nisam razumjela ovo:nema potrebe od priska?sta je prisak?
meni je isto mjerila i jos kad se uzmu analize krvi -sve to zajedno daje ti vjerovatnocu da beba ima daunov sindrom
Printable View
nisam razumjela ovo:nema potrebe od priska?sta je prisak?
meni je isto mjerila i jos kad se uzmu analize krvi -sve to zajedno daje ti vjerovatnocu da beba ima daunov sindrom
Priska je kad ti vade krvi od vene nakon sta su uradili uzv otkad su izmerile nuhalni nabor.Ako je nuhalni nabor na prvi skrining ispod 2mm to je uredu i nema potrebe od vadjenje krvi.E ako nije onda ti vade krv pa sobzirom na godine majka racunaju koliki su sanse da bebe ima daunov.Pa onda ako treba te shalje na amniocenteza.Bar tako stoje stvare kod moj ginekolog.I za ta priska kazu da uposte nije tacna tako da to je to meni rekla da sve je u redu i ja nju verujem.
Svele...jesam, rekla sam da pušim al nisu me pitali koliko:oops:
Double test se ne radi uvijek...mislim da se radi trudnicama iznad 35, zatim onim trudnicama kojima UZV nije bio ok i onim mamama koje već imaju djete s Down sindromom ili nekog u bližoj obitelji.
Kostadinka, i ja pijem terapiju od početka bez prekida!
Ah da, i što se tiče vađenja krvi, jeste probale okrenuti glavu i gledati na drugu stranu, tako da uopće ne vidite krv? Možda to pomogne
Probala na razlicite nacine al sad mi je lakse.
Mene su onda poslali na double zbog ksalola da platim 47e za nesto sto cesto nije tacno
snovolovka- da ja i ti od samom pocetku na terapiju.Molim Boga da sve bude u redu i sa bebom i sa nama.
cao cure,kako ste?evo ja se danas narucila kod drugog psihijatra,da cujem njegovo misljenje.Garant ce mi dati neki AD,tako mi treba ,a zao mi sto sam se mucila cijelu trudnocu bez icega i sad mi ostalo nekih 8tj do kraja i ne mogu izdrzati vise,predugo traje ovo moje stanje,cini mi se da sam fizicki oboljela od stresa,srce lupa ko ludo i pocelo me i boljeti i gusiti od tjaskobe i bas cu vidjeti sta ce mi reci.Sigurno ce mi datiCipralex al sam ga prije pila pa me jako boljela glava od njega i prestala,ima jos prozac i zoloft na raspolaganju.joj,luda sam skroz,muzu nije bas drago da idem i da pijem sad tablete pred kraj,a meni onda jos gore,samo bi plakala,kao da ja volim ovo moje stanje,meni je ipak najteze.
Mala p...kako ćeš rađati, prirodno ili na carski?
Ja se ne mogu nikako odlučiti, strah me i jednog i drugog, ne znam šta mi je gore (bolje)!
Prvo sam bila 100% za carski sa spinalnom, a onda što sam više čitala o tome sve me je više bilo strah...što ako me uhvati panika dok me režu, što ako me uhvati panika poslije, na intenzivnoj i sl. Opća anestezija ne dolazi u obzir jer je kao prvo opasna, a kao drugo buđenje iz nje je gadno i mislim da bi me tad sigurno uhvatila :-(
A opet prirodni porod...što ako tu zapaničim il mi se otegne na 10-tak i više sati...kako to podnijeti???
Ja živa ne znam šta da radim...znam da beba mora nekako izaći, al što je za nju i mene najbolje, nisam pametna!
