Čekat ću do šest mjeseci, što je sigurno, sigurno je.
Printable View
Čekat ću do šest mjeseci, što je sigurno, sigurno je.
Žužy, ja sam dosta stroga s mliječnim. Pazim što jedem i pijem, gledam sastojke. Mlijeko može biti skriveno u svemu i svačemu. Ali ako piše da može sadržavati mlijeko u tragovima, onda konzumiram.
Moj mali je klasa 2.
Gledam na to ovako - ne možeš biti na nešto malo alergičan. Ili jesi ili nisi. Znaju ga bake gledati pa kažu joj, daj mu malo sira, neće mu naškoditi, samo malo, vodi kako me milo gleda. Njega i to malo smeta.
Biserko, mali je nenormalno bljucao sve dok nisam izbacila mliječno. Dakle, do 9.mjeseca života znao je bljucati. Imao je velikih problema s probavom, kakao je jedanput tjedno.
Njegovi simptomi alergije na mlijeko su pojačano bljucanje, zatvor i slab prirast težine.
A što se cicanja tiče, drastično se smanjilo. Vratila sam se raditi s navršenih njegovih 7 mjeseci pa se preko dana s vremenom prorijedilo. Sada preko dana više ne cica. Nije mu potrebna ni za uspavljivanje jer je doma s mužem pa se naučio uspavljivati bez nje. On ga samo polegne, mali zaspi. U roku pola minute. Fascinantno.
Tijekom noći je znao cicati i do 10 puta. Spavao je s nama i samo bi zijevao na mene.
Stavili smo ga u njegov krevetić i sada traži cicu jednom ili ni jednom. Spava u komadu od 20-9.
Njemu je sada hrana život. Samo prema kuhinji gleda, vrišti ako vidi da mu se tanjuri vade i hrana radi. Pjeva tijekom hranjenja. :D
Je li to bas alergija na protein kravljeg mlijeka ili problem s laktozom?
Kaae ce te upututi na izvore, al ja si ne mogu zamisliti da bebu od 4 mjeseca, tako malu, hranim bilo kakvim dohranom
imas neki razlog da bas zelis tako rano?
mislim nije to nista novo kod nekih pedijatara
recimo, moja pedijatrica oduvijek preporucuje dohranu vec od 4.mjeseca, al ona nije nimalo prodojeca
doduse, meni je to spomenula samo s prvim djetetom :mrgreen:
kao i to da nije bas nesto potrebno dojiti nakon prve godine
srecom, dobra je dijagnosticarka
Pa nije bas mal - vec se s tri miseca i vise nego uduplao :) Al nije da zelim pocet s dohranom ranije - samo me zanima kad je najoptimalnije i zasto. Nema veze s pedijatricom, nego sam ja nekako dojma da je bolje pocet kad dijete pokaze interes i sposobnost - pa, ako pokaze ranije, onda ranije, a, ako pokaze kasnije, onda kasnije.
Ovaj stariji je recimo s 5.5 mjeseci odma zvakao i jeo komade hrane, cak i sam pogadjao usta, nisam mu kasice pravila - al trebalo mu je doduse sto godina da pocne jest postene kolicine. To sto sam citala mi je bilo na tragu takvog razmisljanja.
Poslije sam citala i tim enzimima sto ih crijeva pocnu proizvodit tek nakon 4 mjeseca pa me to sve skupa zanima detaljnije.
A ajde, priznat cu i da mu se cini da djeca koja nesto ranije pocnu s dohranom, je i bolje prihvate.
ma Jadro, nisam mislila na fizicku velicinu :-)
treba pustiti probavni sustav da se razvije, izmedju ostalog
a tvoje mlijeko mu je ocito dovoljno
sto se tice kolicina, moje mladje su pocele neke kolicine jesti tek iza godine dana...po tome sam trebala poceti s dohranom s mjesec dana :-/
i ovo s interesom mi ne drzi vodu - mislim, moje cure je jako rano zanimalo sto je u salici s kavom, casi s vinom i posezale su za njima :mrgreen:
a da bolje prihvate - na mom skromnom uzorku i ne znam bas...pocinjale su otprilike jednako, prva je super prihvatila, druge dvije nisu
u konacnici - sve tri jedu
ok, nisu neke izjelice, ali nisu ni odustale od krute hrane :mrgreen:
ma gle, informacije su tu, pa svatko kako zeli
Zato i nisam napisala samo interes, nego interes i sposobnost. A i ovo s ranijim prihvacanjem, nisam mislila u stilu pocet xx mjeseci ranije da bi dijete sa sest mjeseci dobro jelo. Al bas zato i trazim informacije. Sto tocno podrazumijeva razvijanje probavnog sustava i slicno?
