Ako mozes, uzmi nekoga sa sobom
Meni je to bilo neprocjenjivo
Printable View
Ako mozes, uzmi nekoga sa sobom
Meni je to bilo neprocjenjivo
Ma isla bi mama ali ovdje daju samo bracnim drugovima. Nikome drugome.
lavko, rusi se i moj muz kad mu vade krv, ali bio je sa mnom cijelo vrijeme, bez ikakvih problema i drame. Nije to isto.
Ako on stvarno nije idealna osoba za porod, probaj dovesti nekog drugog. Stvarno ce ti biti od neizmjerne pomoci.
Iskreno, ne vjerujem da će napraviti iznimku i pustiti drugu osobu, ali vjerujem da će dežurna primalja biti većinu vremena uz tebe...a ako zbog gužve to ne bude moguće, možda dignu neku sestru s drugog odjela. Mislim, ako su ti dozvolili da mjesec dana ležiš kod njih, ne vjerujem da će te u odsudnom trenutku ostaviti samu.
Susjeda mi radi u radjaoni. Mozda se potrefi da bude njena smjena. Ma ja se zacudo toga ne bojim. Ali ni ne znam sto me ceka pa mozda zato.
Ili ipak nagovorim muza.
Nagovori muža. Ako je osjetljiv, neka za izgon izađe vani. Tad ti ionako nije od velike pomoći.
Popunjavanje vremena i bodrenje između trudova (najčešće par sati kod prvorotke) na način koji tebi odgovara, a samo tebi bliske osobe to znaju, je NEPROCJENJIVO.
Da ne bi bilo "joj, šta se dereš... ko da si ti prva što rađa..." bodrenje.
I ne trebaš se bojati :) ali mislim da je dobro znati kako porod teče i što možeš očekivati da te neke stvari ne iznenade.
Npr. pred kraj otvaranja a pred sam izgon, u fazi koja se zove "prijelaz" često žene osjete da više ne mogu, da žele odustati od poroda. Taj osjećaj te može prepasti ako ne znaš da je sasvim normalan i zapravo dobar znak jer najavljuje konačnu fazu.
Meni je muž i kod izgona bio puno od pomoći. Zapravo prije ga nisam ni doživjela previše, kad je drip prodjelovao. Svi su me "bodrili" za tiskanje, ali sam samo njegov glas fokusirala
Ma bit će ti porod ok, kad si sve ovo prošla. Vjerujem u tebe :)
Ja sam toliko nabrijana na porod da neko kaze: os sad, ja bih rekla: ajmo! No dobro, to smo vec svi shvatili.
Ali ako krenem citat i guglat, ti moze zavrsit opet paranojom. Zato cu slusat babicu.
Raspitat cu se za disanje. Dovuc muza po mogucnosti.
Tiskat.
lavko, možda mi je promaknulo: jeste ti i muž bili na onom tečaju u Petrovoj, tako da može prisustvovati porodu?
Hm..pa i nismo. Al nekad puste bez tecaja. I racunam da me vec znaju cak i u rodilistu pa ga puste. Pustaju oni tako.
Tri puta po stepenicama odradila. Vise ne mogu u komadu.
Nek kupi odijelo u rozistep u gotovcevoj i nek bude s tobom do izgona. Za izgon ti ne treba al za vrijeme trudova itekako ti mkze pomoc,umirit i skratit vrijeme. Ionako si panicar ,treba ti netko jer si zaista sam.ja sam bila u boxu 6 sati. Doktor me pogledo 2x po 3 min,anesteziologica kolko joj je trebalo da mi da epiduralnu i kad sam rekla muzu da zove nekog jer brijem da radam je dosla babica i porodila me u tri min. Doktkr nije stigao doc. Sama sama bi bila da nije bilo njega
I ja mislim da puuuuuno vise znaci za vrijeme trudova, nego na izgonu
Doduse, meni je mm na zadnjem porodu drzao nogu na izgonu :mrgreen:
Radjala sam u nekom polusjedecem
Draga lavko, moj muž ne podnosi bolnice, jaaaako je gadljiv (do povraćanja) ali očito mu se desio neki klik
u glavi i otpočetka je bio voljan biti na porodu.
Ne mogu biti sigurna - naravno, ali mislim da je taj klik: to-je-naše dijete, naše dijete dolazi na svijet :heart:
Uz to, naravno da je imao u glavi da, kao i ti, imam zdravstv.problema psihičke prirode i da mi treba podrška
u toj situaciji.
Što se konkretne, fizičke pomoći tiče, pomogao mi je kad sam osjetila da je izgon krenuo: izjurio iz boksa
i zvao nekog da dođe u pomoć, a nakon toga mi je puno pomogao držajući mi leđa pri samom porodu - to mi je baš
olakšalo sam finiš.
Što tvoj muž kaže?
Predomišlja li se?
Ja se sa svojim muzem uglavnom svadjam kad se vidimo tako da do te teme nismo dosli. :(
:love2: sve će biti ok. pokušaj osigurati neku pratnju na porodu, iako ne vjerujem da bi te mogli ostaviti samu. muž nek se suzdrži od svađanja sada kada si u takvom stanju, navući će bijes svih nas na sebe, a to mu ne preporučam, nikako :lol:. to što pada u nesvijest kod vađenja krvi nema nikakve veze s njegovim zadacima na porodu, neće te on osobno porađati, kao što su ti već žene rekle, neka bude s tobom do početka izgona.
