zedra, sve si lijepo napisala! podržavam svaku riječ!
(što lijepo skakuće tvoj smajlić u potpisu :heart:)
Printable View
zedra, sve si lijepo napisala! podržavam svaku riječ!
(što lijepo skakuće tvoj smajlić u potpisu :heart:)
Pozdrav svima cure! Javljam vam se na topic jer me zanima vaše mišljenje o mojem nalazu hormona 3. DC.
Napisat ću vam nalaz, pa ako se nađe koja dobra duša da mi kaže jel to ok...po mom laičkom tumačenju, jedino LH odstupa, i po sve što sam gore iščitala, čisti sam primjer PCOS, što je i dokazano.
Dakle:
Prolaktin: 144 (ref.vr. 102-496)
FSH: 5.42 (3.5-12.5)
LH: 21.49 ( 2.4-12.6)
Progesteron: 2.8 ( 0.6-4.7)
Estradiol: 163.3 (46-607.6)
Testosteron: 1.19 (0.29-1.67)
DHEA-S: 8.37 (2.68-9.23)
T4: 116 (66-181)
TSH: 1.26 (0.27-4.20)
Vidim da je ovaj omjer FSH/LH jako bitan kod odabira stimulacije, a kako sam u pripremama za postupak, zanima me mišljenje vas iskusnijih. Inače, imamo postupak iza sebe, gdje je korišteno 18 ampula gonala -f.
katka,je l imas problema sa PCOS-om slucajno? visak kg?ovoliko veci LH moze ukazivati na to,a i DHEA-S je blizu gornje granice,ni testosteron nije bas nizak(blizi je gornjoj granici).
iskusnije cure ce ti reci podrobnije,ja samo govorim iz iskustva(imala DHEA-S granicno visok,testosteron cak nesto iznad gornje granice,LH cak ni blizu ovoliki i krajnja dijagnoza je PCOS I inzulinska rezistencija)
Da, imam PCOS, vidim da sam se u prijašnjem postu nespretno izrazila i nije se baš dalo skužit...
Što se tiče te dijagnoze PCOS, još mi je 2005. dr. Jukić kod kojeg sam imala taj postupak rekao da sumnja na PCOS, samo na osnovu uzv pregleda, i prije samog postupka, vratio me kući, tj. odgodio za jedan ciklus i dao mi da popijem stediril-d, kako je rekao - da mi malo smiri te divlje jajnike. Kako smo tad i ostali trudni, nismo više o tome puno razmišljali, a i ciklusi su mi nakon trudnoće puno uredniji nego prije, ali još uvijek ne idealni. Evo sad se spremamo u novi postupak, i prikupljam nalaze, još mi je ostalo napravit progesteron 21.dc...
Višak kg nemam, nikad nisam imala...jedini od ostalih simptoma PCOS koji se tu spominju su jako produženi ciklusi, i to od prvog menzisa. I odvratna dlakavost, pogotovo po licu, iako sam po prirodi svijetle puti, i dlačice su svijetle, ali ih svejedno puno ima...imala sm i 2 vanmaterične trudnoće u međuvremenu...Povremeno na duphastonima po par mjeseci, ili kontracepciji tipa Diane 35, radi regulacije ciklusa, koji je za divno čudo, zadnjih par mjeseci jako točan, bez ikakvih terapija.
Što se tiče ove inzulinske rezistencije...jel se za tu dijagnozu rade kakve posebne pretrage? Mislim, logično mi je vađenje šećera iz krvi, glukoze i sl. ali za tu rezistenciju, do ovog topica nisam čula...Doduše, vjerojatno bi se to kod mene otkrilo do sad? Bar u trudnoći, tad su mi redovno kontolirali sve...
evo mog najnovijeg nalaza; FSH-2.27, LH-0,1, E2-50.4
3 dan ciklusa
đurđa, moraš nam napisati referentne vrijednosti (ove brojčice su nam malo nepoznate).
Što se tiče ovih hormona, dobila sam i uputnicu za progesteron 21.dc...i problem, naravno...kod mene ništa ne ide jednostavno...