Ma evo sto se ja zapravo pitam. Recimo da beba ima interes s 5 mjeseci za jest i da moze jest, ono ne gura hranu vani nego je guta i sl. I sad ja njemu ne dajem hranu nego cekam do sest mjeseci. Dakle da on kuzi da mu ja odbijam dat hranu. I onda mu je odjednom zelim dat. E sad mozda je ovo malo suludo, al jel moguce da je on u tih mjesec dana naucio da hrana nije za njega i da ce mu zato trebat duze da je prihvati. U tom smislu mi se cinilo to s boljim prihvacanjem dohrane. Pa me zato i zanima koje su moguce negativne posljedice ranijeg davanja dohrane. Zato i trazim informacije.
A to da svi nakon nekog vremena pocnu solidno jest, to je jasno. Al ja bi radije da to bude sa 7-8 nego s 13-14 mjeseci. Sasvim sebicno - ne da mi se bit tako dugo glavni izvor hrane, ako ne moram :) a zapravo, mislim da nije ni pretjerano dobro za bebu.
Zašto misliš da nije dobro za bebu da joj tvoje mlijeko bude glavni izvor hrane do godine dana? Mislim da se bebe s pet mjeseci ne sjećaju što su jutros radile, a kamoli da zapamti od prije mjesec dana da mu nisi htjela dati hranu za kojom je tada pružao ruke.
Moji obojica krenuli sa šest. Prvi jede bukvalno od prvog obroka. Mladji ne prihvata. Ne mogu uopste zamisliti kako bi u njegovom slučaju izgledalo sa četiri mjeseca kad je sa sedam ovako.
Medeja, moj ne bljucka puno ali s probavom je slična stvar. Praticu, priznajem da nisam ni pomisljala na alergiju. Sad ponovo doji kao novorođenče :), a jutros je pristao da popije malo rijetke kašice. iz čaše. Kašikom neće ali mu se dopada ideja pijenja. S tim što neće kljunasicu nego baš čašu. Skuhala sam malo piletine i mrkve i izblendala rijetko s tom vodom.
Zato sto ce mene to stresirat, a stresirana mama nije dobra za bebu :lol:
Zezam se. Al ja bi, iz niza razloga, isla prema tome, koliko je u mojoj moci, da s godinu dana veci dio hranjivih sastojaka dobiva iz dohrane, a ne iz mm-a. Stoga mislim da na tome treba na vrijeme pocet radit. Al se sad pitam sto je tocno vrijeme.
Nisam mislila jedno trazenje prije mjesec dana nego kontinuirano trazenje tijekom mjesec dana. Ono, ko sta sad zna da cu ga podignit, ako zaplace.
To je postepeno. Ne uvedeš sa šest mjeseci sva tri obroka s užinama, niti sa dvanaest mjeseci ne izbaciš preko noći mlijeko i odmah uvedeš tri obroka. Kreneš laganini sa šest mjeseci, pa uvodiš jedan pa drugi obrok po svom nahođenju kako procijeniš da dijete prihvaća. Ali uostalom to znaš i sama iz iskustva s prvim djetetom.
Ako kontinuirano traži, onda, ne znam. Nadam se da će Kaae reći nešto, ...
Kontinuirano trazenje u neprimjerenoj dobi je kao i kontinuirano trazenje slatkisa sa 1,5 godine i radlera sa 14 godina.
Cekaj i doci ce to na red.:mrgreen:
Ne znam zasto bi me njihovo trazenje uopce diralo, ako mislim da nije vrijeme.
Ako mislim da jest vrijeme tada je to drugi par rukavica.
Kaee, ako pitas mene, alergican je na proteine kravljeg mlijeka.
