[/quote]Citiraj:
Kanga prvotno napisa
točno, ali bi onda bilo fer da se takvi roditelji ne potežu niti kao argument protiv vjeronauka
mislim, nije u redu napadati Crkvu i aktivne vjernike zato kaj su većina u ovoj zemlji nekonformisti
Printable View
[/quote]Citiraj:
Kanga prvotno napisa
točno, ali bi onda bilo fer da se takvi roditelji ne potežu niti kao argument protiv vjeronauka
mislim, nije u redu napadati Crkvu i aktivne vjernike zato kaj su većina u ovoj zemlji nekonformisti
točno, ali bi onda bilo fer da se takvi roditelji ne potežu niti kao argument protiv vjeronaukaCitiraj:
Juroslav prvotno napisa
mislim, nije u redu napadati Crkvu i aktivne vjernike zato kaj su većina u ovoj zemlji nekonformisti[/quote]
Osobno ne napadam vjernike, nadam se da nisam tako zvučala, volim čitati i tvoja razmišljanja i razmišljanja svih ostalih vjernika na ovom topiku koji su doista manje više korektni sugovornici. Ovdje se "napalo" sustav koji je nametnuo vjeronauk u škole bez da se pobrinuo i o onima koji taj isti vjeronauk ne pohađaju. Meni osobno najviše smeta to neko podrazumijevanje da će većina djece biti upisana na vjeronauk bez obzira išli prije toga u crkvu ili ne, jesu li im roditelji iskreni vjernici ili ne, to neko podrazumijevanje da ako si rođen u katoličkoj vjeri znači da si vjernik, pitanja zašto dijete niste upisali na vjeronauk a ne pitanja jel vam dijete ide na npr. izborni strani jezik.
ma ja ne mislim da juro misli da je sustav dobar (iako je dio njega) nego da se sustav nece mijenjati sam. ali ne znam kako misli da ga trebaju mijenjati oni njegovi pasivni clanovi. mozemo se odma oprostiti od ijedne promjene ako na to racunamo. pa pasivni su hrana svakom sustavu, sto ih je vise, on je stabilniji, jer sustav ima za cilj opstanak, rijetko mu odgovara promjena.Citiraj:
Ailish prvotno napisa
a ja se nadam da 17 stranica ovog topika nece imati za posljedicu samo to da adiomare ili neku drugu sad steze u trbuhu na sliku djeteta na hodniku (iako pasivnoagresivna u tome malo i uzivam :oops: )
i super mi je da pita - sto sad?
ja ne znam sto sad, ne znam kakvo sam uopce imala ocekivanje (osim one lagane patnje :oops: )
sto sad?
mislila sam pisati pismo ministru, onako osobnu pricu s hodnika (ne mislim da bi njemu moglo doci do zeluca, nego podsjetiti na njegovu izjavu da je svako dijete na hodniku njegova sramota)
ali ja snaznu pricu nemam. tisuce djece su u puno nepovoljnijem polozaju od ivara, on jest na hodniku, ali za stolom za informacije, uz paznju uciteljice. on za to vrijeme cita lektiru, domaci, popunjava dodatne listice iz matematike, crta, odmara. on bi odgovoran i "star" kakav jest to isto radio i bez paznje odraslih. ali ivar je rijetko stvorenje.
sto napraviti?
kakva je procedura sto se tice te presude na ustavnom sudu? ima li smisla pisati pisma njima? ima li nekih rasprava i jesu li javne ili im se znaju datumi?
Osobno ne napadam vjernike, nadam se da nisam tako zvučala, volim čitati i tvoja razmišljanja i razmišljanja svih ostalih vjernika na ovom topiku koji su doista manje više korektni sugovornici. Ovdje se "napalo" sustav koji je nametnuo vjeronauk u škole bez da se pobrinuo i o onima koji taj isti vjeronauk ne pohađaju. Meni osobno najviše smeta to neko podrazumijevanje da će većina djece biti upisana na vjeronauk bez obzira išli prije toga u crkvu ili ne, jesu li im roditelji iskreni vjernici ili ne, to neko podrazumijevanje da ako si rođen u katoličkoj vjeri znači da si vjernik, pitanja zašto dijete niste upisali na vjeronauk a ne pitanja jel vam dijete ide na npr. izborni strani jezik.[/quote]Citiraj:
yaya prvotno napisa
u "napadu na sustav" se vrlo rado i ja pridružujem (kao i u napadu na bisere unutar Crkve), ali bilo je i napada na Crkvu kao cjelinu - e tu grizem, jer Crkvu činimo i ja, i Zdenka2, i svi ostali vjernici
a ovo o podrazumijevanju: ne znam, meni je to nekak normalno - ako si krstio djecu, na krštenju si obećao odgoj djece u vjeri u skladu s uputama Crkve; Crkva od svojih članova - vjernika - traži pod obavezno upisivanje vjeronauka - očekivanja o velikom postotku upisanih na vjeronauk su opravdana
jer član si Crkve tako dugo dok se službeno ne "ispišeš" ili dok te Crkva sama ne isključi (zbog otvorenog protucrkvenog djelovanja, npr.)
