meni je lijecnik rekao minimalno 7 dana od pocetka simptoma, tj. tek 7 dan i da je ovdje veliki problem sekundarne infekcije. dakle da ne zaradis sad jos neku bestiju na sebe. tako sam ja ko pravi vojnik bila 7 dana u kuci 8)
Printable View
meni je lijecnik rekao minimalno 7 dana od pocetka simptoma, tj. tek 7 dan i da je ovdje veliki problem sekundarne infekcije. dakle da ne zaradis sad jos neku bestiju na sebe. tako sam ja ko pravi vojnik bila 7 dana u kuci 8)
ne cijepim se inače protiv gripe i nemam se namjeru cijepit ni protiv svinjske... niti ću djecu dati cijepiti...
smatram da se buka oko cijepljenja /necijepljenja digla bespotrebno a profitiraju jedino mediji od bombastičnih naslova i farmaceutske kuće...
činjenica je da je učinkovitost svakog cjepiva upitna jer ti nitko ne garantira da ako se cijepiš nećeš dobit to protiv čega si se cijepio... a za nuspojave si sam sebi odgovoran :/ jea rajt... sve mi je to mutno...
pozdrav svima koji boluju... drž'te se.... :love:
po ovome što si opisala to je klasična klinička slika da ti se tijelo još uvijek bori, da li sa virusom gripe ili nekom upalom, to bi doktorica koja te vodi trebala znati.Citiraj:
vitekova mamuška prvotno napisa
u svakom slučaju moguće je (i u slučaju kada se čovjek osjeća dobro) da limfociti ostanu povišeni i do 2-3 mjeseca nakon uzimanja lijekova. recimo nakon uzimanja penicilina tijelu treba da razgradi penicilin i do pola godine.
makar kod tebe po simptomima i općoj kliničkoj slici tvoje tijelo je još uvijek u stanju borbe.
inače da se ne bi odmah uplašila da je nešto loše, pojačana produkcija limfocita dolazi i uslijed najobičnije prehlade.
tempraturu imaš, tako si navela, ne visoku, ali povišenu. penje se do 37 pa pada.Citiraj:
vitekova mamuška prvotno napisa
u svakom slučaju atipični limfociti se javljaju prije svega kod viralnih infekcija - kod virusa mononukleoze, virusa hepatitisa i virusa herpesa, također i kod toxoplasmose.
Ivarice, ne šalji I. još u školu. Ako bude dobro tek negdje u pon.
Ne treba mu pregled ako je afebrilan, normalno diše i normalno se ponaša.
Smatra se da nisi zarazan dan nakon pada temperature, no i to je individualno. Kod djece kliconoštvo traje obično i dulje.
Vitekova mamuška- javi rezultate od sutra. Ponekad broj reaktivnih limfocita ovisi i o tome tko ih gleda...
Meni je pedica isto rekla, jedan dan bez temperature, i slijedeci moze ici u skolu.Citiraj:
ivarica prvotno napisa
Na ponovnu kontrolu se, barem ovdje, ne mora ici - pedica mi je dala ispricnicu + potvrdu da je zdrava, i rekla da na njoj upisem taj 1. dan bez temperature, ako ce slijedeci ici u skolu. U skoli su isto rekli da je tako OK.
Preferiraju ovako, da im se u cekaonicama ne stvaraju guzve, i da djeca i roditelji ne bi ponovno bili izlozeni bolestinama - dok cekaju potvrdu da su zdravi.
Vibrice za sve bolesne saljem. :love:
Navikni se. U svakom trenutku neka druga struka uživa povjerenje ili trpi nepovjerenje. Trenutno je situacija takva da još samo malobrojni liječnicima nose očišćene purice, itd. Tko zna, možda se za nekih 30 godina situacija promijeni na bolje.Citiraj:
Kaae prvotno napisa
Onaj dio koji je ovdje bitan je da zbog par pojedinaca i njihovog pristupa komunikaciji s osobama s foruma može trpiti ugled vrijednih i poštenih medicinara, a to se neće popraviti tako da se drži stranu šačici koja svima ostalima kalja reputaciju.
Na ovom topicu ima nekoliko divnih ljudi koji bez zadrške daju korisne savjete i stvarno pomažu. Ima i onih drugih kojima je važnije sukobiti se, recimo, sa mnom i gurati cjepivo koje evidentno nitko neće.