Jadranka, beba nece shvatiti da hrana nije za njega i tako teze prihvatiti dohranu ako nikad krutu hranu okusila nije. Dakle, nije da si mu nesto dala pa oduzela.
Interes, po meni, mozda se varam, nije dovoljan da bih s dohranom krenula.
Recimo, moj mali ne smije citruse. A danas je njegova sestricna pored njega mlatila klementine. On je plakao, hvatao ju za ruke, prste gurao u usta, krenuo lizati klementine, ali mu ih nisam dala jer ih ne smije. Pa cak ni malo.
A beba od 4 mjeseca... mozda moze zvakati, pa i gutati komade, ali je probava jos nerazvijena s 4 mjeseca i to mi je ipak tu mac da se tako rano krene.
Nisam ni u jednom trenutku napisala da je samo interes dovoljan, a ni da bi krenula odma s 4 mjeseca. Nego se pitam koje su konkretno moguce negativne posljedice uvodjenja dohrane prije 6 mjeseci, i moze li dijete bit spremno. Za citruse alergicnima i radler je jasno ;) I zanima me, mogu li se prepoznati, ako se krene ranije - tipa po stolici, probavnim smetnjama i sl.? Ne brinite, nece sutra krenit - samo se informiram :)
Zuta, jasno - al ja bi da do godine dana ima sva tri normalna obroka :) a ne da moram strepit gladuje li dok ja radim, i da ne mogu na poslovni put. A puno putujem. Jasno mi je da to ne mora imat veze s mjesecom uvodjenja dohrane.
Ako jos nije jasno, ocito je trajanje prihvacanja dohrane kod mog starujeg sina, ostavilo posljedice na moj nacin razmisljanja ;)
Kakve bi linkove citala, Jadranka? Imas na WHO stranicama o dohrani, La Leche, kellymom, naravno i Roda...
Nije spreman probavni sustav, to je onako najjednostavnije objasnjenje. Naravno, u par dana od prije navrsenog sestog mjeseca do par dana iza se nece nesto drasticno promijeniti, ali mora postojati neka konkretna preporuka. Meni se osobno najvise svidja kako su to slozili u LLL: dohrana se uvodi u drugoj polovici prve godine zivota.
Inace, stvarno ne moras brinuti o dohrani. U prvoj godini zivota, glavna hrana je majcino mlijeko (ili AD). Dohrana je upravo to sto sama rijec kaze - dodatna hrana, a cilj joj je pripremiti dijete za konzumaciju redovnih obroka s ostatkom obitelji... tamo negdje s oko godinu dana, ili kad god je vec beba spremna. Ta godina dana je vjerojatno neki cilj za vecinu hrvatskih obitelji jer djeca krecu u vrtic. Negdje drugdje, na primjer tu kod mene, bas i nema veze jer je dijete ili odavno u vrticu u toj dobi (od mozda vec i 6. tjedna zivota) ili uopce nece ici u kolektiv.
biserko, jesi probala dati komade hrane, da se dijete hrani samo? Moje niti jedno dijete nece/nije htjelo jesti nikakve kase. Nista miksano, glatko, nema sansi.
Medeja, da, za tebe sam pitala, odnosno tvoje dijete. Zaintrigrali me simptomi jer su slicniji problemima s laktozom, nego nesto vezano uz alergiju.
ali kaae nisi pročitala njen dio do kraja ili i preskočila dijete ima na mlijeko razred 2
vidiš medeja moji nikad nisu plakali ako bi neko pored njih nešto jeo kaj oni ne smiju, jer bi tu tom slučaju 90 % vremena morali plakati, poneki tužni pogled je bio, ali plakanje i otimanje, čak ni pružanje ruku nije. A usto vjerujem da je sestrična dovoljno velika da ste je mogli maknuti od klinca dok to pojede, i da manje izaziva, ali očito se to niko nije sjetio
Nisam vidjela; zato sam pitala. Moja je 1. ili 2. razred na mlijeko (vise mi se sve ispremijesalo), ali sa skroz drugacijim simptomima, plus ja ne izbjegavam nista mlijecno (niti moram). Zanimljivo mi je sve to, s obzirom da smo do grla u istrazivanju i testiranju i da se sprema prvo druzenje s kikirikijem za desetak dana.
