Da, 3 puta vade krv iz vene, meni 3 puta iz iste ruke, srećom imam dobre vene:)
Printable View
ja kd svekrve mjerila na aparatić poslije OBILNOG ručka i bio je 8.5
koliko nakon rucka?
Ja radila u Petrovoj u labosu.
Vade sva tri puta iz vene i prvi mora biti manji od 5,1.
Uglavnom sva tri parametra su mi u granicama normale. Ne moram na dijetu barem zbog šećera:-P
već sam pitala, ali budem opet. :-)
da li nakon trudnoće, kad radim kontrolu, moram ponovno raditi ogtt ili mogu vidjeti vrijednosti iz krvne slike?
i kad se radi ta kontrola, tj. koliko nakon poroda?
jel netko zna, moze li se glukoza kupiti u ljekarni? da sama napravim :D
Pitaj, na VV daju 75g glukoze u 2 dcl vode
znam omjer i gramazu, ne znam di ju nabaviti.
cure, najvjerojatnije je i pisalo na ovim pustim stranicama, ali ne stižem sve iščitati,
u kojem prosječno tjednu vas šalju na OGTT?
ja sam jučer bila na kontroli (btw. dolazi nam još jedna pišuljica) i pitala dr. za OGTT a kaže da je još rano, jučer sam bila 19+2
ne mogu se sjetiti kad me je poslao prvi put :škartoc:
znam da je iza 20-tog tjedna, ali pošto mi je sljedeća kontrola tek za 4 tj. hoće li to biti malo kasno?
inače se šalje oko 28tt, ako ne postoje indikacije da bi trebala ranije.
ma u principu prije prve trudnoće, točnije dok nisam smršavila, zbog debljine sam imala inzul. rezistenciju i problema s šećerom,
pa sam u prvoj trudnoći bila toliko prestravljena njime, ali sve je prošlo u najboljem redu,
sada sam malo (čitaj puno :-) ) opuštenija, a mislim i moj dr., ali eto čisto pitam kad je otprilike neki prosjek kada se šalje
imam aparatić doma i provjeravam, ne svakodnevno, jer nemam dovoljno trakica i uredan je (uglavnom)
kažem uglavnom jer mi se dogodi i da prođe i dan-dva da ne izmjerim pa onda ni ne mogu 100% reći je li uvijek uredan :-D
krivi ovaj zadnji smajlić
Joj, kak sam bedasta, u DM-u traži grožđani šećer (traubenzucker).
mislim da ti je najbolje to napraviti na VV. tamo ce ti sve reci.
recimo, ja sam radila u predkoncepcijskoj obradi i za moj ogtt su rekli da ne planiram trudnocu i da nisam imala 2 neuspjele da bi mi rekli da je sve super i da se ne zamaram vrijednostima, no s obzirom na povijest, da se i do zaceca drzim dijete.
zato ogtt uvijek radim na VV, u petrovoj, ili ko mala u vinogradskoj. tamo dobijem i strucno tumacenje nalaza.
leonisa, jesi napravila ogtt u kucnoj radinosti?da sam znala da treba tako puno krvi za profil, trazila bi da budem u bolnici, sad me svaki prst boli, a nisam ni na pola posla
nisam.
al i u bolnici bi te jednako boli. bar su ga, kad sam lezala, isto radili iz krvi iz epruvete, ne preko aparatica.
meni su uvijek nakon takvog profila plavi prsti.
vise volim prek svog aparatica i trakica :mrgreen:
naravno da bi boli, ali bi mi laborantica cijedila prste, a ne ja, doma se radi isto ko u bolnici
Ja bas gledam svoj nalaz OGTT..
Glukoza nataste je 4,3 a nakon 120 min.4,1 mmol/l
E sad mi nije jasno zasto pored tih brojeva stoji slovo H kao.poviseno?!
tek sad sam to skuzila,po meni je to skroz uredan nalaz
To nije povišeno, H vjerojatno znači nešto drugo
Jutros sam OGTT radila u laboratoriju. Uzimali su mi 3 puta krv u 2 sata. Nakon prvog vađenja sam popila otopinu, poslje samo svako sat vremena vadila krv. Nalaz mi ovako izgleda:
glukoza natašte 5,7
glukoza 60 min. 10,4
glukoza 120 min. 6,4
Kod referentnog intervala piše:
Glukoza - natašte < 5,1 mmol/L
Glukoza - 60 minuta < 10,0 mmol/L
Glukoza - 120 minuta < 8,5 mmol/L
Moram biti zabrinuta? :unsure:
A koliko si trudna?
U 33. tjednu sam.
Mislim da ne trebas biti zabrinuta, ali ides na dijabeticku dijetu i kontrolirat ce te opet, to je sigurno
slijedi ti dijeta, guk profil najvjerojatnije, ništa strašno, samo moraš malo pripaziti.
Ok, hvala vam na odgovorima! :)
Još jedno pitanjce... Ovaj OGTT sam radila u Synlab-u. Sada moram baš na Vuk Vrhovac po profil GUK-a. To mi piše na trudničkom listu, koji svaki put dobivam od svoje gin. Treba li mi prava uputnica za to? Naime, nemam ginekologa preko HZZO-a, nego kod privatnika idem. Ili mi može/mora opći doktor dati uputnicu?
Isto tako moram učiniti KKS, Fe, UIBC, TIBC i UK +ABG - da li mi za to isto treba uputnica? I gdje to radim? Sve preglede sam do sad radila u Synlab-u, ali pomalo je to previše novaca... :roll:
Hm..ja mislim da to sve ide preko hzzo ginekologa..morat ces se prijavit kod nekoga..
A ako ti se pred kraj trudnoce pogorsa secer, primit ce te u bolnicu..i ne znam kako ces to bez uputnice
Da, morat ću si napokon naći ginekologa preko HZZO-a. Nadam se da ću naći nekog ko je ok, u blizini i da prima nove pacijente...
jeste vi isle rutinski na ogtt ili je postojala indikacija koja je upucivala da se napravi?