Mi smo cijeli prošli tjedan u gripi. Prvo je F. počeo s temperaturom u pretprošlu nedjelju, svi ostali klasični simptomi(kašalj, bolovi u mišićima, užasna glavobolja, temp. 39 i više koju ne možeš skinuti...). U srijedu počinjem i ja. Nešto prestrašno. Nisam mogla dići glavu sCitiraj:
ivarica prvotno napisa
kreveta od glavobolje, slabosti i vrtoglavice. Simptomi traju sve do nedjelje, uz užasan kašalj i bolove u prsima. U nedjelju uz ponovo vraćanje temperature završavam na hitnoj i zaraznoj, na snimanju pluća i vađenju krvi. Ordinirana i infuzija. Koma. Danas mi je malo bolje, mogu ustati, iako sam užasno slaba. Ne znam kako drugima, ali ova gripa je bila jedno stvarno užasno iskusvo. A nisam ju imala, ne sjećam se od kad, možda kao dijete.
Ivarice, specijalist infektolog je rekao za F. da barem još tjedan dana nakon što padne temperatura ostane kući, što zbog zaraznosti što zbog oslabljenog imuniteta. Ja ne bi I. još slala u školu. U stvari, ovisno kad mu je pala temp.
tek sam od danas na forumu.......citala sam onako na preskak.......moja kci je prosli tjedan u cetvrak dosla iz skole sa temperaturom 38 i svim simptomima gripe........sutradan sam je odvela lijecniku i nije ju testirala ali je uzela zdravo za gotovo da je to influenca ili rekla je sve je moguce.....dala joj je tamiflu da uzima jednu dnevno sedam dana....vec sledeci dan bila je puno bolje.....i sad sest dana nakon toga je kao zdrava ali mi je receno da ostane tjedan dana kod kuce i radi sebe i radi druge djece u skoli.......ja sam se dva dana poslije isto razboljela........temperatura i uzaaaaasna glavobolja.......dobila sam tamiflu dva dnevno.......i osjecam se dosta dobro.....mogu reci imala sam puno tezih gripa......meni je receno da je jako vazno to odlezati.....sad me samo temperatura zeza cak mi je pala ispod 35 ali mislim da ce se i to srediti kad ozdravim......
tek sam od danas na forumu.......citala sam onako na preskak.......moja kci je prosli tjedan u cetvrak dosla iz skole sa temperaturom 38 i svim simptomima gripe........sutradan sam je odvela lijecniku i nije ju testirala ali je uzela zdravo za gotovo da je to influenca ili rekla je sve je moguce.....dala joj je tamiflu da uzima jednu dnevno sedam dana....vec sledeci dan bila je puno bolje.....i sad sest dana nakon toga je kao zdrava ali mi je receno da ostane tjedan dana kod kuce i radi sebe i radi druge djece u skoli.......ja sam se dva dana poslije isto razboljela........temperatura i uzaaaaasna glavobolja.......dobila sam tamiflu dva dnevno.......i osjecam se dosta dobro.....mogu reci imala sam puno tezih gripa......meni je receno da je jako vazno to odlezati.....sad me samo temperatura zeza cak mi je pala ispod 35 ali mislim da ce se i to srediti kad ozdravim......
D. se cijepio jucer. Jos je ziv. :mrgreen: Cjepiva ima, ali i dalje samo za odredjene skupine - ukljucuju djecu od sest mjeseci do 4 godine, zatim kronicne bolesnike bilo kojih godina, trudnice, zdravstvene radnike i osobe koje zive ili cuvaju djecu do sest mjeseci. Guzve nema.
Sto se purica tice, purice se nose skoro svima, ne samo doktorima. I prosvjetnim radnicima, pravnicima... u bilo koju ustanovu, iz bilo kojeg razloga. Ne opravdavam; primjecujem.Citiraj:
Davor prvotno napisa
Ovo s cjepivima uopce ne dozivljavam isto kao i ti, tj. ne cini mi se da netko nesto gura, samo pruza informaciju, cak mozda i na manje agresivan nacin nego sto su pruzene neke druge (prirodni porod, na primjer, u usporedbi sa prestrasnim bolnickim, koji opet ukljucuje prestrasne monstrume koji ce te rastrancirati prije nego sto prodjes kroz vrata). Dakle, ono sto me najvise smeta (pokvarena ploca sindrom, eh) jest cinjenica da je dozvoljeno (pogotovo nekima) napisati bilo sto na topicima i forumima o zdravlju. Ako je iole pametno sroceno, nazalost, izgledat ce kao stajaznam kakva sveta istina i pitanje je vremena kad ce netko zavrsiti u banani.
