isto što i za doručak i ručakCitiraj:
Bebinja prvotno napisa
ja nekad za doručak dam mahune i rižu, a za ručak breskvu.
kako mi šta dođe pod ruku i ovisno o tome jesam li prije ili poslije doručka bila u kupovini.
Printable View
isto što i za doručak i ručakCitiraj:
Bebinja prvotno napisa
ja nekad za doručak dam mahune i rižu, a za ručak breskvu.
kako mi šta dođe pod ruku i ovisno o tome jesam li prije ili poslije doručka bila u kupovini.
Davor, pitala je Alyssa pa niko nije odgovorio, predpostavljam da ti znas
i mene zanima mi to cesto grickamo...pa se nadam da nije tako lose...za korleksove i druga cuda kuzim zasto nisu ok za djecu a za rizine i ine krekre nisam sigurna :/Citiraj:
A kud spada stiropor, tj. rizini krekeri, ili slicni kukurizni krekeri?
Pa jedno je reći da ekstruzijom namirnice mijenjaju sastav i svojstva i da nisu dobre, a drugo je reći da je kartonska kutija zdravija. Zato jer prvo znaš ili možeš pretpostaviti, a ovo drugo je čista senzacionalistička izjava.Citiraj:
Davor prvotno napisa
Posebno kad ne znaš što sve spada u tu grupu proizvoda.
:zaljubljen:Citiraj:
apricot prvotno napisa
Mislim na to kako je slatko zvučao, da me se krivo ne skuži.Citiraj:
Pepita prvotno napisa
Onako malen :heart:
nisam sigurna. po prvi put su mu obrazi tako suhi, a dohrana je jedino novo sto radimo..Citiraj:
Alyssa prvotno napisa
kupila sam palentu u dm-u, od alnature. pojma nemam jel "gluten free" :? (usula sam je u staklenku, pa ne mogu provjerit)Citiraj:
A sto se tice palente, koristis li onu na kojoj pise "gluten free"?
nisam uopce isla za tim.. zar nije svaka palenta bez glutena??
nije, jer se kukuruz melje u istim postrojenjima kao i pšenica, pa uvijek ima ostataka pšenice u palentiCitiraj:
zar nije svaka palenta bez glutena??
jedino ako na njoj baš piše gluten free, tada jamče da stvarno nema pšenice (i sličnog) u tragovima
Spider Pig, mi isto imamo Alnaturinu i na njoj pise da je bez glutena.
Lutonjica, super potpis, ja sam mislila da MM ima patent na Zozu - on je to mislio duuugo vremena k'o klinac
Kad bih živio od senzacija bila bi sasvim u pravu. Jasno ti je da se radi o pretjerivanju u izražavanju jer sam siguran da nitko ne bi dijete hranio kartonom :lol: ali je poslužilo za istaknuti loša svojstva ekstrudiranih namirnica.Citiraj:
Pups prvotno napisa
MoMo, ne znam kako nastaje taj stiropor, ali ako ga rade kao onaj pravi polistirenski, onda je vjerojatno OK. Tamo se zrnca polistirena ekspandiraju. Ne sviđa mi se i nisam na njega trošio vrijeme.
Mene zanima kak skuhati povrće da bude fino, ako ima neko ideju. Kakve začine smijem stavljati u hranu djetetu od 20 mj.?
Primijetila sam da voli jestu hranu koja je i meni fina, a ako je bez okusa onda pljuje. Od početka dohrane sam joj davala svaki dan povrće i nije nam išlo, mislila sam da će prihvatiti ali jela je ako je stvarno bila gladna, i jako je slabo dobivala na težini, jedva 9 kg je imala s 14 mj.
Sad super jede, od kad je otkrila kruh luda je za njim, i voće i žitarice jako voli. Ali povrće nikako, jedino ako podvalim u žitarice s mlijekom. Samo jede špinat ili blitvu s krumpirom i mlijekom jer je to fino, a ostalo je bljak, i meni i njoj.
Kad smije jesti origano? Jučer je jela tijesto od pizze s kečapom i origanom, je to ok?