Dajte cure malo savjeta, ideja, prijedloga!
ja bi samo na carski i to pod totalnom anest.necu da budem budna i sve cujem sta pricaju i osjetis kako vade bebu i bojim se,srce ima da mi iskoci od straha.Kazu da je bolje za panicarke opca anest.Moja prijateljica je imala 4 carska,2 opca i 2 spinalna i kad sam je neki dan zvala da je pitam koji je bolji,kaze,u sustini isto,kod spinalnog joj noge utrnile i nisu mogli da joj povrate funkcije nogu dugo a kod opce si taj dan osamucen.Ja sam sa prvim porodom prosla blagi uzas,jedva se porodila sva ispucala i kad su htjeli da me siju,maternicu ne mogu usiti jer se prosipa ko spuzva,onda dolazi anesteziolog i pod opcom anest.me operisu tj krpaju maternicu,dobila kasnije 3 transfuzije krvi i kad sve to sagledam kako sam prosla,pa bolje mi je odmah na carski nego se muciti satima i na kraju zavrsiti kao sto sam napisala.Em se mucila kao niko moj na porodu,em zavrsila pod opcom anest.kao da sam imala C.R.I opet nisam mogla sjediti mjesec dana.E sad znate zasto se svega jakoooo bojim al to je moj slucaj.Moja kuma se neki dan porodila,35 god. ima,od prvih bolova do porodjaja proslo 40min,nije nista ispucala i sve super.Ja ne znam sta da ti savjetujem,mozda da probas vaginalno sa epiduralom a vjeruj mi u tim bolovima nema mjesta panici i ne mislis na to,samo cekas da se sve zavrsi.
Ma nije mene strah bola...ja sam ti ko konj, mogu podnijeti bolove od kojih su muškarci padali u nesvjest (to mi je rekao moj kiropraktičar jednom prilikom), već je mene strah da ne počnem paničit i hiperventilirati i sl. Šta onda?
A nakon koliko se probudiš iz opće? Negdje sam pročitala da ti je ne daju puno, nego u principu samo koliko traje operacija, a opet negdje pišu par sati!
I da li ti kod opće stavljaju onu tubu u usta ili u nos? I to mi je grozno...uh
Ja to nemam pojma sta rade,dal sta stavljaju ili ne,znam da ti stave kateter,prije su klistirali ali vise ne,a kuci se mozes sama obrijati.Stavi ti tlakomjer na ruku i pocne neke gluposti da ti prica anesteziolog i stavi ti masku na lice i za 3 sek.ti vise nista ne znas,samo se probudis u sok sobi i polako te bude i da budes 10h pod anest. tebi se cini kao minut da si spavala.Tako je meni bilo al pre nego mi stave masku pita te kolko imas kg.Akad ides na planski C.R tada dan prije anesteziolog te sve ispita koliko imas kg,dal si alergicna na nesto,koju hoces anesteziju i to je to.Ja mislim da ta anest.je jako slaba,za otprilke pola sata kolko traje da ti izvade bebu i da te usiju.Znam ja da jednom u zivotu jedan dan se moze izdrzati tako jaka bol,al necu vise,to je jako veliki stres i necu.Boli i posle C.R ,al onda pijes analgetike i nije bolno kao trudovi,sve trudnice oko mene su se porodile na carski pa zna,m sve u najmanju sitnicu.Sad je to stvarno postalo popularno,nece vise zene da se pate.Eto ja ne znam kako cu ja proci,al nadam se da cu dobiti odobrenje za C.R.
Evo i ja da se javim znam da je rano za mene ja sam 16nedelja ali i ja bi na CR sa opstom anestezijom e i meni interesira kako idu stvare kad ti steve taj katetar dali je to bolno dali ti stavaju inekciju za da zaspis,onda posle CR dali primas infuzija ja kako vec znate imam strasne fobije od igle i krvi i neznam i ja sta cu kad dodje taj dan.
Ne znam gdje vi živite, ali kod nas ne odlučuje majka hoće li na carski rez. To je ozbiljna i velika operacija i ne radi se rutinski. Služi samo za slučaj kad vaginalni porod nije moguć. Ili kad treba spašavati život majke ili djeteta.
Ne trebate se bojati prirodnog poroda. On je najbolji način da dobijete dijete. Najjednostavniji. Najbrže prođe. Najsigurniji za mamu i bebu.
Beti3...znaš li ti šta znači imati Generalni anksiozni poremećaj s napadima panike? Znaš li kako je "živjeti" s tim skoro 20 godina?
Vjerujem da si bila dobronamjerna, al mislim da si upala na temu koju ne razumiješ.
I da, taj poremećaj može biti indikacija za CR u svakoj zemlji, pa tako i u Hrvatskoj.
