što ima "ne" biti ok vaginalno ako je djetetu dobro? što se može sa informacijom da je žena prst-dva-tri otvorena? zar nije to normalno pred kraj trudnoće?
Printable View
što ima "ne" biti ok vaginalno ako je djetetu dobro? što se može sa informacijom da je žena prst-dva-tri otvorena? zar nije to normalno pred kraj trudnoće?
Oćeš reći da je isto ako je trudnica skroz zatvorena ili ako je otvorena dva, tri prsta?
Koji put..čitajući tako neke komentare tu...pomislim kako je ovaj virtualni svijet ustvari nešto paralelno sa uobičajenim svijetom i da bih možda ipak trebala odustati od takve vrste komunikacije.
jer..ne treba nam ni uzv, jer..što ima veze ako postoji ikakva deformacija kod djeteta iki žene, isto je..ionako ćeš roditi kući i sve ćeš vidjeti kad se dijete rodi
Ne generaliziram.
Nego samo ležerno komentiram neke stavove kod pojedinih žena na ovom forumu, da za porod ništa nije potrebno osim ljubavi, romantike i kamere kojom ćeš sve to snimiti i pokazati čitavom svijetu..jer jednako tako ležerni su i njihovi odgovori na ozbiljna pitanja, ženama koje ozbiljno shvaćaju trudnoću, medicinu, rodilišta i porode. Pa citiram jednu mladu trudnicu koju poznajem površno ali dovoljno da vodimo lagane razgovore: "porod u kući je tako cool".
Uopce ne vjeruem da je za porod dovoljna romantika (zapravo ocekujem da cu riknuti od bolova, ovako ili onako), ali stvarno smatram da u mojem slucaju, gdje je sve u najboljem redu od pocetka, niti jedan vaginalni pregled nije do sad bio potreban tj. cak jos uvijek nije.
Do 36. tjedna nije bilo nikakvih naznaka da nesto ne valja i da bi trebalo pregledavati pa nitko nista nije gledao vaginalno. Onda od 36. tjedna nadalje vise nije bilo bitno. Svaki put me doktor pita zelim li (mora pitati), a s obzirom da vjerujem u njegovu strucnost i procjenu (i sve ostale preglede koje radi, a da nisu invazivni), ostavljam njemu da odluci. I odlucio je, svaki put, da nije bitno sto se dolje dogadja. Ovdje ne zaustavljaju porod, osim u rijetkim slucajevima kad nesto ne valja s bebom, od 36. tjedna, tako da bi otvorenost ili zatvorenost samo bila nekakva informacija za okaciti macku o rep. U mojem slucaju, ponavljam. Vjerujem da ima situacija kad su vaginalni pregledi potrebni.
Sad, s preko 40 tjedana, tj. cak preko 41, stvarno nikome nije bitno otvaram se ili ne. Pregledavamo redovito plodnu vodu UZV-om, otkucaje preko CTG-a, moj tlak i urin, a sve ostalo je nebitno tj. svejedno je otvaram li se pola prsta na dan, ili uopce ne. Ovisno o svim ovim rezultatima, odlucuje se i o vaginalnom pregledu. Dok god je sve u redu, a nisam punih 42 tjedna, doktor kaze da nema razloga gledati sto ima dolje. Ako doguramo do 42. onda cemo pogledati, cisto da vidimo hocu li ikad roditi sama, ili ce ipak trebati neka od metoda indukcije.
Meni bas pase ovako kako je, a najvise od svega mi odgovara to sto imam pravo glasa i nista, ama bas nista, ne rade bez moje suglasnosti. Naravno, sve i ovdje ovisi o doktoru, nisu svi isti. Ima ih u ovoj mojoj bolnici vise nego dovoljno kojima uopce ne zelim prici. Ni obucena, ono, na cesti. A kamoli u ordinaciji ili radjaoni.
Vrijeme je da prijavim prvi vaginalni pregled: 41+4.