Moj i s 4 godine nije uvijek sretan sto ne moze jesti sve sto jedu ostali. Ne ocekujem da ostali zbog toga ne jedu; jednostavno on mora nauciti da on ne smije, i gotovo. Zna da je alergican i na sto je alergican, ali ne ocekujem i potpuno, pa cak ni povrsno razumijevanje stvarnog stanja. Nekad place, nekad samo njurga. No proci ce ga. Na meni je da pazim da uvijek ponesem/pripremim alternativu za njega.
Nitko nije reko da drugi ne mogu jest ako smiju, ja sam i najstarijeg tak Hranila dobil je kad je smio kaj jesti, u svojoj glavi sam prilagodila hranu djetetu a ostalima dodala kaj hoceju ako baš treba, ali ne smije se desiti bar ne u ovom slučaju da netko jede nekaj kaj hoće, i ima dete u krilu koje brljavi po njegovom tanjuru a to dete ne smije nešto.
I s druge strane neko sa strane priča, nek proba ništ mu ne bu bilo, koliko sam ja imala neprospavanih noći zbog nekih takvih, a nisam znala kaj je djetetu zaprav
Nista ne razumijem sto pises, Jelena.
Naravno da dijete s alergijom nece jesti ono sto ne smije. No normalno mi je i da place zbog toga, odnosno da place zato sto drugi jedu, a ono ne. Ili zato sto drugi jedu nesto sto bas on ne smije. S vremenom ce prestati plakati, kad odraste i kad shvati zasto mu je zabranjeno.
kad kažem da moji nisu plakali nisu, zakaj bi bilo normalno da moraju plakati, poneki tužni pogled je bio ali nema plakanja,
i kaj ti ne kužiš
samo sam napisala da se u ovom slučaju ne smije desiti da netko jede nešto kaj dijete ne smije, pa stavi dijete u krilo pa mu djete brljavi po tanjuru.
i kad će odrasti s 6, 12, 18 ili 49 godina?
biserko, jesi probala dati komade hrane, da se dijete hrani samo? Moje niti jedno dijete nece/nije htjelo jesti nikakve kase. Nista miksano, glatko, nema sansi.
Nisam baš njemu komade jer ne sjedi sam pa mi je malo teško kontrolisati koliko ce odgristi. Na početku sam krenula sa gnijecenjem a kad to nije prihvatio nikako miksala sam.Jučer sam mu dala iz moje ruke da gricka kuhanu cvjetaču i sviđa mu se.
Sviđaju mu se i jabuke sirove,da ih lize :) ili da mu struzem kasicicom. Ali sad su jabuke koje su mi dostupne stvarnosti prepune pestucida a ja imam puno zamrzivac domaćih na kockice. Ali on ne voli kuhane.
A ne znam, meni je normalno da je dijete tuzno u nekoj prigodi kad svi izvuku muffin, sladoled ili sto god, a ono ne smije jesti. Jednako tako je tuzan ako se svi spustaju niz tobogan, a ja kazem ne. O bebi da ne pricam, ona tek nista ne razumije. Zato je moja duznost, barem u mojoj obitelji, da se pobrinem da postoji alternativa u takvim situacijama.
Za odrastanje ne znam. Svatko odraste kad je spreman. Netko sa 6, netko s 49, a netko umre valjda s 98, a da nije odrastao.
Ne razumijem te, nazalost, 90% vremena, kad krenes s recenicom pa odlutas nekamo, plus jos sve pravopisne i gramaticke greske i tipfeleri. Obicno se izgubim.
Ne lutam nek pišem kak mislim cilj je bitan
Ali mi bilo jasnije da ponekad tocku upotrijebis. :)
I naravno da je cilj bitan. Ali to ne znaci da ce dijete rado suradivati i biti jako sretno stalno na putu do cilja. Ono isto ima pravo na frustraciju.
I kaj bi ja tu trebala, ja dajem sve od sebe da se riješe stvari, tak smo i dermatitis riješili na jedvite jade, ak ništ drugo bar sad spava i on a i ja
Pa ne bi trebala nista.
Radis sto mislis da treba.
Samo nema potrebe se cuditi ako druga djeca placu kad vide da drugi nesto jedu, a oni ne mogu.
Svako je dijete razliciti. I razlicito se nosi sa frustracijama.