Je li netko probao napraviti pizzu s povrćem? Mislila sam joj tak malo podvaliti, pa staviti na tijesto mrkvu, brokulu i sl., ali ne znam kak. Da ga skuham prije pečenja, ili stavim sirovo?
Evo sad će uskoro sezona lubenica ,jel se može davat bebi do 9mj?
Njami-njami
sirius virni tu :)
http://www.oprah.com/package/food/he...ivelydelicious
U svezi povrća sirius ovo su moja iskustva. Mom velikom i malom djetetu je najdraže povrće na lešo sa krumpirom i maslinovim uljem, ali jedino ako je ukusno pripremljeno a to podrazumijeva slijedeće:
u hladnu vodu prvo krumpir, kad uzavri staviti povrće (blitva, ili špinat, ili tikvice-razrezane na tri djela, ili mladi grah -zelene mahune, kelj, brokule i sve ostalo zeleno), obavezno miješati da svo povrće bude u vodi i kuhati minimalno dok omekša, npr špinat doslovce 3 min, blitva 5 min itd. (ovo je silno važno jer ako se dugo kuha izgubi sav okus dobije gorčinu i što je najvažnije izgubi sve vitamine). Povrće zajedno sa krumpirom odmah ocijediti od sve vode i staviti u zdjelu, odmah dok je vruće dodati maslinovo ulje i vilicom zgnječiti krumpir (ovo je važno za dobar okus jer tada krumpir pokupi maslinovo ulkje i rasporedi se među povrćem) dobro pomiješati a ako treba nožem i vilicom povrće usitniti npr.blitu.
Drugi način koji prolazi kod jako puno djece je povrće sa tjesteninom. Podloga je saft ili dalmatinska salsa od rajčice u koju se može naribati ili nasjeckati tikvice, paprika, patliđan, mahune, krastavci i opet je jako važno kuhati jako kratko. Ako se radi saft od svježih rajčica najbolje je skunuti im kožicu - ako imate domaće u jesen ih zamrznite kad ih trebate prelijete vrelom vodom i kožica sama otpada, sa svježim je zahtijevnije, potom se blendiraju i doliju na maslinovo ulje -starijoj djeci može i na mladom luku i češnjaku, kuhati 5 min dodati ostalo povrće , peršin, kuhati još 3-4 minute ako je povrće ribano, i preliti tijesto.
Što se tiče sirovog povrća nama je prolazilo kada je cura sama našla u frižideru ili vrećici s placa to je doživljavla kao vlastitu lovinu, oprali bi ogulili i nasjeckali.
Davor, u svakom slucaju puno hvala
Mi sa dohranom i dalje 0 bodova(sorry apri :oops: )
Nikakve kasice ne dolaze u obzir.Sadrzaj koji jedva nekako uguram unutra,ona drzi na jeziku toliko dugo dok joj ne iscuri van kada se nakupi dovoljno pljuvacke :roll:
Medjutim,danas ugledam u marketu famozne rizine krekere i -kupim.
Ponudim joj komad :mrgreen:
Coktala je,mljackala,njuskala kao mala kuca,lizala,prstice,i sve smazala :shock: :D
Tacno sam znala da je alergicna na kasice :P
Sad se pitam;
Da li te krekere sme jesti,koliko cesto?
Naravno ju ne mislim time hraniti,ali hajde da pocnemo(ponovo) s necim sto joj se (za promenu)dopada?
Vec sam joj mislila dati u rukicu da glodje komadic necega,ali jos ne sedi,pa ne znam kako bi to "mazanje"izgledalo kad nije u stolici :?
joj, kaya, znam kako ti je. meni mali već par dana neće okusit kašicu. ćim vidi žlicu da se približava, počme lamatati glavom. i sad sam skužila da gospodin želi sam jesti a ne da mu ja dajem :roll:
tak da je jučer po hranilici kupio komadiće mahune, mesa, čak i rižu hoće sam s prstićima...ali iz moje ruke- nema šanse
:)
Ma dala bih joj ja da jede sama,em se ona zabavlja a i meni lakse.