Stvarno Trina, uspoređuješ kruške i jabuke. Ako vaginalni pregledi nisu dokazani da išta pomažu i da mogu biti štetni, kao što vidimo od forumašica koje žive u drugim zemljama ne rade se uopće rutinski, nije mi jasno zašto treba ih predstavljati kao super stvar koja svakoj trudnici treba?
Jedna frendica mi je trenutno u Belgiji, čeka 4. dijete, prvo izvan HR, pričala je svojim liječnikom kako se u HR radi amnioskopija nakon xy tjedna, on je samo kolutao očima i rekao zar još, to se ne radi ovdje već 10 godina jer je neučinkovito. Prakse treba revidirati i procjenjivati, izbaciti i dodati ono što treba jer fakat nema smisla drviti uvijek po istom jer se to "uvijek tako radilo".
Kaae, držimo fige da beba krene na put brzo. Meni je krenulo sa 41+6 :*
Pozdrav svima!
Osobno volim da me ginić pri svakom pregledu vaginalno pregleda ( govorim u trudnoći, naravno ). Tada vidi imam li pojačani iscjedak ili kakvu upalu. Skroz vjerujem giniću jer je zaista profesionalan i stručan, a nadasve pažljiv, a i znam da svaki naš ginekolog pod obavezno prisusutvuje stručnim skupovima u zemlji i inozemstvu gdje se informiraju i raspravljaju o svim mogućim metodama, a niti smatram da je vani tako savršena situacija i da su bolji doktori nego kod nas. Svuda ima svega. Znam iz iskustva. Uglavnom, ja jesam za vaginalni pregled u trudnoći.
Mrzim vaginalne preglede. Odvratni su. U četiri trudnoće imala sam ih sve skupa možda 10 (u zadnjoj ih je bilo 5,6). Sve su to bile situacije kad se moralo. za razliku od nekih tu, ja mislim da medicinski faks vrijedi. I vjerujem većini doktora. Ajde, ima i njih svakakvih. Ali definitvno vjeruje više nego nekome sa foruma. Pa kad je taj pregled potreban, kad ginekolog kaže da treba, onda ću istrpiti tih minutu, dvije i napraviti kako on misli da treba.
Pozdrav svima! Nova sam na forumu i čitam ovu temu i stvarno je zanimljiva, toliko različitih mišljenja.... slažem se s tim da su nasi lječnici nazdani što se tiće zapada posebice kad se radi o brijanju, klistiru i rezanju prilikom poroda. užas! ali što se tiće vaginalnog pregleda mislim da ne šteti i apsolutno sam za njega. da nije bilo vaginalnog pregleda ja nikada nebih iznjela svoju trudnocu do kraja, počeo mi se skraćivati i smekšavati cerviks sa 26 tjedana bez ikakvih bolova jednostavno od težine bebice (imam genetski problem, vezivno tkivo mi je slabo i pod pritiskom se otvaram) a to nikada ne bih saznala da nije bilo vaginalnog pregleda. Na sreću uspjeli su me u bolnici pomoću infuziije partusistena zatvoriti i uz strogo mirovanje i izgurala sam do punih 37 tjedana. Nikada ni jedan vaginalni pregled nije mi bio bolan u niti jednom smislu i nikada nisam krvarila poslje, ali bome jesam nakon spolnog odnosa. Sada sam opet trudna i imam ponovno isti problem, koji se pojavio puno ranije već u 19 tjednu, pošto se radi o drugoj trudnoći.... cerviks skraćen i smekšan, ali nisam se počela otvarati i sad mi tablete partusistena održavaju situaciju dolje. Strahujem od svakog pregleda i radujem se kad mi gin.kaže da je stanje nepromjenjeno. Tako da ne treba biti potpuno protiv vaginalnog pregleda jer vam on može spasiti bebicu.
Ja sam 27+6, imala sam dva vaginalna, a ovaj drugi je otkrio upalicu i bijelo pranje i kratak rodni kanal. Ultrazvuk nije ništa od toga pokazao, nalaze sam radila prije koji tjedan i nisu ništa pokazali. Vjerujem da me ginekolog ne bi pregledao da nema potrebe za tim... nadam se da će tako i ostati.