21. dc mi pada u subotu, sad ne znam što ću...s obzirom da je točno određeni dc, ne znam vade li u labu ( odnosi se na Zd lab) i neradnim danima hormone...zna li ko iz Zd??? Može li to biti npr. 23.dc?
Katka, povišeni LH ti ukazuje na PCOS. Progesteron treba vaditi 7 dana nakon očekivane ovulacije, kod sporovoznih i dugih ciklusa, kakvi su često u PCOS-a tj. anovulatornih ciklusa, 21 dc će ti čak bit i prerano. Tipa, ako ti je ovulacija češće 18 dc, a ne školski 14 dc, onda se progesteron vadi 24 dc itd.
Znači, forumula je očekivani dan ovulacije + 7 = dan za vađenje progesterona.
Ako si PCOS-ovka, neće bit veliko iznenađenje ako ti bude prenizak tj. pokaže da u tom ciklusu nije bilo ovulacije, jer su za PCOS-osvke anovulatorni ciklusi relativno česti.
Također, kod PCOS-a i povišenog LH-a ne možeš doma pratiti one ovulacijske LH testove jer će tebi svaki biti pozitivan i ispast će da svaki dan imaš ovulaciju, a navjerojatnije su kod tebe česti upravo anovulatorni ciklusi (tj. tako je to kod PCOS-a, ono, školski).
Sretno!
Taj progesteron vadi po sljedećoj računici, ako je možeš napraviti - uobičajeno trajanje neko prosječno tvojih ciklusa - 14 + 7. Tipa ako su ti najčešće od 32-35, uzmi tipa 33-14 (koliko bi trebala školski trajat lutealna, tj. prije 14 dana bi ti trebala bit ovulacija, da ju je bilo) i onda još +7 (7 dana nakon ovulacije). Tako sam ja. Nije precizno i to je isto neki kupus, ali još je veći kupus reći ženi s dugim ciklusima da vadi prog. 21 dc, kad ima žena s ciklusima od 35, ali i od 22 dana.
Znači, ključ je koliko je tvoje prosječno trajanje ciklusa, a ne to možeš li par dana iza 21. To bi moralo bit više-manje izvađeno 7 dana nako ovulacije.
Evo ti dobar link o progesteronu i ovulaciji:
http://www.neplodnost.hr/prije-zaeav...ovulacije.html
"Mjerenje progesterona u krvi
Znači, 21 dc je BITNO SAMO AKO TI JE CIKLUS 28 DANA. Ako je manje, onda je to drugi dan, ako je više, onda je to drugi dan. Moraš ići po tome kad bi ti trebala biti ovulacija, tj. koliko je neko prosječno trajanje ciklusa, inače će pretraga bit bezvrijedna - tipa, ako ti je ovulacija 12 dc, onda ti je 21 dc progesteron prekasno (i možda će ti neko reći nije bilo ovulacije), isto tako, ako ti je ovulacija 22 dc, a ti vadila 21, reći će ti vi nemate ovulaciju, gospođo.
- 7 dana nakon ovulacije progesteron u krvi pokazat će vrijednost tipičnu za lutealnu fazu ciklusa. Za standardi 28-dnevni ciklus progesteron se obično vadi 21. dana ciklusa, ali ovisno o danu ovulacije može se vaditi i druge dane."
Kužiš? Mani to 21 dc, skoncentriraj se na to koliki ti je ciklus, minus 14 dana, plus 7 dana. Nije precizno, ali je za PCOS-ovke as good as it gets.
Eto, super.