No,jos ne sedi,pa ne znam kako to da izvedem.
To smo juce bili u setnji,i ja joj dam dok je polusedela u kolicima.Toga je,naravno,bilo svuda,ali sam vredno skupila sve.Mogu misliti kada se ta riza zasusi :roll:
A ostalo?
Zaflekano sve?
Uh uh,imamo stolicu,uredno spakovanu,ceka...
kaya, jel ima ona zubice ili to samo desnima melje? :)
Ima jedan,a tri su na putu,svako dan ih ocekujemo :P
Ne znam da li zubic ima svoju ulogu,cini mi se da topi pljuvackom i mulja po ustima.
Svidja joj se to,sve drhti kada joj pruzam.
Zato pitam,sme li to jesti pomalo svaki dan,ili treba ipak izbegavati :?
Znam da je sveza riza zdravija,ali sta cu kada nece :roll:
tenshi sad vidim da je tvoja malena 2 sedmice starija :D
Jede li ona rizine krekere?
trebam li svaku novu namirnicu davati barem 5 dana zaredom?
mi se dohranjujemo malo vise od 3 tjedna i probali smo jako malo namirnica do sada, jer mu svaku dajem barem po 5 dana. jeli smo rizu, palentu, jabuku i sad smo na tikvicama vec 4-i dan.. (cekaju nas proso, amaranth, quinoa, tresnje..)
dok mu dam sve te prve namirnice da proba, imam osjecaj da ce vec bit spreman za ribu i meso, a da ce vec zaboravit okus rize.. a joj, kad smo rizu jeli, prije sto godina.. :)
da smanjim na 3 dana??
zasto je uopce vazno davati istu namirnicu toliko dana zaredom? alergijske reakcije,.. da se navikne na novi okus... koji su jos razlozi? (vec su me svi na moru ugnjavili jer dijete hranim tikvicama svaki dan... bas sam grozna :roll: )
ne znam što bih ti rekla, meni je stariji jako puno grickao stiroporčeke i ne vidim ništa loše u tome. bitno da mu ostala hrana bude raznovrsna i uravnotežena.Citiraj:
KayaR prvotno napisa
a ćuj, bolje rižine krekere nego smokije i ne znam šta...
Namirnice možeš isprobavati i u kombinaciji.Citiraj:
Spider Pig prvotno napisa
Tj.ako je već jeo palentu samo joj dodaš tikvice,ili trešnje ,ili marelice...
I nije u kamenu zapisano da se baš mora uvoditi svaka namirnica pet dana.To je više preporuka ,u slučaju alergije,da se zna od čega.
Opusti se . :)
bitno da mu ostala hrana bude raznovrsna i uravnotežena.
a ćuj, bolje rižine krekere nego smokije i ne znam šta...[/quote]
Joj,pa nemamo ostalu hranu :lol:
Fora i jest u tome sto nista nece,jos.
Dala sam joj slucajno stiroporcek i navalila je na njega :mrgreen:
Zato i pitam hoce li to skoditi,jer drugo jos nije usvojila,uopste nikakve kasice ne prihvata,tacnije ni da zine nece.
Sad joj nicu zubici,3 odjednom,nervozna je,razdrazljiva,slabo i sisa :(
Uhvatila me frka da joj je malo svega,malo mleka,nista dohrane,hm.... :cry:
A smokije ne jedu ni stariji,ni mi,to nece dobiti nikad ;)
ne jede, zato sam te i pitala, ali mi nemamo jos nijedan zubic. za krekere cu ipak pricekati zubice i barem da nam malo krene ta dohrana. inace, mi smo krenule sa 6,5 mjeseci, dakle, taman se poklopilo da smo u isto vrijeme kad i vi krenule... ako ste krenule sa 6 :)Citiraj:
KayaR prvotno napisa
kod nas ima nekog poboljsanja! evo, skuzila je da je palenta ok, pa pojede sama jedno 3-4 zlicice no onda dalje odguruje zlicicu i odmice glavu, dakle, sto se povecanja kolicine tice, 0 bodova, no eto, barem to malo sto pojede pojede s voljom. i mrkvicu hoce grickati ako joj dam u ruku. to je zasad to, ali ja presretna :mrgreen:
vodu obozava, u njoj bi se udavila, ali posto ne jede previse, ne dam joj ni da pije previse, kako se ne bi desilo da manje mlijeka popije, jel to bed? bih li joj trebala dati da pije vode koliko zeli? :?