Ja bih bila najsretnija na svijetu da ušetam u bolnicu i porodim se prirodno...pa nek potraje i dva dana, nek i ispucam, nek boli, samo da znam da me neće uhvatiti napad panike...i više me je strah za bebu, nego za mene....strah me je, jer bi taj moj napad mogao njoj naštetiti pri porodu.
Eto zato ne znam šta ću i kako ću :-(
Ali, liječnici znaju što će i kako će ako se to dogodi. Zato kažem da budete bez brige. Navikli su porodničari na sve dijagnoze. I poduzet će sve i za mamu i za bebu.
Naravno da ne znam kako je živjeti s tim, ali znam što je to. A ne treba sve probati, može se naučiti i na viđenom i pročitanom.
Kada mozes tu u Makedonij da odlucujes dali hoces i sta hoces CR ili prirodni mislim da moze svuda.A za nas panicari neznam dali je prirodni dobar.Ja,ne bi u nikom slucaj prirodni.
Cure drage ma ne mozete u Hr odluciti o cr.Moja frendica je od svog ginica dobila preporuku za cr zbog uske zdjelice i velike bebe,pa kad je dosla u bolnicu reklimsu jojnda ce probati prirodno.Cr je operacija i iskreno mene koja sam isto i anksiozna,panicna vise strah carskog nego prirodnog poroda.
cao cure moje,danas sam bila kod psihijatra i dobila sam Zoloft-Sertralin to je AD,on je ocijenio da sam lose i da je bolje za bebu i mene da se ne patimo da ga pijem,kaze da je siguran od pocetka T, a ne sad u 7.-mom mjesecu.Ne znam,nisam sretna i opet ne znam sta da radim,on me 1h uvjeravao da nece nista stetiti bebi i da je to najmanja doza.Trebala bi sutra poceti
Trebala bi pitati svog ginekologa prije nego počneš piti. On je tu mjerodavniji, jer zna kako može lijek djelovati na bebu. Ustvari su se trebali dogovoriti ginekolog i psihijatar. Nijedan lijek u trudnoći nije posve bezopasan, iako trudnice zbog vlastitog zdravlja moraju piti neke lijekove.
Treba dobro odvagati moguću korist i moguću štetu.
Mala panicarka ako mislis da ti treba onda pocni sa tablete.Nemoj da se mucis sebe i bebe.Ja kad sam imala krvarenja i kad sam posla kod moj ginekolog ona mi je odobrila da pijem helex rekla mi je da je bolje da ga pijem nego da ne ga pijem zbog panicni napadi i svaki put kada odem ona kaze da sve je uredu i da nastavim i da ne se bojim.Pozdrav
hvala cure moje,danas cu poceti piti
Cure, evo nakon puuuuno dana došla do kompjutera!
Mala paničarka, drago mi je da si napokon otišla drugom psihijatru!
I naravno da nitko od nas nije sretan zbog toga što pije te lijekove.
Meni je više pun kufer lijekova za doručak, ručak i večeru.
Pijem 5 lijekova.
Sad kad smo došli s mora, mislila sam iz kože iskočiti od nervoze:
umorna, tegli stvari, stan ostao u ne baš super izdanju a mene nered jako smeta, moja
malena u skroz drugom filmu - sretna što je došla doma, skače po krevetu, pa hoće jesti
a ja se snalazim kako najbolje mogu da iščeprkam iz vrećica nešto za pojesti na brzinu.
Čovjeka koji nije anksiozan ta situacija ne bi dovela na rub živaca - svjesna sam ja toga.
A mene izbacuje iz kože.
I da bar tu stane, ali ne: kao i većina vas ovdje, ljutim se na sebi što sam tako neurotična i
imam jaki osjećaj krivnje.
Mi koji smo u tome znamo kako je živjeti s time, naravno.
Ali, ma znate i same, učinit ćete sve da vaše dijete ne primijeti ništa od te anksioznosti, straha,
nervoze.
Moja malenkost govori iz svog iskustva: nije mi to lako.
Evo mi smo za koji dan u prvom razredu i svjesna sam da mojoj curi pogotovo u samom početku
treba podrška, pozitivan stav i sl. od nas roditelja.
Danas ujutro mi je prvi puta u životu rekla da mi se jako tresu ruke, a meni mrak na oči.