Nijedan. Samo na porodu da provjere otvorenost.
imam soc.ginekologa koji je stvarno ok, al evo, bila sam kod njega sa 6 tj. napravio pregled, uzeo papu, napisao uputnice i narucio me za 3 tj. stvarno ne vidim razloga da toliko prcka po meni, kako da ja to lijepo, kulturno odbijem i s kojim obrazlozenjem? mislim, on me prozove, ja udem i pita me zasto sam obucena lol
bas se mucim, tipa da mi napise da odbijam, pa kasnije nesto bude, pa sto bi moglo uopce biti i tako...pomozite!
Pozz svima! U nasoj praksi u Hr rutinski se pregled trudnice radi svakih 4 tjedna, vecinom je to vaginalni pregled. Medu ostalim on bi trebao ukljucivati redovno mjerenje tlaka, tezine, i brzi pregled urina pomocu test trake. Zasto vaginalni pregled? E pa to vam je nacin da provjerite da li ste se poceli otvarati, a vjerujte, mnoge se pocnu otvarati mnogo prije termina (medu ostalim prilika da se napravi bris i pogleda cistoca- netko je spomenio bijelo pranje).Brisevi se ne rade rutinski na svakom pregledu, i za time zaista nema potrebe. Ono za cime nema ucestale potrebe su UZV-pregledi, a upravo je to ono sto bi 90% vas htijelo svaki tjedan :) Osim kada se radi o nekoj specificnoj situaciji. Nadalje, da istina je da se ne povodino za zapadom i da smo miljama daleko, ali svi znate da je bebica osjetljiva pri rodenju, i da se vi kompletno otvorite. Otvorena rana je savrsena za razvoj infekcije, a sad zamislite da nema te odurne klizme i gotovo svaka defecira po stolu, bakterija, osobito one odvratne Eserichije C. bi bilo na sve strane.Nadalje, epiziotomija nije tako losa, ima jednu super stranu. Svaka od vas zna barem jednu zenu, mozda joj je to majka koja je sad 40-50 god, kihne i pobjegne joj mokraca, kaslje i desi se isto. Vidite, upravio se to desava vecinom kod zena koje nisu bile rezane i zena koje su imale vise poroda. Znam da nije ugodno bit razrezan i sivan, ali vjerujte, jos je gore kad popucate nepravilno, pogotovo ako koza ostane citava a puknete iznutra pa se to ne sasije nego cijeli samo.. Ne povodimo se za zapadom, recimo kod njih je i spavanjena boku zabranejno zbog smrti u koljevci..
Moj soc gin me svaka 4 tj pregledava vaginalno i uopce ne vidim potrebu za tim jer npr privatnik kod kojeg idem na uzv mi to sve kaze kad me gleda na uzv. Koliko mi je posteljica od usca i jesam li zatvorena. A taj iscjedat, i briseve i sve ostalo mi ne gleda nikad osim ak sama kazem da imam neki cudan osjecaj il iscjedak. Onda ga hebi jer svejedno ne napravi posao kak treba.
a što je sa ženama koje se pokakaju usprkos klizmi?
što je sa ženama, a znam ih dosta koje su imale epiziotomiju, pa svejedno kihnu i popiške se u gaće?
ovo o rutinskim vag. pregledima i rutinskoj epiz. neću uopće komentirati.:roll:
pa, eto, ako se unatoč klizmi pokakaš, onda to nije kakica nego proljev, i nitko me ne može uvjeriti da je bolje da izađe tekuće nego kruto, u porodu :mrgreen:
Korist epiziotomije u sprečavanju inkontinencije je, rekla bih, nikakva. U biti, smiješno je i pomislit da tako nešto može biti povezano :lol:
kak ste sve skocile na ovaj nebulozan post :) , a ja se ponadala da ce se javiti netko s iskustvom odbijanja. meni je to svaka 4 tj cackanja, pred kraj i cesce, stvarno too much.