Pozdrav svima,
evo prepisujem svoje vrijednosti sa nalaza:
AMH: 10,5 (0-75,7)
Slobodni testosteron: 24,7 (0,2 - 14,2, postmeno. 0,4 - 5,9)
Inzulin: 32,5 (21 - 174)
TSH: 3,95 (0,63 - 4,19)
LH: 3,7 (faze ciklusa - folikularna: 1,6 - 9,3; sredina: 13,8 - 71,8; lutealna: 0,5 - 12,8; postmeno.: 15,0 - 64,0)
FSH: 4,8 (faze ciklusa - folikularna: 1,7 - 11,4; sredina: 2,5 - 20,9; lutealna: 0,8 - 7,8; postmeno.: 3,4 - 98,0)
Testosteron: 3,4 (0,3 - 3,4)
Estradiol: 168,4 (faze ciklusa - folikularna: 71,6 - 529; sredina: 235 - 1039; lutealna: 205-786; postmeno.: 43,3 - 118,0)
Prolaktin: 358,0 (59 - 619, postmeno. 38 - 430)
DHEA-S: 5,1 (0,9 - 11,7)
Nalaz je napravljen 3. dan ciklusa. Nisam upućena na mjerenje progesterona. Trebam se javiti doktoru kada budemo imali nalaz od Petrove 3 (HIV i ostalo...).
Što mislite? Ima li tko sličnu situaciju?
Hvala
Moe, gdje si radila ovaj AMH? Sta nemaju detaljniju skalu rezultata?
taca, već sam prije vidjela da nema skale na VV
Cure, šta bi značio nalaza DHEAS 1,11 (0,95-11,67)
Dakle je u referentnim vrijednostima ali blizu donjoj granici
Što nam uopće on ukazuje?
Gabi, ja nisam kontrolirala DHEAS, ali koliko mi se čini da on ukazuje na zalihu js. Npr. moj AMH je 13,8 ( dakle, smanjena plodnost), ali mi je dr. Poljak u CITO dao da 6-7 tjedana prije postupka uzimam tabletice DHEA od KAL-a 3x1 (25 mg), jer kaže da DHEA utječe na testosteron, a isti utječe na kvalitetu jajnih stanica. Ja sam već startala prošli tj. sa DHEA, a krajem travnja ili početkom svibnja bih trebala u postupak ( kratki protokol). Nadam se da sam ti barem malo pomogla - druge cure će znati i više.
Jesil ti vadila AMH?
Nisam, doktor kaže da nema potrebe za tim jer ja uvijek dobijem puno jajnih stanica
Vidiš, možda to ima veze sa kvalitetom js??
DHEAs nema veze s brojem jajnih stanica, on jedino može utjecati na njihovu kvalitetu. Moj je bio povišen, i znam da to nije dobro za kvalitetu js, a zaista ne znam kako je sa sniženom vrijednošću.
Onda vjerojatno da DHEAS utječe na kvalitetu,a ne na zalihu jajnih stanica kako sma mislila, jer i meni je postotak oplodnje uvijek bio dosta loš ( npr. u 05/2010 od 3js niti jedna se nije oplodila), mada ja nikada nisam vadila DHEAS, ali moguće da imam nekvalitetne stanice:-(.
Curke evo i moj jedan dio hormona stigao...napisati ću vrijednosti, pa "bacite" oko:
FT4.............15,52....r.v. 10-22
FT3.............4,62.....r.v 1,9-5,7
TSH............3,14.....r.v 0,4-4
LH..............7,86.....r.v. 0,8-10,4
FSH............5,2......r.v 1,8-9,4
PROLAKT......469...r.v. 57-418 (povišen)
DHEAS.........9,4....r.v. 1,9-11,2
E2..............179....r.v. 184-1774 (snižen)
PROGEST.....4,85.....r.v. 2,2-5,7
TESTO........2,64....r.v. do 2,7
Curke što mislite za prolaktin...hoću li morati uzimati nekakvu terepiju???
IvaMia2009, ponovi za mjesec dana PRL pa ces vidjeti hoce li ti mozda trebati malo Bromergona ali nije ti jako povisen ni sada. Ostalo skroz ok.
