Joj, ta cicoka! Moja teta ih ima i ja uvijek preskocim vrijeme kad ih se bere/vadi i kazem joj u neko nedoba da bih ja malo.
Poslano sa mog GT-I9060I koristeći Tapatalk
Printable View
Joj, ta cicoka! Moja teta ih ima i ja uvijek preskocim vrijeme kad ih se bere/vadi i kazem joj u neko nedoba da bih ja malo.
Je to velim ono kaj deca najviše vole većinom smeta
Čičoka se vadi od kraja listopada pa do sredine travnja ima dost dugački period
Nastaviću nuditi. Tako je i L. odbijala dohranu. Do posle prvog rođendana nije imala nijedan obrok čvrste hrane.
Mi imamo 6.5 mj i većinom smo na voću i žitaricama...ajde mrkvu i tikvicu hoće iako mi rekli da mrkva zatvara pa joj ne dajem...nekidan skuhala pileće bijelo i pomješala s mrkvom-oooo povratila bi - nit van nit gutnut! Istina, nisam smixala nego usitnila vilicom...nisam kasnije isprobavala...imamo od početka problema sa kakanjem i sad je toliko tvrdo da ne znam što bi...tekućinu pije jedino na žličicu, sok od šljive ne pomaže a ni šljiva u kašici...ima nešto s čim bi nam pomogla jer mi ju prežao gledati koliko se napinje i muči???....voće stambura dok si reko keks...na ADu smo od starta nažalost...
Da, avokado.
Moj mali uzima Portalak svaki dan, 15ml. Duga je prica zasto, ali to je jedino, jedino sto mu pomaze. I to po preporuci nekoliko pedijatara. Pokusajte. Nije dijuretik vec laktuloza i pomaze crijevima da navuku vodu pa sve skupa ide puno lakse.
Želimo_bebu, jesi pokušala vodu nuditi iz različitih tipova kljunašica, bočica, čaše?
Moji su oboje na početku najradije pili iz male čašice za rakiju.
Jel ju stavljaš u položaj za kakanje?
Možeš probati i izbaciti žitarice a umjesto njih ubaciti kokosovo ulje ili maslac u voće, maslinovo, bučino, repićino u povrće.
z_b imas i ad koji pomaze kod zatvora
Kod nas suprotna situacija, čičoka ga je otvorila. Jadno dete je očistilo creva, više nije imao ništa u njima. Izgleda mu ipak nešto završi u stomaku.
Prestala sam mu je davati. Definitivno nije za sam početak dohrane kada nekoliko dana istu namirnicu uvodimo.
Hvala na savjetima...dajem joj vodu na žličicu i iz čaše obične..iz bočice povuče samo kad je žedna za poludit i to 3 gutljaja samo, a iz kljunaša malo, više trlja desne od to.. AD smo probali protiv zatvora, rezultiralo prdenjem i buđenjem po cijelu noć od napinjanja...unazad 3 dana joj dam šljivu (kašicu) i pokaka se redovno, pa sad izmišljam toplu vodu sa šljivom i ostalim namirnicama...i da, probat ću ulja umjesto ili sa žitaricama..hvala..
Ginger tebi poseban poljubac.....uspjela sam :*
Ja imam problema s probavom i dosta mi je zivot s tim zakompliciran. Zbog toga, mozda preradikalno, ja sam bebi bas nekako u toj dobi dala jednostavno prije cvrstog obroka zlicicu cistog kvalitetnog maslinovog. Nama je to pomagalo, al nisam nikad spominjala pedijatrici.
Sto se vode tice, kod nas je upalilo pijenje na slamku. Skratila sam skarama slamku da skratim put i on je skuzio nekako. Nemam pojma kako. To je bilo zabavno. Tek poslije smo presli na kljunasice. S time da ona (kršitelj koda)ova s mehanizmom protiv prolijevanja nikad nije bila prihvacena.