Mi smo tek jučer po prvi put papali palentu :oops:
Kao i sve ostalo moja L papa :D
Već danas sam joj spremila palentu s domaćom tikvicom, mrkvicom i par kapi maslinovog ulja.
Sve je popapala i bilo joj je zaista drago.
Ne jede ona količinski puno, ali papa sve.
Kako vam bebe papaju palentu s voćem?
Znam da sam vec dosadna,ali moja ne jede nista :oops:
Osim tih krekera :(
Tj,ne jede ni njih,ali im se obraduje :/
Danas je dobila palentu s tikvicom,i bar se nije davila,neki pomak :mrgreen:
Ali,problem je sto nece da zine,zapusi usta,ne moze ni mrva uci :x
Nudila sam joj palentu s jabukom i palentu s bananom...
Cini mi se da joj se manje ne svidja nego isto to voce s rizom :P
Kupila sam breskve,ali su mi vodnjikave i bezukusne,zato njih nisam ni nudila jos.Mozda probam s kajsijama.
E,da!
I moja hoce vodu :?
Dam joj bocicu s kljunom,ne ispusta,cokce ko velika.
A posto ne jede ,ne znam da li da joj dam da pije koliko hoce :?
Rekla sam vec da slabo sisa jer rastu zubi,zato se brinem da ne nadoknadjuje to s vodom.. :(
Moja neće vodu :/
To joj je onako bljak, napravi facu kao da joj ne znam što stavljam u usta, a sve što papa je ok :? baš neko čudno dijete :?
moja je sada u fazi(valjda je to faza) kada obija meso i povrće a obožava griz+bananu...
tako da svaki treći dan pošteno ruča :mrgreen:
palentu isto nije neki obožavatelj,a možda bi joj mogla ponudit sa bananom :mrgreen:
ovo i mene zanima... s tim da moja ima tek sedam mjeseci ( i voli papati)...Citiraj:
Bebinja prvotno napisa
Naravno da može palenta sa bananom.Nama je to najnormalnija kombinacija.Citiraj:
Bebinja prvotno napisa
znam da može hehe,ali moja nije baš ljubiteljica pure,radi face neke gadljive face kada "jede" puru :mrgreen:Citiraj:
sirius prvotno napisa
Unaprijed se ispricavam ako ste ovo pitanje vec negdje odradili ali na moru sam sa nekim sporim internetom pa nema zivaca pretrazivati.
Naime radi se o glutenu. Starijoj kceri sam gluten uvela tek nakon godinu dana. Ali sada citam da su nove preporuke ranije. Dajte pametan savjet. Kada gluten? Anja sada ima 9 mjeseci i dosta dobro prihvaca dohranu.
Mislim da je preporuka oko 9 mj.,a ako doji može i ranije.
Ovo je moja mala nejelica :D
http://www.facebook.com/photo.php?pi...&id=1320667917
Kada ste prvi puta djetetu ponudili palačinke, i kakve su to palačinke bile?
Nutkaju mi dijete svim i svačim, uglavnom odolijevamo, ali za neke stvari stvarno nemam ideju kada je pametno prvi put ponuditi...
Curka će još malo navršiti 14 mjeseci.
ja mislim, sa 4 godine :lol:
ne zato što mislim da su palačinke štetne nego zato što joj, jednostavno, nisu potrebne.
a budući da ni mi doma nemamo naviku pečenja i jedenja palačinki (možda dva puta godišnje), onda nije jela ni ona.
mali još nije jeo. kad će, ne zna se.
jučer,sa sirom (ima 20 mjeseci) i nije htjela jestiCitiraj:
blackie prvotno napisa