Sad zna čitati i samo je pitanje vremena kad će pitati čemu točno služe moji lijekovi (ne skrivam ih, i do sada je
"prolazila" priča da mamu boli glava i zbog toga pije lijekove).
Za razliku od sasvim malog djeteta koje traži puno fizičkog angažmana (hranjenje, mijenjanje pelena, kupanje,
nošenje itd.), ona sad traži više psihičke angažiranosti (iako još uvijek, naravno, treba i fiz.angažmana oko nje).
Trudničice moje, znam kako vam je i da mogu, maknula bih vam sve strahove skupa sa strepnjama i zabrinutošću
oko uzimanja lijekova u trudnoći!
Moja malenkost može govoriti samo iz svog iskustva jer sam laik: moja curka nije pri rođenju niti poslije imala
nikakvih zdravstvenih problema zbog mog uzimanja lijekova u trudnoći.
Ali, kao što sam maloprije napisala, strah me kako se sad i tijekom cijelog odrastanja do sad, moje psihičko i
emocionalno stanje odražava na nju.
Ima li netko od vas tko već ima jedno ili više starije djece pa mi može napisati kako vidi/doživljava utjecaj svog
stanja na razvoj svog djeteta/djece?
Bit ću jako zahvalna ako netko od vas ovdje podijeli s nama svoje iskustvo u vezi s tim!
Teice draga, baš si nam nedostajala!
Dobrodošla natrag :-)
Ne mogu ti odgovoriti na pitanje pošto čekam prvu bebicu, al javit će se već netko!
Daj ti meni reci svoje mišljenje šta je bolje za nas paničarke - prirodan porod il carski rez?
Ps....Teice isprazni inbox :-D
Konecno Teica je tu.
Cure kako.moze jedan da sam super onda 5dana katastrofa?evo danas ne mogu da disem gusim se,lose mi je .I da vas pitam dali se nesto loso moze dogoditi jer ispila sam utrogestan ali sa obzirom da je juce bio nedelja ostala sam bez utrogestan napila sam se tek sada.Uhvatila me jaka panika.
Ma ništa Kostadinka neće biti zato što si preskočila dan tableta...samo nastavi redovno piti i ne boj se ;-)
A to za izmjene raspoloženja je sasvim uobičajeno s ovim našim poremećajem...čak se i u jednom danu zna promijeniti 3 raspoloženja, a kamoli u par dana!
Joj sad malo umirula-hvala Snovolovka.Ako nije ovoj forum i ako ne ste vi ja dosad neznam kako bi gurala stvano ste divni.I snovolovka nzmij da nas zaboravis od jkad se porodis.Isto vazi i za mala panicarka,svele i svakako moram da naglasim nasa najbitnija koja vec odavno rodila i jos je tu nasa draga Teica.ljubim i grlim vas sve.
hallo svima a tebi Teica VELIKIIIIIIIIIIII POZDRAVVVVV,i mene danas nesto gusi al ide,danas treci dan pijem Zoloft i nemam neke nuspojave sem mucnine,danas sam isla na pregled kod gin. i sve super.Beba napreduje 1750gr 30+1tj.Pitala sam i gin.za Zoloft i on kaze da uzimam bez problema i straha i da nema nikakve stete za bebu,da sam znala da je tako odavno bi pocela piti da se ne patim.
Snovolovka, ispraznila sam inbox - piši :) !
Cure, moja malenkost nije ni razmišljala o carskom rezu tako da tu
nisam od pomoći.
Jedino mogu reći da mi je pomoglo što je muž bio sa mnom na porodu - samo sam se u jednom trenutku pogubila i izvila se unazad (što nije
dobro) i on me riječima "vratio" - išli smo na tečaj i znao je da nije
dobro to što radim -naravno da je bio hladnije glave od mene koja
sam se porađala.
Mala paničarka, hvala Bogu da se više ne patiš - i ovo je bilo puno
predugo!
Kostadinka, što se događa s tvojim Skypeom?
Svaki čas mi se prikazuje da si on line a kad kliknem piše da si off line
pa sam zbunjena.