Sad ne znam kad si uvela slamku, meni je isto bilo lakše s slamkama
Moja je slamke skužila baš kasno, imala je preko godinu dana. Uvijek bi povukla i pljuvala, a onda smo joj dali onu jako tanku slamku koja ide u sokove u vrećici. Poslije toga je povezala što raditi i sa širim slamkama. Nos odavno kuži, valjda da bi izbjegla usisavač :D
Ma nije kasno s godinu dana, ja sam svojem red rad nudila, mislila sam da je Christine počela puno kasnije
Meni sve djeluje kasno jer moja sestra ima kcer iste dobi koja je puno toga skuzila uz samo godinu dana starijeg brata. Tak da moja dosta kaska za njom. Nije da se brinem ili mislim da nesto nije ok, samo je ova mala supernapredna. I onda mi je kod moje sve nekako sa zakasnjenjem:)
Mali je pre više od mesec dana imao mali ekcem na unutrašnjoj strani kolena, a kada je to prošlo pojavio se na unutrašnjoj strani lakta. Tada je još uvek bio isključivo dojen. Sada mu se pojavio na obrazu i između obrva. Ovih dana mu nisam ništa novo nudila, tako da bih rekla da je reakcija na nešto što sam ja pojela. A to može biti svašta: kikiriki, susam, orasi, lešnici, mleko, jaja... Od prve pojave ekcema ne mogu da shvatim šta mu smeta.
Pisale ste o nanošenju alergena na osetljivi deo kože kao proveru osetljivosti. Mislite li da mogu na taj način nešto saznati? Namazala bih na podlakticu, ali ne znam kada bi trebala da se javi reakcija. Može neki savet?
Ne znam sto bih ti rekla. Puno se prica o tome da ono sto konzumira majka najcesce nekako smeta djeci ili utjece na njih, ali ja nisam u principu nasla gotovo nikakve konkretne relevantne izvore koji potvrdjuju ta masovna vjerovanja. Skolovala sam se za savjetnicu o dojenju na dvije razlicite strane i, opet, kroz edukaciju sam nasla vrlo malo.
S druge strane, dojim preko cetiri godine (trenutno tandem) dvoje djece s potvrdjenim alergijama -- indijski orascis i pistacije jedno dijete, a onda jaja, mlijeko, kikiriki, soja, mrkva (i tko zna sto jos) kod drugog, mladjeg djeteta. Radimo dosta s alergologom, drugim po redu, a niti jedan nije savjetovao da izbacujem nesto iz prehrane. U isto vrijeme djeca ne pokazuju nikakve znakove da im nesto sto ja jedem smeta.
Kcer je zapocela zivot prepuna koznih problema (rodila se jako smezurana i osusene koze), ali nekakvo igranje s eliminacijom hrane nije urodilo plodom. Ekcemi su prosli kad su prosli, doslovno nekako sami od sebe. Nista pametno nismo uspjeli napraviti, niti su raznorazne kreme, namazi, premazi, kupke, izbjegavanje kupanja, sto god... pomogli.
Trik za neke alergene je namazati/dodirnuti usne tim alergenom pa cekati 15 minuta. Ako nema reakcije, onda dati prvi griz. Pa onda nista koji dan. Za mazanje koze potencijalnim alergenom ne znam, osim sto ne bih to radila. Naime, moja kcer nikad nije konzumirala soju, a na dodir vrlo burno regira (trenutno je usred dijagnostickog postupka jer reagira kozno, a nema antitijela u krvi). Alergolog tvrdi da je razvila mogucu alergiju izlaganjem alergenu, a bez konzumacije. Isto tako ima problem i s kikirikijem. Pozitivan IgE, a nikad nije jela (ni dirala, koliko znam). Zbog toga ide na kikiriki challenge za dva tjedna. Odlucili su je hraniti, u nadi da ce rijesiti alergiju. (Imat ce 12 mjeseci sutra, malo umirem od straha.)
Dobro, onda nećemo proveravati ima li kontaktne reakcije.