Jednostavnije je naći ginekologiju koji je ok sa idejom vaginalaca samo prema potrebi, puno je teze se boriti sa onima koji to rade rutinski. Većina ginekologa koji ih rade rutinski ne znaju sto da rade ako ne rade vaginalce. U svakom slučaju probaj razgovarati o tome, možda dobiješ pozitivan odgovor.
Ovaj nebilozni post je napisao netko tko je godinama u medicini, i godinama radio sa rodiljama..Ne opravdavam vaginalne preglede svaka 4tjedna, jer nema potrebe, ali 1 u 2mj bi bilo cist ok, ali sam naglasila da je to praksa kod nas. Ali me cudi sto neke od vas u cijeloj trudnoci nisu radile briseve, pa kad beba zaglavi na terapiji usljed bakterije sve kazu to je zaradila u bolnici, a nikome ne padne napamet da je beba bakteriju pokupila od vas(cast izuzetcima). Jer postoji bitna razlika, mi sve imamo pokrivenu zdrav.zastitu od strane drzave, u dr zemljama, osobito na zapadu sve placaju sami, pa je normalno da nitko ne ide toliko cesto i da oni rade istrazivanja prema svojim iskustvima, a mi prema svojima. Savjetovala bi vam da se ne zamarate istrazivanjima ako nemate neku med pozadinu, jer ne mozete sve rezonirati. Recimo, prije 10-20god sve su bebe iskljucivo spavale na trbuhu, pa je netko to pobio, tako ce opet netko pobiti i ovo..I to je normalno, ali ne znaci da je bolje za sve kulture..Recimo, u Japanu nema ispada u menopauzi, zene ne znaju sta je to dok su kod nas zene lude od valunga, u nekim kulturama bebe nemaju grceve", amerikanci provode duplo vise obaveznih cjepiva nego mi na bebama(kod nas su nepotrebna).Ne odnosi se sve na svakoga.
I naravno, za sve postoje iznimke, nekome je dovoljno 1 napraviti briseve, nekome ne bi pomogla ni cijela Pliva ni opetovano uzimanje briseva iza svake kure terapije.
Ok, onda mi koji jesmo u medicini se smijemo zamarati istraživanjima ? Pogotovo ako se radi o dobrobiti nas i naše djece.
O kojim brisevima i bakterijama pričamo? Cervikalnim, onima rodnice ili anusa? I o kojim bakterijama točno? Ako si u medicini vjerojatno znaš koje bakterije ( i zašto ) uzrokuju neonatalne infekcije.
Fiziologija trudnoće i poroda u svim zemljama je jednaka, dobrobit određenih pregleda moze se ocijeniti i na globalnoj razini. Nema to veze sa tim , da se kod nas radi ovako ili onako , pitanje dobrobiti , potencijalne štete je univerzalno.
U redu, a koja je steta kod epiziotomije, osim duzi oporavak i to par dana, spram spontanog pucanja koje je bolnije, nepravilno kroz slojeve i puno duze cijeli, a ne cijeli ravnomjerno kao kad je sasiveno? I ne govorite o globalnom, vec potezete samo zapad,a to nije globalno. Zelite li reci da smo jedina zemlja koja radi epiziotomiju? Onda ocito pola profesora iz Petrove svoje studente uce gluposti. Ako niste primjetili, nisam zagovornik konstantnog "prckanja"vaginalno, ali nisam ni da je prvi vaginalni u pripremi ili radaonici, te da svih 9mj produ bez ijednog brisa, a sa 100 UZV-a. Vidjela sam nedavno tu na forumu raspravljaju zene o placenti previa, zena trazi savjet jer joj prijeti hospitalizacija, a dr joj iz neznanja i zato sto" ona ne voli bolnice" savjetuje da se do termina ne da hospitalizirati!!