Mislim, svejedno je ako netko kaze da je Benetton bolji od, recimo, Nede iz Senja. Cak nije niti toliko strasno ako netko sedam puta godisnje nahrani dijete hrenovkama i smokijem, dok drugi objasnjavaju da je integralni proso puno zdraviji. Ni od toga, najvjerojatnije, nece biti katastrofalnih posljedica. Prestrasno mi je kad laici samouvjereno daju dijagnoze i prepisuju ili otpisuju lijekove jer posljedice stvarno mogu biti katastrofalne.
Bez loše namjere: ne pronalazim baš nikakvu poruku ni poantu u prethodnom postu.
Kaae i Davore o zdravstu općenito možete se prebaciti na pp.
O kojem zdravstvu :?
mmmm, purica. još mi nitko nije ni pile donio a kamoli puricu.
a javio si se na topicu o purećem batku! :P
A možda je batak dobio :? možda sad ljudi trančirane purice nose doktorima, kad im je ugled tako opao.
Mi smo prošli tjedan preboljeli svinjsku gripu. Ženski dio obitelji. Muški nije bio bolestan.
Ja sam imala sve siptome gripe ali bez temp. a cura i temp koja je skakala sa37,5 do 39,5. (tri dana). Ostali cijeli tjedan doma. Jedina komplikacija koja mi se ostala kad se smijem zarokćem.
mozda si roktala i prije ali ti se nitko nije usudio reci
ostavila sam ivara ipak doma jer nije temp prosla kako sam mislila da je
izludit ce doma, on bi pisao testove :roll:
znam da bih prvo trebala procitati ovih 18 strana :shock: , ali ne stignem sada.
pa ako mi mozete ukratko odgovoriti:
ovdje (austrija, bec) niko se previse ne uzrujava oko svinjske gripe, vrlo malo se ljudi cijepi. u anketama koje objavljuju u tisku 70 % ljecnika smatra cjepljenje nepotrebnim. opcenito nitko se previse ne uzrujava.
e sad. kad god telefoniram s mamom, ona u panici, prica mi o tome da ljudi umiru, savjetuje da ako se ne smiri situacija, da ne dolazimo za praznike (sto ne dolazi u obzir) i opceniti je sva usplahirana.
da li je stvarno stanje u hrvatskoj tako alarmantno, ili je to samo medijski dumbus?
stanje nije alarmantno, mama ti malo paničari :)
Zanimljivo, Austrija ima duplo više slučajeva gripe potvrđenih testiranjem, a samo 3 smrtna slučaja dok Hrvatska ima 19.
No pitanje je koliko se u Austriji procjenjuje da ima oboljelih tj. koliko je prijavljenih sa kliničkom slikom (u Hrvatskoj oko 37.000)
Što se cijepljenja tiče, kladim se da se u Asutriji cijepilo više ljudi nego u Hrvatskoj, pa ako je to pokazatelj ozbiljnosti situacije - onda u Hrvatskoj nema nikakve frke :mrgreen:
seni, dodji ti nama u zg :heart:
mozda dolje je panika :mrgreen:
kako 19, zar nije bilo 5 ili 6? jel to nešto novo?Citiraj:
Mima prvotno napisa
Izvješća se sada daju tjedno, i do kraja prošlog tjedna ima 19 smrtnih slučajeva. A tjedan prije ih je bilo 11. Znači 8 prošli tjedan.
Sve brojeve imate na stranicama HZJZ-a.
:*Citiraj:
ivarica prvotno napisa
istina jest da je moja mama panicarka.
za statistike cjepljena ne znam tocno, ali je interesantno da svako malo u novinama pitaju oko vecu skupini ljecnica i ljecnika da li su se ili ce se cjepiti.Citiraj:
Mima prvotno napisa
odgovori:
30% - da i to vecinom onkolozi odnosno, ljecnici ciji su pacijenti rizicna skupina, kako bi zastitili svoje pacijente sa slabim imunim sustavom.
30% - ne, jer smatraju da nisu u rizicnoj skupini, odnosno da su fit, cili i u formi.