Evo i mog nalaza 3dc (ciklusi mi traju oko 25 dana)
FT4 10,99 usporednice 10-22
FT3 3,2 1,9-5,7
TSH 1,64 0,4-4
LH 3,57 lut.faza 0,5-7,6 fol. faza 0,8-10,4 ovul. 2,9 - 41,1
FSH 6,43 lut faza 1,2-13,4 fol faza 1,8-9,4 ovul 3,4-33,1
PROLAKT 203 predmenop.57-418 post.menop. 40-379
ANDROS 13,3 1,7-16,4
E2 126 lut faza 188-1384 fol faza 184-1774 post.menop 22-195 preovulacija 243-1796
FTESTO 5,86 žene do 39 god. do 9
PROGEST 3 lut faza 14,5-55,8 fol.faza 2,2-5,7 menop.1,4-6,8 ovulacija 2,5-12,6
Mislim da nije zabrinjavajuće ali buni me totalno ovaj E2 u biti neznam što bih mislila inače ovulacije mi budu 10-11 dana folikule imam već od 3dana.Što vi mislite? (imali nade za mene)
NINA30, nisam još ovakve granice vidjela, ali u usporedbi s njima ti je zbilja estradiol nizak. Ima naravno nade, sigurno će ti prepisati solidnu dozu Estrofema. A kakv ti je endometrij inače?
Curke, molim malo pomoći... postoji li bolnica u Zg gdje mogu vaditi hormone štitnjače i spolne hormone bez naručivanja i da se nalaz ne čeka mjesecima ??? Znam da sve može jako brzo privatno, ali nismo sad baš pri parama pa bi na uputnicu a da ne čekam red 2-3 mjeseca...onak dosta mi je hitno
evo i moji hormoni:
T3=2,1(1,3-3,6)
t4=109(58-161)
TSH=3,62(0,3-3,6) povisen
fsh=4,5(1,8-9,4)
lh=2,2(0,8-10,4)
estradiol=0,07(0,11-0,65)snizen
prolaktin=310(8,1-597)
testosteron=1,7(0,4-2,74)
slob.testost=7,0(0,45-10,7)
dhea-so4=6,7(1,8-9,8)
androstendion=8,0(1,7-16,4)
Utjece li ovakav tsh i estradiol na zacece?
Mislim da TSH da, za estradiol nisam sigurna
Tonka, ponovi TSH za mjesec dana pa ces mozda uzimati malo Euthytox-a ali to ovisi i o stavu tvog MPO-vca prema nalazima stitnjace. Estradiol ti je skroz ok, treba biti nizak pocetkom ciklusa.
slažem se sa tacom, i ja imam povišen TSH (4,6) i doktor me stavio na minimalnu dozu euthyroxa- to može itekako utjecati na začeće
Hvala vam cure,narucila sam se u specijaliste za stitnjacu pa cemo vidit :)
tonka, specijalisti za štitnjače baš nemaju isti stav o važnosti štitnjače u stimulacijama kao MPO doktori, javi kako ti je prošao pregled.
Cure, izvinite sto ovako upadam, ali imam jedno pitanje vezano za euthyrox. S obzirom da sam prosla Hashimoto od subklinickog do pune hipotireoze, zanima me koju vam dozu MPO doktori daju kao minimalnu?
Hvala puno :)
Meni je prepisan euthyrox od 25mg, mislim da nema manjeg od toga.
Kod mene se radi o subkliničkoj hipotireozi, antitijela negativna, ft4 odličan a samo TSH povišen, bez nekih posebnih simptoma
I kaže mi dr. opće prakse da mi ne bi pisala recept za to da nisam u postupcima
gabi,meni je moja doktorica mpo uputila u specijaliste za stitnjacu koji mi je povisena 3,62,a sve ostalo ok. Nisam znala da se mogu obratit svojoj doktorici za recept(euthyrox)?
Ja dobila od mpo doktora privatni recept ali imam odličnu doktoricu opće prakse koja je jako osjetljiva na moju dijagnozu i bez problema mi napiše recept.
Ali ga je svejedno prepisala tek po preporuci mpo ginekologa
Nisam dobro čitala, tek sad vidim da te mpo doktorica poslala specijalisti- to je vjerojatno zato što još puno njih ne pridaje veliku važnost povišenom tsh, zapravo rijetki su takvi. Ja sam čak bila i na uzv štitnjače koji je uredan a specijalist koji ne zna mpo problematiku će vjerojatno odmahnuti rukom na tsh 3,62