Kostadinka, imam ja još do poroda, a naravno da vas neću zaboraviti...možda prvih mjesec, dva dok se snađem u ulozi majke :mama:
Mala p, baš mi je drago da nemaš nuspojava...to je super! Bebica ti fino napreduje...jesi nam već rekla što nosiš? Kod mene je curica i jedva čekam da je vidim :zaljubljen: i da je zagrlim i izljubim!
Ovih zadnjih tjedana pokušavam biti što pozitivnija...bježim od loših misli, čitam samo pozitivne stvari, gledam ljubavno-romantične filmove:lol: (inače volim horore), gledam klipove o dojenju, kupanju bebice i sl.
Mogu vam reći da pomaže...puno se bolje osjećam i nekako mi i vrijeme brže prolazi.
Evo je malo i zahladilo pa je bolje...jedino me i dalje muči danonoćno preznojavanje, i mogu vam reći da mi je to do sada najgore u ovoj trudnoći (gore i od hematoma, krvarenja, mirovanja itd). Nadam se da će prestati kad rodim, jer je grozno.
Non-stop plivam u znoju, mašem se lepezom ko kakva baba, presvlačim se deset puta, budim se sva mokra...uh:oklagija:
i ja se stalno znojim iako je zahladilo.A poslije prvog poroda sam se jos vise znojila,pa sigurni 6mj. jos.to se hormoni vracaju u normalu i kosa mi je opadala al sve prodje i ja sam stalno sa lepezom.Ja nosim opet sina,danas na UZV sam vidjela piska i mudasca i snimio mi dok, sve na kasetu.Teica,evo ovako,ja imam sina od 7 god god.jako je sretno i veselo dijete,samo se smije sto me nekad i nervira a u trudnoci sam bila katastrofa isto kao i s ovom trudnocom.Pa nisam primjetila nista lose sem sto spava sa mnom u sobi a vec je veliki,ima svoj krevet zasebno.Tako da svi troje spavamo zajedno.Al meni ni ne smeta e sad kad dodje beba,svo 4-oro cemo spavati u jednoj sobi a imam stan od 100kvadrata,hahhaaaa!Neki dan sam uzimala normabel i on me pita jel to vitamin za bebu a meni pune oci suza,ja kazem da to su sve vitamini.U skoli je dobar,slusa,kuci malo mamje al ga tata stalno vaspitava i njega se bas boji,sa mnom ima bas prijateljski odnos,stalno se ljubimo ,mazimo pa i posvadjamo.Jos uvijek me drzi za ruku dok ne zaspi,al nisam primijetila da se izdvaja od druge djece,cak ,naprotiv,veoma je veseo i druzeljubiv.Esad za kasnije ne znam,al raste u veseloj porodici a on ne vidi kad je meni lose,ja pocnemnesto raditi ili kazem da imam obaveza po kuci da me ne dira dok me ne prodje,cak ni muz nikad ne vidi da mi je lose,ja sa tim zivim vec 15-tak godina i vrlo dobro znam da skrijem simptome.
cao cure i ja dodjoh do interneta ,konacno.izgleda svakog danas gusi ne znam sta je to.
vidjela sam vase starije postove o carskom rezu,pa ni kod nas ne mozete izabrat hocete li carski il prirodno.
inace ja sam prije god imala hirursku intervenciju koja se izvodi pod spinalnom anestezijom obicno,al posto sam se bojala panike i da necu moci lezati mirno,zamislite gluposti te,trazila opstu anesteziju. nikakvih problema nisam imala poslije ni osamucnost ni mucninu,nista,to vam govorim da se ne plasite toga.
ja dogurala do 12+5,odradila double test,on ok,naravno to meni nije moje strahove uklonilo,sve mislim ko zna jel to tacno.
e u sledeci ponedjeljak na posao kako ce mi ici i to bez ljekova to ne znam
svele,pa jel moras na posao`?jel ne mozes na bolovanje?meni je moj psih.napisao pismo za mog doktora da mi je jako lose,da ne mogu na posao,da se bojim busa,da stalno dozivljvam napade panike a ti jos mozes navesti da imas apstin.krizu i onda sam odmah sa mojom dijagnozom dobila trajno bolovanje al zakonski od 15tj.Do 12.tj sam radila,onda otisla 2.3tj. na bolovanje i onda trajno.
o da ,moram.evo mjesec dana sam nezaposlena,jer nam daju ugovor na 11 mjeseci.sad cu pocet radit,tek dobit ugovor za sljedecu godinu,a na bolovanje tek tamo februar ,mart.nemam posao na neodredjeno ,jos uvijek.
to trajno bolovanje znaci dok beba napuni godinu,ili do kraja trudnoce ?
trajno znaci dok se ne porodis,poslije toga je porodiljno,to zavisi od drzave do drzave koliko traje 6mj ili 1god itd.