Doktorica nam nije ništa objasnila, a videla je ekcem. Samo je pitala ima li neko u porodici alergiju na neku hranu.
Imamo u petak zakazanu kontrolu, pa ću videti šta kaže.
Jelena, čini mi se da si ti rekla da su i tvoji uvek reagovali na ono što pojedeš. Kako si znala koje su namirnice u pitanju? Jeste odmah išli na testove?
je moji su takvi, ali možda je priča u tome kaj moji imaju velike risteve ( od 4-6 razreda). nisam znala napose za krumpir ne bi to ni u snu pomislila, tak da nam je trebalo dugo da skužimo, a skužili smo slučajno kod jednog testiranje kad su cure u labosu sve uzele testere koje su imale i pošle redom, večinu stvari mali nije osobno ni jeo, a dosta stvari ni prek mlijeka. inače meni je počelo to s klinkom kad je imala 3-4 mjeseca kad njena doktorica nije znala kaj bi s malom, pa nas poslala dermatologu. Ona je odma rekla na kaj sumlja i odredila meni dijetu bez toga, nakon 2 mjeseca je bilo testiranje, a slučajno sam par dana pred testiranje ( mala se vec počela dobrano čistiti) kad sam joj u kašicu dala slučajno starog mlijeka jer nisam tad izdojila za ručak, mala je u trenu pocrvenila i pojačal se dermatitis. kad se počela ponovo čistiti dobila je petehije, petehije je dobila i kad je slučajno u vrtiću joj zamjenjena klopa ( buhtla) i doktorica je mislila da ima kozice ( koje je imala točno za 1. ročkas), i tak mi nju liječimo od "koza", kad na kontroli dođemo do doktorice i opet petehije, poslala nas drito u zaraznu, da bi doktor konstatirao da je alergija u pitanju.
za klinca sam vidjela da mi se ponaša ko klinka, pa sam s tri tjedna izbacila sve kaj klinka nije smjela, i još neke stvari kasnije, testiral se s 7 mjeseci, sve je bilo pozitivno, sve visokih razreda. Dermatitis smo rješili kad smo zadnje izbacili piletinu ( na kokoš je 0 razred)
Ima li kod tvojih u familiji još netko takve alergije?
Je otac djece na penicilin, u malo daljoj familiji isto ima nešto, a recimo djeca i unuci od tog alergičara koji mi je bratić nemaju nikakve alergije, ali imaju djeca od zajedničkog bratića na pelud
Starija sestra zadnjih par godina ima problema s glutenom, a to joj je uskrslo s 45+,ima dermatoloskihprobleme
Maleni za desetak dana puni sedam mjeseci, sa dohranom krenuli prije mjesec dana, dotad isključivo dojen na zahtjev. Ali on ne želi ništa što sam mu nudila: tikva, jabuka,palenta,proso,riža, banana,mrkva. Sve pokušavala po nekoliko dana. Kuhala,pekla,blendala, gnijecila, davala komade pa da cucla ili gricka jer ima dva zubica. .. ništa. Čim mu prinesem kasicicu pljuje,stišće usne,plače. Pokušala pomijesati sa izdojenim mlijekom,takodjer odbija. Problem je sto je u zadnja tri mjeseca jako usporio s odbijanjem na kilazi. Prva tri mjeseca super, skoro po kg dnevno a zatim manje. Sad ima 7.300, s tim što je tih 300 dobio od kraja novembra otprilike. Ali u zadnjih 20 dana nije dobio ništa. Znam jer smo išli na redovan pregled u decembru a jučer zbog prehlade.Rođen je sa 3.440, sad ima 7.300.Dakle, on jeste udvostručio ali za 20 dana nije dobio ništa plus taj skromni prirast za mjesec i po.