Slazem se sa vama da dosta ginekologa rade vaginalne jer ne znaju sto bi drugo. Ali slozit cete se i sami da je glupo raspravljati koliko pregleda ide u trudnoci, kad nema 2iste trudnoce. Niti 2 iste zene. Mozda je meni dovoljno 1 u 2mj, a sa dr strane, ako posumnjam da se nesto desava otici cu i svaki dan dok ne istjeram sto je. I zaista, svatko treba misliti na dobrobit svojg dijeteta, ali epiziotomija i klizma bebi nece odmoci, nikako, niti ce 1 bris odmoci, ali nesavjesno ponasanje u trudnoci hoce.
Nemam ništa protiv briseva ( nismo se još sporazumjele kakvih točno) , nemam niti protiv vaginalnim pregleda ako postoji Indikacija . Protiv rutinskih vaginalaca imam. A ovo sto pišeš o epizotomiju , uh ... Ne znam sto bih rekla, posebno jer mislim da misliš na rutinske epizotomiju u svrhu brzog izgona. Taj stav je toliko pogresan, toliko zastarjeli , toliko štetan po ženu da nemam rijeci. Probati cu naći linkove koji govore o stetnosti rutinske epizotomiju jer niti jedno istraživanje u zadnjih dvadeset godina ne govori o dobrobiti rutinske epizotomije. Osim toga apsolutno je pogrešno mišljenje da spontana puknuca teze zarastaju.
JESAM LI ZA BRISEVE JA KRIVA kad prosim da mi se naprave, a doktor odmahuje ramenima da sam ih radila u 7tt gdje mi je nađena ureaplasma i da više ne treba jer sam dobila sumamed??? JEL ĆU BIT JA KRIVA ak se moja beba zarazi onda nekom bakterijom od mene? normalno da ću krivit doktora. zato nakon 36tt mjenjam bolnicu u kojoj mislim rađat i tamo ću reć da mi naprave briseve. mene oni ne bole, bole očito doktore da ne premaše svoj proračun. draga, da si mi i ginekolog, boli me džon jer pričaš gluposti da su žene same kriveCitiraj:
U redu, a koja je steta kod epiziotomije, osim duzi oporavak i to par dana, spram spontanog pucanja koje je bolnije, nepravilno kroz slojeve i puno duze cijeli, a ne cijeli ravnomjerno kao kad je sasiveno? I ne govorite o globalnom, vec potezete samo zapad,a to nije globalno. Zelite li reci da smo jedina zemlja koja radi epiziotomiju? Onda ocito pola profesora iz Petrove svoje studente uce gluposti. Ako niste primjetili, nisam zagovornik konstantnog "prckanja"vaginalno, ali nisam ni da je prvi vaginalni u pripremi ili radaonici, te da svih 9mj produ bez ijednog brisa, a sa 100 UZV-a. Vidjela sam nedavno tu na forumu raspravljaju zene o placenti previa, zena trazi savjet jer joj prijeti hospitalizacija, a dr joj iz neznanja i zato sto" ona ne voli bolnice" savjetuje da se do termina ne da hospitalizirati!!
Pogresno ste protumacili moj post. On se nije odnosio na one koje zele nesto vise osim vaginalnog ili uzv-a. Potpuno se slazem sa vama. Da, sto se tice ureoplasme kuru ste dobili, ona je vrlo rezistentna i ne rijesava se samo tako. Opasna je na pocetku trudnoce, ali pocetak ste premasili i ako sam dobro shvatila za sada je sve ok. Nije dobro sopati se antibioticima u trudnoci, ali obavezno iza trudnoce rijesiti se bakterije. I nemojte se ljutiti, post se odnosio na one koje svjesno izbjegavaju, a ne na vas koje ste savjesne. I zaista je zalosno, ako vas ginekolog pretpostavlja da ste se rijesili bakterije, ako nije ponovio bris.