30% - ne, jer smatraju da cjepivo nije dovoljno ispitano.
ali moram reci , da kad je prije koji mjesec umrla ona djevojcica, da mi se srce spustilo u petu. doduse, poslije se je ispostavilo da nije umrla od gripe.
Pa evo u Hrvatskoj bi 90% bilo pod c, barem što se tiče primarnih liječnika.
Ima li Austrija kakav site tipa našeg zavoda za javno zdravstvo gdje bi se mogli vidjeti podaci o oboljelima, a možd ai cijepljenju? ECDC daje samo potvrđene slučajeve tj. one koji su testirani. Zanimljivo mi je kako u Hrvatskoj ima puno smrtnih slučajeva u odnosu na druge zemlje u Evropi.
btw. koja djevojčica, ona u Innsbrucku? To nije bila gripa?
same here :PCitiraj:
Jedan_tata prvotno napisa
nego, meni je prošli tjedan dr htjela prepisati Tamiflu preventivno
(što sam odbila), a još me i pedica pitala bih li se cijepila protiv svinjske gripe (budući da sam u "rizičnoj" skupini - što sam isto odbila)
nekako mi se čini da se strka smanjila i da je vrhunac prošao, ili?
Da, tamo piše: "... U istom razdoblju dogodilo se ukupno 19 smrtnih ishoda s potvrđenom infekcijom virusom nove gripe A/H1H1/pdm2009. Umrli su pretežno odrasle dobi u velikoj većini s ozbiljnom kroničnom bolešću u podlozi."Citiraj:
Mima prvotno napisa
Bilo bi zanimljivo doznati koliko je iatrogenih slučajeva, jer je najveća koncentracija bolesnih ipak u medicinskim ustanovama.
pošto vidim da se ipak nitko od ovdje samozvanih "stručnjaka" nije oglasio sa konkretnim informacijama o cjepivima osim izlaženja sa netočnim, nepotpunim i površnim informacijam, a ipak se radi o prično ozbiljnoj stvari uslijed cjepiva protiv svinjske gripe kao i skupine koja ovdje na forum zalazi (trudnice, roditelji male djece..), dakle ukratko o cjepivima protiv svinjske gripe što je krajem listopada izdalo njemačko ministarstvo zdravstva o istim.
PANDEMRIX
Cjepivni materijal: 3,75 mikrograma supstance (neaktivni dijelovi virusa uzgojeni u kokošjim jajima)
Konzervansi: thiomersal, organski spoj koji sastoji živu
Adjuvasi: ASO3, koji se sastoji od kolesterinske - predfaze saqualen, E vitamina Dl-alpha-tocopherol i stabilizatora polysorbat 80
Iskustvo sa adjuvasom: ASO3 do sada nije regularno korišten u cjepivima
Podaci o nuspojavama: postoje vrlo ograničena klinička iskustva sa cjepivnim materijalom. Za upotrebu kod trudnica, starijih i djece ne postoje dostupni podaci. Više je poznato o sličnim cjepivima, onim koja su usmjerena protiv ptičje gripe gdje je cjepivni materijal koji sadrži ASO3 pokazao lošiju podnošljivost kod pacijenata nego cjepivni materijal bez adjuvansa. Opasnost od aleregijske reakcije uslijed thiomersala.
Koliko je potrebno injekcija: 2 injekcije u razmaku od najmanje 3 tjedna.
CELVAPAN
Cjepivni materijal: 7,5 mikrograma supstance (neaktivan čitavi virus uzgojen u stanicama bubrega zelene morske mačke)
Konzervansi: ne sadrži
Adjuvasi: ne sadrži
Iskustvo sa adjuvasom: ne sadrži adjuvanse
Podaci o nuspojavama: za sada ne potsoje iskustva sa Calvapanom kod imunizacije protiv svinjske gripe. EMEA je dopustila cjepivo na temelju podataka koji su prikljupeni sa cjepivom protiv ptičje gripe. Trenutno ne postoje podaci o upotrebi cjepiva u trudnoći. Cjepivni materijali koji sadrže čitav virus imaju češće nepoželjna djelovanja nego cjepivni materijali koji sadrže djelomični (fraktalni) virus.
Koliko je potrebno injekcija: 2 injekcije u razamku od najmanje 3 tjedna.