Dojenje ' kratko, često ali nema govora da to traje i traje,jedino ako će se uspavljivati pa malo duže. Pokušala sam izdajati ali to je jako mala količina,možda 10 ml,tek toliko da eventualno razrijedim obrok koji svakako ne pojede. Danas probala instant rizine pahuljice, ne želi. Da li bi bilo prihvatljivo da mu uvedem jedan obrok ad,nastavim nuditi krutu hranu pa kad to prihvati postepeno ukinem taj ad? Dr nije htjela da mu da vakcinu zbog slabog odbijanja na težini.
Mislim da stagnacija nije nista dramaticno. Pojacati podoje, posebno nocne!
MM je i dalje GLAVNA hrana sa najvise kalorija!
Probavati i dalje sa dohranom, ali ona je tek eksperiment kod djeteta koji ju ne prihvaca. Mlijeko je glavno.
Hvala puno. Ja isto nisam doživljavala posebno dramatično,vidjela sam da on nije krupan , ali kad mu nisu dali vakcinu zapitala sam se.Plus jučer kaže da joj se čini da je malo hipoton ali bolestan je pa se drugačije i ponašao. To ćemo svakako provjeriti detaljnije kad ozdravi. Što se tiče pojačavanja podoja ja to pokušavam ali on kad ne želi - ne želi. Spava sa mnom i noću čim se probudi nudim. I jako kratko traju podoji, ne pomažu ni kompresije.
Mislim da ad nemaš potrebe uvoditi.
Probaj mu ponuditi neke druge stvari. Npr. naša mala jede kajganu samo ako je rađena sa vrhnjem. Nekad kad neće ništa pojest će piletinu samo ako dodamo vrhnje. Valjda zato jer ima taj lagani, slatkast okus.
Ne znam držiš li do tablica, moja mala je voljela kaše sa kikiriki maslacem. Pomiješaš zobene, maslac, mlijeko (svoje ili kravlje), bananu. Gle. Od tikve, banane, mrkve se dijete sigurno neće udebljat. Samo palentu, proso i rižu bez masti nema smisla. Ubaci u sve što radiš puno masti. To treba djetetu.
Pa kombinovala sam to povrće i voće sa žitaricama i dodavala maslinovo ulje po kap.Nekako sam mislila da mu za početak treba light varijanta s obzirom da mu je to prva hrana nakon mm.Al eto ne funkcionira. Tablicu počela okvirno pratiti ali sumnjam da će i to ići. Ma zapravo je jedan dio problema što on nijednu od tih namirnica nije probao samu jer ne želi skoro nimalo.Tako da ih praktičnog ne mogu ni računati kao uvedene da bih dalje kombinacije pravila.Kako sad da u jednu kašu strpam pet stvari novih? Imam neku domaću piletina u zamrzivacu, možda sutra da probam. Batak? malo je masniji. Kakav su mi sad presing napravile sa svojom vagom.
Moja je hipotona i u osmom mjesecu je stala na kratko jer su joj zubi počeli izlaziti, i neku hranu koju sam radila isto nije baš prihvatila. Samo lagano kreni dalje. Probaj s tim piletom.
Moj mali je alergican na proteine kravljeg mlijeka. Slabo je dobivao na tezini, od 7.-9. mjeseca nije dobio uopce. Meni je alergologinja na Rebru rekla da da mu je moje mlijeko(jer sam ja jela mlijecne proizvode) ostavljalo metalni okus u ustima i zato je odbijao jesti dohranu.
Eto, razmisli, mozda da ga testirate. Vadi se krv.
Otkad sam izbacila sve mlijecno, jede kao lud i cica s uzitkom. ;)
Medeja,pa da se zamisli čovjek...moj je isto alergičan na km a dohranu je recimo prihvatil sa kojih 9-10 mj. Ja sam mliječno izbacila no ne pazim na detalje u gotovim namirnicama. Pedica rekla da je dovoljno da izbacim osnovne mliječne proizvode jer je 1. razred alergije. No od 6-9 mj je dobio oko 700g ,malo naspram prije.