Ja sam izgubila posao zbog ove nesretne panike i strahove,sve to me mucilo dok radim i nisam mogla vise izdrzati nazalost. Isla sam kod psihijatra i dao mi je asentra 50mg pijem ih 1/2 na dan i xanax 0,25 jedan put to je najmanja doza kaze on,pa kad bi dosao do trudnoca puno bi mi bilo lakse za prekinuti. Sad kad sam opet kuci mirnija sam,uspjela sam malo da se oslobodim jer sam bila previse napeta i uplasena,ali opet sam ljuta na sebe zbog ono svi su normalni samo ja imam bubice u glavi i ponasam se kao neka ludzakinja :( nemogu da radim,bojim se da me ne uhvati panika i strah dok sam vani,i to me uzasno puni bjesom prema sebi.
Cure gdje ste???????nedostajate mi svi.saljem vi polupca
Imam upalu ishiaticusa tako da već par dana idem na injekcije...
Noga boliiii...
kapina29, jooj!
Nemoj biti bijesna na sebe :love: - ni panika ni strah nisu tvoj izbor, jel tako?
Kao što moj izbor nije sad ova upala ishiaticusa.
Šepesat ću na prvi školski dan moje cure, ali što mogu?
Kužiš što hoću reći?
Mogu bjesniti na sebe do ludila ali to mi neće pomoći.
(Doktor je rekao da, budući da mi trnu prsti, to znači da upala završava...)
Ovi drugi lijekovi neće nikada "završiti" i meni ih je puna kapa, vjeruj mi!
Puno zagrljaja ti šaljem :heart:
Teica draga :love2: hvala ti na utjehe.Zelim ti sta brze oporavka od upale ishiaticusa :love: Probala sam se smiriti sama ali ljudi moi mozak mi je aktivan 24/7 non-stop goooomila misli,neki nerealni strahovi puna glava,zbog toga trni mi tjelo a to tek pogorshava situacija. Ovih dana desilo mi se nekoliko puta da osjetim talase toplote niz tjelo onako kao da te preplavi neka vrucina i uz to ukocenost i neka hladnoca u ljevu ruku ili kao oko srca i grudi(kao unutrasna neznam kak da objasnim),pa me to prestravilo :( popijem xanax 0,25 pa se smiri,jel se ima netko od vama to desilo,mislim da je sve to od straha,mislila sam da odem i do nevrologa da napravim jedan pregled zbog to sto mi se deshava. Jooooj kak me strah da ne si navucem neku ozbiljnu bolest od sve ove strahove i stresove,mada ako bolje razmislim nitko od nas nezna sta moze da mu se desi sutra il u buducnost,nevrjedi operecivati se stim i dodavati si nelagoda i strah.
Teice srecan i uspjesan polazak tvojoj curici u skoli,zelim vam puuuuno 5-ke :heart: :love: :škola:
teice zelim ti brz oporavak a Kapina29,to ti je sve od nervoze,tako je i meni bilo,grcila i kocila se lijeva ruka,saka,prsti i prsti na nogama,ma to su tjelesne senzacije ubi ga Boze.pa bolovi prsa i srca,udari u glavu,lupanje srce i to sve 24/7,znaci.stalno.Sad pijem Zoloft,nisam mogla vise izdrzati,trpila do 30.tj i nisam mogla vise.Pijem ga 10 dana,imam blage nus pojave,nista strasno.Al jos mi nije pocelo djelovati onako pravo,valjda ce za 10-tak dana biti bolje.Cuvaj se i popij normic meni je psihic rekao da smijem 2-3 puta po 2mg.sad sam 32.tj.Koliko si ti trudna?