) ima 3 strana jezika.
Ja sam jučer od kolege koji je zadužen za upise saznala da učenik koji je lani upisao (bio zadnji na listi) moju gimnaziju (Metković) imao dvice i trice u 8.razredu iz predmeta koji se boduju. Bez teksta sam. Stvarno imamo ogroman odljev ljudi i djece iz države. Očigledno primamo sve samo da popunimo razrede.
Pa ako ima manje prijavljenih nego je upisnih mjesta upadaju svi koji prelaze prag.
Ne upadaju ako gimnazija ima postavljen bodovni prag.
Ima gimnazijā u malim mjestima gdje se djeca upisuju i s 35-40 bodova.
Pa da, ovisi o pragu. Mislim da npr. Tituš ima prag na 78 bodova :mrgreen:
Škola koja ima veliki interes naravno će stavit i visok prag da demotivira one sa malo bodova da se uopće prijavljuju jer ionako nemaju šanse ili škola uopće ne želi losije učenike. Da im 3 godine ostane slobodnih mjesta spustili bi vjerojatno prag.
Kao kad sam ja upisivala faks bilo nas je manje na prijemnom nego je smjer primao. Bilo je dosta napisat 40% prijemnog koliko je iznosio prag i upao si
A koja škola ima prag od 50 bodova?najniže koliko sam vidla je 62
Ne kad škola daje prag to nije ispod 62 bar koliko sam ja vidla,ali sve škole ne stavljaju prag
Ja sam inače mislila da četverogodišnje imaju neki prag ispod kojeg ne mogu upisivati, čini mi se da je to postojalo prije nekih 10-ak godina, možda sam zabucala, nemam pojma.
Ako skola sama određuje prag onda je logično da nije prenizak, odnosno da je u skladu sa onim šta inače upisuju. Ako zadnjih godina im se zadnje rangirani vrti oko 60, neće stavit prag 50.
Mislim mogu, ali nema smisla. Skola u koju sam ja isla je zadnje upisanog imala ove godine sa 66 bodova, međutim samo ih se 9 prijavilo i 9 ih je naravno i primilo. Da se prijavio netko sa 50 isto bi upao. Kad sam ja isla u školu nas je bilo 33 u razredu, naravno da su onda i pragovi bili visi.
U moje vrijeme su se pisali prijemni za određene škole ili struke
Pa pišu se i danas, ali za malo njih. Moj će od četri smjera koja zasad misli prijavit na 2 imat prijemni.
Moja nije imala prag. Samo rang listi, kad se popune mjesta, to je to. Mogao je tko je tio upisati. Eto, šaljite nam tu vašu djecu koja se ne mogu upisati znog 3 iz tjelesnog u petom razredu.:lol:
VeraM, vidim da kod vas najlošije stoji jezični smjer čiji je zadnjeupisani učenik imao 60.94 boda, ali ni prosječni broj bodova nije visok (71.79)
A koja je to škola, sad me zanima? :D
Poslano sa mog SM-G920F koristeći Tapatalk
Izvan Zagreba su upisi totalno druga, opuštenija i normalnija priča.
Ja ove godine zadnji put upise u srednju imam, barem do unuka.:mrgreen:
Da, mi imamo deficit djece. Ovo zadnje je naravno bila šala.
Došli smo u fazu da imamo u gimnaziji učenike s prilagodbom programa..... a ne znam, ima krasne djece i jako nadarene, ali onda opet ima djece kojima očigledno nije mjesto u gimnaziji.
Mi smo puno van Zagreba, Metković. Prva sljedeća Gimnazija je u Pločama. Onda u Dubrovniku, mislim da ima Korčula, ne znam kako je s drugim otocima.
Hvar ima dvije opće u gradu Hvaru i Jelsi. Jelsa je ustvari podružnica hvarske. Može se upisati sa bilo koliko bodova, jer se ove godine u 1. razred upisalo samo njih 9.
Kad sam ja išla u gimnaziju bilo nas je preko 30.
Međutim, tada su u Split odlazili samo oni koji su htjeli smjer kojeg nema u Hvaru, tipa kozmetičarka, elektrotehničar.
Ove godine je 10-ak djece upisalo gimnaziju u Splitu.
I Korcula ima gimnaziju.
Mene uvijek tuga uhvati kad iznova shvatim koliko je odljev mladih s nasih lijepih otoka na kojima zivot moze biti tako lijep.
Ljudi nemaju posla i odlaze, velika steta.
Ista stvar je i na Braču. Gimnazijski program postoji u srednjoj školi u Supetru i na Bolu. Upisuju se svi koji žele (ne znam za trenutno stanje, pišem o generaciji mojeg sina, prije par godina). Oni kojima bude preteško, prebace se već na polugodištu ili u 2. razredu u turistički ili neki drugi smjer.
To što upisuju s niskim pragom ili gotovo sve koji se prijave, ne govori o kvaliteti tih gimnazija jer oni koji ostanu, uspjesno polože državnu maturu i upisuju fakultete po Splitu, Zadru, Zagrebu... Ne poznajem nijednog završenog gimnazijalca iz te škole da nije uspio maturirati i upisati faks.
Kad pogledam stvari iz ove šizofrene zagrebačke perspektive, nemam što reći...
Ma to su dobre gimnazije daleko od toga. Djeca idu u Split, jer im je to đir, uglavnom. Ove godine njih 6 cura su u domu, njima je to sloboda, malo shopping u Malla pa u McDonalds.
Ali im je korona pomrsila planove. Ako se korona nastavi, a mogla bi, mislim da dogodine neće bit takva navala na odlazak van otoka.
Ionako su većinu vremena proveli doma u online školi, a u domovima su uvjeti bili ekstra strogi.
Iz ove ZG perspektive mislim da sam pogriješila... trebala sam otići u manji grad...
Život je kvalitetniji.
Pa ostaje i na Hvaru puno ljudi, odnosno idu u srednju na faks pa se vracaju. Kao netko ko je tamo odrastao meni zivot na otoku.nije kvalitetniji. Odnosno je negdje do 14 godine i nakon 60. U međuvremenu ipak biram grad.
opet ovisi o preferencijama, ali zime su malo je rec otuzne.
Ne znam koliko ih znaš ali ja tamo viđam puno mladih obitelji s djecom.
A npr Blato se svojim mjerama stvarno trudi vezano za demografsko stanje mjesta i otoka.
A uz to imaju i brodogradiliste. Znam studente koji su tam išli na praksu .
A cijeli otok ima i razvijenu poljoprivredu. Ok uglavnom masline i lozu. To je rijetko razvijen otok što se može vidjeti na prvu, vožnjom po otoku. Nisu bazirani samo na turizam kao ostali naši otoci. Čak bih rekla da turistima nisu zatrpani