a da netko pokrene makar internet peticiju (postoje site-ovi za to) da se na razini države donese pravilnik o OBAVEZNOJ organizaciji smještaja i nadzora djece koja nisu upisana na vjeronauk za vrijeme nastave istoga sa rokovima za ozvršenje i kaznama za nepridržavanje?Citiraj:
ivarica prvotno napisa
ja ću prvi potpisati
za jedan slučaj mogu potvrditi ovo što juroslav navodi. dobili su listu na koju su se trebali upisati oni koji ŽELE ići. od njih 19 upisalo se 9. oba saznanja mi daju nadu da ide u smjeru koji priželjkujem svom djetetu kad krene u školu... ako ga uopće frknem u tu instituciju. :P
i inače sam baš za ovu godinu čula da je omjer djece porastao u "korist" onih koji ne idu. i svakim danom u svakom pogledu sve više napredujemo! :mrgreen:
de mi reci, molim te, gdje bih to mogla učiniti ?!Citiraj:
jer član si Crkve tako dugo dok se službeno ne "ispišeš"
krštena sam svojevremeno i to bi bilo to.
i inače, htjedoh reći, da koliko god sam spremna biti nekonformist (i inače na drugim poljima), najviše zamjerki na svoj nekonformizam često dobijam upravo iz bliže obitelji (ne računam mm-a).
Što sam ja u stanju učiniti?Citiraj:
Kanga prvotno napisa
Pa rekoh već: osigurati se alternativnim rješenjem za djecu koja ne pohađaju vjeronauk, a to je bilo koji izborni predmet tipa informatike, npr. a možda bi se tada vjeronauk našao u poziciji u kojoj su drugi izborni predmeti?
Ne govorim na pamet, moje dijete koje je odgajano u vjerničkoj obitelji ide na etiku. Zbog frendova? Zbog zgodne profe iz etike? Zbog proširivanja vidika?
Još bih rekla da je prepuštanje manjkavom sustavu upravo podržavanje istog, pa tako ja mogu pomoći tebi da se tvoj kamen prokotrlja jer sam čovjek koji mari za drugog, ali ne mogu podržati tvoj zagovor da vjeronauku nije mjesto u školi samo zato jer ćeš ti tako riješiti svoj problem. Nadam se da shvaćaš da govorim uopćeno ne aludirajući pri tome da problem djeteta na hodniku nije i moj problem?
Odgovorno tvrdim da ne bih nikada radila ovo što radi Arwen, ni po koju cijenu.
I sama sam davno išla na vjeronauk kao dijete i nosila hranu na blagoslov nimalo opterećena što će netko misliti o tome, iako sam bila u deeeeeeebeloj manjini.
Sad vidim Ivaričin post...
Krenimo kotrljati kamenje koje možemo zakotrljati, svoj, učiteljičin, ravnateljev, ministrov... napravimo barem jedan dio posla, naravno da ne možemo promijeniti svijet.
a možda se i ovakav sistem sam od sebe uruši - na primjeru jurajevog razreda - to je već sad vidljivo. :/
u svakom slučaju voljela bih i ja doznati odgovore na ova pitanja:
ali, ja ipak ne mislim da je obavezna organizacija nadzora djece koja nisu upisana u vjeronauk ispravno rješenje tog problema.Citiraj:
kakva je procedura sto se tice te presude na ustavnom sudu? ima li smisla pisati pisma njima? ima li nekih rasprava i jesu li javne ili im se znaju datumi?
moram priznati, i mene je ivaričin post ponijeo, pa sam sad eventualno za opciju vannastavne organizacije vjeronauka u školi. jer, u prvom slučaju, još uvijek ostaje problem ispunjavanja djetetove želje da ide na vjeronauk jer svi iz razreda, tijekom nastave, idu na vjeronauk, a dijete mora sjediti sam s učiteljicom u knjižnici. :/
takav listic smo mi popunjavali kad smo ivara upisivali u skolu.Citiraj:
Juroslav prvotno napisa
ali npr mukicu i alamamu u isto vrijeme nitko nista nije pitao sve do prvog ponedjeljka u rujnu
i sve to opterečenje školstva se da rješiti jednostavnim izbacivanjem vjeronauka iz škole
ako župa nema mjesta mogli bi dobiti slobodnu učionicu za vanškolsku nastavu
Što ako 50% djece iz vjerničke obitelji poželi ići na alternativni predmet informatiku, npr.?Citiraj:
cvijeta73 prvotno napisa
Želiš li reći da će ga roditelj vjernik spriječiti u tome?