FOCETRIA
Cjepivni materijal: 7,5 mikrograma supstance (neaktivni dijelovi virusne čahure (kapsid) uzgojeni u kokošjim jajima).
Konzervansi: Thiomersal, organski spoj koji sastoji živu
Adjuvansi: MF59, emulzija ulje-u-vodi koji se sastoji od kolesterinske - predfaze saqualen, stabilizatora polysorbat 80 i sorbitantrioleat.
Iskustvo sa adjuvasom: MF59 je u periodu od 1997 korišten 45 miliona puta. (u 10 godina kod cirka 30tak miliona ljudi)
Podaci o nuspojavama: trenutno ne postoje klinička iskustva sa Forcetria cjepivom protiv svinjske gripe, također niti kod trudnica. Kliničke studije su rađene sa sličnim cjepivnim materijalom protiv ptičje gripe. Česte nuspojave kod odraslih: otelenost i bol na mjestu uboda injekcijom, glavobolja i bolovi u preponama, temperatura. Vrlo česte nuspojave kod djece ispod 3 godine: povraćanje, pospanost i proljev. Opasnost od aleregijske reakcije uslijed thiomersala.
Koliko je potrebno injekcija: 2 injekcije u razamku od najmanje 3 tjedna.
toliko o tome koliko su cjepiva ista, klasična jel, odavno u upotrebi. toliko o tome kako ova cjepiva protiv svinjske gripe ne sadrže živu (sa posebnim naglaskom upravo na cjepivo protiv svinjske kupljeno za HR tržište) i toliko o tome koji točno adjuvans sadrže.
a administraciji ovog foruma bi predložila da povede malo više računa o sadržini tekstova i informacija na ovom forumu, umjesto o formi u kojoj su pisani ukoliko ne želi ostati na nivou običnog neozbiljnog i nekompetentnog žutila. osim toga pogrešne informacije, dijagnoze i preporuke mogu nekome doista nanjeti ozbiljnu štetu tko čita ove stranice. mislim da bi rode o tome trebale doista ozbiljno razmisliti pošto se deklariaju kao ozbiljan udruga. jer ovo što se ovdje dopušta više nije igrarija kada je nečije zdravlje u pitanju.
sirius izbrisala vrijeđanje
(uzeto s 2 teme vezane uz zdravlje)Citiraj:
moia prvotno napisa
ne znam tko je arogantan i bezobrazan :/
u svakom slučaju i prije svega onaj koji svojim neznanjem ili polovičnim znanjem pod anonimnom krinkom stručnjaka dovodi ljudsko zdravlje u pitanje bez da okom trepne.Citiraj:
Anamorci prvotno napisa
hm, toliko o sustavu vrijednosti ovdje....
pretpostavljam da ima, ali nisam se tim bavila, pa zaista ne znam.Citiraj:
Mima prvotno napisa
sto se tice one curice iz innsbrucka, ne bih da dam krivu informaciju, jer sam u to vrijeme bila na jednom kongresu, pa nisam bas pratila tisak. ali rekose mi da je bila rijec o bakteriskoj upali pluca koja nije bila ni prepoznata ni ljecena na vrijeme. na to je dosla gripa.
treci smrtni slucaj mladog muskarca (26 godina) je bio takav, da je on bio visoko rizican pacijent sa vec trasnplatiranim bubregom, te drugim sistemskim problemima sa plucima i srcem.
moia, aj ti malo stani na loptu i smanji generaliziranje i napadanje. Necu te 100x upozoravati prije nego te uputim na hladjenje :saint:
Pogledala sam, djevojčicu ubrajaju u umrle od h1n1, ali je bio jedan slučaj za koji su smatrali da je umro od h1n1 pa se pokazalo da nije (39-godišnjak, zvali su ga prva 'lokalna' žrtva jer dijete nije bilo iz Austrije)
U svakom slučaju, tragično :( nevažno od čega je dijete umrlo.
dajem pileci file za odgovor:
mene je sinoc opet sve uhvatilo, i temperatura i svi simptomi se pogorsali.
kaze mi maja da je ovdje citala da je takav recidiv tipican za ovu gripu
jel znaci skori kraj? (gripe mislim, ne zivotami :mrgreen: )
odleži to i ne zafrkavaj se
moja kolegica je glumila Boška Buhu i eno je sad u bolnici, a mlada je ( ispod 30 )nije debela i ne puši kao ja