Sad ima tri kuhana obroka,pojede uglavnom no ne puno količinski. A cicu je dosta smanjil...cica kratko i oko pet put dnevno,uglavnom mu uvalim dok se budi ili kod prematanja,tad je dobre volje jer voli biti goli i nekad ju prihvati....a često se i rasplače kad mu ponudim. Možda i njega muči taj metalni okus :-o,ipak nisam strogo izbacila mliječno.
Kolko točno ti paziš sa mliječnim?
Medeja, hvala za info. Provjerit ću ako se nastavi stagnacija. Sad baš forsiram dojenje,pa valjda prihvati i taj obrok nekad.
A da li je bilo nekih simptoma alergije prije te stagnacije sa težinom? Jer ja jedem dosta mliječnih proizvoda - jogurt,mladi sir... i nisam primijetila da mu smeta.
Moja kcer je alergicna na kravlje mlijeko, jaja, kikiriki, mrkvu, soju i tko zna jos sto (u obradi je dalje), a ne smeta joj nista sto ja konzumiram. Naravno, postoje djeca kojoj smeta, ali opcenito se ne preporuca izbacivanje svega i svacega iz prehrane majke bez da postoje neki konkretniji dokazi da kod djeteta nesto nije u redu.
biserko, koliko beba ima podoja u 24h? Sa 7 mjeseci dijete uopce ne mora biti spremno za dohranu i moze biti posve normalno da odbija jesti. Bitno je da i dalje sisa na zahtjev, da podoja ima dosta i da opcenito ne forsiras dohranu. Tako mala beba ne moze jos ne voljeti odredjenu hranu, a ima vremena da zavoli sve i svasta.
Podoje ni me brojim.Kad god želi i koliko želi. Mada to obično bude kratko.Ujutro na svakih sat,sat i po,a poslijepodne malo duže pauze, nekad dva nekad tri sata.Ali sigurno ima osam podoja od sedam ujutro pa do navečer,do 22,23 h. Po noći se budi po 2 puta najmanje. Ti noćni također kratko traju.
Nije meni ni bila namjera njemu forsirati uvodjenje dohrane ali me ta vaga zabrinula.A ja koliko god se trudila nemam načina produžiti Podoje. On svoje cugne i neće više. Kupila sam izdajalicu ali slavonski, baš malo ide.
A, čuj slavonski :) Trebalo je pisati slabo, izdojim tek po 10 ml
moja je napokon prihvatila dohranu (ima 7,5 mj) i imamo 2 obroka, ujutro žitarice + voće, popodne/navečer povrće.
s tim da i dalje odbija komadiće, sve mora biti miksano, ako se negdje i provuće koja grudica, sad ju fino ispljune van.
napokon je dobila i na težini (išli smo na kontrolu vaganja zbog slabog prirasta), u 1 mj je narasla 2 cm i dobila 350 g.
Biserko, moj je sto se tice duzine trajanja podoja i ucestalosti sisanja slican tvome - i to od prvog dana. Uglavnom sisa izmedju 3 i 10 minuta i u prosjeku svakih dva sata - po danu cesce, po noci rjedje. Kad se najede izbaci dojku i nema nikakve zelje da je ponovo ubaci u usta najmanje iducih sat vremena, a uglavnom i dva. Svejedno je prva tri mjeseca super dobivao na tezini (kao i tvoj uostalom), mislim cak i bolje od brata koji je sisao puno duze i ucestalije. Moj je tek tri mjeseca star pa ne znam sto ce bit dalje, al u tvojoj situaciji bi poslusala savjete od zute i nastojala pronaci hranu koja mu se svidja i pripremat kaloricnije obroke.
A kad mislite da je najbolje pocet s dohranom? S prvim sam pocela s 5.5 mjeseci, al sad sve vise citam da se moze poceti izmedju 4 i 6 mjeseci kad beba pokaze znakove spremnost: tipa interes, ne guranje hrane jezikom, udvostrucena tezina...