Sad su mi spicili 10 mg normabela u guzicu. Opet sam imala sok. Nasli su mi klebsiellu u brisu i rekli da cu dobit inekciju na porodu i da sad nece nista davati. Ja sam od tad u panicnom strahu i beba je mirna danas, sve sam to povezala u glavi u jednu katastrofu i zavrsila s inekcijom. Uzasno se osjecam.
lavko, jel nepristojno pitati što se tebi prije dogodilo, jesi imala kakav spontani? Ne znam za povijest, ali sigurno imaš neki razlog zašto si rekla da želiš roditi živu bebu
BTW dr ne rade paniku, ja sam imala strep b, cijelu trudnoću, dobila injekciju na porodu, sve bilo ok. Da treba liječiti, dali bi ti nešto :)
Imala sam spontani. Rani. I borbu s neplodnoscu. To me sve dotuklo.
Jesi pila kakve antibiotike ako mozes reci?
Nisam. Rekao je dr da bih ionako trebala dobiti profilaksu na porodu,pa nije potrebno lijeciti. Imala sam ga i prije postupka mpo, pa se vratila
Jedino mi je radio briseve da vidi jel imam sto opasno, jer sam rano bila uloziva i na mirovanju. Al nije bilo niceg
Imam totalnu krizu. Upravo sad. Bebu sam osjetila popodne.
Ma daj,ne bi oni nista riskirali da je opasno. Na najmanju naznaku neceg isla bi ti odmah u radaonu
Al kazem ti,i kad se beba rodi bude mirna. Jede,spava. Tek kad malo skuzi da vise nije u busi krene malo vise micanja i plakanja :)
Ok. Moram imati vise povjerenja u lijecnike. Joj cure hvala vam sto prolazite sve ovo sa mnom. Stvarno nemam puno pidrske oko sebe.
A tako ti je to i sad,i dalje. Recimo ja samo slusam zene koje jaucu da im bebe ne spavaju i bude se xy puta po noci. Moj sve prespava, skoro od rodenja. Uvijek neka struja bude jaca i samo se takve price cuju.
To se mame vole hvaliti lupanjem, i meni bilo cudno jer mi nije bilo tako
Ma svega ces se naslusati tu u bolnici. Ja kad sam zavrsila u bolnici u 27 tjednu pita mene cimerica iz sobe zasto sam tu. Ja joj kazem da sam se rano pocela otvarati, a ona meni na to "a blago tebi vec si otvorena, a ja 40.tjedan i ni centa". E da mi ju bilo poslat u neku stvar. Al bila sam pristojna.
Lavko, meni je frendica sinoc rodila i cekala je citav dan na ginekologiji jer nema mjesta kod babinjaca, mozda te zato nece poroditi...jadna citav dan do bebe nije mogla, vec je cupkala svako malo do male pa nazad u sobu.
Pa ja ne znam jel te zene muljaju ili imaju drugaciju percepciju od mene.
Moja se javila na nekih 20 minuta. To je nista naspram nekad ali idem probat zaspat da ne mislim.
- Protoci su dobri, ctg je dobar, beba NIJE ugrožena - mantraj malo
samo je miiiiiirna, kao što je cijelu trudnoću a sad još i vise jer nema vise mjesta
Odi spat! :)
Idem pokusat zaspat. Inekcija od 10 mg me nije sedirala. Ujutro se nadam dobrom ctg-u jer vec zamisljam da joj je lose od bakterije, od zgrusavanja, od kojecega.
Hvala cure.
Nije joj lose! Da joj je lose lupala bi da hoce van :) ovako miruje i uziva. Pod stalnom si kontrolom, sve si poduzela. Sad se naspavaj.
Lavko, citam te i pratim i dajem i ja svoju podrsku! Ma svi ovdje toliko vibraju i navijaju za tebe i bebu da MORA sve proci u najboljem redu!
Sto se tice muza koji pada u nesvijest pri vadjenju krvi, prijavljujem i ja jednog takvog koji je vrlo uspjesno odradio 2 poroda i to do samoga kraja. I bio od velike pomoci, pogotovo 1.put.
Kad osjetis da bi bio dobar trenutak, probaj ipak popricati s muzem. On doslovno moze skroz biti okrenut prema tebi, da ga drzis za ruku i malo ga psujes (moram se malo i saliti) i ne mora nista gledati ili moze izaci van kad dodje do izgona jer ti stvarno tada vise ne treba.
:heart:
Napravila sam ctg valjda najranije u povijesti odjela. U 6:15.
Od onog Normabela sam nackraju zaspala.
Jos jedan dan za odradit...
Dobro jutro svima.
mozda da porazgovaras s muzem oko poroda i na taj nacin i njemu das priliku da sudjeluje, da osjeti da je i on bitan. s obzirom sta pises o svojim strahovima vjerujem da ni njemu nije lako, procijeniti sta je tvoj strah a sto bi stvarno moglo biti.
mozda vam taj razgovor oboma pomogne da se smirite i sacekate sam finis.
Svakako mislim pricati s njim o tome samo sto uvijek neka drama uleti pa se posvadjamo.
Ako je jos netko imao bakteriju prije poroda, javite mi jel sve bilo u redu.
Zasto tocno ne daju antibiotik? Jel mi moze to tko objasniti?
lavko, meni se čini da si ti umorna,iscrpljena i uz sve te bojazni koje imaš nije ni čudo da ti se napravio kaos u glavi.. probaj se više odmarat, tj. probaj više odmarat mozak,ne mislit stalno na ovo ili ono, probaj se nekako prepustiti...nemoj biti tako oštra prema sebi, traži pomoć od muža ( tome i služi ) reci njemu neka popije normabel ako je nesiguran i neka ti pruži potporu sad kad ti je najpotrebnija... i drži se za činjenicu da će još malo ta štruca biti pored tebe, u tvom zagrljaju :)