Ja sam imala klizmu (nisam bila protiv) al sam svejedno imala stolicu na porodu
Ne bih ni znala da nisam vidjela na papirima da to pise
I nikakvu infekciju nisam dobila
Vaginalaca i uzv-ova sam imala dosta, ali i komplicirane trudnoce i ne mislim da su bili suvisni
U biti, moj vam je savjet da razgovarate sa ginekologom, ne dajte se otepst, kao 1.kura antibiotika bez ponovnog brisa je rijesilo sve..ili neke slicne gluposti. Uvijek imate pravo potraziti dr misljenje, ali idealnog doktora tesko da cete naci.Mozda onaj koji je savrsen za vodenje trudnoce ne radi porode i obratno, netko je izvjestacen u UZV dg. i onda mu je jedina stvar kojom se bavi, drugi nije toliko vjest pa radi iskljucivo vag, netko ce vas naribat jer set se previse udebljali, dok se dr nece zamarati sa time.
Uf svaka 3 tjedna na pregledu. Ne volim ni ja ta prčkanja dole ali sam mirnija kad znam da je sve u redu.
klizma i epiziotomija su mi dva uzasa koja ne bi vise ponovila ni da 100 puta radjam.
vidim da nikako da ti netko odgovori, pa evo ja sam mislim i na ovoj temi napisala da sam odbila sve vaginalne preglede u trudnoći nakon prvog (zvučalo mi je smisleno kad je doktorica rekla da bi htjela pogledati "početno stanje" ili tako nešto, kasnije sam uvidjela da je i taj bio nepotreban). boldala sam jednu, po meni bitnu stvar - doktor tebi treba dati obrazloženje zašto te želi pregledati. ako ne zna objasniti potrebu za pregledom, a i dalje bude radio frku oko toga idi nekome drugome, baš ti treba živciranje jednom mjesečno u trudnoći, ma molim te...
kod mene je to išlo ovako: ja sam na drugom pregledu pitala doktoricu zar je pregled zaista potreban? reagirala je iznimno živčano, neuljudno, da ne pišem sad. jer osim pregledati me nije imala uopće ideju što bi mi radila (vikala je na mene: "šta da ja vama radim!?").
par dana kasnije našla sam (od prve) drugu doktoricu koja je, zamisli, znala što bi samnom svaki mjesec: pitala me kako sam, pogledala nalaz krvi, urina, ispisala kad je trebalo uputnice, pratila kako beba i ja rastemo, odgovarala na moja pitanja i općenito bila ljudsko biće.
nema ti šta biti, stvarno nemaju oni neko ludilo za otkriti tim vaginalcem. ako ti se pojave neki zabrinjavajući simptomi ili štogod, uvijek te stigne između ostalog i pregledati...
a ovo u lošijem zacijeljivanju prirodno nastale rane, ne mogu da ne komentiram - iz kojeg stoljeća ste izvukli tu informaciju!? upravo obrnuto je istina, a bježanje mokraće upravo je povezano s prevelikodušnim epiziotomijama i općenito traumama mišića i živaca dna zdjelice od neprirodno požurivanog poroda u neprirodnom položaju...
Ako ne brojim porod, svih 42 tjedna i 1 dan moje trudnoce zavrsili su s jednim jedinim vaginalnim pregledom, tamo negdje nakon termina, kad je doktor ponudio, a ja pristala. Saznali smo nista korisno (zatvorena kao beton) i nismo se vise time zamarali do dolaska u bolnicu u trudovima.
Epiziotomiju nisam imala, u nasoj se bolnici vise ne radi rutinski. Spontano puknuce je bilo, kako je doktor rekao, sasvim uobicajeno za prvorotku (tzv. second-degree tear). Nije me nesto osobito boljelo na porodu, sivana sam uz lokalnu anesteziju, a sjedila sam u turskom sjedu samo par sati nakon poroda (doslovno kad sam se izvukla iz kreveta na kojem sam rodila i presvukla u nesto suvislije tj. cisce). Nista me nije boljelo, ni rana, ni sav... bas nista. Prema nalazima sa sestotjednog pregleda, nemam ni vidljivih ni opipljivih oziljaka.