Kao što ateist ponekad ne želi spriječiti dijete da ide na vjeronauk? Ne zbog svojih uvjerenja, već zbog toga da dozvoli djetetu da iskaže i realizira svoju želju?
odeš u prvu župu i zatražiš da ti zbog toga-i-toga naprave ispis iz Katoličke Crkve (tražit će te podatak gdje i kad si krštena, pa se oboružaj tim znanjem)Citiraj:
mama courage prvotno napisa
potpuno krivo, taj listić se MORA dobiti na upisuCitiraj:
ivarica prvotno napisa
taj propust koji je bio kod njih se još uvijek može prijaviti (čisto sumnjam da se to dogodilo samo njima, očito je u pitanju praksa u toj školi)
bilo bi jednostavno kad na snazi ne bi bio međunarodni ugovor kojim je vjeronauk i uvedenCitiraj:
MGrubi prvotno napisa
to je praksa u VECINI skola.Citiraj:
Juroslav prvotno napisa
znamCitiraj:
Juroslav prvotno napisa
zato ga treba ukinuti
da li bi ulaskom u EU on prestao važiti?
kad sam ja pricala okolo o tom listicu iz nase skole na kojem je ponudjen vjeronauk za 8 vjeroispovjesti, SVI SVI su me gledali ko da sam pala s marsa. mislim da tek rijetke skole taj listic dijele.Citiraj:
Juroslav prvotno napisa
Kako bi ugovor sa Svetom stolicom mogao prestati vaziti ulaskom u EU? :?Citiraj:
MGrubi prvotno napisa
:(Citiraj:
marta prvotno napisa
Najcesce papir dobijes tek nakon sto dijete pregleda knjige za vjeronauk koje je dobilo i pozeli ih zadrzati.
da bi međunarodni ugovor prestao važiti, moraju ga dogovorno raskinuti OBJE straneCitiraj:
MGrubi prvotno napisa
u slučaju jednostranog raskidanja moguće posljedice su vrlo velike (ovise o drugoj strani, a nekak baš i ne mislim da bi Vatikan sam tak prešao prek toga)
je l' se može taj propis o ispunjavanju anketnog listića za vjeronauk NA UPISU negdje istaknuti da oni koje to tek čeka budu informirani?
i bilo bi jako dobro kad bi svi vi koji imate drukčija iskustva to na bilo koji način (mailom, poštom, telefonom) prijavili u MZOŠ, pa da se takvoj pogrešnoj i lošoj praksi stane na kraj
pa ne vole seCitiraj:
marta prvotno napisa
koliko znam Bog se uopće ne spominje u EU .. neki važni dokument..
e jesam... ma
kako da ga raskinemo?
čitala sam knjigu iz vjjeronauka za 2 razred OŠ
nigdje u tekstu, a dosta je osoban , nema lufta da dijete koje ga čita se samo informira o krščanstvu (mali ateist i sl.) .. ne on mora biti krščanin da bi odgovorio na pitanja:
-Šta tebi Bog znači?
- koliko x se moliš?
- koja ti je molitva najdraža?
-kojem se svecu najviše moliš?
- tebi je Isus ..?
šta da mali musliman odgovori na to?
novci su novciCitiraj:
Juroslav prvotno napisa
valjda će RH jednog dana imati dovoljno novaca da obešteti Vatikan
:shock: .... a ja mislila da je anketa PRI UPISU standardna procedura... I jos su me na to upozorili vec pri utvrdjivanju spremnosti za skolu, da se informiramo i razmislimo jer cemo dobiti anketu kad se dijete bude upisivalo. Fakat... nemam rijeci. Sve drugo trebalo bi prijaviti AZOO ili prosvjetnoj inspekciji. Mozda zvuci kruto, ali i postupak zaobilazenja obvezne ankete je isto takav!Citiraj:
marta prvotno napisa
mi smo na upisu dobili pitanje tj list za potpisati zelimo li ili ne da nase dijete ide na vjeronauk
i mislim da je tako ok
juroslav, na osnovu cega se odlucuje o kolicini knjiga koje ce se tiskati za vjeronauk?Citiraj:
marta prvotno napisa
iako smo mi u lipnju 2006. popunili taj listic, ivar je prvog dana skole dobio na klupu i knjige iz vjeronauka. nije se ponovilo u drugom i trecem razredu.