Da, sestricna je dovoljno velika, ima ravno 2 godine. Hahaha! Nikoga nije izazivala, dijete je jelo klementinu, pobogu.
A moj sin ju je promatrao i zelio to sto je u njezinoj ruci jer je, eto, u toj fazi kada zeli sve sto i ti drzis.
Enivej, spremam se dati mu zutanjak.
Imate li ideju u kojem obliku i kako je to najbolje dati? Koliko bi dugo trebalo ga davati da mogu reci da na njega nije reagirao?
Kaze nas alergolog, i kod alergicnih na jaje (npr moja kcer, razred 1 i 2), moze se dogoditi da mogu jesti jaje, ali mora biti termicki izuzetno dobro obradjeno, sto kajgana, na primjer, nije.
Njegov savjet je, a to nam je dao i u zadatak, samo sto ga jos nisam odradila, da ispecem tortu, odnosno nekakav kolac koji se pece u pecnici barem 30 minuta, a u kojem tekuci dio nije mlijeko (jer ne smije ni to). Moja je alergicna i na zumanjak i na bjelanjak (nizi IgE na prvo, visi na drugo), ali ne zeli da rastavljam jaje na komponente, nego da ga dobro ispecem u tom biskvitu i onda dam jedan griz.
Inace, odreagirala je drugi put kad sam ponudila jaje. Prvi put nije, ali nije bas ni jela, samo je polizala i pobacala kajganu. Drugi put je pojela mozda dva mala griza i osula se oko usta. Treceg puta nije bilo.
Ja bih dala griz/dva. Pa onda za dan, dva opet. Alergolog nam je takodjer rekao da, prema novijim smjernicama, nije pametno pustati dijete da dira ili se samo igra s potencijalnim alergenom (za to dijete, ne onako generalno). Npr. moja kcer nema pozivtivan IgE na soju, ali osuje se cim joj dodje blizu. Izgleda da je problem u tome sto soju nije jela, ali se igrala u sojinim zrnima... prije pokusaja konzumacije. No ne znamo jos. To je otvoreno poglavlje, trenutno se bavimo kikirikijem.
Znaš li ti kakve je plikove dobio moj kad je s skoro 2.5 godine držali keksu pol minute, užas jedan
Medeja, neka djeca znaju baš izazivati i pozivati na klopu, ako mala nije takva ne znači da djeca u većini slučajeva nisu.
Nekad se žumanjak đavao kao tvrdo kuhano jaje pa sredinu izgubiš i pomiješan s necim, kak je to sad(zadnjih 11 godina) i ne znam je moja mala je počela kasnije ko i najstariji, a klinac ne smije primirila ti jajetu
Kaae i kak ide taj kikiriki?
U utorak ujutro ce ga pojesti prvi put.
Dotakla je, zatim pojela oko 1/16 zlicice peanut buttera, a onda dobila urtikariju po licu na cetiri mjesta, bez drugih simptoma i s urednim vitalnim znakovima. Prekinuli su test i napisali recept za dvije kutije EpiPena, da i ona nosa okolo, a ne samo stariji brat.
Da je starija, bili bi joj dali jos malo, ali s obzirom da ima tek 12 mjeseci i da nam nema bas puno za reci, gotovi smo s kikirikijem do daljnjeg (vjerojatno koju godinu). Za dva tjedna se vracamo na cow milk challenge, a onda cemo, vec nekim redom, i jaja, soju i mrkvu.
Nije bas neka fora; prilicno joj je dug popis namirnica koje ne smije jesti (plus ima brdo toga sto nije probala, itakoto).
Kaae, žao mi je. Držim fige da se povuče čim prije.
Ja sam jučer dala za ručak neke mesne okruglice, većinom junetina, malo svinjetina, integralna riža, mrvu češnjaka i luka u smjesu, paradajz sos. Mislim da se od toga jako napuhao. Vjetrio je guzu jako smrdljivo i povremeno bi se izvio i zaplakao (16 mjeseci). Jeo je i jabuku i bananu, al to puno češće jede. Nikakav osip.
L. je uvek smetala junetina. Za svinjetinu ne znam, pošto je ne jedemo, ali od junetine je uvek imala zatvor i gasove.