Tu nema ni klistira, nije ih briga za sadrzaj crijeva. (A nis' nije ni izaslo, u mom slucaju. Ni prije, ni za vrijeme, a bogami ni poslije poroda. Malo mi su mi se promijenile navike tamo negdje na pocetku trudnoce... pfft.) Nitko nikoga ni ne brije, nit' pita za frizuru.
Ne rade se ni rutinski brisevi u trudnoci, osim streptokoka B tamo tridesetinekojeg tjedna. Pitala sam zasto, no kazu da su visegodisnja pracenja pokazala da rani brisevi niti pomazu, niti odmazu pa ih se jednostavno vise ne radi.
Sto tocno obuhvaca vaginalni pregled? pregled spekulumom ili prstima gina?
i iz kojeg razloga neke od vas odbijaju to?
Moj jedini (prije poroda), a i par za vrijeme su bili samo prstima.
A razlozi odbijanja su objasnjeni preko nekoliko puta u ovom topicu.
ja sam isto pristaša nepotrebnih vaginalnih pregleda i nije mi nikada bilo drago kada su mi ih radili.. smatrala sam ih pretjeranim čak i odbijala.. dok jedan dan u nekom 23 tjednu moje 3 treudnoće dr nije baš insiztirao na pregledu.. nevoljko sma se skinula a kad ono... skratila sam se na 1 cm... (pregled prije toga je bio prije 3 tjedna)...
i pod hitno mirovanje, mirovanje i strogo mirovanje... (ako bi išlo dalje serklaž).
Onda sam shvatila da je u mom slučaju (3 trudnoća) taj put bio itekako potreban.. ma što god ja bila mislila o tome... ali istina nije svaki put potreban..
možda je dobro naći dr koji će UZV odrediti duljinu cerviksa bez pregleda.. a opet s druge strane UZV ne vidi da li je on smekšan, uloživ itd..
a ne znam.. nisam pametna...
teško mi je povjerovati da netko medicinske struke ovo piše. prvo, nije ureOplasma već ureAplasma i zbilja je strašno rezistentna. ali ovo da je opasna samo na početku trudnoće nije istina - opasnija je kasnije jer zna uzrokovati prijevremeno otvaranje. mada masa žena ureaplasmu imaju kao sastavni dio flore i teško da bi neke manje koncentracije uzrokovale probleme.
a ovo povezivanje epiziotomije i bježanja urina je fakat smiješno. i sasvim sam sigurna da po tom pitanju profesori iz Petrove stvarno uče svoje studente gluposti iz vlastite komocije i požurivanja poroda. nitko tu ne razmišlja o ženi i kako će se u takvom stanju brinuti o djetetu, uspješno uspostaviti dojenje... nisam mogla sjesti mjesec i pol nakon epi - toliko o brzom zacijeljivanju. a zaradila sam je nenajavljeno tako da se nisam mogla ni boriti protiv nje. sramota...
i btw, u 3 sam navrata čuvala trudnoću u bolnici i kad su u 30 tjednu počeli trudovi i otvaranje, nikome nije palo na pamet čačkati vaginalno po meni zbog povećane mogućnosti infekcije. toliko o potrebi za vaginalcima.
Do 16 tt nisam imala nijedan, onda sam koristeći probiotske vaginalete napipala "mekan cerviks" i u panici odjurila doktoru. Naravno, cerviks savršen, mekan samo u mojoj glavi...
Od tada mi svaki put napravi cervikometriju i čekne trvdoću itd. Ne bunim se jer mu vjerujem.
Zbog prijašnjih neuspjelih trudnoća mi nije htio raditi papu koja mi je bila 10 mjeseci stara, tako da vjerujem da izbjegava nepotrebne akcije.
Papu ću napraviti kad rodim, brisevi su uredni; vuk sit, ovce na broju :-)
Meni je na UZV dr. primjetio da je placenta preko cerviixa, kod mene bi pretpostavljam vaginalni pregled mogao biti štetan ( jer nam je zabranio i odnose da ne bi došlo do krvarenja)?