a da malo prosirimo temu ako uopce ima smisla. vec sam pisala da, kad npr iz hrvatskog trebaju napisati neki sastav o vjerskom blagdanu, da ivar i mali a, koji je muslimanske vjeroispovijesti, dobiju u zadatak napisati nesto drugo, tipa prvi snijeg u zagrebu ili moj nedjeljni izlet ili sl.
super mi je da je uciteljica pazljiva (iako bi ivar, sigurna sam, izmislio neki soc. pozeljan odgovor :/ kao u onom slcaju iz zadatka Vjerujem u ___ ).
ali zasto se takve teme, kad se vec obradjuju u dva sata vjeronauka, po programu trebaju obradjivati i u likovnom (kojeg imaju samo 1h) i u hrvatskom? kakav je kod vas slucaj?
otvoriti cu topikCitiraj:
Juroslav prvotno napisa
E ja sam čekala da ovo netko pita jer nisam htjela ispasti dežurno kvocalo. Dakle na satu prirode su učili o godišnjim dobima -proiljeće učili o uskrsu, za jesen o blagdanu svih svetih dok im je školska priredba na kraju prvog polugodišta bila u crkvi nakon redovne mise. :evil:Citiraj:
ivarica prvotno napisa
nistaCitiraj:
MGrubi prvotno napisa
mali musliman i mali ateist, kojem roditelji zele da se informira o drugim religijama, nema sto odgovarati u knjigama iz vjeronauka.
stvarno nemam pojma, mislim da prema potrebama ranijih godina, ali to kod tih knjiga niti nije tavak problem jer se baš i ne mijenjaju pa mogu stajati na skladištu do sljedeće godineCitiraj:
ivarica prvotno napisa
to ti je taj famozni HNOS: ispreplitanje tema i obrada na različitim predmetimaCitiraj:
ivarica prvotno napisa
istina, meni je malo glupo kaj njih dvojica dobiju drugi zadatak: ja bih im dal isti zadatak, ali da pišu sa svojeg stajališta, tj. kaj oni (kao djeca iz ateističke (jel je?) i muslimanske obitelji) znaju i misle o tome
jasno mi je za ateista (makar bi i takvo dijete moglo ponešto od toga odgovoriti sa svojeg stajališta), ali zakaj musliman ne bi mogel odgovoriti na navedena pitanja?Citiraj:
ivarica prvotno napisa
:?Citiraj:
yaya prvotno napisa
je l' znaš možda zakaj?
pa sto da je pitanje nacrtaj kako zamisljas boga?Citiraj:
Juroslav prvotno napisa
Baš tako, ili dvije teme za sve, svakom na izbor.Citiraj:
Juroslav prvotno napisa
Ili u primjeru muslimanske (pod pretpostavkom da je vjernička) obitelji blagdan koji oni kao vjernici slave.
i ja bi napravila tako, ali uciteljica je napravila najbolje kako je znala i ja sam joj zahvalna sto nije to samo ignorirala.Citiraj:
Juroslav prvotno napisa
Pa što ako dijete nacrta veliko srce?Citiraj:
ivarica prvotno napisa
Službeno objašnjenje je bilo da škola nema dovoljno veliki prostor za održavanje priredbe, pa kad smo spomenuli školsku dvoranu su rekli da je to tak tradicionalno i da se nitko nikada nije pobunio. :/Citiraj:
Juroslav prvotno napisa
musliman (ili Židov) ne bi crtal ništa i mogel bi objasniti (uz pomoć vjeroučitelja) ostaloj djeci kakav je stav islama (ili Židovstva) prema likovnom prikazivanju BogaCitiraj:
ivarica prvotno napisa
ateist isto ne bi crtal ništa (ili možda i bi, ovisi je l' ga zamišlja nekak ili ne)
a sto ako nacrta muhameda :mrgreen:
zezam se, ali stvarno ne mislim da bi se udzbenik iz katolickog vjeronauka trebao prilagodjavati tome da na pitanja iz njega moze odgovarati dijete bilo koje druge vjeroispovijesti.
cemu tu?
zar ne postoji stotinu drugih izvora za ucenje o drugim religijama?